Paza buna trece primejdia rea. Această vorbă înțeleaptă este mai mult decât o regulă de aur atunci când vine vorba de securitatea și protecția proprietății tale, fie că locuiești într-un apartament, fie într-o o casă ori o vilă. Primul lucru pe care îl recomandă polițiștii și nu numai este să-ți montezi un sistem de alarmă, camere video de supraveghere, senzori de mișcare și să nu neglijezi calitatea încuietorilor, a ușilor și a ferestrelor pe care le alegi pentru locuința ta.
Apoi, este foarte important să-ți construiești relații de încredere cu vecinii, care îți pot fi de mare ajutor în situații de criză, dar și atunci când nu ești acasă, și să observi întotdeauna dacă în preajma locuinței tale se petrec lucruri neobișnuite, cum ar fi situațiile în care persoane necunoscute dau târcoale frecvent locului. Acesta ar putea fi un semn că proprietatea ta este o țintă, iar hoții încearcă să vadă care este momentul potrivit pentru a acționa.
Totuși, cu toate măsurile de siguranță pe care le iei, pot exista situații în care infractorii să-ți calce pragul. În cele ce urmează, vorbim despre câteva reguli de bază pe care ar fi bine să le respecți dacă surprinzi un hoț în plină acțiune.
Nu te panica și încearcă să acționezi rațional
Primul lucru pe care este recomandat să-l faci într-o astfel de situație este să nu te panichezi și să acționezi, pe cât posibil, rațional. Dacă auzi sunete neobișnuite la ușă, observi că cineva încearcă să intre pe proprietatea ta și ești singur, creează senzația opusă. Prefă-te că vorbești cu o altă persoană, pornește radioul sau televizorul și aprinde luminile.
Hoții acționează, în general, pe timpul nopții și, evident, nu vor să fie în lumina reflectoarelor când sunt în plină acțiune. Din acest punct de vedere, un sistem de iluminat cu senzori de mișcare poate fi o soluție eficientă pentru a-ți proteja locuința, în special dacă ai curte. O altă soluție recomandată este un sistem de alarmă direct conectat la poliție.
Apoi, dacă ești în casă în timp ce hoțul acționează, încearcă să fugi sau să te izolezi în locul cel mai sigur din locuință și să anunți imediat poliția. Dacă ești în afara casei și observi că încuietoarea a fost forțată, nu intra în locuință. Sună la poliție și la vecini ca să ceri ajutorul. Gândește-te că dacă acționezi de unul singur, s-ar putea să distrugi probe importante pentru identificarea infractorului.
Citeste si : Măsuri preventive de siguranță: cum îți protejezi casa când ești plecat pentru mai mult timp
Nu îți pune viața în pericol pentru a salva bunuri
Dacă te afli în situația neplăcută de a fi singur în casă și hoțul pătrunde în locuință sau în curtea ta, evită confruntarea directă, pentru că îți poți pune viața în pericol. Niciun bun material pe care ai vrea să-l salvezi nu este mai important ca viața ta. Prin urmare, nu încerca să prinzi infractorul, pentru că nu știi dacă este înarmat sau nu, cât de violent poate deveni în momentul în care este prins în flagrant sau dacă tu ai puterea fizică pentru a face față unui contact direct.
Du-te într-un loc sigur, de unde poți să-l observi pe infractor și încearcă să reții cât mai multe detalii despre înfățișarea lui. Păstrează-ți calmul și concentrează-te, pentru ca mai apoi să dai poliției informațiile necesare pentru prinderea hoțului. Apoi, specialiștii mai recomandă, ca înainte de a te ascunde sau de a fugi, să iei asupra ta un obiect pe care să-l poți folosi la o adică pentru apărarea ta, cum ar fi o bâtă de baseball, o tigaie sau un cuțit.
Sună la poliție și cere ajutorul specialiștilor
Este esențial ca în situația în care locuința ți-a fost spartă să nu acționezi de unul singur pentru a-ți căuta dreptatea, a investiga ce s-a întâmplat, a face inventarul obiectelor care lipsesc sau a pune în ordine lucrurile răvășite de hoți. Anunță poliția și nu atinge niciun obiect de la locul faptei, nici măcar clanțele, până la sosirea echipajului. Nu intra în casă și nu lăsa nici cele mai de încredere persoane să pătrundă în locuință, pentru că se pot șterge urmele sau se pot distruge probe.
Spuneam mai devreme că este indicat să-ți construiești relații de încredere cu vecinii. Pe lângă faptul că îți pot supraveghea locuința cât timp lipsești de acasă, ei pot să dea informații importante în cazul unui jaf. Lasă-i, însă, pe specialiștii criminaliști să-și facă datoria și să-i interogheze.
Recomandările polițiștilor pentru a-ți proteja locuința
În loc de concluzie, reține câteva recomandări ale polițiștilor pentru a-ți proteja locuința:
- montează un interfon la intrarea în scară sau în casă;
- instalează-ți un sistem de alarmă, de supraveghere video;
- conectează sistemul de alarmă la un dispecerat de monitorizare a acestuia;
- alege încuietori de calitate pentru ușile de la intrare;
- asigură-te că dispozitivul de amortizare montat pe ușa de la intrare permite o închidere completă a acesteia;
- iluminează-ți proprietatea cât mai bine – sunt indicați senzorii de mișcare;
- dacă stai la parter sau la etajul I, este bine să montezi grilaje la ferestre;
- nu permite accesul în locuință al persoanelor pe care nu le cunoști și nu le furniza informații despre tine;
- folosește cu precauție rețelele de socializare, fără să dai indicii despre perioadele în care lipsești de acasă sau despre obiectele de valoare pe care le deții;
- atunci când lipsești de acasă mai mult timp, apelează la o persoană de încredere care să-ți ridice facturile, să ia pliantele publicitare agățate pe clanța ușii de la intrare sau puse în cutia de scrisori;
- evită să depozitezi în curte sau la vedere ambalajele unor obiecte de valoare;
- când pleci de acasă pe timpul nopții, lasă lumina aprinsă și radioul sau televizorul deschis
Citește și: Sigur acasa. Ce trebuie sa faci ca sa-ti protejezi apartamentul de hoti
Așadar, dacă te afli totuși în situația în care surprinzi un hoț pe proprietatea ta, nu te panica, apelează la poliție și nu încerca să-l prinzi de unul singur. Reține că principalul lucru la care trebuie să te gândești este viața ta, nu salvarea vreun obiect de valoare din casă.
Sursa foto: Pexels