Casa ar trebui sa fie o oază de liniște pentru fiecare dintre noi. Spațiul destinat reîncărcării bateriilor după o zi lungă la serviciu, locul în care luăm cina alături de cei dragi și ne odihnim. Un rol important în această ecuație îl ocupă confortul. Cu cât o casă este mai practică, cu atât mai mult va satisface nevoile locuitorilor. Iar dacă reușești să îmbini utilul cu frumosul, rețeta garantează succesul. În cele ce urmează îți prezentăm 5 sugestii pentru o casă practică, dar elegantă.
Crește nivelul de utilitate
O locuință practică va oferi confortul necesar tuturor locuitorilor. Tocmai din acest motiv este esențial să nu subestimezi importanța tehnologiei. O casă utilată și dotată cu electrocasnice de ultimă generație va ușura cu mult realizarea sarcinilor casnice. Este simplu să asociezi un robot de bucătărie cu o cină rapidă și sănătoasă, sau un fierbător cu o cană de ceai preparată simplu și repede.
Deși poate nu te-ai fi gândit, totodată acestea pot oferi un plus de stil casei tale. De exemplu, un aparat de cafea elegant sau un cuptor cu microunde bine ales vor da personalitate bucătăriei. Producătorii sunt tot mai conștienți de importanța designului așa că există șanse mari să găsești modele și foarte atractive, nu doar performante.
Mizează pe confort
Canapea spațioasă, fotolii încăpătoare, scaune comode sau perne decorative, toate sunt necesare pentru a te simți cât mai confortabil acasă. Dacă relaxarea și odihna sunt importante pentru tine, nu scăpa aceste amănunte din vedere. Dimpotrivă, acordă-le toată atenția. În plus, o potrivire frumoasă a culorilor și materiale de calitate vor îmbunătăți mult aspectul oricărei încăperi.
Alte piese de mobilă asupra cărora este recomandat să îți îndrepți puțin atenția sunt masa din sufragerie și patul din dormitor. În cazul primei, dimensiunile sunt importante. O masă mică înseamnă farfurii și tacâmuri înghesuite. Dacă nu ai atât de mult spațiu cât ți-ai dori, optează pentru un model extensibil. În cazul celui de-al doilea, nu face rabat de la calitate. O saltea cu adevărat comodă și special gândită pentru sănătatea coloanei vertebrale, te va ajuta să te odihnești.
Acordă atenție detaliilor
Auzim mereu despre importanța detaliilor. Dar cât de importante sunt atunci când vine vorba de locuința ta? Ei bine, există nenumărate lucruri mărunte, pe care ai putea fi tentată să nu le iei foarte în serios. Însă acestea pot crește cu mult confortul oferit de locuința ta.
În primul rând, concentrează-te pe spațiul de la intrare. Coridorul este acea parte a casei care îi întâmpină pe locuitori. Evită să încarci spațiul cu diferite corpuri de mobilă sau obiecte decorative. Încăperea va fi mult mai spațioasă și practică, iar atmosfera, mai armonioasă. Lumina este foarte importantă. Dacă holul nu are geamuri, ai putea să optezi pentru montarea unui tunel solar. În caz contrar, asigura-te că becurile oferă o lumină de calitate.
Alte detalii utile sunt: un spațiu destinat așezării cheilor, a umbrelelor, hainelor și pantofilor, amplasate la îndemână.
În ceea ce privește restul încăperilor, o măsuță elegantă așezată într-un colț, o etajeră cu detalii decorative sau un taburet din piele pentru așezarea picioarelor vor crește confortul și vor contribui la crearea unei atmosfere primitoare.
Prețuiește simplitatea
Stilul minimalist este în primul rând prețuit pentru că oferă ceea ce este necesar, fără a încărca vizual atmosfera. De asemenea, simplitatea inspiră eleganță.
Când ajungi acasă după o zi lungă și obositoare, este puțin probabil să reușești să te relaxezi cu adevărat într-un spațiu foarte aglomerat. Astfel, dacă locuința ta se încadrează în descriere, ar putea fi o idee bună să îi aduci câteva modificări. Renunță la piesele de mobilă care nu îți sunt necesare, sau optează pentru o garderobă. De asemenea, unele obiecte decorative nu par să aibă un rol prea important, în afară de a încărca spațiul. Păstrează doar lucrurile care au o însemnătate pentru tine, sau cele pe care le-ai cumpărat cu un scop bine definit și contribuie substanțial la decor.
O altă idee ingenioasă este să creezi mici spații ascunse privirii, unde poți depozita revistele tale preferate și o mulțime de alte lucruri mărunte.
Un alt avantaj este acela că un spațiu decorat cât mai simplu este mai ușor de întreținut curat și ordonat.
Stilul minimalist poate fi și un mod de viață. Acesta respectă principiul „cu cât mai puțin, cu atât mai bine”. Este practic vorba despre o satisfacere a nevoilor cu resursele minime necesare.
Folosește în mod inteligent lumina
Lumina este un aspect esențial, deși nu întotdeauna i se acordă atenția cuvenită. Am explicat deja necesitatea unei lumini de calitate pe coridor, însă același lucru se aplică tuturor încăperilor. Foarte important este controlul intensității. De exemplu, atunci când vrei să lucrezi, este necesar să poți suplimenta sursa de lumină principală. Dacă în schimb vrei să te relaxezi citind o carte bună, o veioză este ideală. Pentru a crea atmosfera dorită, instalează un variator. Acesta îți va permite să crești sau să reduci cantitatea de lumină dintr-o cameră.
Sursele de iluminat pot avea și un rol decorativ important. Spoturile încastrate în tavan, reflectoarele care luminează obiecte de artă sau lămpile cu un design fermecător, vor schimba complet aspectul casei tale. Nu îți limita imaginația și folosește lumina într-un mod cât mai constructiv.
O locuință primitoare, confortabilă și elegantă este o sursă de energie pozitivă. Urmează sfaturile de mai sus și asigură-te că locuința ta este îți oferă tot ceea ce ai nevoie pentru a-ți reîncărca bateriile.
Sursa foto: Shutterstock