Cele mai frumoase fațade atrag atenția trecătorilor, ajung pe Instagram și, mai ales, asigură bună dispoziția proprietarului, de fiecare data când acesta se întoarce acasă. Cât de greu este să alegi stilul fațadei și cum poți trece la treabă, imediat ce ai decis să schimbi aspectul exterior al locuinţei, îți povestim noi.

Cum alegi fațada casei
Modele de fațadă
Aspecte importante în construcția fațadei

Cel mai greu pas pentru construcţia fațadei casei este să achiziționezi terenul. Dacă deja ai trecut de acel pas, bucură-te. Cu puțină inspirație şi documentare vei putea alege cel mai potrivit stil, dar vei știi și aspectele cărora trebuie să le acorzi o atenţie deosebită.

Cum alegi fațada casei

Sistemele de faţadă cuprind elementele structurale care asigură rezistenţă laterală și verticală la vânt și alte acțiuni climatice, precum și elementele de învelire ale clădirii, ce asigură rezistentă la intemperii și proprietătile termice, acustice și de rezistenţă la foc. Tipurile de fațade depind de construirea întregii clădiri și de cerințele locale, care pot afecta aspectul clădirii. De exemplu, zidăria este specifică fațadei exterioare, dar modul modern de construire o înlocuiește cu elemente din oțel ușor.

Partea cu vedere la stradă se numește fațadă principală, iar părţile laterale sunt fațade secundare. Fațada casei ar trebui să se armonizeze stilistic și cromatic cu restul casei. De aceea, direcția de inspirație vine dinspre aspectul casei, per ansamblu. Construcţia este în stil modern? Are ferestre largi? Exteriorul este alb sau colorat? Răspunde la întrebările ce țin de stilul casei și vei desprinde firesc și estetica fațadei. Ea nu trebuie proiectată independent.

În plus, trebuie să ai în vedere și materialele. Dacă ai o pasiune pentru unul anume, asigură-te că acesta va oferi și rezistenţa necesară în raport cu construcția și cu clima zonei unde te poziționezi.

Culoarea fațadei, asortată cu restul casei, depinde și de materialul din care este realizată. Ia în calcul faptul că nuanțele deschise la culoare vor da iluzia optică unui spațiu mai larg, în timp ce culorile închise micșorează vizual și pot obosi ochiul.

Modele de fațadă

Poţi apela la o diversitate de tratamente și forme de faţadă, folosind un perete de oțel ușor, inclusiv ferestre mari, pereți curbați și înclinați, precum și balcoanele. Materialele de faţadă pot fi amestecate pentru a spori estetica locuinţei tale. Este de asemenea posibilă prefabricarea panourilor din oțel ușor. Printre cele mai populare stiluri de fațadă se numără:

  • Fațada de lemn – de obicei, se folosesc lambriuri de lemn ieftine și ușor de asamblat, astfel încât poate fi evitată chiar și intervenția unui specialist. Întreținerea este însă scumpă și anevoioasă, mai ales dacă fațada este expusă umezelii, soarelui puternic și nu este tratată;

photo 1459535653751 d571815e906b

  • Fațada de metal – cu un look minimalist, fațada metalică este adesea din aluminiu și aleasă pentru modele de case moderne;

modern steel house facade 190517 955 01

  • Fațada de piatră – poate fi folosită pentru o casă rustică, dar și pentru una modernă, mai ales că este foarte rezistentă și necesită îngrijire minimă; însă nu se poate vopsi, de aceea trebuie aleasă cu grijă culoarea și tipul pietrei;

fachadas clasicas estilo tradicional 10

  • Fațada de cărămidă – regăsită în multe stiluri, cărămida este atât de frumoasă încât a început să se folosească și pe interior, în varianta cărămidei aparente; pentru fațadă, aceasta este o alegere excelentă datorită rezistenței ei, dar și proprietăților ei termice, care asigură căldură la un preț minim;

38edd0fb3ba0303cc6ea1bd608c6ff42

  • Fațada de sticlă – chiar dacă poate părea o alegere neinspirată pentru siguranță și izolare termică, există suficiențe soluții astfel încât să nu compromiți utilitatea de dragul esteticului; o casă cu o fațadă de sticlă poate arăta spectaculos, însă necesită și destul de multă îngrijire; gândește-te doar la dimensiunile geamului ce trebuie spălat periodic;

c603ab3c335b720e6c8e11148bb79fe9

Aspecte importante în construcția fațadei

După ce ai ales materialul fațadei, acordă importantă și tipului de izolație care va completa construcția. O izolație bună va garanta facturi mai mici la utilități, dacă se respectă principiile de conductivitate termică. O idee bună ar putea fi polistirenul expandat sau extrudat, vată minerală sau plută, celuloză sau chiar paiele.

Dacă ai ales polistirenul, cel mai popular material de izolare, aprovizionează-te și cu adeziv și masă șpaclu, dibluri pentru polistiren, plasă de armare, amorsă și profile de colț. Ai grijă să ai următoarele instrumente: ciocan, șpaclu, drișcă zimțată, drișcă cu burete, bidinea și nivelă cu bulă de aer, pentru a te asigura că liniile vor fi drepte.

În ceea ce privește succesiunea etapelor, se curăţă suprafața și apoi se lasă la uscat. Ulterior, se aplică placă de polistiren cu mortar sub formă de linii pe perete, începând dintr-un colț al casei, în linie. Placa se fixează bine, astfel încât să rămână stabilă. Fixează-le apoi cu dibluri. Urmează aplicarea mortarului de fixare, apoi plasa de armare, după care se mai aplică ultimul strat de mortar. După ce se usucă bine suprafața, peretele poate fi vopsit.

In privința tencuielii, ai de ales între:

  • Tencuială decorativă organică – rezistentă la apă pentru că este permeabilă la aburi și în plus aderă bine la stratul suport. Poate fi aplicată peste termosistem.
  • Tencuială decorativă siliconică – și mai rezistentă la apă, cu flexibilitate și capacitate redusă de murdărire. Este recomandată pentru casele din zone umede.
  • Tencuială decorativă silicată – rezistentă la apa, nu arde, nu se murdărește, este foarte permeabilă la vaporii de apă. Este recomandată pentru fațadele cu vată bazaltică.
  • Tencuială decorativă mozaicată – se recomandă pentru socluri și garduri.

Ia în calcul și granulația, astfel încât să obții granulație 0,5-1,5 mm pentru o tencuială fină, granulații 1,5-2 și 3 mm pentru o variantă de tencuială periată, similară bobului de orez sau granulații de 2 și 3 mm pentru o tencuială striată.

Nu pierde din vedere soclul casei. Fațada nu este reprezentată doar de pereții exteriori. Soclul trebuie să beneficieze de o hidroizolație eficientă, astfel încât să eviți infiltrările de apă ce pot deteriora serios o casă, pe termen lung. De aceea îți recomandăm piatra naturală.

photo 1508404728840 ecabed318cfd

Ține cont de toate aceste repere și vei avea o fațadă minunată, care să se asorteze casei și să se diferențieze prin aspect și rezistentă.Spor la construit îţi dorim!

Sursa foto: Unsplash & Pinterest

Total
10
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda