Cu un buget minim, puțin timp liber și un strop de îndemânare, e foarte simplu să aduci îmbunătățiri locuinței tale. Dacă nu știi de unde să începi, îți venim în ajutor cu câteva idei simple și accesibile.
- Schimbă culoarea ușii de la intrare și îndrăznește mai mult de această dată – alege roșul sau galbenul.
De fapt, roșul nu este o culoare atât de neobișnuită pentru uși. În Feng Shui, este culoarea prosperității, iar dacă ușa principală este vopsită în roșu, este un semn că cei care locuiesc în acea casă sunt bucuroși de oaspeți. În tradiția americană, o ușă roșie la intrare este, de asemenea, un semn de ospitalitate, iar în Scoția, proprietarii își vopsesc ușa principală în roșu imediat ce scapă de ratele la casă.
- Dacă nu-ți poți permite încă să înlocuiești mobila, vopsește pur și simplu piesele vechi.
Nu trebuie să-ți iasă perfect – din fericire, încă se poartă stilul shabby chic. Primul pas este să cureți cu grijă suprafețele, mai întâi cu o cârpă uscată, apoi cu puțin alcool. Urmează șlefuirea suprafețelor cu defecte, folosind o hârtie abrazivă, și aplicarea unui grund care să ascundă și ultimele imperfecțiuni. În sfârșit, poți aplica vopseaua aleasă, în unul sau mai multe straturi.
- Data viitoare când mergi la cumpărături în magazinele de decorațiuni interioare, caută câteva piese cu un design neconvențional.
De exemplu, un geamantan care este de fapt măsuță de cafea, sau un paravan despărțitor din lemn pictat sau sticlă colorată.
- Nu arunca lăzile de mere sau de vin!
Le poți transforma în măsuțe de cafea sau, cu ajutorul unor perne, în canapele. Tot ce trebuie să faci este să ștergi suprafețele cu o cârpă uscată și, eventual, să aplici ulei pentru lemn, în strat subțire.
- Folosește un tapet bogat ornamentat pentru a îmbrăca dulapurile și ușile debaralelor vechi.
Pot fi recondiționate astfel ușile și dulapurile din PAL melaminat. Pentru a da o nouă față măsuțelor din lemn, poți folosi foliile autocolante, iar dacă îți dorești ornamente la geam, trebuie să știi că există și folii autocolante care imită vitraliile.
- Schimbă mânerele vechi ale dulapurilor și ușilor.
Pare un detaliu nesemnificativ, până când descoperi că unele mânere și butoane pentru uși (din alamă, zinc) sunt adevărate bijuterii.
- Scoate mașina de cusut și materialele nefolosite de la naftalină și învață să faci fețe de pernă.
Dacă vrei să aduci mai multă culoare în casă, o bună idee ar fi să înșiri pe pat și pe canapele câteva perne marocane sau perne cu motive tradiționale românești.
- Înlocuiește covoarele mari cu carpete, mai ales dacă ai recondiționat parchetul.
Covoarele de tip preș țesute manual sunt colorate, ușor de curățat și de transportat și pot fi folosite pe ambele părți.
- Tablourile pot să stea și pe podea, rezemate de perete, nu neapărat agățate pe perete.
O idee neconvețională, de luat în seamă dacă locuiești cu chirie și proprietarul nu îți dă voie să dai găuri în pereți pentru a fixa oglinzi sau tablouri.
- Nu uita de confort!
Îți poți încălzi mai eficient locuința, reducând în același timp consumul de energie, cu ajutorul unor covorașe pentru incalzirea electrica prin pardoseala cu termostat și autocolant pe toată suprafața.
Sursa foto: Shutterstock.com