În funcție de arhitectura locuinței tale, unele camere din casă se încălzesc mai ușor, iar altele mai greu. Diferențe neplăcute de temperatură între camere apar și ca urmare a caracteristicilor sistemului principal de încălzire. Spre exemplu, chiar dacă ai centrală pe gaz, un calorifer mic nu va fi suficient pentru încălzirea unei camere spațioase într-o zi rece de iarnă.

Bineînțeles, motivele pentru care o cameră nu se încălzește suficient pot fi numeroase, iar izolarea proastă e adesea unul dintre ele. Ca să-ți încălzești locuința eficient, e bine să rezolvi eventualele probleme de pierdere a căldurii, înainte să te orientezi către alte soluții.

Schimbările majore în instalațiile de încălzire ale casei pot fi însă costisitoare. În multe situații, poate fi o alegere mai bună să adaugi un aparat în plus, cu care să suplimentezi menținerea temperaturii optime într-o anumită cameră. Iată câteva soluții pentru care poți opta dacă vrei să încălzești mai bine o cameră din locuința ta:

  1. Caloriferul electric cu ulei

Atunci când o cameră e mai răcoroasă, poți folosi un calorifer electric cu ulei. Tot ce trebuie să faci e să îl pui în priză și în scurt timp acesta va încălzi camera. Unul dintre avantaje este că un astfel de calorifer se poate muta ușor datorită roților, așa că îl poți transporta rapid dintr-o cameră în alta. De asemenea, prețul este mai convenabil decât în cazul altor soluții.

În plus, există o mare diversitate în rândul modelelor disponibile, așa încât poți găsi cu ușurință un un calorifer potrivit pentru camera răcoroasă din locuința ta. Înainte să optezi pentru un anumit calorifer electric, ia în calcul numărul de elemenți (în raport cu spațiul care are nevoie de încălzire), consumul energetic, termostatul și designul.

  1. Convectorul

Convectorul folosește curentul electric ca sursă de energie și este o soluție bună pentru camerele sau apartamentele mici, fără să dea însă rezultate la fel de bune în spații generoase. Dacă vrei să îi muți poziția, poți opta pentru un convector de podea, pe roți. Există însă și opțiunea unui convector de perete, care are avantajul că nu ocupă spațiu suplimentar.

  1. Panoul radiant

Majoritatea soluțiilor de încălzire funcționează pe principiul încălzirii prin convecție, în care întâi crește temperatura aerului, apoi cea a corpurilor și obiectelor. Panoul radiant funcționează diferit, deoarece căldura este trimisă în primul rând corpurilor din jur. Prin urmare, aceasta e o soluție destul de economică, chiar dacă prețul inițial poate fi ceva mai ridicat decât în cazul altor opțiuni, cum ar fi caloriferul electric.

Panoul radiant are avantajul integrării facile cu designul interior existent, potrivit Family Handyman. Acesta poate fi montat pe perete, caz în care poate arăta ca un tablou abstract, sau pe tavan, pentru un aspect mai discret.

  1. Radiatorul electric

Radiatorul electric are avantajul de a fi mai ușor de purtat decât alte aparate asemănătoare, dar și dezavantajul că nu încălzește toată camera. Există totuși situații în care acest lucru nu mai este o problemă. De pildă, dacă ai birou acasă, amenajat într-o cameră răcoroasă, un radiator electric poate fi soluția potrivită. Transferul de căldură se face rapid, dar aceasta nu se menține după oprirea radiatorului. În alte cazuri, cum ar fi în cel al unui calorifer electric cu ulei, aparatul rămâne încins încă ceva timp după oprirea sa, ceea ce ajută la păstrarea confortului termic al camerei în mod economic.

  1. Pompa de căldură

Aceasta e o soluție bună pentru persoanele care stau la casă și care caută un mod de încălzire prietenos cu mediul. Pompa de căldură folosește energie electrică doar parțial, în cantități mici, și nu consumă deloc combustibili fosili. Există mai multe opțiuni în ceea ce privește tipul de dispozitiv pentru care poți opta: pompe de căldură sol-apă, aer-apă, aer-apă de tip split, pentru apă caldă și nu numai.

Sursă foto: Shutterstock

Total
9
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda