spy-shop profilul hotilor de locuinteO locuință inteligentă trebuie să fie protejată la fel de inteligent. Cu cât ai investit mai mult în casa ta, ai depus eforturi să o întreții și să o îngrijești, cu atât trebuie să te preocupe mai mult cum să o protejezi și să te asiguri că familia ta trăiește în deplină siguranță. Alături de Spy-Shop, lansăm seria Sigur acasă și te învățăm cum să ai grijă cu adevărat de casa ta și de cei care locuiesc în ea.

Dotarea locuinței cu sisteme inteligente, care să le facă viața mai ușoară proprietarilor și să le sporească acestora confortul, începe să devină o prioritate pentru cei care vor să își eficientizeze casa, să depună cât mai puțin efort și să se relaxeze știind că pot controla numeroase funcționalități prin simpla apăsare a unui buton. 

Însă pe măsură ce investim în sisteme inteligente de ajustare a temperaturii, a jaluzelelor, a iluminatului interior ori în sisteme de control smart pentru electrocasnice, este la fel de important să nu neglijăm un aspect esențial: securitatea locuinței noastre. În primul rând, o casă modernă, dotată cu sisteme inovatoare de ultimă oră, poate deveni o țintă pentru răufăcători, care se așteaptă să găsească lucruri de valoare într-o asemenea locuință. Pe de altă parte, există o multitudine de sisteme de securitate care pot fi adaptate sau personalizate în funcție de nevoile tale, așa că este bine să știi care sunt avantajele fiecăruia, pentru a lua cea mai bună decizie:

Sisteme wireless de alarmă

Sistemele wireless de alarmă sunt versatile, economice, iar majoritatea funcționează în trei pași: detecție, alarmă și comunicarea urgenței. Primul segment, cel de detectare, este o parte a sistemului care detectează schimbările ce apar la nivelul locuinței (ușa de la intrare este deschisă de o persoană necunoscută, cineva sparge geamul casei etc.) cu ajutorul unor senzori. Senzorii cu infraroșu, cei care detectează mișcarea, care detectează spargerea unui geam, detectoarele de fum și monoxid de carbon sunt cel mai des întâlniți în componența acestui segment. 

Al doilea element al sistemului wireless de alarmă este cel de alertă, care te avertizează atunci când senzorii detectează o urgență. Sirenele, alarmele, luminile intermitente sunt utilizate de sistemul inteligent pentru a-l anunța pe proprietar că a apărut o situație excepțională. Acest element îi avertizează doar pe cei care se află în casa respectivă, însă sistemul poate comunica și extern, cu ajutorul unui al treilea element.

Acest element presupune că sistemul inteligent de securitate poate comunica mesaje de urgență în exteriorul locuinței, spre o stație centrală de monitorizare ori poate trimite o alertă pe telefonul unor persoane. Spre exemplu, dacă pleci în vacanță, poți seta alarma astfel încât să îți trimită o notificare în situația în care cineva încearcă să intre în casa ta. Sistemul poate trimite alarme inclusiv spre serviciile de urgență, în special spre poliție. 


Citește și : Sigur acasă – Cum te ajută tehnologia să îți protejezi locuința


Camerele de supraveghere inteligente

Sistemele de supraveghere video nu mai sunt o noutate, însă avansul tehnologiei a făcut ca acestea să devină tot mai sofisticate și avansate, având capacitatea de a surprinde imagini la o rezoluție foarte bună. Aceste detalii au făcut ca identificarea unui infractor, spre exemplu, să fie făcută mult mai rapid și corect, ușurând munca autorităților și crescând șansele ca acesta să fie prins. Camerele inteligente de supraveghere funcționează pe baza unui transmițător radio prin intermediul căruia imaginile filmate sunt trimise către un receptor care este conectat la dispozitivul de supraveghere sau la un sistem cloud. Astfel, poți vedea oricând ce se întâmplă în casa ta, în jurul ei, ori la sediul companiei tale. 

Camerele de supraveghere inteligente au, de regulă, cinci funcționalități standard:

  • detectarea mișcării
  • tehnologie wireless
  • înregistrare programată
  • accesare de la distanță a imaginilor filmate
  • stocare automată a imaginilor video într-un sistem cloud.

În plus, sistemul de supraveghere va trimite alerte pe telefon atunci când detectează un incident, filmează imagini full HD, la calitate de 1080p, chiar și în condiții meteo nefavorabile, de ploaie sau viscol, și îți permite să vizionezi imaginile surprinse în timp real sau imagini mai vechi. De asemenea, unele sisteme vin cu accesorii care îți permit să controlezi nu numai camera de supraveghere, dar și alte dispozitive cu conectivitate din locuința ta, precum electrocasnicele, sistemul de iluminat inteligent, proiectoarele etc. Camerele filmează fără probleme și pe timpul nopții și au inclusiv o funcție audio, astfel că pot fi folosite și pentru a monitoriza camera copilului, nu numai pentru securitatea casei tale. 

Senzorii inteligenți 

După cum am văzut, majoritatea sistemelor inteligente de securitate au integrați senzori inteligenți al căror rol este să detecteze potențialele pericole. Însă unii dintre acești senzori pot fi instalați și separat. De exemplu, senzorii pentru detectarea monoxidului de carbon sunt esențiali într-o locuință în care încălzirea se face prin centrală pe gaze. 

Aceștia detectează atunci când valorile monoxidului de carbon cresc și devin periculoase pentru cei din jur și pornesc alarma. Monoxidul de carbon este inodor și incolor, astfel că efectele sale, care pot fi letale, nu sunt observate imediat de cei din locuință, ceea ce îl face atât de primejdios.

Detectoarele de fum pot depista rapid izbucnirea unui incendiu și îi pot alerta pe cei din casă. Adeseori, aceste detectoare sunt conectate la un sistem de stingere a focului, așa că, în momentul în care depistează fum sau căldură excesivă provenită de la un incendiu, pornesc sistemul de stingere.

Acestea sunt cel mai des întâlnite sisteme de securitate pentru locuință, însă este recomandat ca fiecare dintre ele să fie adaptate și personalizate nevoilor fiecăruia, în funcție de vulnerabilitățile locuinței, de dimensiunile casei, de zonele pe care vrem să le protejăm cu orice preț, precum și de cum dorim să accesăm aceste sisteme și cât de conectate ne dorim să fie cu celelalte sisteme smart din casa noastră.

Sursa foto: Creative Commons Zero – CC0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda