Rolul contrablatului
Materiale pentru contrablat
Combinații de culori pentru contrablat

Contrablatul vopsit cu efect de tablă de scris nu doar protejează, dar îți oferă șansa să personalizezi spațiul în fiecare zi.

Faianța cu formă deosebită transformă cu totul ambianța bucătăriei.

Contrablatul retro se asortează de minune cu electrocasnicele în același stil, acum în tendinte.

Vopseaua cu efect de tablă poate avea și proprietăți magnetice, de care te poți folosi pentru a atașa cutitele.

Cine a spus că nu poți transforma contrablatul într-un raft deschis?

Culorile tari transformă contrablatul în piesa de rezistență dintr-o bucătărie în tonuri deschise.

Rostul poate contribui la un aspect nefinisat, apreciat în anumite stiluri, precum cel industrial sau cel rustic.

Marchează contrablatul cu un model neconvențional, va atrage atenția de la primul pas în bucătărie.

Poți camufla chiar și robinetul cu ajutorul contrablatului, mai ales dacă acest lucru contribuie la un efect estetic spectaculos.

Plăcile de faianță mici garantează farmecul unei bucătării cu accente rustice, mai ales atunci când se combină cu mult lemn.

Limita dintre perete și contrablat nu trebuie să fie bine definită sau bruscă, lasă-ți imaginația liberă.

Un joc de poziționare adaugă dinamică unui contrablat monocrom.

Faianta Subway este cea mai în vogă, folosește-o nu doar pentru contrablat, dar pentru toți pereții din bucătărie.

Modelele geometrice definesc stilul retro, poți folosi un model de contrablat mai special pentru a introduce un punct de interes în bucătărie.

Cărămida va arăta întotdeauna bine în bucătărie, dar dacă ți se pare complicat să o aplici, poți folosi în locul celei aparente chiar și tapet, inclusiv pentru contrablat.

Chiar și o culoare pală va atrage atenția asupra contrablatului, dacă restul încăperii este alb.

Aspectul de monede pe pereți este în tendințe, folosește-l în bucătărie sau în baie.

Dacă preferi culorile stinse, adaugă dinamică din model.

Un contrast puternic între contrablat și peretele pe care este aplicat atrage atenția asupra acelei îmbinări.

Faianța cu model mediteranean va înveseli orice bucătărie, așa că folosește-o cu încredere pentru contrablat.

Sparge monotonia cu un element distinctiv al contrablatului, păstrând în rest simplitatea.

Asortează culorile contrablatului cu cele ale unui alt element din bucătărie – dulapuri, scaune, perne decorative.

Poți asorta chiar și forma plăcilor aplicate pe contrablat cu obiectele din bucătărie, se va realiza un efect artistic.

Cu același tip de faianță, poți realiza 2 tipuri de aplicări pe perete, pentru a marca locul contrablatului.

Culoarea cuprului este asociată cu stilul modern, îndrăznește să o aplici chiar și pe perete.

Incălzește ambianța cu o culoare veselă pe peretele contrablatului, chiar dacă s-ar putea să-ți mărească apetitul.

Pentru echilibrul vizual al camerei, integrează plăcile contrablatului în structura de faianță a peretelui, fără a se putea diferenția spațiul dedicat acestuia.

Caută cele mai neconvenționale variante pentru a-ți acoperi locul dedicat contrablatului. Bucătăria va deveni spațiul tău preferat.

Modelele retro de faianță revin la modă, reinterpretează decorul bunicilor în propria ta bucatarie.

Sticla securizată, completată de mobilierul în linii drepte, garantează decorul modern al bucătăriei.

O bucătărie nu poate arăta finisată fără un contrablat, iar uneori un strat nou de vopsea (lavabilă), aplicată pe peretele de lucru, este ceea ce completează cel mai bine stilul bucătăriei. Dar, în același timp, există și posibilitatea de a folosi acest spațiu pentru ca o pată de culoare care să revigoreze întreaga încăpere.

În timp ce contrablaturile, pardoselile și dulapurile sunt, în general, locuri destul de simplu de amenajat, contrablatul este ideal pentru a „injecta” stil personal, fie că alegi un material cu personalitate sau o culoare îndrăzneață. Și din moment ce acel perete conectează literalmente contrablaturile cu dulapurile, este de asemenea un loc pentru a lega totul împreună. Aproape orice tip de material poate funcționa – de la bambus la plută -, atât timp cât este bine sigilat.

Fie că redecorezi sau cauți doar să împrospătezi încăperea, am adunat câteva idei de contrablat pentru bucătărie. Te invităm să consulți și galeria noastră de imagini pentru și mai multă inspirație.

Rolul contrablatului

Contrablatul se folosește pentru a proteja de grăsime și apă peretele în dreptul căruia se gătește, însă de cele mai multe ori, acesta devine o parte definitorie a stilului bucătăriei. Orice material lavabil se poate folosi drept contrablat, de la sticlă securizată la plăci de faianță sau piatră. Așa că acordă aceeași importanță nu doar rezistenței și ușurinței de-a menține contrablatul intact, dar și aspectului acestuia, în raport cu restul spațiului.

Materiale pentru contrablat

Dacă ai o bucătărie modernă, poți opta pentru sticlă securizată, pe care o poți personaliza grafic cu ilustrația aleasă de tine sau o poți păstra în stil monocrom, pentru un aspect aerisit. Dacă ai o bucătărie în stil industrial, cărămida este o alegere excelentă, oferindu-i contrablatului aspectul nefinisat care completează ambianța dură a decorului. Câte stiluri, atâtea materiale.

Faianță

Având în vedere numeroasele forme, dimensiuni și culori disponibile, faianța este probabil cea mai versatilă opțiune (este, de asemenea, dovedit a fi o variantă cu adevărat atemporală). Există destul loc pentru a te juca în mod cât mai ingenios cu modelele, păstrând un stil dichisit: fie că le ordonezi în coloane, realizezi rânduri consecutive asimetrice sau formezi unghiuri cu plăcile, tot vor arăta bine. Cele mai multe modele necesită o întreținere minimă, pur și simplu asigură-te că sigilezi rosturile cu chit astfel încât să nu se păteze sau să absoarbă apa.

Atunci când alegi faianța, cel mai simplu mod de a păstra echilibrul culorilor și al stilului este să integrezi bucata de contrablat în structura de faianță a celorlalți pereți, astfel încât aceasta să nu se deosebească în vreun fel de restul încăperii.

Dacă nu ai faianță în bucătărie și te rezumi doar la contrablat, fă un pas curajos: alege un model mediteranean, care să atragă atenția din prima clipă în care intri în bucătărie, și asortează-l cu un element din încăpere: scaunele, vasele de pe rafturile deschise sau pernele decorative.

Cea mai populară faianță în acest moment este modelul Subway, folosită atât în bucătărie, cât și în baie.

eefd678c065eb516c6e5af673edee5d3

Oțel inoxidabil

Oțelul inoxidabil este durabil și se curăță ușor, oferind un aspect elegant și finisat contrablatului. Încearcă să asortezi electrocasnicele cu acesta, pentru o ambianță echilibrată și rafinată, însă atenție la suprafața pe care materialul o acoperă: dacă, procentual, ocupă mult din bucătărie, poate conferi acesteia un aer rece, industrial.

334112b2e336ec806e9ebcafd202a09f

Mozaicuri

Mozaicurile atrag atenția cu ușurință, așa că alegerea lor pentru contrablat va însemna și transformarea acestuia în punctul central al bucătăriei, din punct de vedere vizual. Viu colorat sau remarcabil doar prin textură și modul său de îmbinare, el poate fi integrat într-o structură de faianță ca decorațiune sau poate ocupa întregul spațiu al contrablatului, pentru o ambianță mai echilibrată.

dedfc429909f720d11c7495e92ebb4fa

Piatră

Contrablaturile de piatră naturală au o textură diferită de materialele obișnuite și oferă un contrast cu contrablatul și dulapurile netede. Piatra este poroasă, ceea ce o face mai greu de curățat și mai predispusă la rupere. O alternativă la utilizarea pietrelor mai mici este să continui cu același granit sau marmură folosită pentru contrablaturi, până la perete.

Marmura se numără printre cel mai frecvent folosite pietre naturale pentru contrablat și merge de minune cu metalul, realizând un contrast elegant, însă recomandat mai ales celor care preferă rafinamentul rece ca stil de amenajare.

Ardezia oferă opțiuni mai vesele, având și un aspect mai rustic și o gamă de culori mai ofertantă: de la galben la cărămiziu. Ea poate fi aplicată într-o multitudine de jocuri de poziționare, fără a deranja, însă, dacă restul ambientului este simplu.

În funcție de caracteristici, prețurile sunt între 95 lei și 500 lei pentru o bucată de piatră.

c372ea9bea9a7c435475b2ccc4ef099c

Cărămidă

Cărămida are un mod aparte de a „încălzi” o bucătărie, fie că este lăsată în stare brută sau ușor finisată sau vopsită, pentru a se potrivi cu restul schemei de proiectare. Ca varietate de piatră, cărămida poate fi mai greu de curățat, dar poate fi menținută curată destul de ușor dacă este curățată în mod regulat.

„Etanșările nu sunt necesare pentru aceste produse”, spune Kris Knannlein de la Boral Stone Answers. „Cu toate acestea, dacă alegi să o sigilezi, trebuie să fie un sigilant care respiră, pe bază de silan.” Ea avertizează că utilizarea unei substanțe de etanșare poate închide culoarea, poate afecta umezeala din cărămidă și/sau crește posibilitatea de eflorescență.

Fie că te folosești de cărămida din structura originală a construcției sau aplici cărămidă aparentă, ia în calcul și praful suplimentar care poate proveni de la aceasta și care poate afecta mâncarea.

e9c04acef73439af680bb0c58901b86d

Sticla securizată

Contrablaturile din sticlă securizată devin din ce în ce mai populare în designul bucătăriilor din mai multe motive, fapt sesizat încă din 2013: sunt moderne, solicită eforturi reduse de întreținere și sunt ușor de personalizat. Sticla securizată poate afișa chiar ilustrația aleasă de tine. Oferă o suprafață netedă și are ca bonus reflectarea luminii, care ajută la iluminarea încăperii.

În plus, realizată la comandă, ea poate acoperi orice suprafață, indiferent de dimensiune, fără a avea nevoie de intervenții pentru a modifica mărimea. Suprafața este perfect netedă și finisată, pentru că materialul este realizat dintr-o singură bucată, de aceea nu necesită acoperire sau îmbinare. Panourile de sticlă securizată merg de minune cu LED-urile de iluminare, aplicate sub dulapurile superioare, conferind spațiului un efect modern, chiar spectaculos.

Prețul acestui material este cam de 20 de ori mai mare decât cel al faianței de 50 lei/mp și are un risc crescut de deteriorare în caz de impact, iar repararea presupune o sumă substanțială.

dd8d92c858702327880404914c6ac3fb

Materiale mai puțin obișnuite

De la cupru la bambus și chiar până la tablă, nu există nicio limitare a utilizării materialelor. Lasă-ți imaginația liberă și inspiră-te din galeria noastră: simple monede pot fi transformate într-un contrablat spectaculos sau dopurile din plută împreunate pot oferi un aspect neconvențional.

74aeb08292c672d0080f6b83d1cda3a5

 Combinații de culori pentru contrablat

Cele mai comune culori pentru contrablat sunt bej, gri, albastru, arămiu, negru, maroniu sau galben. Dacă îți dorești diversitate cromatică, optează pentru contrablaturi din piatră naturală, pentru că aceasta oferă un avantaj amenajării: nu are o culoare uniformă, dar beneficiază de un aspect natural. Dacă nu-ți dorești să amenajezi bucătăria într-o culoare vie, poți alege pietre naturale cu nuanțe foarte apropiate.

În schimb, dacă ai o bucătărie albă și contrablaturi de lemn în culori naturale, o pată de culoare ar fi o idee bună, iar acest lucru este ușor de obținut cu ajutorul sticlei securizate sau al faianței: galbenul exprimă veselie și poate stimula pofta de mâncare, albastrul conferă o stare de liniște, dar poate micșora vizual o cameră, dacă este folosit pe o suprafață mare, verde este culoarea prospețimii și se poate asorta cu eventualele plante pe care le poți așeza în încăpere, roșul invită la conversație, stimulând energia și apetitul, iar violetul inspiră creativitate, însă este mai potrivit pentru dormitor.

În alegerea culorii pentru contrablat, ține cont de tonurile folosite în restul încăperii: poți asorta nuanța cu anumite obiecte alese cu rol de accent cromatic (scaune, perdele, vase, plante, podea) sau poți expune spațiul drept centru vizual, printr-o pată de culoare mai puternică decât elementele deja existente.

Iată care sunt cele mai importante aspecte ale alegerii contrablatului, un element nu doar util, ci și cu un rol important în definirea stilului și farmecului unei bucătării. Analizează avantajele și dezavantajele fiecărui material și alege cea mai bună variantă, pentru a transforma spațiul de gătit într-un loc agreabil, care să-ți ofere relaxare și plăcere.

Sursa foto: Unsplash & Pinterest

Total
65
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda