Indiferent de forma sau suprafața curții tale, un gard viu atrage atenția tuturor, chiar dacă îl alegi pentru a aduce natura pe lângă casă sau pentru a limita privirile curioase ale vecinilor sau trecătorilor. Gardul viu este o oază verde și o îngrăditură care îți oferă tihna și intimitatea de care ai nevoie. Citește mai jos pentru a vedea dacă acesta este o variantă bună pentru tine și ce trebuie să știi pentru a te bucura de el cât mai mult timp.

De ce să alegi un gard viu?
Care este rolul unui gard viu?
Ce plante se potrivesc unui gard viu?
Ce trebuie să știi despre plantarea unui gard viu?
Cum se îngrijește un gard viu?
Galerie de idei de gard viu

De ce să alegi un gard viu ?

Un gard viu poate fi un loc de delimitare a spațiilor din curte, să separi zona cu flori de zona de joacă a copiilor, de exemplu. În funcție de tipul de plante pe care le plantezi, gardul tău viu poate să dureze de la câteva luni la câțiva ani.

Există numeroase modele care pot avea de la rol estetic la rol de mascare ale unor elemente inestetice din curte – plante verzi sau colorate, cu frunze mici sau mari, inflorescențe sau gard viu simplu tăiat în forme inedite. În general, este ușor de întreținut (curățarea și administrarea îngrășămintelor sunt activități de bază după momentul plantării).

Principalele avantaje ale unui gard viu

Un gard viu are rolul delimitator al unui gard obișnuit și în același timp are rol agricol (poți alătura plantelor decorative, ierburi aromatice, sau pomi pitici) și ecologic.

Rolul gardului tău viu depinde și de ce fel de plante conține el – de exemplu, plantele cu rădăcină lemnoasă conțin substanțe care ajută la fixarea solului, și astfel prezența unui gard viu în curte ajută la prevenirea alunecărilor de teren.  De asemenea, gardul viu este un “gardian” în fața vântului, care altminteri poate duce la uscarea solului și afecta astfel celelalte plante din grădina ta.

Gardul viu, spre deosebire de cel clasic, are o durată de viață mult mai mare decât a unuia din lemn sau metal – se poate întinde pe zeci de ani dacă este îngrijit cum trebuie. Unele plante din compoziția gardului verde devin și mai dese după toaletarea tulpinilor.

În final, gardurile vii, spre deosebire de cele clasice care sunt statice (și necesită lăcuire regulată) oferă o frumusețe aparte peisajului din curte. În funcție de ceea ce plantezi (și poți alătura specii diferite de plante) te poți bucura de flori primăvara, de fructe vara, de culorile frunzelor foșnitoare pe timpul toamnei, și de structuri geometrice pe durata iernii.

Principalele dezavantaje ale unui gard viu

Atunci când vine vorba de plantarea unui gard viu nu există multe dezavantaje, însă trebuie să ții cont de câteva lucruri înainte de a pleca la magazin pentru a te aproviziona cu semințe sau butași pentru acesta.

În funcție de suprafața pe care vrei să o acoperi, vei avea un pic de lucru. Înainte ca gardul să devină verde și frumos, va trebui să ai grijă să plantezi cum trebuie semințele, să îndepărtezi buruienile, și să te asiguri că rădăcinile nu sunt scoase din pământ de cățel sau mâncate de rozătoare. Odată crescut gardul, va trebui să te ocupi în mod regulat de toaletarea sa.

Un alt dezavantaj este că nu poți alege orice plantă îți dorești. Unele sunt confortabile oricărui tip de climat și sol dar există mulți arbuști sau plante care nu se adaptează. În funcție de unde locuiești alege acel tip de plante care se potrivesc – uită-te pe ambalaj sau întreabă pe cineva din raionul cu articole de grădină al magazinului de bricolaj.

Sursă foto: Pinterest

Tipuri de gard viu

Pe lângă intimitate, curtea ideală înseamnă pentru mulți dintre noi cât mai mult spațiu verde. Astfel, gardul viu poate fi ceva mai masiv, fără spații goale, pentru a feri curtea de privirile curioșilor. De asemenea, dacă îți dorești un gard viu de delimitare acesta poate fi unul de tip plasă din plante ușoare (o perdea de vegetație).

Plantele cățărătoare, tufișurile, pomii pitici, bambusul auriu (crește până la 3-4 metri și rezistă la temperaturi de până la -30 grade Celsius) sau plantele cu flori (un gard viu format din liliac, de exemplu, este și estetic și parfumat), toate aceste aduc un plus de farmec și culoare curții.

Plantele sunt acompaniate de instrucțiuni în care se precizează cât de înalte vor ajunge la maturitate (unele ajung chiar și la 3 metri înălțime sau mai mult). Alege-le pe acelea care corespund nevoilor tale.

Care este rolul unui gard viu ?

Înainte de multe alte decizii legate de gardul viu, una dintre primele întrebări trebuie să fie “De ce vreau un gard viu?”. Te gândești mai mult la estetică sau ai un scop practic în minte (îmbunătățirea circulației de oxigen, rol de barieră pentru mai multă intimitate)?

În funcție de răspunsul la acestă întrebare vei putea alege tipul de gard viu (modelul) și plantele – mai dese sau mai rare, mai înalte sau mai joase, cu sau fără flori, sezoniere (iedera, caprifoiul), veșnic verzi (de exemplu tuia sau buxus) sau plante care își pierd frunzele iarna (iasomia sau iedera cu flori violet).

Sursă foto: Pinterest

Ce plante se potrivesc unui gard viu ?

Marea varietate de plante potrivite unui gard viu va aduce cu sine anumite întrebări ale căror răspunsuri variază de la plantă la plantă, iar dumneavoastră le veți putea afla fie de pe ambalajele plantelor, fie de la o persoană specializată din raionul cu articole pentru grădină al magazinului de bricolaj.

Care este creșterea anuală în înălțime și diametru – în funcție de acest lucru vei alege locul în care vei așeza gardul (având grijă să îi asiguri spațiu pentru a se dezvolta și suficientă lumină, dar și astfel încât să existe destul loc între o plantă și alta din componența gardului).

Dacă alegi însămânțarea, în fiecare loc va trebui să pui cel puțin 2-3 semințe pentru a fi sigur că măcar una germinează. Dacă germinează toate, scoate-le pe cele mai puțin dezvoltate și lasă doar una pentru fiecare loc de însămânțare.

De asemenea, este important de știut cât de des necesită să fie udate (butașii necesită un alt fel de îngrijire pentru semințe), un alt lucru pe care îl afli de pe ambalaj sau de la specialist.

Există o mulțime de plante ce pot fi alese pentru gardul viu, cele mai întâlnite fiind: molidul sârbesc, molidul, paltinul de câmpie, fagul roșu, păducelul, Ligustrum, Berberis, Berberis roșu, chiparosul, Thuja, măceșul, fagul sângeriu, Prunus laurocerasus, călinul, Ligustrum ovalifolium, Photinia fraseri, Ilex aquifolium, salcia, iedera, Bursera simarouba, Mâna Maicii Domnului, Gliricidia sepium.

Sursă foto: Pinterest

Ce trebuie să știi în plantarea unui gard viu ?

Acum că știi ce plante poți alege pentru gardul tău viu, să trecem mai departe: la plantare. În funcție de timpul de plantă pe care l-ai ales, dacă ai ales o plantă mai subțire pe un singur rând, gardul va avea doar rol de delimitare.

Pentru un gard care să ofere intimitate și să blocheze privirile curioșilor va trebui să plantezi fie două rânduri paralele (astfel obținând un gard compact, dens și bogat), fie un singur rând din arbuști, pomi sau plante înalte și dese. În plus, alegerea plantei cu frunze căzătoare sau veșnic verzi depinde și de timpul pe care îl poți aloca pentru întreținerea și curățarea sa.

De asemenea este foarte important locul plantării gardului viu. Dacă știi că plantele alese de tine se vor usca, nu așeza gardul aproape de casă sau alte construcții. Pe de altă parte, dacă locuiești într-o zonă cu veri caniculare, există riscul apariției incendiului.

Solul și plantarea unui gard viu

După cumpărarea plantelor pentru gardul viu, acestea nu trebuie lăsate cu rădăcinile în direcția soarelui sau a vântului. Cel mai bine ar fi să fie ținute în apă înainte de plantare.

Pentru aproape orice plantă ai alege trebuie să urmezi câțiva pași pentru a asigura o prindere bună în sol:

  • așează plantele în pământ la cât mai scurt timp după cumpărarea lor;
  • încearcă să îți dai seama de dimensiunea balotului de rădăcini și realizează o groapă dublă ca mărime;
  • înainte de așezarea plantelor în pământ desfă rădăcinile cu atenție;
  • tasează pământul din jurul arbuștilor și adaugă suficientă apă pentru ca zona să aibă o textură mlăștinoasă (pe durata creșterii vei pune mai puțină apă) – la început plantele au nevoie de mai multă apă pentru a-și întinde rădăcinile în sol. În perioadele secetoase va trebui să uzi gardul mai des;
  • în primele luni trebuie să acorzi gardului viu atenție sporită (care nu va mai fi necesară mai târziu dacă alegi plante veșnic verzi) – o cantitate constantă de apă și îndepărtarea buruienilor.

Tunderea și modelarea unui gard viu

Tunderea gardului viu include două momente esențiale: prima modelare după plantarea arbuștilor și tunderile ulterioare, realizate periodic (la câteva luni) pentru menținerea unei anumite simetrii.

În plus, pe durata primăverii, fie că ai plantat gardul în acest sezon, fie că vrei o reîmprospătare, tunderea ar trebui să însemne că planta ajunge să fie înaltă de doar 5 cm (nu-ți fă griji, va crește repede!).

Gardul viu începe să se acomodeze cu vremea și solul în aproximativ un an; reia operațiunea de tundere în fiecare an la începutul primăverii.

După o anumită perioadă de creștere vei începe să observi spații libere – acolo va trebui să adaugi noi plante primăvara.

Cum poți avea un gard viu spectaculos

Pentru a păstra forma gardului viu mulți ani în șir va trebui să urmezi mai mulți pași:

  • realizează prima tundere modelatoare la sfârșitul iernii, mai ales dacă ai un gard viu care înflorește primăvara; dacă înflorirea are loc pe durata verii, atunci prima tundere modelatoare trebuie să aibă loc în luna aprilie;
  • dacă ai plantat multe flori, nu tăia prea mult pentru că astfel ai putea perturba aspectul estetic;
  • numărul de “tunsori” anuale diferă de la un o plantă la alta; dacă plantele care fac parte din gardul tău viu nu cresc foarte repede, trei tăieri pe an sunt suficiente;
  • pentru a păstra un echilibru (pentru ca toate frunzele să fie tăiate la același nivel) poți fie să urmezi linia plantelor pe care le-ai tăiat anterior, fie să folosești o sfoară de la un capăt la altul pentru a păstra aceeași înălțime.

Sursă foto: Pinterest

Cum se îngrijește un gard viu ?

Îngrijirea gardului viu nu necesită foarte mult timp, mai ales dacă există constanță în ceea ce privește smulgerea buruienilor, administrarea de îngrășăminte și tunderea periodică.

Unelte pentru îngrijirea gardului viu

Tipul de unelte folosite pentru îngrijirea gardului viu diferă de la o plantă la alta. De exemplu, pentru un gard viu de dimensiuni mici sau medii, o foarfecă de grădină este suficientă. Dacă în schimb ai un gard viu mai bogat, vei avea nevoie de ustensile profesionale, de foarfecă electrică sau trimmer.

Tratamente pentru dăunătorii gardului viu

Plantele mereu vii, de exemplu (poate cele mai populare printre fanii gardurilor vii datorită ușurinței de întreținere), au nevoie de îngrășăminte aplicate la baza solului și unelte de îngrijire. Cu ajutorul unui strat de mulcire (ai de ales dintre paie mărunțite, iarbă cosită, rumeguș, turbă, compost de grădină, pietriș) poți păstra umiditatea la nivelul rădăcinii plantelor.

Pregătirea gardului viu pentru sezonul rece

Înainte de instalarea înghețului, pe timpul iernii, asigură-te că ai udat gardul viu din abundență. Opțional poți instala pereți de protecție pentru a te asigura că nu ajunge zăpada la rădăcini – altfel va trebui să îndepărtezi zăpada în mod regulat.

Un gard viu îți va ocupa ceva timp atât la început cu plantarea cât și pe parcurs cu întreținerea. Important este să nu uiți de ce alegi să îți construiești un astfel de “plămân verde” – pentru o schimbare de peisaj în curte, pentru a conserva intimitatea gospodăriei tale sau pentru a delimita diverse sectoare (de exemplu zona de grădină de flori de zona de joacă a copiilor). Profită de spațiul pe care îl ai, fii inventiv, și gardul tău viu va atrage invidia tuturor vizitatorilor.

Galerie cu idei de gard viu

Lasă-te inspirat de ideile de gard viu de mai jos:

Total
10
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda