Fie că urmează să te muți într-un apartament de bloc sau într-o casă, într-un duplex sau într-o garsonieră, într-un bloc vechi sau într-unul aparținând unui ansamblu rezidențial nou, orice bucătărie are nevoie de un minim de mobilare și utilare pentru a fi funcțională.

Există două tipuri de electrocasnice: cele esențiale, de bază și cele opționale, care îți ușurează activitatea în bucătărie, dar fără de care te-ai putea descurca într-un fel sau altul. Dacă acestea din urmă mai pot fi achiziționate și pe parcurs, în funcție de buget, nevoi și disponibilitate, electrocasnicele principale ale unei bucătării ar trebui procurate de la bun început, pentru că de ele depinde în mare parte și procesul de mobilare și organizare a spațiului.

Aragazul

Pentru că bucătăria este, prin definiție, camera/spațiul în care se gătește mâncarea, aragazul reprezintă unul dintre electrocasnicele de bază. El constituie sursa de preparare termică a alimentelor, principala metodă folosită în majoritatea rețetelor.

E drept că în ultima vreme rețetele raw-vegane, care nu presupun preparare termică deloc, câștigă din ce în ce mai mult teren, dar majoritatea mâncărurilor implică, totuși, un minim de gătit (la aburi, prin fierbere, coacere etc.).

Plita și cuptorul incorporabile

Într-adevăr, sunt două electrocasnice diferite dar se achiziționează, de regulă, împreună, ele constituind versiunea mai modernă și mai estetică a aragazului. Dacă în ceea ce privește cuptorul, situația este oarecum mai simplă – ori pe gaz, ori electric – în cazul plitelor, decizia devine mai greu de luat.

Ai de ales între plite electrice sau pe gaz, plite ceramice, din inox sau cu inducție. Fiecare vine cu avantaje și dezavantaje. De exemplu: plitele cu inducție folosesc o cantitate mai mică de energie electrică, dar pentru a găti pe o astfel de plită ai nevoie de vase speciale. Decizia trebuie luată în funcție de buget, de specificul familiei tale, cât de mult și ce gen de preparate gătești.

Frigiderul

Înainte de a le găti și de cele mai multe ori și după, alimentele trebuie păstrate în mod corespunzător, în condiții sigure, care să le mențină proprietățile nutritive și să le ferească de alterații.

În funcție de dimensiunea și poziționarea congelatorului raportat la compartimentul de răcire, există mai multe tipuri de aparate frigorifice: combine frigorifice, frigidere cu două uși, frigidere Side-by-Side, frigidere cu o singură ușă sau, la polul opus, frigidere cu 4 uși – excelente pentru o familie numeroasă.   

Hota

Inevitabil, gătitul vine la pachet cu mirosuri, aburi și grăsimi pe care nu ai vrea să le lași să îți îmbâcsească bucătăria. Că sunt aburii ceaiului de la micul dejun, fumul unei fripturi rapide la tigaia grill sau mirosul unui delicios preparat la cuptor, hota este acel aparat electrocasnic de bază care te scapă de ele și îți pregătește bucătăria pentru următoarea provocare.

Există două categorii de hote: independente și incorporabile. Acestea, la rândul lor, se împart în mai multe tipuri, în funcție de design (chimney sau t-shape sunt doar câteva exemple). Dar, și în cazul hotelor, există o mulțime de alte criterii pe care e bine să le iei în calcul atunci când vrei să achiziționezi una. De exemplu: capacitatea ventilatorului – în funcție de mărimea bucătăriei, nivelul de zgomot și, nu în ultimul rând, filtrele de grăsime.

Desigur, acestea sunt doar câteva informații de bază cu privire la principalele electrocasnice dintr-o bucătărie. Realitatea este mult mai complexă, iar specialiștii Beko detaliază în acest articol principalele avantaje și dezavantaje, precum și diverse sfaturi și trucuri, astfel încât să poți face alegerea potrivită, în cunoștință de cauză.      

Sursa foto: Shutterstock

Total
40
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda