Amenajarea locuințelor de mici dimensiuni este o provocare chiar și pentru designerii de interior. Este nevoie de multă planificare în avans, de ingeniozitate și creativitate în aranjarea mobilierului, precum și de găsirea acelor trucuri optice potrivite, care fac spațiul să pară mult mai mare decât e.
Cea mai mare provocare atunci când amenajezi o garsonieră este să eviți ca rezultatul final să dea impresia de spațiu înghesuit și sufocant sau să descoperi că nu ai suficiente spații de depozitare pentru toate lucrurile tale. Dacă vrei să nu ajungi în această situație, iată ce ar trebui să știi:
Folosește contraste inteligente
Încăperile zugrăvite în culori deschise par întotdeauna mai mari și mai luminoase. Chiar dacă îți dorești o locuință zugrăvită în tonuri închise, ține cont de faptul că aceste culori absorb lumina, nu o reflectă, iar spațiul va părea mult mai mic și neprimitor.
Nuanțe de alb, bleu sau verde sunt ideale pentru a crea un contrast armonios și a transforma o încăpere mică într-una în care te simți în largul tău. De exemplu, stilul de amenajare scandinav a pus accent tocmai pe aceste detalii pentru a maximiza efectul luminii și a crea încăperi aerisite, cu o atmosferă relaxantă.
Alege piese versatile de mobilier
Pentru că ai puțin spațiu la dispoziție, va trebui să găsești tot felul de soluții ingenioase pentru a căpăta și spații de depozitare, fără ca încăperile să se aglomereze prea tare. Una dintre cele mai bune soluții pentru garsonierele mici este reprezentată de canapelele extensibile, cu spații ascunse de depozitare. Acestea îndeplinesc o funcție dublă și sunt o idee excelentă pentru cei care nu vor să își sacrifice nici confortul, dar nici aspectul încăperii. Dacă nu ai un buget generos la dispoziție, dar nu vrei să faci rabat nici de la calitate, aceste canapele extensibile moderne și confortabile vor arăta grozav în locuința ta și nu îți vor lăsa o gaură în buget.
Dă mai multă profunzime încăperilor
Un truc pe care puțini îl folosesc pentru a da adâncime încăperilor, dar foarte util în acele încăperi de formă pătrată este de a vărui colțurile pereților într-o culoare mai deschisă decât cea folosită la zugrăvit. Aceeași regulă este valabilă și pentru alegerea finisajelor. Tocurile de geamuri și plintele în nuanțe mai deschise decât cea a pereților creează o iluzie optică interesantă, adăugând profunzime încăperilor și schimbând mult felul în care acestea arată.
Oglinzile pot face minuni
Plasate strategic, oglinzile chiar pot face minuni în spațiile mici, pentru că reflexia lor face toată încăperea să pară mult mai mare. Pe holurile înguste, în baie sau în dormitor, oglinzile sunt o soluție ieftină, practică și care funcționează, pentru a crea iluzia unui spațiu mai mare. Pentru dormitor, poți alege un dulap cu oglinzi și uși glisante, care va fi foarte practic pentru o încăpere în care ai loc să pui doar câteva piese de mobilier. În baie, designerii ne recomandă să alegem un dulap suspendat cu o oglindă încadrată de spoturi luminoase, pentru a maximiza efectul de spațiu amplu. Iar pe hol, o oglindă în care să te vezi din cap până în picioare va fi și utilă, și estetică.
Menține toate încăperile curate și organizate
Într-o locuință mică, haosul și lucrurile împrăștiate peste tot nu fac altceva decât să îți dea o senzație de claustrofobie și să te facă să simți că locuiești într-o cutie de chibrituri. De aceea, este important să nu ții la vedere decât lucrurile de care ai nevoie și decorațiunile. Restul obiectelor pot fi depozitate pe rafturi suspendate, în spațiile de depozitare ale canapelei, ale taburetelor sau în dulapurile din bucătărie. De asemenea, nu îți acoperi pereții cu multe tablouri sau fotografii. Este de preferat să ai un singur tablou mare, care să fie o piesă centrală a încăperii.
Dacă ții cont de aceste sfaturi, orice garsonieră va putea fi transformată într-un spațiu confortabil, care pare mult mai aerisit și luminos. Iar tu te vei simți mai relaxat, chiar dacă încă visezi la un penthouse la ultimul etaj.
Sursa foto: Shutterstock: Photographee.eu