Dacă la prima vedere abrevierile de mai sus îți par străine, sunt șanse foarte mari să ai în interiorul casei tale mobilier din cel puțin două dintre aceste materiale.

Deși lemnul masiv este un accent interior elegant și unul dintre cele mai bune materiale izolatoare, când vine vorba de amenajări interioare există alternative accesibile și chiar mai rezistente pentru mobilier.  Mai multe despre particularitățile fiecăreia în continuare.

Ce au în comun plăcile PAL, MDF și OSB
Ce sunt plăcile PAL – fabricație și clasificare
Ce sunt plăcile MDF – fabricație și clasificare
Ce sunt plăcile OSB – fabricație și clasificare
Ce material să alegi în funcție de proiectul tău

Ce au în comun plăcile PAL, MDF și OSB

Putem începe prin a sublinia ce nu sunt toate aceste trei materiale: lemn natur. Chiar dacă își au originea și materia primă în pădurile de foioase și conifere, plăcile de PAL, MDF și OSB sunt produse semifabricate din lemn și nu exclusiv compuse din acest material.

Asta presupune că în procesul de fabricație resturile de lemn – așchii sau rumeguș – sunt amestecate cu agenți chimici și adezivi și presate la cald.

Prin urmare, toate conțin un compus chimic care nu este tocmai ecologic, numit formaldehidă. El este responsabil de mirosul acela înțepător de mobilă nouă și nu este deloc un semn foarte bun. Se degajă în timp și poate deveni toxic pentru organism.

Nivelul emisiei de formaldehidă este un indicator al calității materialului. Din fericire, acest aspect a fost reglementat la nivel european. Clasa E1 înseamnă un nivel de emisie sigur, pană în 0,1 ppm. Ce depășește această limită este considerat periculos pe termen lung și se încadrează în clasa E2.

Ce sunt plăcile PAL – fabricație și clasificare

Numite și plăci aglomerate din lemn, acestea sunt formate din straturi subțiri de furnir, lipite și presate termic împreună. Plăcile de furnir sunt fabricate prin presarea la cald a așchiilor de lemn cu adezivi chimici.

Tipuri de PAL

 1. melaminat – fațada este acoperită cu un material din melamină mată, strălucitoare, colorată sau model ce imită lemnul
 2. extrudat – are grosimea între 16 și 20 cm, fabricat prin extrudare (sau deformare plastică)
 3. presat – are grosimea între 8 și 20 mm

Avantaje

 • preț accesibil (aproximativ 25 lei/mp)
 • cântăresc puțin
 • diversitate mare de modele mobilier
 • operare ușoară
 • suprafață mare de finisare

Dezavantaje

 • sensibile la solicitări repetate și greutăți
 • nu sunt dense, șuruburile nu se fixează foarte bine
 • sensibile la lumină naturală și umiditate (utilizabile doar pentru mobilier de interior)
 • nu permit frezări (fronturi decorative pe suprafață) și profilări (rotunjirea marginilor)
 • au cea mai scurtă durată de viață

Ce sunt plăcile MDF – fabricație și clasificare

Numele MDF provine de la Medium Density Fiberboard. Procesul de fabricație este similar cu cel al plăcilor PAL – fibre de lemn presate și lipite termic. Diferența stă în mărimea fibrelor folosite. Acestea sunt mult mai mici, rezultând un material dens, mai rezistent și mai uniform.

În imaginea de mai jos se observă mai clar diferența de densitate dintre o placă de MDF și una de PAL.

Tipuri de MDF

În funcție de cum este finisată suprafața, găsești plăci:

 1. vopsite
 2. furniruite
 3. înfoliate
 4. melaminate

Avantaje

 • aspect fin, fără așchii sau denivelări
 • permit profilare și frezare
 • pot fi înfoliate în plastic de diverse culori și texturi
 • rezistente la umezeală
 • ușor de vopsit (nu este recomandată vopseaua tip spray, cu aerosoli)

Dezavantaje

 • sunt mai greu de manevrat
 • își pierd aspectul uniform dacă sunt tăiate
 • absorb apă și se pot umfla dacă nu sunt înfoliate, vopsite sau melaminate

Ce sunt plăcile OSB – fabricație și clasificare

Numele, Oriented Strand Board sau, în traducere mot-a-mot, plăci din fâșii orientate, provine de la așezarea acestora înainte de lipire. Fășiile mari de lemn, până la 15 cm lungime, sunt așezate pe lungime, iar în mijloc este lăsat un strat perpendicular pe primele două fâșii.  

Așezarea astfel orientată asigură stabilitate și rezistență mare în timp. Sunt folosite cu precădere în construcțiile caselor pe structură de lemn, dar au fost integrate și în designul interior.  

Tipuri de OSB

În funcție de utilitate, se clasifică în:

 1. Clasa I – pentru interioare
 2. Clasa II – pentru construcții în medii uscate
 3. Clasa III – utilizare în medii umede
 4. Clasa IV – au rezistență foarte mare și sunt utilizate în medii umede

Avantaje

 • rezistență mare
 • conținut de lemn de peste 95%
 • este mai ieftin decât placajul din lemn
 • emisie scăzută de formaldehidă
 • copacii folosiți pentru plăcile de OSB sunt plantați special în acest scop și replantați continuu (nu afectează despădurirea în masă)

Dezavantaje

 • cost ridicat în comparație cu celelalte plăci derivate din lemn
 • au un aspect brut, fără finisări estetice
 • folosite în construcții, mai puțin în amenajările interioare

Ce material să alegi în funcție de proiectul tău

Dacă cele trei tipuri de materiale te derutează în continuare, cel mai bine este să te gândești la utilitatea finală, la ce proiect vrei să realizezi.

PAL

Diversitatea mare de culori și modele face ca PAL-ul să fie cea mai accesibilă alternativă la lemnul masiv atunci când vine vorba despre mobilier. Este folosit des pentru realizarea mobilierului de birou, din școli și instituții, dar și pentru cel casnic.

Pentru că este sensibil la umezeală și pentru că nu i se pot aplica fronturi decorative prin frezare, poți folosi PAL-ul pentru pereții corpurilor de mobilier, compartimente interioare, structuri de susținere (atenție la greutate, însă) sau pereți laterali ascunși.


MDF

Este o practică destul de des întâlnită ca interioarele obiectelor de mobilier să aibă structură de PAL, iar suprafețele exterioare să fie fabricate din MDF. Plăcile din MDF au o valoare estetică mai ridicată și de aceea sunt folosite de regulă în zonele vizibile ale mobilierului.

În plus, rezistența mai mare la umiditate le face perfecte pentru mobilierul de bucătărie și pentru cel de baie. Arată foarte bine pe fețele de uși, blaturi și rafturile expuse.

OSB

Materialul este folosit cu precădere în construcție datorită proprietăților mecanice ridicate și a rezistenței și a bunei izolații termice și fonice.  Printre beneficii se mai numără izolația termică și fonică și rezistența la cutremur. Cel mai frecvent sunt folosite pentru acoperiș, pereți și podele.

Cu toate astea, în ultimul timp OSB-ul a depășit domeniul construcțiilor și a fost folosit și în  designul interior. Chiar dacă la prima vedere plăcile din OSB au un aspect brut, neșlefuit, arta și creativitatea le pot da o nouă fațadă.

Fie că te gândești la o nouă bibliotecă, o masă de bucătărie extravagantă sau un alt fel de lambriu cu care să înfrumusețezi pereții, plăcile de OSB sunt o alternativă îndrăzneață la mobilierul clasic din lemn.  

De câte ori ești în cumpănă de alegeri, ia în calcul intențiile tale cu un anumit proiect. Ține cont de greutatea materialelor, rezistența lor în timp și în ce măsură îți dorești o amprentă personală asupra designului interior.

Sursă foto main: Radu Marcusu / Unsplash

Sursa foto interior: Shutterstock, Pinterest

Total
13
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda