Aleile din grădină și-au depășit de mult timp rolul funcțional și, grație diversității de materiale disponibile pe piață, dar și ideilor de design, au devenit mai degrabă niște elemente decorative care pot aduce un plus de frumusețe în grădina ta.

Indiferent că ți-ai propus să apelezi la o firmă specializată de peisagistică pentru montarea și configurarea aleilor sau intenționezi să te ocupi singur de acest proiect, îți va fi mult mai ușor să te decizi între numeroasele opțiuni de materiale și configurații, dacă știi care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia sau dacă ai deja creionată în minte o idee pe care ai vrea să o pui în practică. Iată câteva dintre aleile pe care le poți construi fără costuri ridicate și destul de rapid:

Aleile cu pietriș și dale colorate, un design clasic și simplu

Dacă preferi designurile clasice și ușor de pus în practică, o soluție ieftină pentru grădina ta o pot reprezenta aleile pavate cu pietriș și câteva dale colorate din piatră sau marmură. Opțiunile sunt numeroase, întrucât acum poți găsi pe piață dale din marmură cu aspect dantelat, cu pietre încrustate, cu aspect uzat sau cele care reproduc aspectul de piatră vulcanică.

Însă, înainte de a te apuca de treabă, trebuie să știi că o parte extrem de importantă în configurarea aleilor este să construiești o fundație solidă. Aceasta va asigura rezistența în timp a aleilor, le va proteja pe orice tip de vreme și le poate feri de infiltrațiile de apă care să favorizeze afundarea în pământ a pietrișului.

Construirea fundației se poate face rapid și nu ai nevoie neapărat de o firmă specializată. În primul rând, va trebui să te asiguri că pământul este afânat și suprafața este cât se poate de plană. Apoi, poți delimita forma și lungimea aleii folosind niște plăci de lemn. Aici vei turna amestecul pentru fundație, iar pentru a obține cele mai bune rezultate poți folosi o sapa autonivelanta pentru exterior precum aceasta, cu uscare rapidă, care poate fi utilizată cu succes și de cei care nu au foarte multă experiență la acest capitol.

După ce fundația s-a întărit, toarnă deasupra pietriș (poți opta inclusiv pentru pietriș colorat sau îți poți crea propriul mozaic, amestecând culori și texturi) și finalizează proiectul adăugând câteva dale cu aspect deosebit, precum în imaginea de mai sus. După cum vezi, un astfel de proiect este perfect pentru o grădină de mici dimensiuni, nu este costisitor și îl poți finaliza într-un weekend.

Aleile cu scânduri din lemn, pentru grădinile cu aspect rustic

Aleile pavate cu lemn sunt ideale pentru casele rustice și pot contura o atmosferă tradițională și relaxantă în grădina casei tale. Mulți proprietari le evită însă pentru că durabilitatea aleilor pavate cu lemn nu este la fel de mare ca în cazul altor materiale: lemnul se deteriorează mai repede, este supus infiltrațiilor de apă sau acțiunii dăunătorilor, iar tratarea lemnului poate fi o operațiune dificilă și obositoare pentru mulți.

Dacă aleea pe care intenționezi să o construiești este însă protejată de acoperișul unui cerdac ori foișor sau aleea nu se va afla în contact direct cu solul, atunci există numeroase idei de design dintre care să o alegi pe cea potrivită pentru locuința ta. De exemplu, pentru a obține acel aspect rustic poți alege aleile din bușteni, care arată spectaculos și vor înfrumuseța o grădină plină de flori și verdeață. De asemenea, ține cont și de faptul că lemnul este un material versatil și mai ușor de folosit în construirea aleilor înclinate. Și lemnul cu aspect carbonizat poate crea un efect unic și spectaculos în grădina ta, însă ține cont de faptul că prețurile pot fi mai mari.

Aleile moderne, cu sisteme de iluminat integrate

Cei care au posibilitatea de a investi mai mult în construirea unor alei de grădină moderne, pot opta inclusiv pentru sisteme de iluminat trase de-a lungul acestora. Bineînțeles, un astfel de proiect trebuie pus la punct de către o firmă specializată, iar costurile nu vor fi mici. Dar, dacă ești dispus să faci un efort de dragul grădinii tale, rezultatul va fi unul pe măsură: o grădină modernă, practică și funcțională, cu alei iluminate discret pe timpul nopții, exact ca în revistele de design interior.

Dacă o astfel de investiție este mult prea costisitoare pentru tine, o variantă mai ieftină este să alegi câteva corpuri de iluminat pentru exterior, preferabil unele solare, cu ajutorul cărora să pui în valoare estetica unor puncte-cheie sau decorațiuni din grădina ta. Există lămpi de grădină care se montează în pământ, de-a lungul aleilor, și care pot înfrumuseța designul acestora, pe lângă rolul practic pe care îl îndeplinesc.

Iată și câteva imagini care să te ajute să iei o decizie și să te inspire să alegi cel mai frumos și mai potrivit design de alei pentru grădina ta. Iar aici găsești peste 150 de imagini cu alei de grădină pentru toate gusturile și buzunarele.

Sursă foto: Shutterstock

Total
189
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda