Aruncă o privire în galeria noastră cu 50 de imagini cu mobilă Wenge și dacă deja ai prins gustul acestui stil, află cum s-o asortezi cu obiectele de iluminat din camera în care o poziționezi, dar și cum să o întreții cât mai ușor.
Ce este mobila Wenge
Cum să asortezi mobila Wenge
Cum se întreține mobila Wenge
Nuanțele întunecate ale mobilei Wenge și luciul negru imbunătățesc instantaneu spațiile interioare, oferind posibilități de combinații nesfârșite. Indiferent dacă dorești să obții un stil exotic sau simplu și clasic, variațiile oferite de Wenge sunt aproape fără sfârșit.
Ce este mobila Wenge
Mobila Wenge reprezintă un titlu generic, în care se încadrează mobilierul în nuanțe închise, precum cel realizat din lemnul Wenge, nativ din Africa de Vest, dens și greu, de esență tare și de culoarea ciocolatei. Lemnul Wenge este pe cât de rezistent, pe atât de scump, dar se prelucrează cu ușurință. Cu toate că nu este o alegere “verde”, pentru că se află pe lista speciilor de copaci amenințați de riscul dispariției, a rezistat în tendințe o perioadă îndelungată.
În mobila wenge se încadrează orice tip de mobilier: ramă de pat, dulapuri, noptiere, comode, scaune sau mese, aceasta putând fi amplasată în orice tip de încăpere. Wenge poate fi chiar parchetul, însă se recomandă a fi folosit doar în anumite camere, nu doar pentru efectul vizual de reducere a spațiului, dar și pentru că se usucă mai repede decât alte tipuri de lemn.
Cum să asortezi mobila Wenge
Mobila Wenge are o culoare intunecată, cu linii negre. În funcție de modul în care este minimizat, lemnul Wenge prezintă, de asemenea, linii înguste, bej, care ajung până la negru.
Pentru a accentua nuanța intunecată a mobilei Wenge și pentru a obține cel mai mare beneficiu, amestecă mobilierul Wenge cu tonuri calde precum galben, portocaliu și roșu. Verdele într-un spațiu dominat de mobilă Wenge ar da o notă proaspătă, ba chiar exotică. Lila este o altă alegere fericită, însă o astfel de nuanță poate veni și cu o notă de prețiozitate. Rezumă-te însă la o singură culoare accentuată, nu la toate deodată.
Dacă preferi tonurile naturale și cuminți din punct de vedere cromatic, atunci optează pentru crem sau gri deschis. Rămâi departe de tonurile de culoare mai închise, precum gri și maro, antracit, maroniu de ciocolată, care ar putea intra în rivalitate cromatică cu mobilă Wenge. Suprafețele lucioase mari de culoare albă creează, de asemenea, un contrast bun cu mobila Wenge.
Încearcă așadar să asortezi mobila Wenge în culorile naturale enumerate mai sus și vei menține iluzia unui spațiu deschis, larg, pe care mobilierul o poate reduce, din cauza nuanțelor întunecate. În plus, pereții vopsiți pastel nu doar că vor scoate în evidență patul, dulapul sau comoda Wenge, dar vor asigura și un confort vizual, pentru a nu obosi privirea.
O altă soluție este să decorezi camera cu accente de culoare. O plantă luxuriantă într-un verde crud sau un covor verde pot da spațiului un aer exotic în combinație cu mobilă Wenge, iar o draperie galbenă cu motive geometrice poate transforma încăperea într-una de inspirație retro. Dacă ai ales o canapea de culoare gri și îți dorești un decor minimalist, poți amplasa accentele de culoare pe pernele decorative, păstrând restul în culori neutre.
În ceea ce privește obiectele de iluminat, acestea pot fi negre, de inspirație industrială, suspendate și care se asortează cu mobila Wenge. În același timp, poți apela la becuri cu filament, care să îmbrace camera într-o lumină de ambianță, care să complimenteze mobilierul în tonuri întunecate. Este important ca aceste obiecte de iluminat să producă multă lumina, pentru a eclipsa iluzia optică de micșorare, redată de mobila Wenge. Alege becuri în tonuri calde și amplasează spoturi în jurul mobilierului.
În privința parchetului, îți recomandăm nuanțele de alb sau gri, sugestie pe care o menținem și în privinț\ electrocasnicelor, din inox sau email.
Cum se întreține mobila Wenge
Mobila Wenge nu este atât de pretențioasă precum pare, dar este nevoie să ștergi praful des, precum de pe orice altă suprafața întunecată. Nu necesită însă îngrijiri suplimentare și este ușor de curățat.
Spre deosebire de mobilierul vechi, finisajele moderne din lemn sunt realizate pentru a asigura durabilitate și întreținere minimă, îmbunătățind în același timp aspectul general. Anterior, piesele antice primeau un finisaj de șelac, care în mod tradițional constă în răsină combinată cu alcool. Acest tip de finisare este susceptibil la căldură, zgârieturi și decolorare, în timp ce noile lacuri utilizate în produsele noastre sunt formate din polimeri sau acrilici și sunt mult mai rezistente și ușor de întreținut.
Ține mobilierul departe de sursele de căldură, cum ar fi radiatoarele. Lemnul este un material natural și se va extinde și se va contracta la temperaturi extreme – ceea ce poate provoca fisuri, mărirea suprafețelor articulare și deformarea.
Evită păstrarea lemnului în lumina directă a soarelui pentru o perioadă mai lungă de timp, deoarece acest lucru va decolora lemnul. Culoarea poate să se estompeze natural în timp, dar reducerea expunerii la lumina soarelui poate încetini acest proces.
Lemnul va absorbi de asemenea umezeala, astfel încât orice scurgere trebuie curățată imediat cu o cârpă curată pentru a evita putrezirea și murdărirea. Din același motiv, ai grijă să nu deteriorezi picioarele scaunelor din lemn atunci când ștergi podelele.
Asigură-te că optezi spre un singur stil de mobilier pentru o cameră, iar dacă Wenge este alegerea ta, ai grijă să nu aglomerezi vizual camera în care o amplasezi.
Sursa foto: Pexels & Pinterest