tipuri de canapele

Canapeaua este una dintre piesele de mobilier esențiale din livingul tău, motiv pentru care achiziționarea ei nu ar trebui să fie o decizie de moment, ci una luată abia după ce ai studiat toate opțiunile. Mai mult, fiind un obiect de mobilier pe care nu îl vei schimba din nou prea curând, cel mai bine ar fi să privești o canapea nouă ca pe o investiție și să nu faci rabat de la calitate atunci când iei decizia de cumpărare.

Câte tipuri de canapele există
Ce funcții are o canapea
Cum alegi canapeaua în funcție de dimensiuni
Cum alegi canapeaua în funcție de material
Cum alegi canapeaua în funcție de tipul de șezut
Cum alegi canapeaua în funcție de design

Câte tipuri de canapele există?

Canapele simple

Cele mai întâlnite modele sunt canapelele cu două sau trei locuri. Principalul lor avantaj este că nu ocupă mult spațiu, astfel încât pot fi integrate și într-o garsonieră sau într-un apartament de bloc modest ca dimensiuni.

De obicei, pentru camerele mai spațioase, canapelele de două persoane sunt achiziționate în set cu un fotoliu sau cu o canapea de trei persoane și sunt așezate în jurul măsuței de cafea, în formă de „U”. Acestea pot fi fixe sau exstensibile.

Canapelele fixe

 Avantajul principal al unei canapele fixe este rezistența în timp. Vorbim, mai exact, despre canapele cu scheletul fix, care se deteriorează greu.

Dezavantajul, evident, de altfel, este că nu pot fi extinse în caz de nevoie, deci nu se potrivesc neapărat apartamentelor cu două camere în cazul în care primiți în vizită rude sau prieteni.

Canapele extensibile

Canapeaua extensibilă este bine-venită atunci când vrei să ai la îndemână un pat pentru musafiri, iar spațiul nu îți permite amenajarea unui dormitor separat pe care să îl folosești timp de maximum câteva zile pe an. Desigur, nu te aștepta la confortul unui pat dotat cu saltea de dormit, însă, pentru ocazii speciale, este suficient de confortabilă.

Colțare

Colțarele reprezintă varianta mai complexă a canapelelor simple. Acest lucru nu se datorează doar formei lor, ci și funcționalității sporite. Forma colțarului îți permite să îl utilizezi atât într-o poziție normală, în șezut, cât și pe post de pat. Este ideal dacă vrei să vizionezi un film din poziția culcat sau pur și simplu îți place să stai relaxat în living.

În funcție de spațiul din cameră și de nevoi, poți alege un colțar în formă de L sau un colțar în formă de U.

Colțare fixe

La fel ca și canapelele, colțarele se împart în fixe și extensibile. Optează pentru un colțar fix dacă vrei să îl utilizezi în living pe post de canapea. Deși este mai comod decât o canapea simplă, un model fix nu va fi util în cazul în care vrei să îl transformi în pat.

Colțare extensibile

Similare canapelelor clasice extensibile, colțarele extensibile vin cu unul sau două șezuturi culisante, care se extind până la lungimea cotului în formă de L/U, spătarul rabatându-se la 90 de grade. Un alt avantaj este acela că aceste colțare oferă aproape întotdeauna spații de stocare, ideale pentru depozitarea pernelor și/sau păturilor utilizate ocazional.

Reclinerele

Reclinerul are la bază un sistem de întindere a spătarului și a zonei verticale a șezutului spre orizontală, cu mai multe grade intermediare, astfel încât să îți poți găsi cea mai bună poziție.

Canapelele tip recliner funcționează pe același sistem, cu mențiunea că este posibil să nu poți rabata individual toate locurile de ședere. Cel mai bine ar fi să mergi și să testezi direct în magazin o astfel de canapea, deoarece este destul de costisitoare.

Ce funcții are o canapea

Posibilitatea de extindere

Printre cele mai importante și căutate funcții ale unei canapele sau ale unui colțar este capacitatea de a se transforma în pat. Astfel, prin achiziționarea unei singure piese de mobilier poți beneficia de avantajele și utilitatea a două piese pe care le poți utiliza în funcție de nevoi.

Dacă locuiești într-un apartament mic sau într-o garsonieră, o canapea extensibilă se va dovedi un real ajutor. Astfel, pe parcursul zilei o vei putea utiliza pe post de canapea pentru a avea suficient loc liber să te miști în cameră, iar seara o poți transforma în pat.

Nu te grăbi să scoți banii din buzunar fără să știi scopul pentru care a fost gândită canapeaua. Dacă crezi că o vei folosi doar pe durata zilei, pentru a petrece timp în fața televizorului, alege un model fix, care este adesea mai ieftin decât modelele cu posibilitate de extindere. În schimb, dacă vrei să o folosești și pe post de pat (chiar și ocazional, când ai vizitatori care rămân peste noapte), optează pentru un model extensibil.

Un aspect important de care trebuie să ții cont înainte de a achiziționa o canapea extensibilă este frecvența utilizării extensiei. Dacă vrei să o folosești zilnic, optează pentru o canapea cu extensie tip ribalta, deoarece îți va oferi cel mai mare confort în timpul nopții, aproape comparabil cu o saltea normală.

Ca grad de confort oferit, extensia ribalta este urmată de extensia click-clack. Celelalte tipuri de canapele extensibile sunt recomandate doar pentru uz ocazional, deoarece suprafața de dormit este întreruptă de elementele care o formează și deseori există o diferență în ceea ce privește densitatea (de exemplu, elementul din extensia tip sertar poate fi puțin mai tare decât șezutul).

O soluție la care poți recurge în mod ocazional pentru a îmbunătăți suprafața de dormit sunt saltelele tip topper (după cum le spune numele, sunt puse deasupra), care pe timpul zilei pot fi rulate și depozitate în altă parte.

Canapele modulare

Canapelele sau colțarele modulare au avantajul reamenajării în funcție de spațiu, nevoi și preferințe personale. Colțarul modular oferă posibilitatea de a reorganiza diferite părți, de obicei cele laterale. Cele mai căutate modele sunt cele de colțare modulare extensibile, deoarece sunt foarte practice, putând fi cu ușurință aranjate.

Canapele cu spații de depozitare

O altă funcție foarte căutată la canapele și colțare o reprezintă spațiul de depozitare pe care îl oferă. Foarte util, mai ales în cazul în care optezi pentru o canapea extensibilă pe care dorești să o pliezi ziua, spațiul de depozitare poate adăposti pernele, pilota și lenjeria de pat.

Acel spațiu se va dovedi util și în situația în care locuiești într-o garsonieră sau într-un apartament mic și nu ai numeroase piese de mobilier în care să-ți poți depozita lucrurile.

Cum alegi canapeaua în funcție de dimensiuni

Un factor la fel de important precum scopul canapelei este dimensiunea acesteia. Înainte de a achiziționa o canapea sau un colțar, gândește-te atât la dimensiunea camerei în care dorești să instalezi piesa de mobilier, cât și la dimensiunea efectivă a canapelei (numărul de locuri).

Cum alegi canapeaua în funcție de dimensiunea camerei

Dacă te numeri printre norocoși și ai un living spațios, dar și o familie numeroasă sau inviți des persoane la tine acasă, investește într-un colțar modular sau într-un set format dintr-o canapea pentru trei persoane, canapea pentru două persoane și fotoliu. Astfel, vei avea posibilitatea să amenajezi mobilierul în funcție de preferințele tale.

coltar living mare

Dacă, dimpotrivă, livingul tău este mic, este indicat să te orientezi către o canapea cu trei locuri și să mai completezi cu un scaun, fotoliu sau taburet. Deși este mai dificil să amenajezi o cameră mică, nu este imposibil să o faci să fie frumoasă și perfect funcțională.

canapea living mic

Vrei ca livingul tău să pară mai mare? Orientează-te spre o canapea compactă care să dea impresia de ordine și de mai mult spațiu în jurul ei. Alege o canapea suficient de confortabilă, dar ai grijă la mărimea brațelor. Cu cât sunt mai voluminoase, cu atât piesa de mobilier va ocupa mai mult loc fără să-ți aducă un confort în plus.

Dacă ai o garsonieră sau un living open-space, nu este neapărată nevoie să plasezi canapeaua la perete. Ea poate fi folosită și ca zonă de delimitare între zona de relaxare și zona de luat masa. În acest caz, acordă mare atenție spătarului canapelei. Dacă nu este frumos lucrat, nu o vei putea plasa în acest fel.

Ce dimensiune ar trebui să aibă canapeaua?

O altă întrebare la care trebuie să ai răspuns înainte de a intra în magazinul de mobilă este numărul de persoane pe care va trebui să-l deservească simultan viitoarea canapea.

Dacă ai o familie numeroasă și vă place să petreceți timpul liber împreună, vizionând filme și emisiuni TV, optează pentru un colțar mare (dacă spațiul îți permite) sau un set format din canapea și unul sau două fotolii.

Limitează-te la un model compact dacă știi că această piesă de mobilier va fi rareori utilizată de mai mult de două persoane.

Ar mai trebui să știi și faptul că prețul unei canapele crește corespunzător pe măsură ce adaugi locuri în plus. Astfel, dacă ai un living mic și nu vrei să folosești canapeaua pe post de pat, limitează-te la un model simplu, fără posibilitate de extindere, pentru a economisi bani.

Cum alegi canapeaua în funcție de material

Acordă atenție și alegerii materialelor din care este confecționată canapeaua, atât în cazul cadrului, cât și în cazul tapițeriei. Nu-ți limita foarte mult bugetul, pentru a fi sigur că alegi o canapea rezistentă în timp.

Cadrul canapelei

Materialul din care este confecționat cadrul canapelei este foarte important pentru că influențează calitatea, rezistența și durabilitatea produsului. Asigură-te că alegi o canapea cu un cadru confecționat din materiale de calitate și rezistente, care să asigure o viață lungă produsului tău.

Dacă îți dorești o canapea rezistentă, optează pentru un cadru confecționat din lemn sau din metal (în funcție de aspectul livingului și al celorlalte piese de mobilier). Restul părților componente (care nu afecteză rezistența canapelei) pot fi confecționate din plăci de PAL sau din alte materiale mai puțin solide.

Dacă optezi pentru o canapea cu cadru din lemn, alege un lemn de esență tare (nuc, fag etc.) și nu din esență de rășinoase. Lemnul trebuie să fie bine uscat, altfel piesa achiziționată se va deforma într-un timp destul de scurt.

Alege o canapea cu cadru metalic dacă ai un living amenajat în stil minimalist. Ia în considerare faptul că un schelet metalic va îngreuna considerabil canapeaua, deci nu o vei putea muta cu ușurință.

canapea si fotolu galbene

Materialul tapițeriei

Tapițeria în care este îmbrăcată canapeaua se alege, în primul rând, pe baza considerentelor estetice. Printre cele mai populare variante de tapițerii se numără pielea, bumbacul, catifeaua și stofa.

Alege o canapea cu tapițerie din stofă, deoarece este ieftină și relativ ușor de întreținut. Stofa este tapițeria perfectă pentru persoanele care își doresc confort și simplitate. În plus, dacă îți dorești un living care să impresioneze, vei avea o gamă largă din care să alegi (atât în ceea ce privește culorile, cât și modelele imprimeurilor). Ca dezavantaj, ar trebui menționat faptul că stofa este mai pretențioasă la scoaterea petelor dificile.

Canapelele din piele sunt potrivite pentru cuplurile tinere (care petrec mai puțin timp acasă) sau pentru uz public (birou, cabinet, salon de așteptare).

Deși arată bine, acestea nu sunt recomandate familiilor cu mulți copii sau care au animale de companie, deoarece pot fi ușor zgâriate. Principalul avantaj al pielii este că nu se deformează în timp, deci este o alegere care va rezista. Dacă bugetul nu îți permite să optezi pentru pielea naturală și vei alege o canapea din piele sintetică, în timp se va putea crăpa, devenind inestetică. Economisește inteligent și alege o canapea din piele naturală pentru a te bucura de confort și durabilitate.

Cum alegi canapeaua în funcție de tipul de șezut

Dacă vrei să ai parte de o canapea confortabilă în care să stai ore în șir fără să te doară spatele, ar fi bine să acorzi atenție și șezutului canapelei pe care o vei alege pentru livingul tău. Cele mai răspândite sisteme pentru canapele sunt: sistemul cu arcuri, șezutul din burete și șezutul din perne.

Optează pentru un șezut din perne, eventual unele umplute cu pene naturale sau cu spumă cu memorie, dacă îți dorești o canapea foarte confortabilă.

Opțiuni mai accesibile din punct de vedere al bugetului sunt canapelele cu sistem de arcuri sau cu șezut din burete.

În ceea ce privește sistemul de arcuri, cele mai confortabile sunt cele pe arcuri sinusoidale (însă și aici calitatea diferă de la un producător la altul). Sistemul pe bază de arcuri nu este însă o variantă bună în cazul în care vei folosi canapeaua foarte des, deoarece, în timp, arcurile se vor slăbi, iar șezutul se va lăsa într-un mod inestetic.

Și canapelele cu șezut din burete pot fi găsite în varianta memory foam (desigur, la un preț mai ridicat). Dacă vrei să investești într-o canapea de calitate și confortabilă pentru livingul tău, un model cu șezut din spumă poliuretanică este alegerea ideală.

Cum alegi canapeaua în funcție de design

Canapeaua ideală trebuie să îmbine perfect două calități esențiale: confort și aspect. Dacă patul trebuie să fie în primul rând confortabil, canapeaua influențează designul întregului tău living, deci trebuie să aibă un aspect potrivit cu decorul camerei în care este amplasată.

Spre exemplu, dacă ai un living amenajat într-un stil clasic, caută un model elegant, cu forme rotunjite și nuanțe de crem sau bej sau un plăcut imprimeu floral.

Din contră, dacă ești adeptul stilului minimalist, alege un model cu design în linii și unghiuri drepte și elementele (picioare și brațe) din oțel cromat. Un decor minimalist va fi, de asemenea, perfect completat de o canapea albă, neagră sau de o canapea colorată.

Cum alegi forma canapelei

Forma canapelei ar trebui decisă în funcție de stilul de amenajare și de dimensiunea camerei în care urmează să fie amplasată.

Dacă dorești să creezi un mic colț de relaxare, perfect pentru întâlnirile cu prietenii, la o șuetă, ar trebui să te orientezi spre o canapea încăpătoare. Într-un living spațios, sumar mobilat, o canapea colțar cu cinci sau șase locuri poate deveni piesa de rezistență.

Dacă alegi canapeaua pentru camera copilului, limitează-te la un model cât mai compact, cu două locuri și extensie frontală, care-i va permite celui mic să folosească cât mai mult din suprafața camerei pentru joacă în timpul zilei.

Cum alegi culoarea canapelei

Dacă începem amenajarea unei camere de la zero, cel mai bine ar fi să alegem canapeaua prima dată, astfel încât să putem decora camera în jurul culorii acesteia. Dacă, dimpotrivă, vom adăuga canapeaua într-o cameră deja amenajată, este important să alegem una care să completeze decorul camerei fără să iasă foarte mult în evidență.

Un aspect adesea ignorat atunci când alegem culoarea canapelei este culoarea pardoselii. Dacă vom așeza o canapea închisă la culoare pe o podea la fel de închisă, acestea se vor contopi, dând camerei un aspect banal. Pentru a fi scoasă în evidență, culoarea canapelei trebuie să fie cumva delimitată de cea a pardoselii, dacă nu chiar să contrasteze.

O canapea deschisă la culoare va da un aer aerisit încăperii, însă va fi mai greu de întreținut în timp, datorită uzurii. Evită o culoare deschisă dacă ai copii mici sau animale de companie. O alternativă ar fi achiziționarea unei canapele cu huse detașabile care pot fi curățate separat și/sau schimbate în caz de uzură.

Dacă îți dorești o canapea colorată, dar nu știi cum să o integrezi în decor, poți opta pentru una într-o culoare neutră și să apelezi la pernuțe decorative care să contrasteze frumos cu tapițeria, indiferent de culoarea acesteia.

4b5f3456e27f3543ba819e46c6d66c2d

O canapea în culori neutre se va integra perfect într-un decor conservator și clasic. Totodată, nuanțele neutre se asortează foarte bine cu pereții închiși, deoarece ele contracarează lipsa luminii.

O alternativă la o canapea într-o nuanță neutră poate fi o canapea de culoare închisă. Foarte practică deoarece se murdărește greu, este recomandată chiar și familiilor cu copii mici sau celor care o folosesc și pe post de pat. Dacă ți se pare că va închide foarte mult aspectul camerei, poți adăuga câteva perne decorative colorate. De asemenea, canapelele în culori închise denotă eleganță, deci se vor potrivi perfect într-un decor rafinat și sofisticat.

Dacă ți se pare că nuanțele neutre sau închise sunt prea plictisitoare, optează pentru o canapea într-o culoare pastelată. Culorile pastelate sunt perfecte pentru crearea unui decor luminos și se pot asocia de minune cu accesorii în tonuri similare. Totodată, canapelele în culori pastel vor tempera un mobilier în nuanțe vii.

canapea colorata

Acordă atenție alegerii unei canapele potrivite livingului tău, ținând cont atât de necesități, cât și de design. Înainte de a porni în căutarea canapelei perfecte, te poți inspira și din galeria noastră foto:

Surse foto: foto principală, Pinterest

Total
15
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda