dulapuri de bucatarie

Dulapurile de bucătărie stau la baza aspectului acesteia, însă au o importanță crucială și pentru ordinea și curățenia din încăpere. Însă alegerea lor poate fi dificilă atunci când nu ești stăpân pe combinațiile de culori și texturi dintre elementele bucătăriei.

Înlocuirea dulapurilor de bucătărie este o investiție importantă, deci alegerea potrivită este cheia bucuriei simțite de fiecare dată când gătești și servești masa. Am adunat cele mai recente idei privind dulapurile de bucătărie și le-am analizat aspectul, utilitatea și ușurința de a fi menținute curate și îngrijite. Iată recomandările noastre, în urma acestei provocări:

Cum alegi culoarea dulapurilor din bucătărie
Cum alegi textura dulapurilor din bucătărie
Cum alegi materialul dulapurilor de bucătărie
Tipuri de dulapuri de bucătărie

Cum alegi culoarea dulapurilor din bucătărie

Pentru o bucătărie cu aer contemporan, renunță la dulapurile tradiționale în tonuri de ocru (lemn) în nuanțe închise și alege culoarea. E o modalitate foarte bună de a adăuga personalitate bucătăriei. Însă surpriza vine nu din alegerea celor mai îndrăznețe culori folosite astăzi, precum galbenul strălucitor sau culorile primare saturate. Culorile neutre combinate cu accente puternice maximizează stilul modern. Încearcă unele combinații de gri, alb și albastru celest (blue serenity).

Cea mai bună veste este că anumite dulapuri vopsite pot fi reparate cu ușurință, fără a trebui să le înlocuiești.

Cum alegi textura dulapurilor din bucătărie

În cazul în care îți plac obiectele texturate, lemnul e cea mai bună opțiune pentru tine. În plus, va fi întotdeauna un material extrem de căutat pentru bucătărie. Dacă îți dorești mobilă din acest material clasic, e bine să ai în vedere o variantă a cărui textură să fie accentuată, iar liniile specifice lemnului să iasă în evidență pentru un efect natural, remarcabil.

Lemnul texturat vine într-o gamă largă de nuanțe, atât la PAL, cât și la MDF, însă în alegerea culorii preferate ia în calcul restul bucătăriei, pentru echilibru cromatic, și alege o nuanță cât mai apropiată de cea a lemnului natur.

Cum alegi materialul pentru dulapurile de bucătărie

În principiu, ai de ales între PAL și MDF, însă există și alternative precum sticla securizată, lemnul masiv sau chiar oțelul inoxidabil.

PAL-ul melaminat este rezultatul aplicării mai multor straturi de melamină și hârtie impregnată cu modelul sau culoarea finisajului dorit. Melamina se pretează unei palete largi de culori uni, dar oferă și posibilitatea evidențierii unei texturi care imită lemnul natural. Are cost scăzut în comparație cu MDF-ul sau lemnul masiv și oferă o gamă variată de culori și texturi. Se poate fabrica ușor și rapid în două variante, PAL melaminat și PAL furniruit, și este potrivit pentru bucătării atât timp cât nu există umiditate mare, condiții în care materialul ar putea fi afectat. Însă chiar și supus unor condiții optime, durata sa de viață este mai mică decât cea a MDF-ului.

MDF-ul (fibră de densitate medie) se realizează similar cu PAL-ul, însă lemnul compozit este mărunțit mult mai fin înaintea presării, obținându-se o densitate mai mare decât în cazul PAL-ului și o suprafață mult mai fină. Oferă posibilitatea prelucrării la suprafață (fronturile retro în basorelief se pot realiza direct doar pe MDF, prin tehnici de frezare, nu și pe PAL, ceea ce necesită aplicații suplimentare). O astfel de maleabilitate presupune rotunjirea marginilor fronturilor, eliminându-se astfel necesitatea aplicării cantului, dulapul având un aspect mult mai elegant astfel.

Cu toate că este mai scump decât PAL-ul, este recomandabil pe termen lung. În plus, finisajul poate implica atât un aspect mat, cât și unul lucios sau semilucios, are duritate mare, comparabilă cu cea a lemnului masiv, iar prelucrarea este mai ușoară decât în cazul PAL-ului. Poți opta pentru uși din MDF și pereții dulapurilor realizați din PAL, însă îți recomandăm ca pereții exteriori să fie din același material ca ușile.

MDF-ul se găsește în patru tipuri de fronturi: MDF vopsit, MDF furniruit, MDF înfoliat și MDF melaminat, iar MDF-ul vopsit prezintă o rezistență mare la încovoiere și înșurubare, precum și un risc minim de umflare în contact cu apa, ceea ce-l face ideal pentru bucătărie.

Tipuri de dulapuri de bucătărie

Chiar dacă un dulap trebuie privit în raport cu locul în care va fi amplasat, iată propuneri pe care să le analizezi, pentru a fi avizat încă de la început:

  • Mate

Finisajele mate nu reflectă deloc lumina și au un aspect plat în comparație cu finisajele lucioase. Finisajul mat este alegerea perfectă pentru dulapuri de bucătărie în stil tradițional sau în stil rustic, cu fronturi frezate – luciul este prea strălucitor și modern pentru aceste stiluri.

Principalul avantaj al fronturilor dulapului cu finisaj mat este faptul că amprentele, zgârieturile și alte imperfecțiuni sunt mult mai puțin vizibile decât pe fronturile cu finisaj lucios.

Culoarea dulapurilor cu finisaj mat poate părea mai saturată și mai uniformă. Acest lucru se datorează faptului că nu există nicio reflectare a luminii care să facă anumite zone ale dulapului să pară mai luminoase sau mai întunecate decât altele.

Pentru că dulapurile mate nu reflectă aproape deloc lumina, acestea nu vor da iluzia unui spațiu mai mare. Un dulap mat nu este la fel de ușor de curățat ca un dulap lucios, deoarece suprafața mată nu este la fel de netedă. Chiar și așa, totuși, aceste dulapuri nu sunt greu de curățat. Folosește o lavetă din microfibră, care nu va zgâria suprafața.

4b6acf996e8e80e421c165c8b0304de7

  • Lucioase

Dulapurile lucioase sunt mai potrivite pentru o bucătărie în stil contemporan, cu fronturi plate, decât pentru o bucătărie tradițională.

Ușile acestor dulapuri au un finisaj strălucitor care reflectă lumina, unul dintre principalele motive pentru care mobilierul de bucătărie lucios, în special cel cu luciu alb, este atât de popular.

Deoarece reflectă lumina, aceste suprafețe creează impresia de mărire optică a spațiului și de deschidere a acestuia, ceea ce face ca dulapurile lucioase să fie o alegere excelentă pentru bucătăriile mai mici. Această reflectare a luminii este, de asemenea, un bonus dacă ai în vedere o culoare mai închisă, deoarece nu va trebui să te îngrijorezi cu privire la senzația de spațiu mic și închis.

Cu cât culoarea este mai deschisă, cu atât este mai mare gradul de reflectare a luminii, de aceea albul este cea mai populară alegere pentru bucătăriile cu mobilier lucios. Cu toate acestea, calitatea de a reflecta lumina va duce și la oglindirea altor culori din încăpere pe acele suprafețe. Dacă ai o mulțime de culori în bucătărie sau într-o zonă vecină, să nu te miri dacă acele culori vor fi reflectate pe suprafețele ușilor dulapului de bucătărie, mai ales dacă acestea sunt albe.

Un alt mare avantaj al dulapurilor cu suprafețe lucioase este faptul că sunt cu adevărat ușor de curățat, ceea ce le face ideale pentru o familie tânără. Folosește o lavetă din microfibră pentru a curăța fronturile dulapului, deoarece acestea se vor prăfui destul de ușor.

Dezavantajul constă în faptul că orice amprentă sau urmă de pată se va vedea imediat pe suprafața lucioasă, mai ales dacă este închisă la culoare.

877798a10b3705a77d1a1cc24f2957b2

  • În două culori

Evită aspectul monoton, alegând culorile în mod creativ. Abordează un stil îndrăzneț, cu două culori sau nuanțe diferite, dar care să se asorteze.

Poți obține un efect puternic alegând o anumită culoare pentru dulapurile inferioare și o culoare contrastantă pentru dulapurile superioare. Pentru un aspect proaspăt, durabil, respectă culorile complementare. Dacă îți place în mod deosebit o anumită culoare, folosește o nuanță mai saturată la dulapurile inferioare și o nuanță mai pastelată, din aceeași familie cromatică sau chiar alb, pentru dulapurile de sus.

În loc să amesteci și să potrivești culorile dulapurilor, poți alege dulapuri în două culori. Îți propunem un stil contemporan care implică folosirea dulapurilor în două culori: una pentru uși, alta pentru cadrul exterior și mânere.

8fbdffb4e9d76a52e9fe83b93e23319c

  • Rustice moderne

Pentru un design de bucătărie unic, alege dulapuri de bucătărie rustice, cu un aspect ușor nefinisat și o textură de lemn accentuată. Juxtapunerea dulapului rustic cu cele mai recente aparate contemporane creează un spațiu de bucătărie modern și cald.

Inspirate de natură, dulapurile rustice sunt realizate adeseori din lemn cu aspect natural. Pentru echilibru vizual, ele pot fi completate și de alte elemente având același stil, precum contrablaturile natur. De asemenea, decorațiunile pot contribui la definirea stilului – vaze cu flori de câmp, veselă retro sau tocătoare din lemn.

Vopseaua decolorată, uzată merge de minune cu acest stil, iar textura este definitorie. Adaugă coșuri împletite frumos și introdu mult alb în acest spațiu, pentru un finisaj armonios.

b1a325baa75bb74aab81d8b4c4054190

  • Dulapuri „plutitoare”

Efectul contemporan al dulapurilor „plutitoare” face ca designul spațiului destinat bucătăriei să fie memorabil. Aspectul este surprinzător, funcțional și ergonomic, deoarece zona de depozitare a dulapului de lângă podea este adesea dificil de accesat sau greu de utilizat pentru cei cu probleme de spate. Pentru a accentua dinamismul liniilor dulapurilor, adaugă LED-uri sub ele și vei obține astfel o atmosferă contemporană și strălucitoare.

e1df9cd855b07729e67657f4795abbd9

  • Din bambus

Ecologia nu este doar o tendință. Deoarece bambusul crește atât de repede, instalarea de dulapuri de bambus înseamnă defrișare controlată, în ritm scăzut. Caută dulapuri de bambus de calitate (în loc de furnir). Bambusul este un lemn de esență tare, chiar mai greu decât stejarul. Dulapurile tale vor fi rezistente și frumoase, pentru mulți ani.

11676aada38d28a33f4615c1d7bc540b

Galerie foto

Griul este cea mai în vogă culoare pentru dulapurile de bucătărie. Fie că alegi finisare mată sau lucioasă, va arăta stilat și elegant.

Calculează structura dulapurilor în funcție de numărul vaselor și al accesoriilor pe care trebuie să le depozitezi: realizează sertare încăpătoare la bază, pentru oale, și sertare pentru tacâmuri, în partea superioară a dulapului de jos.

Realizează dulapuri false, pentru a ascunde electrocasnicele sau alte obiecte inestetice de pe blat.

Sertarul dedicat sticlelor și condimentelor de lângă aragaz se numește jolly și este cea mai îngustă încăpere a dulapului.

Perechea de non-culori va fi întotdeauna o alegere excelentă pentru dulapurile bucătăriei.

Dacă ai ales gri pentru uși, poți completa look-ul cu mânere din oțel inoxidabil, se vor completa reciproc.

Dulapurile superioare nu mai sunt obligatorii, le poți înlocui cu rafturi deschise pe care să depozitezi vasele și accesoriile sub formă de decorațiuni.

Integrează în dulapuri spații personalizate stilului tău de viață. Un suport pentru vinuri poate fi excelent, însă ia în calcul umiditatea produsă de gătirea mâncării.

Dacă nu ai o cămară, cu ajutorul unui dulap îți poți improviza una, așezând ordonat toate cutiile și sticlele de care ai nevoie, la gătit.

Dacă ai o bucătărie open space, transformă dulapul într-un spațiu de tranziție între camera de gătit și camera de relaxare.

Luminile amplasate sub dulapurile superioare creează o ambianță extraordinară în bucătărie.

Un sertar în sertar nu e o idee de tip Inception, ci un mod de a simplifica vizual dulapurile, combinând elemente care se folosesc împreună.

Finisajul mat poate fi combinat cu cel lucios într-o propunere echilibrată vizual, atâta timp cât culoarea deschisă și lucioasă rămâne sus.

Creează contrast alăturând dulapurile albe de electrocasnicele din oțel inoxidabil.

Dacă îți dorești dinamică în bucătărie, păstrează modelul fronturilor dar schimbă culoarea insulei.

Lemnul texturat garantează stilul rustic autentic, dar se poate integra și într-o bucătărie modernă.

Pentru a beneficia de tot spațiul posibil, proiectează dulapurile până în tavan și folosește o scară, pentru a putea accesa obiectele depozitate.

Culorile tari pun în valoare fronturile realizate prin tehnici de frezare.

Dacă ai vase frumoase, transformă-ți dulapurile în vitrine.

Dulapurile se pot asorta cu pereții, chiar dacă ambele sunt întunecate. Asigură-te, însă, că spațiul este corect iluminat, altfel încăperea va fi micșorată vizual.

Atunci când pereții sunt spectaculoși, rezumă-te la dulapuri albe, simple, cu finisaj mat.

Dulapurile cu finisaj lucios reflectă lumina iar cele albe fac acest lucru cel mai bine.

Însă pentru un efect hipnotizant, poți alege o culoare tare pentru dulapurile lucioase.

Dacă marginea dulapului nu este limitată de un perete, ci se integrează într-un spațiu de tip open space, joacă-te cu formele și rotunjește-o.

Bucătăria poate fi realizată și din dulapuri din oțel inoxidabil, însă rezultatul va fi un finisaj rece.

Dacă îți place totuși stilul metalic, combină-l cu mult alb și accente din lemn, pentru a-l încălzi.

Dulapurile moderne merg de minune cu cea mai populară faianță a momentului, modelul Subway.

Un dulap reprezentativ pentru stilul „2 tonuri”, cu acente rustice, potrivit pentru o bucătărie tradițională.

Când alegi dulapuri simple, dar în culori puternice, poți interveni la aspectul pereților, adaugandu-le un aspect jucăuș, dar simplu din punct de vedere cromatic.

Pentru a realiza chiar și mai mult spațiu în interiorul dulapurilor, folosește-te de accesorii.

Dacă ai spațiu în interiorul dulapurilor, poți depozita acolo aparatele pe care nu le folosești frecvent, pentru a elibera blatul.

Tacâmurile pot fi structurate și pe diagonală, pentru un efect mai interesant.

Mobila contemporană juxtapune culori, forme și materiale, așa că nu-ți fie teamă să înlocuiești spațiul unui sertar cu cutii de lemn.

Dacă prăjiturești frecvent, așază-ți ingredientele la îndemână, în vase gradate, chiar în sertar. Sigilează-le, însă, atunci când nu le folosești, pentru a nu prinde musculițe.

Dulapurile simple merg de minune cu pereți cu două tipuri de finisaje.

Mânerele aurii ale dulapurilor se pot asorta și cu robinetul și accesoriile de pe blat, pentru o asortare perfectă.

Dacă înlocuiești dulapurile superioare cu rafturi deschise, poți amplasa chiar și fotografii în bucătărie, mai ales dacă sunt artistice.

Dulapurile pot fi mate, lucioase sau semi-lucioase, însă pe cele lucioase se văd toate petele.

Sistemele moderne ale dulapurilor nu mai necesită mânere. Dacă nu îți plac în mod deosebit, poți încerca deschiderea sertarelor prin împingerea lor.

Bucură-te de alegerile tale și petrece mai mult timp în bucătărie, alături de cei dragi, distrându-vă și răsfățându-vă cu mâncare sănătoasă, pregătită acasă cu atenție și cu mult drag.

Sursa foto: Shutterstock & Pinterest

Total
250
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda