Amenajarea unei bucătării mici de bloc este o adevărată provocare. Deseori, aceasta este încăperea cel mai dificil de aranjat, pentru că trebuie să îmbine perfect latura utilă cu cea estetică. Ai nevoie de spațiu pentru gătit, dar și de un loc unde să mănânci și de dulapuri pentru depozitarea ustensilelor și vaselor. Pare din start o misiune imposibilă. Ei bine, dacă aplici câteva trucuri simple, pe care ți le dezvăluim noi, poți avea o bucătărie bine dotată și încăpătoare, cu ajutorul unei mese tip insulă.
Ce este o masă tip insulă
Cât de mare trebuie să fie o masă tip insulă
Idei de amenajare pentru masa tip insulă într-o bucătărie mică
Știi prea bine cât de dificil este să amenajezi în mod practic, dar și estetic o bucătărie de mici dimensiuni. Cele mai multe bucătării au dimensiuni reduse și se transformă în spații de-a dreptul înghesuite din cauza mobilei prea mari, nepotrivite cu încăperea. Din cauza asta, uneori abia mai reușești să te strecori prin bucătărie sau chiar te lovești de masă sau de dulap.
Ce este o masă tip insulă
În loc de clasica masă de bucătărie, destul de voluminoasă și fără nimic special ca design, poți alege o soluție mult mai practică și foarte modernă: masa tip insulă. Aceasta este o piesă importantă de mobilier, care poate îndeplini în același timp mai multe roluri, fiecare dintre ele fiind esențial în bucătărie.
Este mai înaltă decât o masă obișnuită, se amplasează de regulă în mijlocul încăperii și are una sau mai multe din aceste funcții:
- Este folosită pentru servirea mesei,
- Este folosită ca blat de lucru în bucătărie,
- Poate fi dotată cu sertare sau rafturi, ca să ofere mai mult spațiu de depozitare pentru ustensilele de bucătărie,
- Se poate realiza la comandă, pe diferite dimensiuni, în funcție de mărimea bucătăriei,
- Poate avea spațiu gol dedesubt, ca să ofere suficient loc pentru cei care stau la masă.
Cât de mare trebuie să fie o masă tip insulă
Potrivit experților Joseph Iano și Edward Allen, autorii cărții „The Architect s Studio Companion: Rules of Thumb for Preliminary Design”, masa tip insulă trebuie concepută în așa fel încât să lase suficient loc liber în bucătărie. Prin urmare, nu există o dimensiune standard, ci una recomandată, în funcție de mărimea bucătăriei, locul unde va fi amplasată și funcția pe care o va avea.
Astfel, ideal ar fi ca după montarea mesei insulă să rămână liberă în bucătărie o zonă lată de aproximativ 91-106 cm. În acest fel, va exista suficient loc pentru deplasarea celor care intră și ies din încăpere. Un detaliu esențial mai ales atunci când ai musafiri care se oferă să te ajute cu prepararea mesei. Totodată, în acest fel te vei descurca mult mai ușor cu pregătirea mâncării, pentru că nu te vei mai lovi de piesele de mobilier.
Poți cumpăra sau comanda o masă tip insulă pentru două persoane sau pentru zece. Singurul lucru care diferă este dimensiunea, pentru că propunerile de amenajare sunt similare.
Idei de amenajare pentru masa tip insulă într-o bucătărie mică
De cele mai multe ori, masa insulă se pune în mijlocul bucătăriei, dar dacă nu ai suficient loc, atunci o poți lipi la perete sau o poți pune chiar și într-un colț, dacă ai o bucătărie în formă de L, recomandă cei de la Fresh Home.
De asemenea, poți alege o insulă mobilă, pe roți, care se poate deplasa în altă parte atunci când este nevoie. Soluția asta este cea mai recomandată mai ales în spațiile foarte mici. În plus, îți oferă mobilitate, libertate de mișcare, astfel încât vei putea servi masa în orice încăpere dorești, nu doar în bucătărie, pentru că poți muta masa oriunde vrei.
1. Masa tip restaurant
Iată o idee foarte practică, perfectă pentru o bucătărie mică! Această masă tip insulă este mobilă, pe roți, astfel încât o poți muta oriunde dorești, chiar și în altă cameră, dacă este nevoie. Are bare pentru agățarea prosoapelor de bucătărie și un spațiu pentru depozitarea vaselor de gătit, dedesubt.
Poți cumpăra o masă de acest fel din magazinele care vând accesorii pentru restaurante. Poți găsi mese de diferite mărimi, deci nu o să ai probleme dacă vrei o anumită dimensiune pentru masa tip insulă.
Un alt avantaj: mesele de acest tip sunt fabricate din oțel, prin urmare sunt ușoare, sunt ușor de curățat și foarte rezistente. De asemenea, sunt mult mai ieftine decât mesele din lemn.
2. Masa de sufragerie
Dacă vrei să faci economie și să refolosești o masă pe care o ai deja, poți face asta fără să-ți fie teamă că nu va arăta bine. Dimpotrivă! O masă de sufragerie, spre exemplu, poate fi transformată foarte ușor într-o masă tip insulă pentru bucătărie. Aceste măsuțe sunt de obicei mai înguste și destul de înalte, astfel încât vei găsi repede dimensiunea ideală pentru bucătăria ta. La fel, ele au suport pentru vase dedesubt și mânere laterale de care poți agăța diferite ustensile. Dacă nu există deja aceste accesorii ale mesei, le poți adăuga foarte simplu, transformând în mod practic vechea ta masă de sufragerie.
3. Masa dulap
Cea mai practică soluție, mai ales pentru bucătăriile foarte mici, este să transformi un dulăpior într-o masă tip insulă. În acest fel, vei putea depozita tot ce îți trebuie în sertarele lui, iar partea superioară va fi folosită pe post de masă. Trebuie doar să-l acoperi cu un blat special în partea de sus, pentru a-l proteja.
4. Masa pliantă
Mesele pliante sunt o soluție foarte inspirată pentru orice încăpere de mici dimensiuni. Și în bucătărie poți pune o masă insulă pliantă, care la nevoie se poate deschide mai mult, oferind spațiu suplimentar de lucru sau pentru servit masa, atunci când vin rudele sau prietenii în vizită. Când nu ai nevoie de ea, o poți micșora imediat, prin simpla pliere a laturilor sale.
Astfel te vei putea mișca din nou în voie prin bucătărie, fără să te împiedici de mobila prea înghesuită și voluminoasă. O masă pliantă de acest fel poate fi amplasată în centrul bucătăriei sau la perete, dacă spațiul este foarte limitat.
4. Masa cadru
În loc de o masă completă, într-o bucătărie foarte mică poți folosi în acest scop doar un cadru de masă tip insulă, pe care îl vei fixa în perete. Oferă suficient spațiu pentru servirea mesei pentru două sau chiar patru persoane. Este, de asemenea, soluția perfectă dacă vrei să adopți un design minimalist pentru această încăpere și nu vrei să aglomerezi bucătăria cu lucruri și mobilă inutilă. Această variantă de masă tip insulă se potrivește cel mai bine cu un stil modern și simplu.
5. Insula pentru depozitare
Ca să câștigi mai mult spațiu în bucătărie și să poți depozita fără probleme toate obiectele de care ai nevoie, poți folosi un dulăpior pe post de masă insulă. Când nu ai nevoie de el, îl poți ascunde sub blatul de lucru sau sub chiuvetă, iar când vrei să îl folosești, îl muți în mijlocul încăperii. Un dulăpior de acest fel trebuie să aibă roți și un blat de protecție deasupra. E cea mai bună alegere dacă ai momente când vrei „să scapi” de masa din bucătărie, care te încurcă atunci când ai multă treabă și vrei să te miști cât mai repede.
6. Masa pe roți
Indiferent de dimensiunea mesei tip insulă, ea este mult mai practică și mai modernă dacă are roți. În acest fel se poate deplasa mai ușor acolo unde este nevoie de ea. Dacă ai o masă fără roți, o poți modifica foarte ușor, dar trebuie să ai grijă și să montezi roți de calitate, care să fie rezistente. O masă de acest fel poate avea mai multe rafturi, pe care poți depozita vasele sau ustensilele de care ai nevoie foarte des.
Marele avantaj al acestor mese mobile este că le poți muta foarte ușor din bucătărie în sufragerie, pe terasă sau în orice alt loc ai nevoie, pentru servirea musafirilor.
7. Masa înaltă
O masă mai înaltă, concepută pentru bar sau pentru servirea cinei, se poate transforma foarte repede într-o masă tip insulă pentru bucătărie. Fiind înaltă, asigură loc suficient pentru persoanele care vor sta la masă. Dacă vrei, poți monta pe margini niște cârlige pentru agățarea ustensilelor sau prosoapelor, dar în așa fel încât să nu îi incomodeze pe cei care stau la masă.
Iată câte posibilități există pentru amenajarea unei mese tip insulă într-o bucătărie mică și înghesuită! Alege varianta care îți place mai mult, care se potrivește cu locuința, stilul și bugetul tău. Ține cont că trebuie să te gândești bine ce fel de masă insulă vrei, înainte de-a comanda sau cumpăra restul mobilei pentru bucătărie. Altfel, o să-ți fie mai greu să găsești modelul dorit, care să se potrivească perfect în micul spațiu rămas liber.
Foto: Pixabay, Pinterest