alegerea saltelei

Există o mulţime de materiale şi tehnologii folosite în realizarea saltelelor, astfel încât opţiunile sunt foarte variate. Chiar dacă alegerea saltelei se poate dovedi dificilă, acordă-i suficientă importanţă, pentru că salteaua potrivită te poate scăpa de stres, poate contribui la pastratea unei stări de sănătate optime şi poate rezista chiar şi 15 de ani, scutindu-te de alte cheltuieli. Află în articolul nostru tot ce ai nevoie.

Criterii de alegere a saltelei
Cum testezi salteaua
Modele de saltele
Cum îngrijeşti salteaua

Criterii de alegere a saltelei

Înainte să pleci să testezi salteaua într-un showroom, îţi propunem să-ţi fixezi nişte repere de acasă, care să completeze clasamentul confortului pe care îl vei stabili la faţa locului. Spre exemplu, fermitatea este importantă pentru sănătatea coloanei vertebrale. Chiar dacă îţi place senzaţia de scufundare într-o saltea moale, este obligatoriu ca aceasta să îţi susţină corpul în poziţia neutră, adică poziţia culcat pe spate.

Coloana trebuie să îşi menţină curbura ei naturală astfel încât să nu suprasolicite umerii, capul, fesele şi călcâiele. Acest lucru nu înseamnă că salteaua trebuie să fie prea dură, altfel va exercita o presiune crescută. Însă dacă salteaua este prea moale, te vei trezi cu dureri de spate.

Saltelele moi sunt pentru cei care schimbă pozițiile des în timpul nopții. Faptul că schimbi poziţia des eliberează presiunea, aşa că tot ce ai nevoie este o saltea care să preia cu uşurinţă poziţia naturală a corpului.

Fermitatea medie este indicată persoanelor care dorm pe spate, deoarece au nevoie de sprijin suplimentar inferior, lucru pe care acest tip de saltea îl oferă. Salteaua foarte fermă e dedicată celor care dorm pe faţă, sunt supraponderali sau suferă de dureri de spate. Aceasta evită senzaţia de scufundare şi păstrează confortul coloanei verticale.

Oamenii nu cumpără paturi suficient de mari, avertizează studiile. Mulți oameni nu au suficient spațiu pentru ca doi adulți să doarmă confortabil fără a se deranja unul pe celălalt. Dimensiunea optimă este dublul măsurii unui pat de-o singură persoană. De asemenea, dimensiunea saltelei se va asocia cu mărimea patului sau a somierei, însă şi acestea trebuie alese în funcţie de nevoile tale.

Important e ca salteaua să fie cu cel puţin 15 cm mai mare decât înălţimea ta, altfel vei experimenta disconfortul în zona picioarelor, mai ales dacă patul are tăblii. Lăţimea recomandată pentru o saltea simplă pentru o persoană medie este de 80-100 cm, iar pentru una dublă este de minim 160 cm, existând posibilitatea să aibă chiar 200 cm (King size). Înălţimea saltelei depinde şi de tehnologia folosită în realizarea ei, însă de obicei este direct proporţională cu calitatea. Astfel, o saltea trebuie să măsoare minim 18 cm pentru o susţinere bună.

Dincolo de măsuri, alege o saltea aerisită, care să permită fluxului de aer să circule, pentru a nu se îmbâcsi cu uşurinţă şi a nu dezvolta o floră microbiană dăunătoare. Acest lucru ţine de material. Ţi le recomandăm pe cele naturale (bumbac sau mătase naturală) şi materiale tip latex care permit evaporarea apei. Materialul stabileşte şi durata de viaţă a saltelei. Cele de latex sunt cele mai rezistente, astfel încât rămân în condiţii optime chiar şi 14 ani. Următoarea pe listă este cea cu spumă de memorie cu o durată de viaţă de 12 ani, celelalte fiind recomandat să fie schimbate după 10 ani.

În final, trebuie să menţionăm că e important ca o saltea de 2 persoane să se comporte ca atare, astfel încât mişcările unui partener să nu afecteze confortul sau somnul celuilalt. În acest sens, sunt preferabile saltelele realizate din materiale non metalice, spumă de memorie, latex sau fibră din nucă de cocos.

O saltea de pat porneşte de la 700 lei dar poate ajunge lejer la 2200, aşa că îţi recomandăm să depăşeşti suma de 1000 de lei pentru a asigura calitatea saltelei.

Cum testezi salteaua

Nu achiziţiona o saltea fără să o testezi. În showroom vei avea ocazia să experimentezi confortul mai multor modele. Cum evaluezi salteaua? Atunci când stai întins pe spate pe saltea, coloana vertebrală și mijlocul trebuie să fie în permanență în contact cu salteaua.

Dacă nu se întâmplă acest lucru, salteaua este prea tare. Însă nici senzaţia că te afunzi în saltea nu este una benefică.

Există de asemenea şi programe de trial. Multe companii care vând saltele îţi oferă posibilitatea să le testezi acasă timp de minim 30 de zile, cu promisiunea că le vei putea returna fără costuri suplimentare, dacă modelele nu îţi sunt pe plac.

Modele de saltele

Salteaua clasică este salteaua cu arcuri. Salteaua cu arcuri este realizată dintr-un sistem de acuri, elemente de susţinere şi husa. Există 2 tipuri de astfel de saltele: Bonell şi Pocket. Arcurile de tip Bonell au formă unei clepsidre și oferă saltelei o suprafață fermă și o durată de viață mai lungă, la un preț accesibil. În schimb, arcurile Pocket sunt mai mici iar fiecare arc este inserat într-o mică husă textilă care previne ruperea sau uzarea arcului, le minimizează zgomotele și face salteaua mai adaptabilă mişcărilor tale.

Indiferent de tehnologia arcurilor, este de departe cea mai populară şi cea mai utilizată, pentru că bifează majoritatea recomandărilor de mai sus. Funcţionează atât pentru persoanele cu greutate normală, cât şi pentru cele supraponderale, reuşind să ofere o susţinere optimă şi confort pentru coloana vertebrală. De preferat ca aceasta saltea să fie cât mai bine căptuşită.

Salteaua cu spumă cu memorie este alcătuită din două sau mai multe straturi de spumă, de diverse densităţi ce iau forma corpului şi absorb mişcarea, recomandându-se celor cu somn agitat. Aceasta poate oferi confort sporit în mai multe poziţii ale corpului însă tinde să se încălzească mai mult decât celelalte tipuri de saltele.

Dacă eşti în căutarea unei saltele cu latex, trebuie să ştii că este confecţionată din cauciuc natural (extras din arborele de cauciuc) său sintetic, oferă o susţinere fermă şi elastică în acelaşi timp şi susţine tot corpul, în mod similar saltelei cu memorie fără a prelua însă forma poziţiei corpului. Este o alegere bună pentru cei care suferă de astm sau alergii. Este o variantă bună pentru cei ce preferă saltele moi, dar este sensibilă la umezeală.

Există şi saltele reglabile, folosite în special în scopuri terapeutice pentru a uşura presiunea din zona lombară. Este important totuşi că salteaua să fie înclinată la un anumit unghi, pentru a se adapta curbării coloanei, a susţine genunchii, gâtul, umerii şi zona lombară. Se recomandă persoanelor cu probleme ale coloanei vertebrale ce îşi găsesc cu greu o poziţie confortabilă. Preţul, însă, este unul ridicat.

Cum îngrijeşti salteaua

După ce ai cumpărat salteaua, nu pune aşternuturile direct pe ea. Odată ce saltea este livrată, asigură-te că o laşi la aer cel puțin patru ore. Acest lucru va elimina orice miros şi umezeala acumulate în timpul depozitarii. În mod ideal, salteaua ar trebui să fie aerisita săptămânal prin înlăturarea lenjeriei de pat. Nu uita să întorci salteaua pe cealaltă parte în mod regulat. Acest lucru va opri formarea depunerilor și impregnarea formei corpului tău într-o anumită parte.

Protejeaz-o cu o husă detaşabilă, care să acţioneze ca strat protector. Husa poate fi spălată lejer chiar şi la 60 de grade Celsius. Astfel vei prelungi durata ei de viaţă şi va avea nevoie să fie curăţat mai rar. Vei păstra astfel un mediu igienic şi sănătos.

Oricum, nu este recomandat să ţii o saltea mai mult de 15 ani, pentru că inevitabil strânge praf şi germeni. Pentru a împiedica acumularea acestor reziduuri, aspiră salteaua de cel puţin 3 ori pe an, păstreaz-o departe de umezeală şi aeriseşte camera în care se află.

Iată principalele informaţii despre alegerea saltelei. Testează cu răbdare modelele disponibile în showroom, ţine cont de duritatea, materialul şi diemsniunile saltelei şi apoi protejeaz-o cu o husă, pentru a te bucura mai mult timp de ea.

Sursa foto: Shutterstock

Total
10
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda