iluminarea bucatariei

Tipuri de iluminare artificială
Modele de corpuri de iluminat

Alegerea corpurilor de iluminat pentru plafonul din bucătărie poate fi o treabă complicată. În cazul celor mai multe camere din casa ta, e ușor să combini lumina principală cu cele direcționate doar spre anumite puncte, cum ar fi zona de citit, locul unde este mașina de cusut, zonele pentru scule de lucru și așa mai departe – este suficient să adaugi o lampă de podea sau o lampă de masă.

Când vorbim de bucătărie, avem o situație diferită. Lămpile de podea nu aparțin de obicei acestei zone și doar în cazuri foarte rare poți găsi o lampă de masă. Așa că noi am reunit cele mai inspirate idei pentru ca lumina ce-și are sursa în tavan să acopere toate funcțiile pe care le dorim de la lumina artificială.

Nu uita să consulți și galeria noastră de fotografii pentru exemple concrete de modele de corpuri de iluminat și modul cum se integrează ele în decor.

1. Tipuri de iluminare artificială

Iluminarea în zona de bucătărie trebuie să îndeplinească două funcții în același timp:

  • Iluminatul general sau de ambient: Corpurile de iluminat de pe tavan sunt suficient de puternice pentru a cuprinde întreaga zonă de bucătărie; lumina de ambient influențează atmosfera camerei, fiind principala sursă de lumină, de aceea este important ca ea să fie caldă, nu rece. Pentru lumina de ambient se pot utiliza plafoniere sau lustre.
  • Iluminarea de lucru: Corpurile care iluminează zonele mici, specifice, cum ar fi LED-ul de la hotă care luminează zona de gătit; lumina de lucru are rolul de a asigura eficiența atunci când vine vorba de desfășurarea activităților din cadrul unei camere.

Există însă zone care merită să fie și ele puse în valoare prin iluminare. Pentru a putea face asta, recomandăm cea de-a treia funcție a luminii artificiale: cea de accent, în care corpuri de iluminat își îndreaptă fluxul luminos către elemente decorative, completând efectul ambiental și atrăgând atenția asupra acelor obiecte.

Află mai multe informații despre modelele de corpuri de iluminat care pot acoperi toate cele trei funcții enumerate mai sus:

 2. Modele de corpuri de iluminat

Utilizează iluminarea pe mai multe niveluri. Combină luminile de sub dulapurile superioare cu spotul de deasupra unor plante luxuriante și adaugă un corp suspendat pentru a proiecta un punct de interes. Iată modelele de corpuri de iluminat care pot alcătui combinația:

  • Lustrele

Soluția clasică la iluminarea din bucătărie sunt lustrele. Corpurile încastrate oferă o iluminare suficientă cel puțin pentru anumite zone ale blatului sau ale insulei de bucătărie.

Se pot folosi fie becuri cu halogen, fie becuri incandescente.

Dar o problemă cu iluminarea încastrată este aceea a umbrelor. Pentru că iluminatul este la înălțimea tavanului și ar putea întâmpina anumite obstacole, cum ar fi dulapurile de bucătărie, umbrele cad ușor pe zona de lucru. În plus, lumina încastrată prezintă pierderi de energie.

Corpurile încastrate încurcă în două moduri: folosesc becuri mari, cu putere mare, care folosesc o cantitate masivă de electricitate, dar căldura emanată se pierde pe tavan.

Apoi, iluminatul încastrat este o alegere pe termen lung. Trebuie să te gândești bine înainte de a stabili locul de instalare deoarece, odată ales, este extrem de dificil să-l schimbi. Iar principala problemă care apare este că majoritatea proprietarilor nu știu exact unde vor avea nevoie de iluminare până când nu folosesc bucătăria.

shutterstock 744869692

  • Iluminarea pe șină

Iluminarea pe șină oferă o sursă bună de lumină pentru bucătărie și a crescut în popularitate în ultimele decenii. Această variantă are multe din calitățile dispozitivelor încastrate, dar fără să prezinte și dezavantajele acestora.

Sistemul de iluminare pe șină este instalat pe tavan, iar corpurile de iluminat individuale, înșirate de-a lungul șinei, pot fi deplasate cu ușurință ori de câte ori este necesar. De asemenea, aceste accesorii individuale pot fi aprinse sau stinse, dacă ai nevoie de mai multă sau mai puțină lumină. Deoarece nu sunt făcute găuri în tavan, curenții de aer nu reprezintă o problemă. Totuși, acest sistem de iluminare consumă o cantitate mare de energie. În plus, o parte din aceeași problemă de umbrire, ca și în cazul luminilor încastrate, este prezentă și aici. Cu toate acestea, deoarece luminile pe șină pot fi deplasate, este posibil să se miște o lumină fie înainte, fie înapoi, pentru a se evita problema umbririi.

  • Plafoniera

Plafonierele au probabil cea mai mică utilitate în bucătărie. Un dispozitiv de fixare pe plafon este pur și simplu compus din unul sau două becuri acoperite de un capac translucid, de obicei în centrul camerei.

Plafonierele sunt foarte plăcute când intri într-o cameră. Dar dincolo de asta, nu ajută prea multe pentru a ilumina spațiul. Ele sunt montate pe tavan, dar nu au aceeași putere ca luminile încastrate.

  • Spoturile

Spoturile reprezintă soluția cea mai simplă de iluminare, mai ales într-o bucătărie mică, unde pot lumina toată încăperea. Sunt neutre din punct de vedere estetic, datorită faptului că se încastrează în tavan și sunt foarte puțin vizibile.

Însă spoturile pot fi folosite excelent și pentru a puncta anumite zone de interes, precum cea a blatului, putând fi încastrate sub dulapurile superioare, în locul unei bare luminoase.

Dacă ai o canapea, o bancă sau un alt fel de spațiu de relaxare integrat în bucătărie, îl poți pune în valoare tot cu ajutorul spoturilor.

shutterstock 254188186

  • Corpuri suspendate

Un răspuns la problema din bucătărie este instalarea corpurilor de iluminat suspendate. Ele aduc lumina deasupra nivelului capului și sunt adesea reglabile pe verticală. Pot fi fixe sau pot fi introduse ca piese de iluminat pe șină.

Ți le recomandăm cu căldură, nu doar pentru că sunt în tendințe. Numărul spoturilor poate fi mărit oricât, deoarece acestea sunt montate la același nivel cu tavanul și nu sunt foarte vizibile. Dar, pe de altă parte, adăugarea a mai mult de trei sau patru corpuri suspendate începe să facă bucătăria să arate aglomerată.

Dacă luminile corpurilor suspendate sunt distanțate inteligent, vor lumina în mod adecvat suprafețele de lucru. Adaugă spoturi sau o plafonieră ca lumină principală, completează-le cu câteva corpuri suspendate și vei avea parte de o ambianță plăcută.

Luminile suspendate arată grozav deasupra insulei, dacă ai una, sau deasupra locului de luat masa, marcându-l în mod elegant.

Ia în calcul și un ultim truc, foarte eficient: dacă alegi pentru bucătărie materiale lucioase, precum contrablaturile sau pereții în nuanțe metalice sau dulapurile din MDF lucios ori electrocasnicele din oțel inoxidabil, suprafețele acestora vor reflecta lumina și vor mări vizual spațiul, conferindu-i bucătăriei un aspect aerisit și strălucitor.

shutterstock 540640207

Lumina din bucătărie nu trebuie să fie anostă. Mai ales dacă ținem cont de toate opțiunile din ziua de azi. Chiar și o ghirlandă de luminițe (și nu ne referim la perioada Crăciunului) poate înviora o ambianță monotonă, dacă bucătăria nu dispune de o gamă largă de tipuri de lumini. Nu uita nici de posibilitatea de a colora lumina cu ajutorul becurilor, dar nici de becurile smart, perfecte pentru o casă smart și nu numai. Studiază alternativele și alege cea mai potrivită variantă pentru casa ta.

Iată o combinație echilibrată de corpuri de iluminat ce acoperă întreaga suprafață a bucătăriei, completându-se reciproc.

Becurile cu lumină caldă arată foarte bine, nu cauta să le acoperi, însă adaugă-le o notă decorativă.

O plafonieră va acoperi suprafața unei bucătarii mici, însă nu va asigura și luminile de accent, care să pună în valoare anumite obiecte decorative.

Eleganța este reinterpretată combinând stilul sofisticat al candelabrelor din sticlă cu duritatea stilului industrial.

Fierul forjat este în tendințe, în ceea ce privește iluminarea, precum și corpurile suspendate.

Propunerile creative includ sticla, însă un aranjament similar poate fi realizat și DIY, folosindu-te de sticle sau borcane translucide și ținând cont de câteva reguli ale fizicii.

Păstrează simplitatea bucătăriei moderne, completând-o cu un obiect de iluminat minimalist.

Țevile sunt la mare modă și reflectă stilul industrial, așa că îndrăznește să le folosești, chiar și pentru susținerea cablurilor de iluminat

Este dificil să amplasezi lămpi în bucătărie, însă dacă ai găsit locul potrivit, vor oferi lumini de accent sau de lucru minunate.

O structură realizată din mai multe corpuri de iluminat îmbinate va avea echilibru vizual și va însufleți bucătăria.

Luminează partea de jos a dulapurilor superioare și te vei bucura de o ambianță deosebită seara.

Introdu spoturi în cămară sau într-o zonă închisă a bucătăriei și-ți va fi mai ușor să găsești ceea ce cauți.

Chiar și rafturile deschise arată minunat luminate, alege o lumina difuză, ambientală.

Nuanțele metalice, mai ales cuprul, sunt tonurile momentului. Integrează-le în colecția ta de corpuri de iluminat.

În zona de gătit, n-ai nevoie de mai mult de o bară de metal pe care să fie agățate câteva becuri.

Candelabrele clasice se înlocuiesc acum cu cele mai simple corpuri de iluminat. Trăiască minimalismul!

Spoturile sunt soluția perfectă pentru a oferi volumul perfect de iluminare unui spațiu restrâns.

O bucată de lemn deteriorată poate fi un accesoriu prețios pentru structura corpurilor de iluminare din bucătărie.

Chiar dacă incastrezi spoturi pe tavan, alege lumina caldă. Va contribui la o ambianță plăcută.

Un nou nivel al conceptului de lumini suspendate.

Chiar dacă dă impresia că ar fi masiv, corpul de iluminat este perfect pentru a încadra lumina difuză.

Chiar și cele de inspirație exotică vor arată bine într-o bucătărie, mai ales atunci când este simplă, în rest.

Marchează zonă de iluminat de pe plafon cu o structură de lemn remarcabilă.

Uneori, corpul de iluminat este în sine un obiect decorativ, prin forma sa.

Stilul industrial presupune sisteme de țevi care servesc multor scopuri, în principal decorative. Iată un exemplu de corp de iluminat.

De obicei, poți regla dimensiunea cablurilor corpurilor suspendate. Stabilește-o în funcție de caracteristicile bucătăriei tale.

Chiar și chiuveta are nevoie de o lumină de lucru, mai ales atunci când petreci timpul de după muncă în bucătărie.

O plafonieră încadrată în fier forjat va avea un aspect modern. Nu te teme să combini elemente clasice cu cele moderne.

Chiar și niște coșulețe pot deveni obiecte de iluminat. Chiar și niște pălării.

Transformă corpul de iluminat într-un element al paletei cromatice a bucătăriei: fă-l să iasă în contrast sau să completeze tonul principal.

Sursa foto: Shutterstock

Total
27
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda