Atunci când ai la dispoziție un teren suficient de mare în apropierea casei tale, poate fi destul de dificil să te hotărăști cum să îl amenajezi sau ce să faci cu el. Există mai multe opțiuni când vine vorba despre cum te poți folosi de spațiul de lângă casă. Unii proprietari aleg să îl transforme într-o grădină cu legume, alții preferă să îl amenajeze ca pe un loc de joacă pentru copii sau să îl utilizeze pentru a crea o zonă de relaxare și petrecere a timpului liber.
Indiferent că alegi un design practic sau că preferi estetica amenajării acestui spațiu, curtea casei tale se poate transforma foarte rapid, cu costuri minime, într-o grădină de vară perfectă pentru a te relaxa împreună cu prietenii ori familia sau pentru a te bucura de momente de liniște, departe de aglomerația zilnică a orașului. Iată cum poți începe proiectul tău de reamenajare a grădinii:
Compensează pentru lipsa de verdeață
Atunci când locuiești într-o zonă mai aridă, poate fi destul de dificil să îți menții grădina verde și vie, mai ales pe parcursul verilor toride. Pentru a compensa pentru lipsa de verdeață din grădina ta, cea mai bună opțiune este să apelezi la niște rulouri de gazon, care au o durată de viață de câteva decenii, dacă sunt întreținute corect. Câteva ghivece cu plante și flori de diferite dimensiuni te pot ajuta să controlezi mai bine umiditatea solului și tipul acestuia, astfel încât să îți poți păstra grădina verde indiferent de temperaturile de afară.
Pune spațiul în valoare cu ajutorul luminilor
Cele mai frumoase grădini de vară au un farmec aparte în special pe înserat, când decorul este pus în valoare de jocul de lumini. Iluminatul grădinii are o funcție dublă: una practică, astfel încât să îți poți desfășura activitate în curte și după înserat, și una estetică, aceea care te ajută să scoți în evidență anumite detalii și să creezi o atmosferă cât mai atractivă, în care să te simți pe deplin în largul tău. Există numeroase idei pentru iluminatul grădinii, mai ales că trebuie să ții cont de mai mulți factori atunci când alegi soluțiile pentru iluminare. Indiferent însă de ambientul pe care vrei să îl creezi cu ajutorul luminilor, ia în calcul și costurile pe care le presupune. De regulă, cei care vor să nu aibă grija cheltuielilor recurg la un proiector cu LED sau la panouri cu senzori de mișcare, care să nu consume mult și să nu încarce inutil facturile la curentul electric.
Amenajează-ți propriul foișor
Foișoarele sunt un refugiu perfect pentru a-ți petrece diminețile sau după-amiezile leneșe de vară, în weekend. Te poți bucura de starea de relaxare pe care ți-o conferă acest spațiu atunci când îți bei cafeaua, când iei masa ori când pierzi noțiunea timpului, la un pahar de vin cu prietenii. Cei mai îndemânatici pot chiar încerca să își construiască singuri foișorul din grădină, astfel încât să nu fie nevoiți să cheltuiască prea mulți bani pentru amenajare. Dacă nu te pricepi însă la astfel de construcții, este indicat fie să vorbești cu o echipă de meseriași care te pot ajuta cu proiectul, fie să cauți foișoare care pot fi asamblate chiar de tine. Pentru un design mai complex al foișorului sau dacă îți dorești ca acesta să aibă o formă anume ori una mai neobișnuită, atunci cu siguranță va trebui să apelezi la ajutorul unor profesioniști.
Nu uita de decorațiuni
Decorațiunile de grădină sunt un detaliu interesant pe care îl poți adăuga în designul acestui spațiu. Fie că alegi niște pitici de grădină, niște sculpturi sau niște obiecte vintage restaurate, acestea pot fi integrate natural în designul grădinii, adăugând un plus de farmec și personalitate. Ai grijă însă să alegi niște decorațiuni care sunt concepute special pentru a fi ținute afară, astfel încât să nu se deterioreze sau să se strice la prima ploaie.
Amenajează-ți o terasă pe prispă
Dacă arhitectura casei tale o permite, amenajarea unei terase pe prispa din spatele imobilului poate fi cea mai bună metodă prin care să petreci mai mult timp în aer liber și să te bucuri de frumusețea unei grădini bine amenajate. Adesea, o verandă improvizată poate fi construită lângă casă, apoi decorată cu niște piese de mobilier de grădină, unde să poți lua masa sau să stai de vorbă cu oaspeții tăi. Lângă verandă, poți amenaja un grătar, astfel încât să îți poți invita oricând prietenii să vă bucurați împreună de o masă gustoasă și de timpul petrecut în aer liber.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright:AVN Photo Lab