Tot mai multi oameni achizitioneaza un boiler pentru locuinta lor, fie ca vorbim despre un apartament sau o casa, fie ca este pentru o locuinta in mediul urban sau in cel rural. Amplasat fie in bucatarie, fie in baie, acesta asigura apa calda in locuinta in mod constant.

Cate tipuri de boilere exista
Cum alegi boilerul potrivit pentru casa ta
Cum montezi un boiler
Cum incadrezi estetic un boiler in designul baii/bucatariei tale

Cate tipuri de boilere exista ?

tipuri de boilere

1. In functie de combustibil

Boiler electric –  este cea mai comuna si simpla alegere. Se poate alimenta de la o priza electrica sau chiar de la o sursa mai mare de tensiune, in functie de capacitatea boilerului.

Boiler pe lemne – este alegerea ideala atunci cand vorbim despre capacitati industriale de apa incalzita. Incalzirea se bazeaza pe arderea lemnului si este, practic, varianta rudimentara a boilerelor.

tipuri de boilere

Boiler pe gaz – asemenea boilerului pe lemne, este util in zona industriala, avand capacitate foarte mare. Inca mai sunt folosite si in locuinte.

2. In functie de sistemul de functionare

Boiler tank in tank

Structura tank in tank este cea mai noua tehnologie de pe piata si se axeaza pe doua componente: baza boilerului, denumita invelis, si balonul intern, care este confectionat din otel si are functia de rezervor.

Avantajul principal al acestui tip de boiler este puterea, urmat fiind de functia de reincalzire, care are un consum scazut si se efectueaza intr-un timp foarte scurt. De asemenea, ofera un transfer termic cat se poate de rapid, iar suprafata de incalzire este mult mai mare decat la alte modele.

Boiler cu acumulare bivalenta

Acest tip de boiler este menit sa inlocuiasca clasicele boilere pe lemne sau gaz, necesare cerintelor de capacitate crescuta. Are un debit mare si ritm foarte rapid de incalzire a apei, avand acumulare bivalenta, ceea ce presupune doua surse de incalzire.

Boiler instant

Boilerul instant are cea mai mica dimensiune, dar si un consum foarte scazut. Diferenta dintre instant si un boiler normal este ca primul are o presiune foarte scazuta, de pana la 40% fata de un boiler obisnuit, si nu poate alimenta cu apa calda concomitent baia si bucataria.

Cum alegi boilerul potrivit pentru casa ta?

In functie de numarul de puncte care utilizeaza apa incalzita, adica daca ai nevoie de un boiler doar in baie, doar in bucatarie sau in ambele incaperi or ai mai multe bai, poti alege dimensiunea, capacitatea si presiunea potrivita.

Astfel, daca vorbim despre o singura incapere, boilerul instant ar putea sa isi faca treaba foarte bine. De aici incolo, dimensiunea creste in functie de cate puncte de utilizare trebuie racordate la boiler.

In functie de puterea boilerului, adica de puterea totala a rezistentei folosite, poti alege intre 1 si 3 kW. Acest parametru arata cat de repede se incalzeste apa, dar si cat de mult consuma boilerul. Cu cat alegi o rezistenta mai mare, cu atat consumul va fi, evident, mai mare.

Este foarte important sa ai in vedere si izolarea boilerului. Exista modele care sunt prevazute cu un tampon care reuseste sa pastreze temperatura apei pentru mai mult timp. Astfel, acesta impedica pierderile si poti economisi, pe termen lung, foarte multa energie.  

Daca urmeaza sa montezi boilerul intr-o camera neincalzita, trebuie sa fii atent ca acesta sa aiba protectie antiinghet, pentru ca apa din boiler sa nu inghete in timpul sezonului rece.

shutterstock_532703026

Pentru un confort sporit, poti opta pentru un boiler cu termostat reglabil, asa incat sa poti seta tu parametrii de functionare. Termostatul regleaza temperatura apei si are capacitatea de a indica boilerului care este valoarea maxima pe care poate sa o atinga in procesul de incalzire.

Cum montezi un boiler?

In ceea ce priveste montarea unui boiler, ai la dispozitie trei variante: orizontal, vertical si deasupra sau sub chiuveta.

Boilerul vertical se monteaza pe perete si poate ajunge pana la cateva sute de litri. Daca nu ai atat de mult spatiu, poti opta pentru un boiler orizontal, care poate incapea in zone mai putin generoase. Nu in ultimul rand, daca optezi pentru un boiler instant, acesta poate fi montat deasupra sau sub chiuveta de la baie sau bucatarie.

Dupa ce ai decis unde e mai bine sa il montezi, urmeaza un intreg proces care ar trebui sa fie supravegheat de catre un specialist. In primul rand, se racordeaza boilerul la alimentarea cu apa rece, iar apoi la instalatia de alimentare cu apa calda. Urmatorul pas este efectuarea legaturii electrice.

Cum incadrezi estetic un boiler in designul baii/bucatariei tale?

La o prima evaluare, poate parea dificil sa integrezi in mod armonios un boiler in designul baii sau bucatariei tale, mai ales daca vorbim despre dimensiuni mari. Dar nu te speria, nu este atat de greu.

Poti opta pentru crearea unui nou dulap in zona in care vrei sa montezi boilerul. In felul acesta, castigi si mai mult spatiu de depozitare si ascunzi cu brio boilerul.

Daca nu ai nevoie de spatiu de depozitare in plus si ti se pare prea mare bataie de cap sa construiesti inca un dulap, atunci poti doar sa faci o masca in jurul boilerului, care sa se asorteze mobilierului din camera respectiva.

 

Total
16
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda