Cum să amenajezi casa de vacanță în funcție de poziționare
Tipuri de casă de vacanță
Cum se amenajează o casă de vacanță
Sfaturi pentru o casă de vacanță

Atunci când te gândești la achiziționarea unei case de vacanță, trebuie să alegi locul cu atenție, să-l vizitezi cel puțin de câteva ori înainte de a realiza tranzacția și să iei în considerare drumul până acolo, frecvența vizitelor, posibilitatea ca cineva să aibă grijă de casă în lipsa ta și, mai ales, costurile întregului proces. Dacă deja ai depășit acest stadiu și te afli în momentul în care principala întrebare este cum s-o amenajezi, te felicităm pentru investiție și îți oferim câteva sfaturi care să-ți contureze o idee cât mai clară privind decorarea spațiului proaspăt achiziționat.

Cum să amenajezi casa de vacanță în funcție de poziționare

Principala zonă în care românii aleg să-și localizeze casele de vacanță este Valea Prahovei. Tendința de a construi sau de a achiziționa case de vacanță este în continuă extindere și este asociată cu românii de peste hotare ce aleg să investească într-un imobil pe care să-l închirieze turiștilor, atunci când nu sunt acolo proprietarii.

Dacă te aliniezi tendinței caselor de vacanță de la munte sau dacă ai preferat să fii aproape de mare ori într-o zonă rurală, noi ți-am pregătit recomandări pentru fiecare categorie.

1. Amenajarea și decorarea caselor de vacanță la munte

Casele de la munte trebuie să fie construite pentru a izola eficient și a oferi senzația de cămin călduros și primitor, chiar și atunci când afară sunt minus 20 de grade și ninge ca în povești. În completarea acestei stări, decorațiunile subliniază stilul rustic, în care domnesc lemnul și piatra, într-o paletă de culori specifică nuanțelor pământului.

Semnătura caselor de munte este șemineul, cu un rol utilitar important, dar și estetic. Poți așeza deasupra lui lumânări sau obiecte vintage, care să întregească ambianța. Podeaua este de obicei din lemn, dând impresia de vechime, acoperită fie de covoare orientale, mari, fie cu blănuri integrale de animale.

Optează pentru canapele din piele, în nuanțe de ocru sau roșcate, și decorează pereții cu accesorii masive sau, pentru un look tranșant, chiar animale împăiate.

2. Amenajarea și decorarea caselor de vacanță la mare

Casele de vacanță construite la malul mării fac parte din cu totul alt registru decorativ, iar elementele masive sunt înlocuite de accesorii delicate, care să emane prospețime. Iar prima regulă este să nu cedezi tentației de a decora casa în stil nautic, aglomerând-o cu scoici, frânghii și ilustrații maritime.

Poți puncta subtil acest aspect prin câteva elemente (o plasă de pește care să prindă perdelele/o corabie pe o măsuță laterală) sau un colț cu influențe oceanice, însă accentul ar trebui să cadă pe ideea de luminozitate, prin ferestre largi și culori vesele. Alege un stil contemporan și nu-ți prinde urechile în asortarea perfectă a elementelor.

Îndrăznește să alegi culori vibrante, patternuri geometrice sau florale, realizând o ambianță boemă cu ajutorul canapelelor, al perdelelor și al accesoriilor.

khachik simonian 269941

3. Amenajarea și decorarea caselor de vacanță de la țară

Chiar dacă stilul rustic presupune obiecte vechi, nu depozita în casa de la țară toate lucrurile care nu mai au loc acasă, așteptându-te să obții o ambianță rurală. Reinterpretează stilul rustic într-un mod consistent din punct de vedere estetic și combină elementele confortului modern cu accente autentice, marcate prin patternuri și texturi.

Soba de teracotă este analogul șemineului din casa de munte, însă o poți decora cu plăci de faianță care să păstreze spiritul tradițional românesc și să ofere, în același timp, un aspect aerisit sobei. Tâmplăria din lemn termoizolantă poate să aibă modele autentice, dantelării realizate chiar de artizani, din generație în generație.

Decorează pereții cu ștergare din diferite zone ale țării și pune o pălărie de paie într-un cui, pentru un look șic, care să se încadreze, însă, în stilul rustic. Dacă ai loc, poziționează în loc de măsuță, în living, o ladă de zestre pictată tradițional. Va fi punctul de atracție al încăperii.

Tipuri de casă de vacanță

Amenajarea unei case de vacanță depinde și de proiectul arhitectural care stă la baza acesteia. O construcție modernă, precum o casă-container, va necesita un stil bine conturat, contemporan, în timp ce un apartament poate fi mult mai disponibil din punct de vedere estetic, dacă are o compartimentare bună.

1. Cabană

Situate în zonele montane, cabanele urmează stilul de amenajare montan, ce include elemente masive, datorită spațiului extins.

Din lemn, cu un look nefinisat și rustic, perfect integrat în peisajele de iarnă, aspectul reprezintă farmecul unei astfel de case de vacanță. Evită să-l „contaminezi” cu elemente moderne, precum o plasmă gigantică sau o consolă de jocuri. Integrează sau camuflează aceste gadgeturi cu ajutorul mobilei în nuanțe de ocru.

Adaugă peste canapelele din piele pături sau blănuri, completate de fotolii mari care să ofere senzația de căldură. Păstrează nefinisați pereții realizați din piatră sau trunchiuri de copaci și adaugă accesorii care să sublinieze uniunea cu natura – statuete cu cerbi, conifere în ghiveci.

wesley tingey 176386

2. Bungalow

Un bungalow este, de regulă, o casă de dimensiuni reduse, extinsă sub forma unui vagon, ce poate fi realizată și poziționată atât în spațiile urbane, cât și în resorturi precum stațiuni maritime sau rurale. Vine de la cuvântul „bangla”, folosit în India pentru a denumi căsuțele în care erau găzduiți europenii nou-veniți.

Pentru că delimitarea camerelor transformă spațiile în mici încăperi, amenajarea are ca scop extinderea vizuală. Pentru a produce acest efect, se recomandă culorile deschise atât pentru mobilă, cât și pentru pereți, ferestre largi, completate de perdele și draperii cât mai ample.

Pentru că bucătăria este foarte mică, îi poți conferi personalitate printr-un tapet geometric, în stil retro. Încearcă să oferi multiple roluri camerelor, din cauza lipsei de spațiu, astfel încât să optezi pentru un open space care să includă atât bucătăria, cât și sufrageria și livingul.

3. Apartament

Dacă ai ales un apartament ca refugiu de vacanță, adaptează-l la specificul zonei în care este localizat. Dacă apartamentul se află în Valea Prahovei sau în alte regiuni montane, reinterpretează ambianța cabanelor, păstrând elementele ce pot fi adaptate unui apartament: canapelele din piele, blănurile pe post de covoare sau paturi, lemnul sau piatra ca material dominant, renunțând, firește, la șemineu.

Un apartament cu specific românesc poate fi un alt mod de a relaxa privitorul. Iată un exemplu de amenajare cu motive autentice.

În final, nu uita să securizezi cât mai bine casa de vacanță, ea va sta nelocuită o perioadă lungă de timp, dacă nu o închiriezi.

Cum se amenajează o casă de vacanță

Concret, atunci când demarezi procesul amenajării unei case de vacanță, trebuie să începi cu o curățenie generală a fiecărei încăperi, fapt ce îți va oferi ocazia să o reevaluezi ca spațiu. În urma acestui proces, poți elimina electrocasnice vechi sau poți aduce în discuție zugrăvirea uneia dintre camere.

Iată ce urmează, după această etapă:

1. Interior

Începe cu dormitorul, este locul unde îți vei petrece cea mai mare parte din timpul pe care îl vei aloca vacanțelor, când ești înăuntru. Alege o saltea de calitate pentru pat, pentru a atinge gradul de relaxare propus în perioadele de repaus, și optează pentru mobila în culori deschise, care să camufleze praful, dacă nu o vei acoperi cu o husă, în perioada în care spațiul nu este locuit.

În ceea ce privește interiorul, nu cumpăra totul deodată, dacă bugetul nu-ți permite. O casă de vacanță trebuie să aibă obiectele esențiale pentru acomodarea temporară, în plus, o mare parte a timpului o vei petrece afară. Asigură-te că sistemul de încălzire, patul și electrocasnicele sunt de calitate, iar restul poate veni pe parcurs.

Nu-ți face griji că achiziționarea mobilei și a accesoriilor în mai multe etape va afecta aspectul interiorului. Dacă păstrezi conceptul tematic, vei intui mobilierul care se asortează și se integrează în ansamblul deja existent.

Stiluri decorative

Dacă spațiul nu te limitează la o anumită amenajare, poți alege între mai multe stiluri decorative, potrivite personalității tale.

Stilul scandinav se remarcă prin simplitate: linii clasice, culori neutre, mobilă minimalistă, spații aerisite. Ceea ce oferă căldură acestui decor este amenajarea pe straturi și accesorizarea: perne decorative cu patternuri interesante pe canapele simple, peste care sunt așezate neglijent pături, covoare cu ilustrații geometrice pe o podea de lemn, tablouri de tip typography în alb și negru sau plante decorative atârnate de un suport negru din fier forjat.

Stilul shabby-chic este romantic și diafan, mai degrabă feminin. Patternurile victoriene, dantelele și obiectele din porțelan pot oferi aspectul, fără eforturi substanțiale. Cu o estetică similară casei bunicii, stilul este relaxant și boem și pune accent mai mult pe aspectul decorativ decât pe cel utilitar. Culorile pale și accesoriile vintage adaugă autenticitate acestei abordări.

Stilul industrial ridică obiectele nefinisate la rang de artă. Stilul preia estetica vechilor fabrici dezafectate transformate apoi în locuințe și o reinterpretează modern în spații deschise, cu tavane înalte, unde predomină cărămida și metalul. Pentru a adăuga accente industriale casei tale de vacanță, scoate la iveală obiectele pe care le-ai ascunde în mod normal: țevile, rugina, pereții scorojiți, canapelele din piele deteriorată.

2. Exterior

Dacă proaspăt achiziționata casă de vacanță include și priveliștea de jur-împrejur, poți transforma spațiul conform gusturilor tale, pentru a deveni colțul tău preferat. Fie că plantezi flori sau arbuști, luminezi cu șiraguri de becuri sau adaugi un loc de joacă pentru cei mici, spațiul exterior poate deveni o sursă sigură de energie pozitivă.

1. Idei de amenajat grădina

Înainte de a trece la fapte, fă o cercetare asupra tipurilor de flori, pentru a afla care sunt perene, care sunt cel mai ușor de îngrijit și care se adaptează climatului zonei în care se află casa de vacanță. Combină mai multe tipuri de flori, pentru a obține diversitate cromatică și o grădină bogată. Stabilește de la început stilul grădinii, determinând forma și mărimea. Înainte de a planta florile alese, fă o verificare privind mărimea florilor, perioadele de înflorire și combinațiile de culori, pentru a te asigura că va arăta armonios și va prinde culoare pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

Indiferent de alegerile tale, fiecare grădină are un punct principal care atrage atenția. Planifică-l înainte de a sădi semințele, fie că se va afla în lateral, în centrul grădinii, se va remarca prin mărime sau prin culoare.

Dacă grădina ta va împrejmui casa, așază cele mai înalte flori lângă pereți, însă ai grijă să nu acopere ferestrele. Dacă grădina ta e o insulă, atunci pune cele mai înalte flori în centru. Studiază culorile și alege strategic combinațiile, astfel încât să realizezi o combinație armonioasă. Poți afla idei utile despre cromatica grădinilor aici.

Înainte de a lua orice decizie, asigură-te că vei avea pe cineva care să aibă grijă de grădină, în lipsa ta.

2. Idei de amenajat foișorul

Foișorul este un refugiu în mijlocul naturii, iar realizarea lui poate varia de la folosirea unor arbori vii, cu rădăcinile în pământ, ale căror ramuri împreunate formează un acoperiș, la o construcție clasică din lemn, dantelată de un tâmplar priceput.

Pentru a alege stilul – natural, rustic sau modern, trebuie să ții cont de aspectul casei de vacanță, astfel încât să se asorteze stilistic. Poți adăuga în foișor un grătar încastrat, care să-ți fie util indiferent de vreme.

Alege mobilier care să nu dispună de mobilitate în foișor, pentru a evita să-ți dispară, până la următoarea vizită.

3. Idei de amenajat spațiul de joacă

Dacă ai copii care se vor bucura de casa de vacanță, le poți amenaja un spațiu numai al lor în grădină: o căsuță în copac este visul oricărui prichindel, însă dacă te simți mai confortabil să-l știi la sol, îi poți cumpăra leagăne, un tobogan gonflabil sau o fortăreață de același tip sau balansoare.

Dacă lipsa de timp sau bugetul pune probleme, pictează-le pietre sub formă de gândăcei și lasă-i să-și organizeze singuri jocul. Poți desena un șotron pe cărarea placată ce duce spre casă sau un punct de escaladă pe pereții casei. Dacă ți-a mai rămas vopsea de la pietrele-buburuze, vopsește în diferite puncte colorate iarba și improvizează-le un joc de twister.

Sfaturi pentru casa de vacanţă

Dacă nu petreci perioade îndelungate la casă de vacanță, caută moduri de a amortiza investiția: închiriaz-o în sistem AirBnB sau pe portaluri turistice.

Casele nelocuite au nevoie de reparații mai des, așa că de fiecare dată când vii să te relaxezi, ia-ți și trusa de instrumente sau verifică eventualele deteriorări.

Dacă vrei să îți construiești casa de vacanță de la zero, asigură-te că beneficiezi de toate aprobările locale și ai timpul necesar atât pentru etapele birocratice, cât și pentru supravegherea și intervențiile neprevăzute vizavi de echipa de muncitori.

Încearcă să renunți la stilul de viață ocupat atunci când ajungi în casa de vacanță, este motivul pentru care ai decis să o achiziționezi.

jaroslaw ceborski 250955

Transformă-ți casa de vacanță în oaza de relaxare de care ai nevoie, periodic, și investește în ea nu doar un capital financiar substanțial, dar și timp și energie pentru a o amenaja eficient și estetic, pentru a rămâne locul tău preferat, pe termen lung.

Sursa foto: Unsplash

 

Total
74
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda