Când te gândești la case de lemn, probabil vizualizezi o cabană la munte cu șemineu și un covor din blană care îți inspiră căldură și confort. Casele de lemn, însă, se regăsesc în mai multe stiluri și, cel mai probabil, în articolul nostru vei descoperi care dintre acestea ți se potrivește cel mai bine.
Tipuri de case de lemn
Avantajele unei case de lemn
Dezavantajele unei case de lemn
Etapele construirii unei case de lemn
Tipuri de case de lemn
Casele din lemn pot fi construite în stil cabană, din bucăți de lemn masive, care să inspire rezistentă și căldură, dar pot realizate și din lemn ușor, cu un aspect finisat. Casa din lemn masiv este construită sau asamblată direct pe parcelă, folosind trunchiuri de lemn. Un avantaj al acestui sistem este acela că grosimea lemnului contribuie la reglarea umidității și a temperaturii din interiorul locuinței. Pentru construcția ei se utilizează în general bușteni rotunzi.
Casa din lemn ușor sau lamelar încleiat este cea mai frecventă alegere și cea mai ușor de realizat. La realizarea ei se utilizează o cantitate mare de componente mici, care facilitează modulele de construcție și pre-fabricarea.
Există chiar și o variantă de casă de lemn din pre-fabricate. Aceste case sunt montate în fabrică și transportate în părti foarte mari pană la destinația lor. Casele pot fi construite ca o singură parte sau în mai multe secțiuni, în funcție de mărimea suprafeței. Cel mai important aspect al unei astfel de locuințe se referă la mobilitatea construcției.
Avantajele unei case de lemn
Materialele naturale, precum lemnul, au o durată mare de viață și oferă plăcerea unei vieți mai aproape de natură.
Casele de lemn au o greutate mai mică, ceea ce reduce costul de turnare a fundației și permite amplasarea caselor prefabricate în zonele cu apa subterană. Acestea nu necesită o fundație complicată și se construiesc rapid. Timpul de construcție este de 5 ori mai mic decât timpul necesar pentru a construi o casă din piatră spre exemplu.
Construcția caselor prefabricate este uscată, de aceea nu este necesară așteptarea pentru uscarea tencuielii în incintă, ceea ce înseamnă că este posibilă mutarea imediată. În plus, costurile de incălzire sunt mai scăzute datorită izolației bune. Se estimează că, dacă un perete de casă prefabricată are o grosime de 15 cm, acest lucru corespunde unui perete de cărămidă de 30 cm.
Acest tip de construcție salvează și mult spațiu, pentru că pereții sunt mai subțiri, și garantează rezistență la cutremure. În ceea ce privește pericolul incendiilor, acesta este mai mult un mit. Dacă sunt tratate ignifug, casele din lemn nu sunt mai predispuse la incendii decât cele din cărămidă.
Dezavantajele unei case de lemn
Agenții care cauzează deteriorarea și distrugerea lemnului intră în două categorii: Biotic (biologic) și abiotic (non-biologic). Agenții biotici includ ciuperci de dezintegrare și mucegai, bacterii și insecte. Agenții abiotici includ soare, vânt, apă, anumite substanțe chimice și foc.
Oamenii nu pot digera celuloză și celelalte componente din fibre de lemn, dar unele ciuperci și insecte le pot digera și folosi ca produs nutrițional. Insectele produc găuri în lemn. Chiar și mai periculos, ciupercile contribuie semnificativ la degradarea parțială sau chiar completă a lemnului.
Deteriorarea biologică a lemnului ca urmare a atacului fungilor de dezintegrare, provocate de insectele de lemn, poate fi o reală problemă. Temperatura de 25-30° C favorizează creșterea optimă a celor mai multe ciuperci care putrezesc în lemn. Dar unele dintre ele pot tolera temperaturi între 0-45° C. Oxigenul este esențial pentru creșterea ciupercilor. În absența oxigenului, nu se vor dezvolta ciuperci. Este bine cunoscut faptul că depozitarea lemnului sub apă îl va proteja împotrivă atacurilor de ciuperci.
Etapele construirii unei case de lemn
Construcția casei de lemn începe cu localizarea parcelei unde aceasta va fi construită. După alegerea poziției și orientării (alege ca majoritatea ferestrelor să dea spre est, pentru a te bucura de lumina și soare), urmează alegerea materialelor.
Asigură-te că materialele corespund unui plan detaliat de instrucțiuni generale privind execuția și construcția casei de lemn. Îți recomandăm să apelezi la un constructor cu experiență, cu un portofoliu bogat de case de lemn, sau chiar la un kit pentru case de lemn.
Fundația poate cuprinde piloni din beton armat, incorporați în pămant, dar pot fi înlocuiți integral de lemn. Grinzile de lemn se sprijină pe pilonii de beton pentru a forma baza casei. Panourile sunt plasate pe grilă pentru a forma podeaua, în timp ce grinzile verticale care sunt legate la grilă țin panourile de perete pentru a crea pereții exteriori, precum și pereții despărtitori din interiorul casei.
Iată un video care să te lămurească mai bine asupra etapelor construirii unei case de lemn:
Casele de lemn sunt minunate și au o mulțime de calități care le recomanda, așa că pune în balanța avantajele și dezavantajele unei astfel de construcții și ia decizia în funcție de prioritățile tale.
Sursa foto: Shutterstock, Unsplash