Casa ecologică nu este doar o tendinţă, ci o construcţie esenţială într-o societate care urmăreşte salvarea naturii şi nu în ultimul rând, reducerea consumului, reflectată în rapoartele eco, dar şi în bugetul familiei.

Ce implică o casă ecologică
Avantaje şi dezavantaje
Proiecte în România

Ce implică o casă ecologică

Diferenţa dintre locuinţele clasice şi casele ecologice este ca cele din urmă implică în fiecare etapă a construcţiei materiale şi tehnologii care să reducă semnificativ consumul resurselor. Spre exemplu, în loc de beton, folosim lemn, lut, chirpici sau baloţi de paie. În America, deja se realizează case chiar şi din cărămizi din plastic reciclat, pentru a proteja mediul.

Astfel, eficiența în utilizarea electricității, a apei sau luminii disponibile natural este prioritatea constructorilor şi a proprietarilor. Rezultatul? O scădere de 25% a resurselor implicate şi posibilitatea de a obţine facturi mai mici pe toată durata şederii în acel spaţiu.

Pentru a obţine această performanţă, casele ecologice dispun şi de anumite sisteme smart. Majoritatea înlocuiesc sursa de energie clasică cu panouri solare, atât pentru încălzirea apei, cât şi pentru energie electrică. Chiar dacă instalarea lor poate costa mai mult decât racordarea la rețeaua oraşului, pe termen lung facturile se pot reduce cu 50-80%. Este important însă să existe şi o alternativă în cazurile în care iarna nu pot face faţă pentru a asigura căldura necesară.

Colectarea apei de ploaie este o altă practică întâlnită în casele ecologice. Aceasta poate fi folosită la sarcinile din gospodărie sau chiar şi pentru irigaţii. Colectarea apei de ploaie se realizează de obicei în cazane speciale, dar ai grijă la materialul şi starea acestuia, pentru a nu afecta calitatea apei.

Chiar dacă materialele şi tehnologiile diferă, timpul de construcţie este acelaşi ca la o casă de beton: aproximativ 4 luni pentru o casă de 100 mp, cu amendamentul ca după fiecare etapă, materialele trebuie lăsate la uscat.

Domurile geodezice sunt cele mai populare case ecologice, considerate a fi cele mai bune pentru rezistenţa la cutremure şi la vânt. În plus, maximizează aportul de lumină naturală, astfel încât reduc costurile energetice cu 80%. Compania Biodomes construieşte astfel de locuinţe şi în România.

În mare, preţurile unei case ecologice pornesc de la 16.000 de euro fără TVA. Această ofertă o poţi găsi la o companie din judeţul Harghita. Dacă eşti interesat de protejarea resurselor, poţi apela însă şi la Programul “Casa Verde” cu finanţare de la stat.

Avantaje şi dezavantaje

Prețurile la energie cresc de la an la an, iar în condițiile dezvoltării populației, cererea și costurile pentru energie vor crește continuu. Incorporarea sistemelor eficiente din punct de vedere energetic în întreaga locuință va reduce semnificativ prețul facturilor, iar costul inițial de instalare va fi amortizat prin economiile realizate.

Durabilitatea este esențială pentru construirea unei locuințe ecologice, obiectivul fiind acela de a construi o casă care să dureze și să aibă un efect redus asupra mediului înconjurător.

Materialele verzi de construcție sunt adesea mai durabile și necesită mult mai puțină întreținere în timp, economisind bani pe reparații costisitoare. Această durată de viață prelungită și nevoia redusă de întreținere pot contribui, de asemenea, la reducerea semnificativă a impactului asupra mediului înconjurător al locuinței. Spre exemplu, casele tencuite cu argila devin ignifuge.

Ai grijă însă la alegerea materialelor de construcţie. Spre exemplu, containerele reciclate folosite iniţial pe vase maritime, considerate ecologice datorită economiei de resurse obţinute prin refolosirea lor, pot conţine substanţe toxice în vopseaua originală. Majoritatea materialelor considerate ecologice, de la lemn la chirpici, nu poluează însă atmosfera şi menţin un aer sănătos în casă.

Cumpărătorii au început de mult timp să vadă beneficiile pe care le oferă casele ecologice, de la costuri mai mici de funcționare la un mod de viață mai sustenabil. Casele verzi sunt acum foarte căutate și, ca atare, atrag o valoare de proprietate mult mai mare decât cele clasice. Investiția într-o casă ecologică poate aduce profit pe viitor.

Pe de altă parte, casele ecologice au câteva probleme la capitolul izolare. Acestea se supun riscului de a suferi din cauza umezelii, a zgomotului sau chiar a inundatiilor, în funcţie de materialul din care sunt realizate.

Proiecte în România

Arhitecta Ileana Mavrodin deţine una dintre cele mai apreciate case ecologice din lume. În 2012, ea a intrat în Top 10 al celor mai sustenabile case ecologice din lume, conform NaturalHomes.org. Căsuţa ei cu aer rustic reflectă simplitate, însă oferă toate condiţiile pentru o viaţă confortabilă. În plus, arhitecta preda şi cursuri despre construirea caselor din lut şi organizează tabere în care pune în practică aceste principii. Casa ei poate fi admirata lângă Timişoara.

Un proiect chiar şi mai celebru din ţara noastră este Castelul de Lut din Valea Zânelor, iniţiat de o familie din Bucureşti, care a dorit să redea stilul de viaţă al bunicii într-un viitor hotel ce momentan poate fi vizitat doar pe dinafară. Până în prezent, construcţia inspirată de Fraţii Grimm a costat 230.000 de euro, dar mai are nevoie de încă pe atât pentru a putea primi turişti. Timp de un an s-a lucrat la realizarea clădirii, iar fundaţia este realizată din pietre, structura este din lemn, iar pereţii sunt construiţi din cob, un amestec de pământ, apă, paie, argilă şi nisip. Pereţii exteriori au 60 cm grosime, iar cei interiori 45 cm.

Casa solară EFdeN este proiectul unor studenţi care s-au calificat pentru marea competiţie de profil din Dubai. De altfel, ea va fi transportată la competiţia Solar Decathlon 2018 pentru că aceasta construcţie mobilă poate fi asamblată şi dezasamblată cu uşurinţă. Soluţiile ei futuriste includ sisteme electrice și mecanice controlate automat cu ajutorul unui necanism dezvoltat de EFdeN împreună cu partenerii proiectului.

Casa a fost inaugurată chiar de preşedintele Klaus Iohannis şi dar momentan este doar la stadiul de prototip.

Eco Tiny House este o companie localizată în Transilvania, specializată în construirea unor case din lemn de dimensiuni reduse. În portofoliul lor se află 4 modele realizate cu materiale eco. Niciunul nu depăşeşte 22 mp.

Aceste case pot fi ataşate unei maşini pe post de rulotă. De asemenea, includ toate elementele necesare pentru a asigura confortul, de la duş până la canapele extensibile. Pentru fiecare casă vândută, echipa plantează 10 copaci în zona în care este amplasată comanda sau într-o zonă cu tăieri forestiere masive.

În România, tendinţa eco deja a prins contur şi a demonstrat că acest tip de construcţie nu favorizează doar mediul, dar şi proprietarii datorită reducerii facturilor şi aspectului plăcut.

Sursa foto: Shutterstock & Gandul.info &Inhabitat &Tiny Eco House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda