Cum alegi cea mai bună chiuvetă de bucătărie:
În funcție de materialele folosite
În funcție de aspectul chiuvetei
În funcție de caracteristicile chiuvetei
În funcție de brandurile producătorilor
În funcție de preț
Conform cercetărilor, 60% din activitatea desfășurată într-o bucătărie are loc în jurul chiuvetei. Mai mult, chiuveta de bucătărie este punctul de unde începe prima etapă a preparării mâncărurilor – spălarea și curățarea ingredientelor – și tot aici are loc ultima etapă a acestui proces – spălatul veselei utilizate. Acum înțelegi de ce ar trebui să acorzi o importanță deosebită alegerii ei, nu-i așa?
Cum alegi cea mai bună chiuvetă de bucătărie
Hotărârea de a achiziționa o chiuvetă nouă vine cu dificultatea alegerii. Pe piața din România sunt disponibile multe modele, iar tu nu vei ști care este cel mai potrivit pentru bucătăria ta. Uită de impulsul de a cumpăra bazându-te doar pe considerente estetice, pentru că varianta aleasă ar putea fi complet inadecvată.
Pentru ca o chiuvetă să fie considerată eficientă, trebuie să ții cont de trei criterii: calitatea materialului din care este confecționată, funcționalitatea și aspectul. În cazul unei chiuvete de bucătărie, calitatea primează aspectului. Menține ordinea acestor caracteristici pentru a face cea mai bună alegere pentru casa ta.
În funcție de materialele folosite
Cele mai utilizate materiale în confecționarea chiuvetelor sunt inoxul (oțelul inoxidabil), granitul, compozitul, acrilul și sticla.
Chiuvete din inox
Dacă îți dorești o chiuvetă de bucătărie care să fie rezistentă în timp, cu un aspect plăcut și ușor de întreținut, optează pentru o chiuvetă din inox. În plus, spre deosebire de celelalte materiale, prețul este comparativ mai scăzut. Chiuvetele din inox sunt cele mai răspândite modele de chiuvete și se găsesc în diferite forme.
În lista cu avantaje, trebuie să amintim și faptul că sunt foarte ușor de întreținut, folosind cârpe moi și detergenți de uz casnic. Petele de calcar pot fi și ele scoase folosind un amestec din oțet alb și apă fiartă.
Bineînțeles, înainte să decizi asupra unei chiuvete din inox, ia în calcul și lista cu dezavantaje: chiuveta ta se va zgâria foarte ușor, iar petele de calcar se vor vedea imediat. De asemenea, în cazul modelelor din inox subțire, este posibil să se deformeze în timp (sub greutate mare). Această problemă poate fi ușor rezolvată, plătind mai mult pentru o chiuvetă din inox de calitate superioară.
Chiuvete din granit
Dacă îți dorești să conferi un aspect aparte bucătăriei tale, autentic și luxos, optează pentru o chiuvetă din granit. Culorile disponibile variază de la nuanțe neutre și până la diferite tonuri de maro sau chiar negru.
Între principalele avantaje ale acestui model de chiuvetă se numără rezistența la șocuri termice și alte tipuri de agresiuni și ușurința întreținerii pe termen lung. Chiuvetele din granit sunt mai rezistente la pete și zgârieturi decât cele din oțel inoxidabil. În ceea ce privește dezavantajele, amintim, în primul rând, prețul mai ridicat, dar și montajul mai dificil.
Chiuvete din compozit
Chiuvetele din compozit sunt alternativa puțin mai ieftină a celor din granit. La fel de elegante și rezistente la șocuri, zgârieturi și temperaturi, principalul lor avantaj este prețul mai scăzut. În plus, chiuvetele din compozit au o greutate mult mai mică față de chiuvetele din granit.
Și în acest caz, poți alege dintr-o gamă variată de culori, de la alb imaculat și până la negru intens, în funcție de producător. În ceea ce privește designul, este posibil să te confrunți cu o varietate mult mai mică de modele decât în cazul chiuvetelor din inox, deoarece compozitul este mai greu de modelat.
Ia în calcul și faptul că sunt mai dificil de curățat și necesită o atenție sporită. În caz contrar, își vor modifica aspectul în timp.
Chiuvete din acril
Printre cele mai ieftine modele, alături de cele din inox, se numără și chiuvetele din acril. Principalele avantaje sunt: rezistența la pete, zgârieturi și șocuri mecanice, ușurința întreținerii și gama variată de forme și culori. În lista cu dezavantaje, putem aminti faptul că sunt mai dificil de găsit în ofertele magazinelor românești, dar și că nu sunt rezistente la temperaturi ridicate.
Chiuvete din sticlă
Dacă vrei o bucătărie cu un aspect unic, optează pentru o chiuvetă din sticlă. Făcute pentru cei mai pretențioși utilizatori, care nu fac compromisuri nici în ceea ce ține de calitate, nici în ceea ce ține de design.
Chiuvetele din sticlă sunt disponibile într-o varietate mare de culori. În ciuda aspectului modern, ele sunt foarte compacte și dure, fiind fabricate din oțel inoxidabil și sticlă tratată termic.
Prețul este unul mai ridicat decât în cazul altor chiuvete de bucătărie, nefiind modele care pot trece sub eticheta de accesibile.
În funcție de aspectul chiuvetei
După ce ai ales materialul din care va fi confecționată chiuveta ta, trebuie să iei în calcul aspectul ei, interesându-te asupra alternativelor pe care le ai.
Tipuri de montaj
Tipul de montaj este ales, în primul rând, în funcție de spațiul disponibil în bucătărie și, ulterior, în funcție de preferințele personale. Chiuveta de bucătărie poate fi montantă sub blatul de lucru (chiuvetă încastrabilă) sau peste acesta (chiuvetă neîncastrabilă).
Chiuvetă de bucătărie încastrabilă
Chiuveta încastrabilă în blat este o alternativă foarte practică și reprezintă o adaptare la necesitatea continuității frontului de lucru.
În ceea ce privește dezavantajele, chiuveta încastrabilă necesită un sistem special de susținere și montarea sa pe un blat din material solid.
Chiuvetă de bucătărie neîncastrabilă
Chiuveta neîncastrabilă este aceea ale cărei margini depășesc decupajul realizat în blat, sprijinindu-se pe acesta. Principalul avantaj este că se poate monta oriunde în bucătărie, nu necesită un sistem suplimentar de susținere și poate fi combinată cu orice tip de blat, singura condiție fiind aceea de a exista în apropiere o conductă de apă.
Ca dezavantaje, menționăm faptul că, în zona îmbinării cu chiuveta, curățarea blatului se realizează cu dificultate.
Forma chiuvetei de bucătărie
În ceea ce privește forma chiuvetei de bucătărie, ai o plajă largă de opțiuni. Poți alege o chiuvetă de bucătărie dreptunghiulară, pătrată, rotundă sau ovală. În privința formei nu există avantaje și dezavantaje și nici alegeri bune sau rele.
Alegerea o poți face și în funcție de stilul pieselor de mobilier sau de obiectele electrocasnice care se găsesc în acest spațiu. Dacă au marginile drepte, poți opta pentru o chiuvetă dreptunghiulară sau pătrată. Dimpotrivă, dacă marginile obiectelor de mai sus sunt rotunjite, poți alege o chiuvetă rotundă, care va îndulci atmosfera și va conferi un aer primitor bucătăriei.
Dacă ai o bucătărie mică, optează pentru o chiuvetă pătrată, de mici dimensiuni, pentru a economisi spațiul. Indiferent de formă, alege întotdeauna o chiuvetă adâncă, în care să poți pune la înmuiat vasele dificil de curățat.
Culoarea chiuvetei de bucătărie
Culoarea chiuvetei de bucătărie o poți alege în funcție de materialul din care este confecționată sau de preferințele personale. Există o varietate mare de culori din care poți alege: de la alb la negru, diferite nuanțe de maro sau culori îndrăznețe precum roșu, albastru sau verde.
Totuși, sfatul nostru este să optezi pentru o chiuvetă într-o culoare neutră sau chiar pentru o chiuvetă din inox: în acest fel, chiuveta se va detașa de restul obiectelor de mobilier sau electrocasnice.
În funcție de caracteristicile chiuvetei
Pentru că o chiuvetă de bucătărie are, în primul rând, un rol funcțional, este foarte important să ții cont de caracteristicile sale atunci când faci alegerea.
Numărul de cuve
Din punctul de vedere al configurației, ai de ales între o chiuvetă cu o singură cuvă sau una cu două sau trei cuve. Alegerea se face în funcție de preferințele personale și de spațiul disponibil.
Cele mai răspândite modele sunt cele cu o singură cuvă, deoarece se pretează pentru bucătăriile mici, care impun o organizare riguroasă a spațiului. Principalul avantaj este costul redus.
În plus, majoritatea chiuvetelor au o cuvă suficient de adâncă încât să îți permită să speli și vase de dimensiuni mari. Problema apare atunci când dorești să păstrezi vasele în chiuvetă pe timpul pregătirii mesei și al spălării ingredientelor, deoarece manevrele vor fi mult mai dificile.
Din punctul de vedere al utilizatorilor, cele mai apreciate chiuvete de bucătărie sunt cele cu două cuve, deoarece îți permit suficient spațiu de manevră și manipularea ușoară a vaselor în timpul spălării, dar și utilizarea unei cuve pentru vase și a celeilalte pentru spălarea ingredientelor. În ceea ce privește dimensiunile cuvelor, acestea pot fi egale sau diferite ca dimensiuni.
Desigur, dacă vei considera că ai nevoie de un spațiu de manevră mai mare, iar dimensiunile bucătăriei îți permit, poți opta pentru o chiuvetă cu trei cuve. În general, a treia cuvă este mai mică și este poziționată între cele două cuve mari, folosindu-se pentru tacâmuri.
Adâncimea cuvelor
Nu doar numărul cuvelor, ci și adâncimea acestora sunt caracteristici importante pentru o chiuvetă de bucătărie. În acest caz, alegerea se face între cuve de dimensiuni mici, medii sau mari.
Cuvele mici au dimensiuni de sub 100 mm și sunt, în general, utilizate pentru tacâmuri și nu pentru vase sau farfurii. De obicei, se regăsesc doar la chiuvetele cu două sau trei cuve, la fel ca și cuvele medii, cu adâncime între 100 și 200 mm.
Cuvele mari, peste 200 mm sunt potrivite mai ales dacă vrei să speli și vase mai mari. Dacă alegi o chiuvetă cu mai multe cuve, poți opta pentru una cu dimensiuni diferite ale acestora, pentru un plus de funcționalitate.
Existența picurătoarei
În cazul în care nu ai o picurătoare separată (în mobilă, deasupra chiuvetei etc.), poți opta pentru o chiuvetă cu picurătoare. Însă, dacă nu îți place să irosești tot acel spațiu, poți alege, la fel de bine, o chiuvetă cu două sau trei cuve și poți utiliza o cuvă pe post de picurătoare.
Prinderea bateriei de chiuvetă
Chiuvetele de bucătărie vin, de regulă, cu o baterie asortată inclusă. În caz contrar, va trebui să cumperi o baterie separat și să iei în calcul și modalitatea prinderii acesteia. Poți opta pentru două modele: cu orificiu pentru prinderea bateriei sau o chiuvetă independentă de baterie.
În funcție de brandurile producătorilor
Producătorul este la fel de important precum materialele utilizate la fabricarea chiuvetei de bucătărie. Un producător renumit este echivalent, de cele mai multe ori, cu siguranța calității materialelor folosite, dar și cu o tehnologie avansată care garantează durabilitatea în timp. Printre cei mai apreciați producători de chiuvete de bucătărie se numără Schock, Franke și Teka.
Chiuvete de bucătărie Schock
Schock este unul dintre pionierii producătorilor de chiuvete de bucătărie. Peste 75% din chiuvetele de granit fabricate peste tot în lume utilizează metoda Schock. Chiuvetele acestui producător sunt recunoscute pentru designul inovator și elegant, dar și pentru calitate și rezistență la șocuri, zgârieturi și temperaturi extreme.
Chiuvete de bucătărie Franke
Franke este un alt producător foarte respectat în domeniu. Chiuvetele de bucătărie Franke sunt apreciate pentru calitate și designul elegant. Cu o istorie de mai bine de 90 de ani, chiuvetele de bucătărie Franke au reușit să devină cele mai bine vândute din lume.
Chiuvete de bucătărie Teka
Chiuvetele de bucătărie Teka sunt de calitate, sunt performante și au un design plăcut. Utilizatorii le recomandă, în special, și datorită compartimentării inteligente.
În funcție de preț
Prețul unei chiuvete de bucătărie variază, în primul rând, în funcție de materialul folosit. Cele mai bune chiuvete de bucătărie ieftine sunt chiuvetele din inox sau ceramică. Versiuni la prețuri mai piperate sunt chiuvetele din granit sau sticlă.
Chiuveta de bucătărie este, cu siguranță, unul dintre lucrurile pe care nu le schimbi prea des. La fel ca în cazul oricăror electrocasnice sau piese de mobilier, un preț mai mare poate aduce garanția calității.
Nu uita: o chiuvetă este aleasă pentru a fi utilizată mai mulți ani și poate fi considerată o investiție. În locul achiziționării unui model ieftin și prost, îți recomandăm să aștepți și să strângi bani pentru o chiuvetă de bucătărie de calitate.
Indiferent dacă optezi pentru o chiuvetă de inox, granit, compozit sau sticlă sau pentru o chiuvetă albă, neagră sau într-o nuanță de maro, important este să ții cont de felul în care produsul îți va satisface nevoile pe termen lung. Nu uita: o chiuvetă de bucătărie ar trebui privită ca o investiție, motiv pentru care alegerea unui model ieftin nu este neapărat alternativa cea mai de dorit.