Articol realizat împreună cu
O seară petrecută la grătar, în aer liber, alături de familie sau prieteni este ocazia perfectă pentru distracție și voie bună. Grătarul cel vechi a ruginit și totuși parcă nu ai vrea să îți prepari friptura și frigăruile în casă.
Pașii premergători construirii unui grătar de grădină
Etapele construirii unui grătar de grădină
Sfaturi pentru construirea unui grătar de grădină
De ce nu îți construiești propriul grătar de grădină? Acest lucru îți va permite să te bucuri și mai mult de mâncarea gătită. Fie că ești începător sau avansat în astfel de îndeletniciri, îți poți construi fără probleme un grătar care să se plieze întru totul pe nevoile tale când vine vorba de dimensiune și formă. Indiferent că ești o persoană prin venele căreia pur și simplu pulsează creativitatea sau ești mai mult tradiționalist, principiile de bază ale proiectării și realizării unui grătar pentru grădină sunt, în general, aceleași.
Cumpără Furculiță pentru grătar | 🛒Preț : 124,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de Grătare & Accesorii
Pașii premergători construirii unui grătar de grădină
Înainte de a construi grătarul propriu-zis trebuie să ai în vedere câteva lucruri. Mai întâi trebuie să stabilești dimensiunile grătarului. Pentru a afla acest lucru așază pe sol, în formă dreptunghiulară, câteva cărămizi. În funcție de cât de mare alegi să fie grillul (fie îl cumperi gata făcut, fie îl modelezi tu), partea din cărămidă a construcției trebuie să acopere acea zonă.
Nu uita să lași puțin spațiu și pentru o zonă de lucru și pentru depozitarea lemnelor de foc. În general, 9-11 cărămizi în înălțime sunt suficiente pentru a stabili cât de înalt va fi grătarul. Însă acest lucru se stabilește de la caz la caz (în funcție de înălțimea celor care îl vor manevra). Sigur nu vei dori să fie prea scund, pentru că astfel ar trebui să te apleci atunci când gătești. După ce ai așezat cărămizile pe sol, măsoară-le pentru a calcula câte mai ai de luat, deoarece nu vrei ca, atunci când te pui pe treabă, să fii nevoit să alergi la magazin pentru completări.
Cumpără Clește pentru grătar | 🛒Preț : 22,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de Grătare & Accesorii
În privința dimensiunilor grătarului, și acestea variază în funcție de nevoile tale. Dacă ai o familie numeroasă sau vrei să chemi mulți prieteni și ai o grădină mare, un grătar cu o lățime de 70 cm și o adâncime de 40 cm este suficient. Însă poți alege și un model ceva mai mare dacă plănuiești să organizezi petreceri în grădină.
De asemenea, înainte de a face drumul la magazin sau de a comanda online, alege materiale rezistente la căldură și umiditate. Aici poți găsi nu doar cărămizi refractare (care nu cedează la temperaturi înalte), ci și cărămizi speciale pentru crearea coșului de fum. Alegând astfel de elemente de calitate nu vei face doar să dai valoare estetică acestei construcții, ci vei și prelungi viața grătarului tău de grădină, odată finalizat.
Cumpără Țepușă dublă pentru frigărui | 🛒Preț : 58,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de Grătare & Accesorii
Alegerea proiectului pentru grătarul de grădină
Pentru a construi un grătar de grădină, folosește ca model o imagine care să corespundă nevoilor tale atât în felul în care se armonizează cu restul grădinii, cât și ca accesorizare. Poate îți place că grătarul unui prieten are tot ceea ce îi trebuie, dar descoperi că nu se potrivește în contextul grădinii sau casei sale. Lasă-te inspirat de o platformă de galeria noastră foto pentru a alege designul care-ți va merge la suflet.
Sursa foto: Pinterest
Deși unele firme oferă kituri pentru construirea grătarului, de multe ori acestea fie nu se potrivesc ca model și culoare în spațiul pe care l-ai rezervat, fie sunt prea mici. Pentru că, de ce să nu recunoaștem, este important nu doar ca mâncarea să fie delicioasă și suculentă, ci și ca grătarul să respecte stilul grădinii.
Alegerea locului potrivit pentru grătarul de grădină
Locul în care construiești grătarul este foarte important. Trebuie să îl așezi la o distanță considerabilă de casă, să asiguri acces ușor către el, să fie în apropierea unei surse de apă și de curent electric și să fie poziționat în așa fel încât, în momentul în care îl vei folosi, fumul să nu deranjeze vecinii. Acesta ar putea fi un context neplăcut indiferent de cordialitatea relațiilor dintre voi.
Cumpără Furculiță pentru carne | 🛒Preț : 28,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de Grătare & Accesorii
Odată construit, un grătar nu va putea fi mutat ici-colo, așa că este important să alegi nu doar o zonă la care să ajungi ușor, ci și una care să nu fie în cale. Vei dori să îl amplasezi suficient de aproape de casă pentru a ajunge ușor în caz că ai uitat un condiment și destul de departe pentru ca fumul să nu ajungă în interior.
Pe de altă parte, deși mesele cu prietenii sunt relaxante în serile nu foarte răcoroase de vară, sigur nu vei dori ca fumul de la grătar să ajungă în nasul musafirilor tăi. Iar dacă știi că ești un împătimit al grătarelor, construiește și un mic drum pavat între casă și zona de grătar. În caz contrar, iarba de pe acest drum va căpăta o formă inestetică și, în timp, se va rări.
Cumpără Set 4 țepușe multicolore | 🛒Preț : 52,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de Grătare & Accesorii
Elimină orice risc de incendiu
Incendiul este probabil cel mai nefericit accident pe care dorești să-l eviți. Acest lucru îl poți face foarte simplu, poziționând grătarul la distanță de gard și de orice materiale inflamabile. De asemenea, este bine să folosește cărămizi refractare și, după finalizare, să dai întreaga construcție cu un lac ignifug incolor.
Studiază direcția predilectă a vântului
Vântul este al doilea inamic atunci când construiești un grătar pentru simplul motiv că, dacă ceva ia foc, incendiul este răspândit cu repeziciune prin forța naturii. Astfel, va trebui să studiezi cu atenție direcția în care bate vântul. Poți verifica acest lucru prin intermediul unor aplicații pentru smartphone. Deși multe grătare sunt așezate în direcția est și nord-est, verifică temeinic, pentru că aceste date nu se potrivesc întotdeauna cu locul în care vrei să construiești grătarul.
Amplasează grătarul în afara coroanelor copacilor
Deși ar fi ideal să așezi grătarul într-o zonă liberă, acest lucru nu este întotdeauna posibil. De aceea, experții ne sfătuiesc ca măcar să fie departe de crengile din curte. Acest lucru este important nu doar pentru a fi sigur că nu ia foc ceva, ci și pentru a lăsa spațiu liber pentru fum. Chiar dacă ai petreceri reușite, asta nu înseamnă că trebuie să îți afumi pomii din grădină.
Alege o zonă cu teren drept sau nivelează terenul
Indiferent de calitatea deosebită a cărămizilor pe care le-ai ales, dacă suprafața pe care le-ai combinat nu este dreaptă, nu ai făcut nimic. Acest lucru se realizează foarte simplu în momentul în care torni betonul (baza) care va corecta eventualele neregularități ale solului. Acesta va fi nivelat, după care, cu ajutorul unui boloboc (nivelă cu bulă cu aer), vei măsura cât de dreaptă este baza grătarului. Este bine de știut că la fiecare nou rând de cărămizi va trebui să verifici dacă sunt așezate în linie dreaptă.
Materiale necesare pentru construirea unui grătar de grădină
Fie că ești începător sau expert în meșterit, câteva lucruri nu trebuie să îți lipsească pentru a începe și a încheia cu succes acest proiect.
Cărămida sau piatra, materialele pentru corpul grătarului
Competiția dintre folosirea cărămizilor sau a pietrei este strânsă, însă alegerea unui material în defavoarea celuilalt ține, până la urmă, de gust. Dacă vrei să construiești un grătar din cărămidă vei avea într-adevăr nevoie de cărămizi refractare, însă acestea au aceeași formă, dimensiune și culoare.
Dacă vrei un grătar din piatră, pe de altă parte, va trebui să petreci ceva timp pentru a selecta pietrele care merg bine împreună. De asemenea, construirea unui astfel de grătar nu te va scuti de nevoia de a verifica dacă totul este drept, la fiecare pas al procesului de construcție.
Ciment și pietriș pentru fundația grătarului de grădină
Baza grătarului stabilită prin folosirea combinației dintre ciment și pietriș are rolul de a oferi o „masă” stabilă pe care să construiești grătarul. Aceste componente se vor amesteca într-o betonieră. Este bine de știut că înainte de a turna acest amestec trebuie să construiești niște pereți temporari din lemn (cofraj), pe care îi vei scoate odată ce betonul se întărește.
Țeavă și tije de fier pentru grătar
În cazul în care nu vrei să cumperi un grilaj gata făcut, va trebui să îl construiești singur. Nu te teme, pentru că acest lucru este destul de ușor de făcut. Vei avea nevoie de câteva țevi dreptunghiulare și câteva tije din fier. În funcție de nevoi, poți construi un grill mai mare sau mai mic. Pentru a-l construi vei avea nevoie de o bormașină și de un aparat de sudat – există aparate de sudat la toate atelierele din oraș sau, dacă plănuiești să mai construiești ceva, îți poți achiziționa unul. Tijele vor fi lipite de țevile dreptunghiulare prin sudare. În jurul acestui grilaj începe să se construiască întregul grătar.
Faianță sau gresie pentru finisarea grătarului
Ca și în cazul dezbaterii cărămidă/piatră, și alegerea gresie/faianță are fanii ei. Unii experți ne îndeamnă să folosim gresie pentru că e ceva mai rezistentă (mai ales că grătarul rămâne afară), alții ne spun că este ceva mai estetică faianța. Alegerea ține de fiecare în parte, de cât de des vei face grătar, de condițiile meteo și de preferința ta pentru estetic sau practic sau amândouă, în cazul gresiei cu un design plăcut, dar dintr-un material tradițional.
Scule necesare construirii unui grătar de grădină
Înainte de a te apuca de treabă fii sigur că ai la îndemână toate sculele de care vei avea nevoie pe parcursul construirii grătarului:
- rindea
- daltă/fierăstrău (pentru tăierea cărămizilor)
- boloboc (nivelă cu bulă de aer) pentru aducerea la drept
- betonieră (pentru a amesteca cimentul cu pietrișul)
- sapă
- lopată
- ruletă
- mistrie
- roabă
- perie rigidă
- bormașină (pentru a da găuri în țevile dreptunghiulare) cu accesoriu pentru amestecat (pentru a crea mortarul)
- polizor unghiular (pentru a șlefui cărămizile)
- ciocan.
Etapele construirii unui grătar de grădină
Atunci când construiești un grătar, trebuie să urmezi câțiva pași bine determinați:
- turnarea fundației
- ridicarea zidurilor grătarului
- turnarea plăcii pentru vatra grătarului
- construirea cuptorului grătarului
- construirea coșului de fum
- construirea spațiilor adiacente
- construirea unui acoperiș sau umbrar
- finisarea și decorarea grătarului.
Înainte de a începe să faci mortarul, este bine să îți iei și o pereche de mănuși speciale (pentru că acest amestec provoacă arsuri pe piele) și o pereche de ochelari de protecție (care îți vor fi utili atunci când vei tăia cărămizile).
Turnarea fundației
Fundația poate fi turnată în două moduri: prin îndepărtarea unei porțiuni de pământ cu ajutorul unei sape și al unei lopeți sau prin construirea cofrajului deasupra pământului. Dacă alegi să construiești deasupra pământului, vei avea avantaje mai ales practice (atunci când plouă), în timp ce „îngroparea” bazei are în primul rând un beneficiu estetic.
După ce ai cumpărat toate cele necesare, conform planului pe care l-ai realizat ceva mai devreme, poți începe treaba.
Mai întâi vei crea cofrajul – acel zid dreptunghiular realizat din scânduri. Acesta trebuie să fie drept pentru ca betonul ce va ajunge acolo să capete și el o formă cât de cât dreaptă (va fi nivelat mai apoi). Betonul care urmează a fi turnat în cofraj este obținut prin amestecul cimentului cu pietrișul și apa într-o betonieră pe care o poți cumpăra, împrumuta de la un prieten sau o rudă sau o poți închiria pentru câteva ore. Amestecul format se va turna în cofraj, după care se va nivela cu o mistrie.
Pentru a stabili cât de dreaptă este fundația vei folosi un boloboc pe care îl vei așeza pe betonul umed (pe care îl vei șterge imediat după utilizare). Se va continua nivelarea până în momentul în care bula de aer se va poziționa la mijloc. Lasă betonul să se usuce pentru 48 de ore (dacă îți faci grătarul pe timp de vară, s-ar putea să dureze ceva mai puțin).
Ridicarea zidurilor grătarului
Zidurile grătarului pot fi de două tipuri: din BCA sau din cărămidă. Dacă alegi zidurile din beton galvanizat, vei avea mai puțin de așteptat pentru legarea construcției. Pe de altă parte, cărămizile au un efect estetic ceva mai plăcut, chiar dacă ai mai mult de muncit. Experții spun că truda ta va fi răsplătită în momentul în care vei vedea rezultatul final.
De acum va trebui să faci zidurile punând cărămizile una lângă alta și una peste alta, pentru a crea zidurile laterale și pe cele din spate. În general, nu ar trebui să fie mai mult de 9-11 cărămizi în înălțime, însă acest lucru depinde și de cel care va manevra grătarul (trebuie să fie suficient de înalt pentru a nu fi nevoit să te apleci).
Cărămizile vor fi lipite unele de altele cu ajutorul mortarului, un amestec format din ciment, nisip și apă (combinația de ciment-nisip se găsește la prețuri avantajoase la toate magazinele de bricolaj). La fiecare nivel trebuie folosit bolobocul pentru a te asigura că totul este drept (dacă nu este, vei folosi rindeaua pentru rașchetare). După ce liantul s-a uscat, poți folosi peria rigidă pentru a elimina surplusul de mortar. La finalul construcției vei șlefui toate cărămizile cu ajutorul polizorului unghiular.
Turnarea plăcii pentru vatra grătarului
Pentru a construi placa pentru vatra grătarului va trebui să realizezi un nou cofraj cu o lungime de aproximativ 2 m și o lățime de 80 cm (drept, cu laturile egale). Pe fundul acestuia se așază o bară de fier-beton care va asigura o susținere suplimentară a grătarului. După crearea betonului, acesta se va turna în acest cofraj și se va nivela cu o mistrie până când totul este drept (acest lucru se va verifica cu bolobocul). Din păcate, betonul combinat cu bara de fier-beton se usucă destul de greu, așa că vei avea de așteptat aproximativ o săptămână pentru a continua construcția.
Construirea cuptorului grătarului de grădină
Cuptorul grătarului se construiește integral din cărămidă refractară (care rezistă la temperaturi ridicate). Cărămizile vor fi dispuse sub forma literei „n” (privită din lateral), vor fi lipite cu ajutorul unui nou amestec de mortar și se va păstra liniaritatea la fiecare nivel cu ajutorul bolobocului. După uscare, se va crea un „acoperiș” tot din cărămizi în formă dreaptă sau în arc de cerc (în funcție de preferință), lăsându-se loc pentru coșul de fum.
Construirea coșului de fum
Coșul de fum se construiește fie din cărămizi clasice, fie ceva mai mari, cu o gaură în mijloc, care se lipesc una de alta cu ajutorul mortarului. Excesul de mortar se îndepărtează cu peria rigidă, mai întâi, și cu polizorul unghiular la final.
Construirea spațiilor adiacente
Existența mai multor ziduri laterale construite ceva mai devreme se va dovedi extrem de utilă dacă vrei să îți depozitezi sacul de cărbuni sau să îți rezervi un mic spațiu pe post de bucătărie exterioară.
Masa de lucru
Partea din placa pentru grătar rămasă liberă poate fi folosită fără probleme ca o masă de lucru. Acoper-o cu gresie sau faianță (vei avea nevoie de un adeziv specific), curăță surplusul și bucură-te de noul spațiu pe care poți condimenta carnea și legumele înainte de a le pune pe grătar și unde poți ține la îndemână ustensilele pentru grătar.
Sursa foto: Pinterest
Depozitul de lemne sau cărbune
Pereții ridicați mai devreme nu îți vor oferi spațiu doar pentru zona de gătit (în imediata apropiere a grillului), ci și pentru depozitarea lemnelor de foc sau a sacului de cărbune. Acestea pot fi așezate sub placa de beton pe care se află cuptorul grătarului de grădină.
Dacă totuși mai ai neclarități în ceea ce privește construirea grătarului tău de grădină, aruncă un ochi pe filmulețul de mai jos.
Construirea unui acoperiș sau a unui umbrar pentru grătarul de grădină
Construit din lemn sau o combinație de lemn și tablă (pentru acoperiș), tratate în prealabil cu un lac ignifug, acoperișul pentru grătarul tău este opțional. Dacă vrei să îți inviți prietenii la masă și pe durata unei veri timpurii sau atunci când este vreme ploioasă, un acoperiș este ideal. De asemenea, acesta îți va fi de folos și pentru a proteja grătarul de intemperii. Vei avea nevoie de scânduri, cuie și rindea. Bolobocul îți va fi prieten de nădejde și în acest caz, pentru că vei dori ca la final totul să fie drept.
Sursa foto: Pinterest
Finisarea și decorarea grătarului
După ce ai terminat cu placa de beton, cu zidurile din cărămidă, cu grillul, dar și cu hornul, a venit vremea să arunci o ultimă privire peste toată lucrarea, în ansamblul ei. Acum vei elimina surplusul de mortar, vei netezi pereții cu ajutorul polizorului unghiular și vei tencui pereții (dacă vrei) cu un amestec de ciment, var, nisip și apă. Șterge încă o dată gresia sau faianța și mătură în zona în care vei depozita cărbunii sau lemnele. Pune câțiva cărbuni și dă foc pentru a testa grătarul. Dacă totul decurge fără evenimente, ai terminat de construit grătarul de grădină.
Sfaturi pentru construirea unui grătar de grădină
Bine de știut, mai ales înaintea construirii propriu-zise, este să alegi cu mare grijă locul pe care îl va ocupa grătarul. Acesta nu va putea fi mutat și astfel trebuie să te gândești care este cel mai bun loc pentru ca: 1. să nu fie în mijlocul grădinii și 2. să fie la o distanță considerabilă de casă, crengile copacilor și garaj.
Folosirea unor cărămizi refractare este vitală, dar nu din punct de vedere estetic, ci pentru a putea folosi grătarul mulți ani la rând. Sigur, grillul va trebui curățat cu o perie aspră după fiecare utilizare, însă vei avea garanția că nimic nu va crăpa din cauza temperaturilor înalte.
De asemenea, este important ca grătarul să nu fie nici prea mare, nici prea mic. Dacă ai o familie mică, un grătar de dimensiuni mici spre medii este suficient. Dacă vrei să îți inviți prietenii la petreceri în grădină, pe de altă parte, va trebui să construiești un model ceva mai mare.
Alege un design care se armonizează cu stilul casei tale
Un grătar în aer liber trebuie să respecte stilul grădinii sau al curții. Dimensiunile pietrelor de pe alei sau ale pavajului care duce spre grătar și grătarul în sine (care poate fi tencuit sau nu, în funcție de gust) ar trebui să se îmbine armonios cu foișorul din colț, cu designul garajului și cu mobila de grădină. Uită-te de la etajul casei cum arată grădina de sus și alege culori și modele care se îmbină în mod plăcut unele cu altele.
Proiectează grătarul pentru întreținere și curățare facilă
Folosind gresie și faianță pentru masa de lucru, plasând grătarul deasupra solului și construind un coș de fum, vei contribui la o viitoare întreținere mult mai ușoară a grătarului. Folosirea vopselelor speciale de exterior sau a unui lac (ignifug) pentru cărămizi va prelungi, de asemenea, viața grătarului tău de grădină.
Creează un spațiu de gătit pentru a avea aproape tot ce ai nevoie pentru un grătar reușit
Dacă masa de lucru o folosești pentru prepararea mâncărurilor care urmează a fi puse la grătar, spațiul care îți rămâne liber după ce termini construcția va fi deschis imaginației tale. Poți pune rafturi sau coșuri în care să depozitezi ustensilele pentru grătar, mirodeniile, farfuriile, uleiuri și orice alt ingredient pe care îl găsești util pentru o seară perfectă.
Acum că ai terminat grătarul, tot ceea ce ai de făcut este să pui cărbuni, să dai foc, să pregătești carnea și legumele și să îți suni prietenii.
Sursă foto: Shutterstock