modele de seminee

Ce modele de șemineu există?
Cum să-ți pui în valoare șemineul?

Cine spune că de un șemineu ar trebui să te bucuri numai în timpul iernii? Avem câteva idei fierbinți, care te vor inspira pe tot parcursul anului.

Aceste șemineuri contemporane sunt elegante și extrem de atrăgătoare. Cele mai recente tendințe implică minimalism și cele mai avantajoase materiale în ceea ce privește frumusețea și eficiența. Pentru a te bucura într-adevăr de un astfel de element de design frumos într-o cameră, transformă șemineul în piesa centrală a acelui spațiu.

Ce modele de șemineu există?

Chiar dacă discuția despre șemineu te duce cu gândul la unul masiv, dintr-o cabană de la munte, în fața căruia tronează o blană naturală și un fotoliu acoperit de o pătură, există mult mai multe modele care să bifeze toate stilurile unei locuințe. Dacă plănuiești să integrezi unul în casa ta, ai de unde alege:

1. Șemineu din sticlă

Integrat într-o structură de metal, șemineul este înconjurat de sticlă, fie că este încastrat în perete sau separat, într-o cutie. Ușile din sticlă dau șemineului un aspect finisat și elegant.

Ușile din sticlă trebuie să fie în poziție deschisă în prezența focului. Arderea cu ușile închise provoacă murdărirea coșului și o mai mare poluare a aerului. Șemineul tău are nevoie de mult aer pentru ardere. Oxigenul din aer ajută la arderea lemnului și la minimizarea acumulării de creozot în coșul de fum, dar și la evitarea supraîncălzirii.

ed7eb0fe3b801086967d57e16252255c

 2. Șemineu suspendat

Designul scandinav modern este cel mai bine amplasat într-o zonă de lounge funky, cu ajutorul unui șemineu suspendat, cu look minimalist. Un astfel de șemineu poate fi rezumat la un simplu cilindru sau cilindrul poate fi doar elementul de evacuare, în timp ce șemineul propriu-zis are un diametru generos, care să păstreze, în linii mari, aspectul de șemineu.

Ceea ce este grozav la un astfel de șemineu este libertatea de amplasare: poate fi poziționat chiar și în centrul camerei, în orice încăpere.

Un mic șemineu suspendat arde etanolul fără fum, în loc de lemn.

2438b67161aa88c0cab1c660ee8900d6

 3. Șemineu de metal

Designul elegant al șemineului din oțel inoxidabil poate adăuga rafinament camerei. Are un aspect ultra-modern, în comparație cu vatra tradițională. Culoarea se potrivește perfect în schema de culori neutre a unei camere amenajate în stil scandinav, în timp ce strălucirea metalică oferă un punct focal vizual în spațiu. Lipsa unei încadrări tradiționale sau a oricărui decor suplimentar sporește aspectul simplist. Șemineul, care ocupă propriul perete, creează o prezență monolitică în cameră, accentuând importanța căldurii în acest moment al anului.

Dar elementul metalic poate fi și de origine artizanală, acoperind artistic un șemineu, realizându-se o instalație de artă modernă. Alte șemineuri pot combina în structura lor cuprul lustruit și zincul negru.

 4. Instalație interioară de foc

Instalația interioară de foc nu presupune acoperirea flăcării cu o structură solidă, ci menținerea focului într-o zonă controlată și izolată.  O astfel de instalație este minunată într-un living mare, că piesă centrală, însă se potrivește și într-un atrium sau într-o terasă închisă, ca punct de interes și sursă de căldură.

1ee95fb2dc9c3cecb9dd4bbf6d9c1d6c home designing exposed brick

 5. Șemineu liniar

În ultimii ani, șemineurile liniare au devenit foarte populare atât în ​​mediul comercial, cât și în cel rezidențial. Șemineurile liniare reușesc să creeze o atmosferă contemporană aproape oricăror spații, inclusiv pentru dormitoare, camere de zi, terase, săli de biliard, restaurante, săli de așteptare pentru clădiri de birouri și multe altele.

Denumite și șemineuri contemporane sau șemineuri dreptunghiulare, reprezintă un stil de șemineu de gaz care poate fi instalat în majoritatea spațiilor interioare sau exterioare. Deoarece îți permit să te bucuri de ambianța și confortul unui șemineu fără limitele de proiectare ale unui șemineu tradițional, pot fi instalate la același nivel cu aproape orice material de construcție, până aproape de geam.

5bb6a95c831202531e1348fd84fd94d2

 6. Șemineu electric

Abilitatea de a adăuga niște bușteni în șemineu și de a simți căldura în casa ta este minunată. Dar ai nevoie de o sursă constantă de lemn pentru ardere și acest lucru înseamnă un cost suplimentar pentru tine. De asemenea, șemineul necesită curățare. Și atenție sporită pentru evitarea incendiilor.

Pentru unii oameni, focul care trosnește în vatră merită în totalitate acest efort. Dar pentru alții, deranjează. Ei doresc să beneficieze de un șemineu fără toate lucrările aferente. Răspunsul la dorințele acestora este un șemineu electric. Dacă ai văzut vreodată un șemineu electric, atunci știi cât de realist poate să arate. Un șemineu electric poate avea o fațadă ca un șemineu tradițional. Poate avea flăcări false care arată de fapt extrem de realist. Și poate produce aproximativ 5000 BTU de căldură, chiar dacă nu reprezintă o cantitate mare.

Cea mai bună veste este că șemineul electric nu necesită curățare, deoarece nu există buștean sau cenușă rămasă. De asemenea, acest tip de șemineu nu necesită un electrician pentru a efectua cablaje elaborate, deoarece se conectează pur și simplu la prizele standard ale locuinței.

 7. Șemineul tradițional

Elementele unui șemineu tradițional sunt de obicei subevaluate și neutre: în mod obișnuit, o structură de lemn sculptat sau o piatră naturală acoperă locul. Accesoriile și mobilierul sunt cele care schimbă stilul șemineului. Dacă stilul mobilierului din camera de zi, de exemplu, tinde spre o estetică modernă, atunci și șemineul va urma această linie. Marmura albă lustruită poate acoperi un șemineu elegant.

29e4e9133a81b1402cbbf420c1efa784

  • Șemineul formal

Versiunea cea mai elegantă a stilului tradițional este formală și are legături clare cu stilurile de design istoric. Șemineul își găsește foarte bine locul într-un spațiu mare și poate fi turnat într-o formă ce pare sculptată, având aspectul lucrărilor de artă europene din secolul al XIX-lea. Fațada lui este formată de o piatră foarte lustruită, care garantează calitatea șemineului. Uneltele utilizate pentru șemineu, cu mânere cromate strălucitoare, pot fi asortate cu o oglindă într-un cadru argintiu și obiecte de artă amplasate pe șemineu.

  •  Șemineul european

Decorarea tradițională este puternic influențată de designul în stil englezesc sau franțuzesc, iar șemineul nu face excepție. În varianta europeană, șemineul este sculptat din piatră solidă, o alegere comună în casele din Europa, vechi de secole. Mai degrabă decât să domine încăperea, piesa se coordonează din punct de vedere stilistic cu alte elemente arhitecturale – grinzi, tavan și ferestre acoperite cu lemn – pentru a induce un sentiment de vechime, de patină a vremii. Cu toate acestea, șemineul poate fi ancorat până în epoca modernă de mobilierul avangardist sau de un televizor plat aflat pe peretele din față.

Cum să-ți pui în valoare șemineul?

Dacă ai deja șemineul și nu vei interveni asupra formei sale, iată câteva propuneri de decorare, pentru a-l pune în valoare:

1. Instalează lumini de accent pentru a evidenția șemineul

Luminile de accent sunt menite să pună în valoare un obiect decorativ, cum poate fi interpretat și șemineul. Pot fi instalate sub formă de spoturi deasupra acestuia, ca lămpi dacă decorul și spațiul o permit sau pot fi încastrate în fațada șemineului.

Seara, atmosfera va fi cu atât mai plăcută cu cât căldura și lumina șemineului vor contribui la o ambianță irezistibilă.

Vopsește sau plachează fațada șemineului într-o culoare îndrăzneață, contrastantă.

Majoritatea materialelor din care este realizat un șemineu permit vopsirea acestuia. Îndrăznește să-l transformi în punctul de interes al camerei, adăugându-i culoare. Ai grijă, totuși, la alegerea culorii, pentru a te asigura că se va integra în schema cromatică a încăperii, chiar dacă va contrasta puternic cu restul elementelor.

Dacă vrei doar să-l marchezi, griul este una din culorile care dau cel mai bine pe obiecte de dimensiuni mari, precum șemineul.

a3be1ec7ac533d1e7b9fd020def3e166

 2. Ornamentează fațada cu obiecte decorative

Tratează fațada șemineului precum un raft deschis din living: ornamenteaz-o cu obiecte care să complimenteze stilul camerei, precum mesaje înrămate, dacă e cazul unei încăperi de inspirație scandinavă, sau obiecte decorative metalice în nuanțe de cupru sau auriu, dacă încăperea este amenajată în stil industrial. Dacă ai o locuință clasică, adu-ți obiectele de artă preferate deasupra șemineului și asigură-te astfel că acesta rămâne în prim-plan.

 3. Adaugă fotografii

Dacă ai o familie numeroasă și îți place să afișezi imagini cu cei dragi prin toată casa, nu rata spațiul de pe șemineu. Poți muta un gallery wall pe fațada șemineului, acolo unde, dacă este un șemineu clasic, vor încăpea chiar și 10 fotografii.

Alege-le în mod armonios din punct de vedere estetic și mândrește-te cu familia ta și fotografiile frumoase, în fața musafirilor.

28df4bce5cd5cd701eabc7441f02689f

 4. Amplasează o oglindă

O oglindă va mări vizual spațiul, așa că alege una masivă și așaz-o pe șemineu sau deasupra lui, dacă spațiul îți permite. Asigură-te că în fața ei vei plasa un obiect frumos și lasă cât mai multă lumină să intre în cameră, pentru a păcăli privirea printr-o iluzie de maximizare.

Nu uita să arunci un ochi peste galeria noastră de modele de șemineu, te va inspira, cu siguranță.

Integrează șemineul în schema cromatică a casei, fie prin completare sau contrast.

Dacă șemineul este bine construit și izolat, chiar și un obiect imflamabil poate fi amplasat în apropierea lui.

Joacă-te cu formele din cameră și include și șemineul în această odisee estetică.

Faianța Subway, atât de apreciată în bucătărie sau baie, poate fi amplasată chiar și în șemineu.

Plantele înfrumusețează aspectul șemineului. Pune-le deasupra lui, dacă spațiul îți permite, însă nu alege plante atârnătoare.

Un televizor modern aduce o notă contemporană unei case cu șemineu clasic.

Șemineul este un spațiu grozav de personalizat de sărbători. Schimbă-i ornamentele, cu fiecare ocazie.

Amplasează mesajul tău preferat înrămat chiar pe șemineu, va fi în prim-plan.

Într-o încăpere în stil minimalist, șemineul poate fi un element la fel de subtil precum restul.

Dacă ai pereți înalți, o oglindă masivă situată deasupra șemineului va schimba total spațiul, reflectând lumina și maximizând vizual încăperea.

Șemineul poate fi un element de simetrie într-o cameră.

Folosește-te de șemineu pentru a improviza un loc de odihnă lângă ferestre.

Nu-ți fie teamă să vopsești șemineul în culori decadente, nu vor face decât să atragă atenția în mod pozitiv asupra lui.

În jurul șemineului poți proiecta un spațiu decorativ spectaculos, dacă simulezi o fereastră și pui câteva felinare în dreptul său.

Șemineul va susține aspectul prețios al unei camere elegante, dacă este construit corespunzător.

Adaugă lumini de accent pe șemineu și acesta va fi pus în evidență.

Șemineul poate fi amplasat și pe terasă, acolo unde va fi deosebit de util în nopțile reci.

Dacă tot e nevoie de bușteni, depozitează-i într-un mod artistic.

Piatra oferă un aspect rustic unui șemineu, intensifică această ambianță cu plante.

Un șemineu modern poate prelua aspectul unui cuptor și poate fi integrat într-un decor minimalist.

Contrastul dintre șemineul negru și cărămida aparentă albă scoate în evidență obiectul.

Dacă arhitectura îți permite, poți opta în locul șemineului pentru o instalație de foc interioară, este definiția modernismului.

Folosește buștenii pentru un decor rustic, integrați într-o structură de rafturi de lemn deschise.

Dacă îți place focul de tabără, poți recrea ambianța cu ajutorul unui șemineu electric.

Un șemineu poate fi pata de culoare într-un decor alb.

Un șemineu poate fi pata de culoare și într-un decor în tonuri închise.

Stilul scandinav include șemineul suspendat, ce poate avea o valoare estetică enormă, într-o încăpere.

Așază șemineul liniar paralel cu televizorul, pentru armonie vizuală.

Într-o încăpere rustică, vor predomina nuanțele de beige și materialele naturale – piatra și lemnul, decorate de flori.

Dacă îți plac florile, le poți așeza pe mai multe nivele, în jurul șemineului, ca și cum ai avea o mică grădiniță.

În alegerea culorii șemineului, te poți gândi chiar să asortezi culoarea focului cu cea a acestuia.

Materialele nefinisate sunt semnătura stilului industrial, în cadrul căruia un șemineu merge minunat.

Oțelul inoxidabil oferă eleganță oricărui element, cu atât mai mult șemineului.

După atâtea sfaturi de decorare și proiectare creativă a șemineului, trebuie să recunoaștem că și un șemineu simplu arată într-un mare fel.

Poți folosi șemineul pentru a delimita un spațiu într-un open space.

Dacă nu știi unde să depozitezi buștenii pentru șemineu, o poți face chiar în living, unde aceștia pot forma o linie verticală cu aspect natural foarte interesantă.

Așază-ți fotografiile preferate pe șemineu, pentru o notă personală. Pot fi cu familia sau cu lucrurile care îți fac plăcere.

Șemineul poate fi rezultatul unui joc arhitectural de adâncimi, forme și culori.

Șemineul din zinc este alegerea ideală pentru un decor industrial, completat de elemente dure, din natură.

Chiar dacă șemineul casei nu este funcțional, tot este un element decorativ minunat și locul perfect lângă care să așezi bradul de Crăciun.

Un șemineu electric poate aduce mai puțină bătaie de cap, dar tot șemineul pe lemne va asigura volumul de căldură optim.

Șemineul ce emană căldură este un simbol clasic al Crăciunului, în așteptarea lui Moș Crăciun.

Dacă nu știi unde să-ți depozitezi chitara, ai găsit locul perfect.

Cine a spus că nu poți decora șemineul și cu o oglindă masivă și cu fotografii și cu obiecte decorative?

Un arhitect pasionat de minimalism va ști să scoată șemineul în evidență prin forme simple și culoare.

Chiar și albă, piatra oferă un aspect natural încăperii, lucru benefic mai ales într-o cabană.

Integrează șemineul în decor, folosindu-te de forma și culorile sale.

Șemineul poate fi construit chiar și ca loc de odihnă. Unde e mai plăcut să te așezi decât lângă șemineul cald?

Poți vopsi șemineul gri, dacă vrei să atragi atenția asupra lui, într-un mod mai puțin obositor vizual.

Asortează buștenii destinați șemineului cu mobilierul din lemn de acasă.

Un șemineu cu 2 fețe poate oferi valoare vizuală pentru 2 tipuri de spații într-o încăpere open space.

Așază un fotoliu, un șezlong sau un scaun lângă șemineul și-l vei transforma in cel bun loc de relaxat din cameră.

Culoarea și aspectul cărămizii integrate în structura șemineului va intensifica și mai mult senzația de căldură venită de la acesta.

Șemineul poate prelua aspectul tradițional al vatrei, chiar și într-o încăpere modernă.

Dacă spațiul nu îți permite proiectarea unui șemineu, poți improviza unul. Vei obține cel mai original decor.

Sursa foto: Shutterstock & Pinterest

Total
104
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda