Există mai mult de 3.500 de specii de țânțari, dintre care 56 se regăsesc şi în România. Curios este că doar femelele înţeapă. Atât masculii, cât și femelele se hrănesc în principal cu nectar de fructe și plante, dar femelele au nevoie și de proteinele din sânge pentru a ajuta ouăle să se dezvolte. Odată ce au colectat sângele, acestea se vor odihni câteva zile înainte de a-și așeza ouăle.
Muşcăturile de ţânţari
Cum să ţii ţânţarii la distanţă
Cum să tratezi înţepăturile de ţânţari
Ţânţarii se înmulţesc începând cu perioada aprilie – mai, când temperaturile din apele stătătoare ajung la 10 grade, lucru ce ar trebui să ne ducă cu gândul deja la metode de a-i ţine departe. De aceea, ţi-am pregătit câteva recomandări.
Muşcăturile de ţânţari
Înainte de a-ţi povesti cele mai eficiente soluţii pentru a îndepărta sau a trata muşcăturile ţânţarilor, trebuie să fii conştient de pericolul pe care aceştia îl reprezintă. Chiar dacă simpla lor bâzâială este enervantă, adevăratul motiv pentru care trebuie să îi îndepărtezi este muşcătura lor, ce poate produce complicaţii dincolo de mâncărime.
Ţânţarii își găsesc ținta identificând dioxidul de carbon, care este eliberat când respirăm. Nu este surprinzător, deci, faptul că oamenii care expiră mai mult dioxid de carbon sunt muscaţi mai des.
Ţânţarii, de asemenea, adulmecă acidul lactic, acidul uric, amoniacul și alte substanțe corporale, pentru a-și găsi victimele. Când faci exerciţii fizice, acidul lactic se acumulează și acest lucru te poate face destul de atractiv pentru țânțari. În plus, factorii genetici pot influența cantitatea de acid uric și alte substanțe pe care le emitem, făcând unele persoane mai “gustoase” decât altele pentru țânțari.
Ţânţarii, de asemenea, preferă unele bacterii specifice pielii. Un studiu realizat în 2001 arată că persoanele cu un număr mai mare, dar o diversitate mai mică de bacterii pe piele, sunt ţintele preferate. Oamenii de știință spun că ţânţarii chiar preferă anumite zone ale pielii, unde se acumulează cele mai multe bacterii. Gleznele sunt un exemplu excelent, deoarece există în mod natural mai multe bacterii care colonizează aici decât pe alte părți ale coprului.
Ţânţarii sunt atraşi în mod special de femei însărcinate şi copii şi de oameni cu grupa de sânge 0.
Potenţialele victime trebuie să ia măsuri de protecţie suplimentare pentru că muşcătura de ţânţar poate provoca malarie, febră galbenă, febră Dengue, febră West Nile, encefalită virală, filarioză limfatică sau infecţia cu virusul Zika. Din fericire, ei nu pot transmite şi virusul HIV.
Chiar dacă ţânţarul nu este purtătorul unui virus, saliva sa pe piele poate determina reacţii alergice severe, de la inflamarea gâtului, erupţii cutanate şi băşici, până la înroşire pe arii largi în jurul înţepăturii sau urticarii pe arii semnificative.
Cum să ţii ţânţarii la distanţă
Iată 10 de soluţii pe care ţi le propunem, ca să ţii la distanţă ţânţarii:
- Instalează plase de ţânţari rabatabile la fiecare fereastră şi ai grijă ca acestea să fie închise etanş. Supraveghează animalele de casă pentru a nu le deteriora.
- Pulverizează în cameră spray din ulei de eucalipt cu lămâie. Îl poţi înlocui şi cu ulei de lavandă, lemongrass, rozmarin, mentă, citronella, cuișoare, busuioc, anason sau cedru. Alte variante ar fi amestecuri de oțet de mere şi pătrunjel sau din bicarbonat şi ulei de măsline.
- Nu te îmbrăca în culori aprinse, nu folosi parfumuri sau cosmetice cu arome intense şi evită să iluminezi terasa şi zonele din apropierea uşilor şi ale ferestrelor, după lăsarea întunericului.
- Poartă pantaloni lungi şi bluze cu mâneci lungi.
- Realizează un mediu prietenos pentru păsări. Există o mulţime de specii care consumă atât ţânţari, cât şi larvele acestora.
- Decorează casa cu ghivece cu plante ce pot îndepărta ţânţarii: lavanda, muşcate, gălbenele, busuioc sau rozmarin.
- Nu te instala în zone în care se strânge şi stagnează apa. Dacă nu poţi evita acest lucru, toarnă cafea măcinată în apă, pentru a împiedica dezvoltarea ouălor de ţânţari.
- Foloseşte ventilatoare.
- Consumă mai puţine banane sau bere şi creşte consumul de usturoi şi vitamina B.
- Realizează un spray de corp DIY din două lingurițe de vanilie la o ceașcă de apă și pune amestecul într-o sticlă cu pulverizator. Alternativa ar fi soluţiile comerciale, precum Autan. Foloseşte substanţa când te afli în zone de risc pentru ţânţari.
Cum să tratezi înţepăturile de ţânţari
Muşcăturile de ţânţar pot fi tare neplăcute dar, în cazul în care nu determină simptome neobişnuite în următoarele ore, pot fi tratate uşor. Iată 3 dintre cele mai bune soluţii:
Dacă identifici mușcătura la scurt timp după ce a fost produsă, șterge-o rapid cu alcool. Alcoolul are un efect de răcire atunci când se usucă, ceea ce poate ușura mâncărimea. Evită să utilizezi prea mult alcool, deoarece poate irita pielea.
Mierea este un ingredient antiseptic și antibacterian cu proprietăți de vindecare. S-a demonstrat că reduce inflamația și poate ajuta la prevenirea infecțiilor. Nu o aplica afară, totuși, deoarece zahărul conţinut poate atrage mai mulți țânțari.
Efectele antiinflamatoare ale ceaiului pot ajuta in cazul umflăturilor cauzate de muşcătura ţânţarilor. Foloseşte în ceai o pungă de ceai verde sau negru și apoi las-o să se răcească în frigider. Aplică săculeţul de ceai rece peste mușcătură pentru a reduce senzaţia de mâncărime.
Dacă în urma înţepăturii ţânţarului intervin şi alte simptome decât mâncărimi şi roşeaţa locală, precum împrăştierea roşeţii, umflarea încheieturilor sau febră sau dacă te afli într-o zonă tropicală, este recomandat să apelezi la doctor rapid.
Sperăm să ţii ţânţarii la distanţă, aplicând metodele recomandate şi să te bucuri de sezonul cald cât mai mult posibil.
Sursa foto: Shutterstock