Organizarea spațiului în baie
Organizarea spațiului din fața toaletei
Organizarea spațiului din lateralele toaletei
Organizarea spațiului din baie în funcție de chiuvetă și dulap

Chiar dacă principalele preocupări legate de baie se referă la alegerea între cabină de duș sau cadă și forma chiuvetei, problema optimizării spațiului este la fel de importantă. Există chiar și recomandări de la designeri, pe care noi le-am adunat și ți le prezentăm într-un articol ilustrat de foarte multe fotografii, pentru a te încuraja să-i acorzi acestei încăperi energia și inspirația pe care le merită.

1. Organizarea spațiului în baie

shutterstock 99170201

O întrebare esențială pentru o baie: cât de mult spațiu trebuie să lași în fața unei toalete?

Într-o baie rezervată oaspeților, aceasta este rareori o problemă, pentru că aici nu mai trebuie integrate și alte elemente, precum cada, însă baia principală trebuie să dispună de toate obiectele necesare.

Designerii recomandă minimum 50 cm spațiu liber, însă este de dorit, dacă încăperea o permite, să se lase chiar mai mult de atât.

Specialiștii folosesc adesea un termen numit „linia centrală”. Aceasta înseamnă marcarea unei linii imaginare pe centrul elementului. Linia centrală are rolul de a oferi un reper pentru distanța dintre elemente. Ea se măsoară de la linia centrală a unuia până la linia centrală a celuilalt element.

Dacă ai un spațiu limitat în baie, uită-te la modul în care poți îmbunătăți opțiunile de stocare existente. Adăugarea unor cutii de sortare în dulap poate ajuta la organizarea mai bună a obiectelor depozitate.

O altă soluție ar fi instalarea unor rafturi deschise pe pereți și așezarea unor coșuri încăpătoare pe acestea.

În ceea ce privește aspectul băii, dacă faianța nu-ți face cu ochiul, o poți vopsi. Astfel, va avea nuanța perfectă pe care ai ales-o. Nu mai este necesar să alegi vopsea lucioasă într-o baie pentru a combate umiditatea excesivă, cere magazinului specializat să adauge un aditiv la vopseaua mată pentru a elimina riscul formării mucegaiului. Nu vopsi doar pereții. Achiziționează o vopsea semi-lucioasă și vopsește și dulapurile.

Există o mare varietate de corpuri de iluminat disponibile, la prețuri accesibile. Înlocuiește corpurile de iluminat învechite cu cele noi. Cel mai bine este să lași proiectele electrice pe mâinile unor profesioniști, dar cu o îndrumare bună, montarea corpurilor de iluminat nu ar trebui să fie dificilă pentru un amator de proiecte DIY.

Fii original când faci o actualizare a corpului de iluminat. Tendințele de iluminare a încăperilor includ corpuri suspendate și bare luminoase care răspândesc o lumină difuză în cameră. Alege corpurile de iluminat cu LED-uri, deoarece acestea sunt cele mai eficiente din punct de vedere energetic și nu vor încălzi baia.

Nu trebuie să te plictisești privind la pereții goi din baia ta. Tablourile tratate sunt rezistente la apă și au prețuri accesibile. Îndrăznește să alegi tablouri supradimensionate pentru a obține cel mai puternic impact vizual. Pentru un aspect unic, poți imprima fotografia preferată spre a o expune chiar în baie.

O galerie de perete cu obiectele preferate, cum ar fi o stea de mare sau coșuri împletite, poate fi un alt mod de a decora pereții băii.

O idee rapidă și ușor de pus în practică de decorare a băii implică schimbarea elementelor băii, cum ar fi sertarele, suporturile pentru prosoape și cel pentru hârtia igienică. Mai ales dacă ai o baie „împodobită” în stil vechi.

Înlocuirea acestora este la fel de simplă ca dezasamblarea unui corp din orice altă cameră. Pentru a menține acest proiect cât mai ușor de realizat, asigură-te că înlocuiești corpurile vechi cu unele cu găuri pentru șuruburi de dimensiuni similare.

Donează sau aruncă prosoapele vechi și adaugă produse noi în baia ta. O culoare nouă sau un accent de culoare ar putea fi o schimbare benefică. Poți schimba prosoapele, covorașul de baie sau perdeaua de la cadă.

 2. Organizarea spațiului din fața toaletei

shutterstock 287256308

Optimizarea spațiului alocat toaletei nu doar facilitează folosirea acesteia, dar asigură și faptul că alte elemente importante (duș, chiuvetă, dulap etc.) rămân neobstrucționate. Se recomandă ca distanța minimă dintre toaletă și alte elemente să fie de 50 cm, însă cea considerată ideală este de 75 cm.

Pentru a elibera baia și mai mult, poți încorpora rezerva toaletei într-o mască acoperită de faianța de pe pereții încăperii. Asigurarea distanței depinde mult de modul în care este poziționată toaleta în încăpere, în raport cu dușul și chiuveta, astfel încât să se obțină cel mai mare spațiu posibil.

 3. Organizarea spațiului din lateralele toaletei

shutterstock 131972891

Când se măsoară marginile toaletei, se măsoară întotdeauna de la linia de centru (imaginară) a toaletei până la cea mai apropiată obstrucție laterală. Dacă este montată pe perete, toaleta va avea nevoie de câțiva centimetri de spațiu suplimentar. Minimum recomandat este distanța de 38 cm, însă idealul ar fi de peste 45 cm. Dacă ai o toaletă de dimensiuni mai mari, vei dori să ai mai mult spațiu lateral.

 4. Organizarea spațiului din baie în funcție de chiuvetă și dulap

shutterstock 153408704

Instrucțiunile de poziționare diferă în funcție de configurațiile chiuvetei și bazinului căzii. Între cele două ar trebui să existe minimum 90 cm de la linia centrală a unuia până la linia de centru a celuilalt.

Față de peretele opus, chiuveta ar trebui să aibă liber cei 50 cm recomandați, minimum 38 cm. Măsoară de la linia de centru a chiuvetei.

Dacă în baie ai și un dulap, acesta ar trebui să se afle la 75 cm față de peretele opus, pentru a avea loc să se deschidă ușile, fără a aglomera baia. Se impune un minimum de 50 cm. Măsoară de la marginea blatului.

Sigur, totul depinde de spațiul de care dispui și de limitele arhitecturale ale camerei. Dacă ai, însă, oportunitatea de a pune în aplicare recomandările designerilor, cu siguranță spațiul va părea mai aerisit și mai bine adaptat tranzitului.

Sursa foto: Shutterstock

Total
64
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda