Fie că este vorba despre o verandă, un portic, un balcon sau o terasă în mijlocul curţii, îţi pregătim un articol dezvoltat în care abordăm aceste subiecte, pentru a transforma spaţiul exterior în cel mai plăcut loc de acasă.

Elementele unei terase
Etapele amenajării unei terase
Stiluri de amenajare
Cum să alegi mobilierul de terasă
Pregătirea terasei pentru întâmpinarea sezonului rece
Pregătirea terasei pentru întâmpinarea sezonului cald

Elementele unei terase

Atunci când doreşti să amenajezi o terasă, începe prin a plănui decorul de pe pardoseală. Acesta va ocupa cea mai mare parte şi va avea cel mai puternic impact vizual. O masă realizată inedit, din paleţi, ghivece cu plante luxuriante sau chiar şi un grătar pot schimba aspectul.

După ce ai hotărât elementele principale, gândeşte-te la stâlpii de susţinere, dacă există. Ei pot fi în sine un element decorativ, dacă vor fi sculptaţi artistic din lemn sau vor susţine nişte arcade în genul moşiilor spaniole. În funcţie de anotimp, îi poţi orna cu ghirlande de luminiţe sau cu decoraţiuni de sărbătoare.

Copertina o protejează de intemperii. Alege mobilierul terasei în funcţie de gradul de protecţie oferit de aceasta. Terasele de tip patio sau punte nu sunt acoperite, însă poţi gândi structura pentru o boltă de struguri pentru a face umbră, de tip pergola.

1. Pardoseala

Pardoseala bine construită începe cu o fundaţie solidă. În cazul verandei, ca o structură ataşată casei tale, ea trebuie să aibă o fundaţie care să respecte codurile locale ale clădirilor. Regiunea în care locuieşti şi terenul de construcţie va determina tipul de fundaţie pe care trebuie să o aibă veranda.

De exemplu, o casă construită pe o pantă abruptă va necesită adesea stâlpi de fundaţie şi trebuie să fie proiectată nu numai pentru a susţine mobilierul, ci şi pentru factori precum climatul, solul şi condiţiile geologice din zona ta. Aceste aspecte ar trebui abordate înainte că fundaţia verandei să fie selectată şi instalată.

Există o mulţime de opţiuni de pardoseală, inclusiv lemn, pardoseli compozite, cărămidă, piatră, beton şi plăci ceramice. Pardoseala potrivită depinde de tipul de fundaţie, de locul pridvorului şi de aspectul ales.

Dacă eşti interesat de lemn masiv, optează pentru esenţe tari precum mesteacănul, arţarul fagul, salcâmul şi stejarul, dar şi din esenţe moi, precum pinul şi bradul. Din perspectiva formei, plăcile de pardoseală din lemn se găsesc ca duşumea, parchet şi laminate.

Ca strat protector, majoritatea pardoselilor de lemn masiv vândute astăzi sunt total finisate şi sunt protejate inclusiv cu un strat de substanţă anti-UV.

Pardoselile din zidărie din cărămidă sau piatră sunt alegeri populare, deoarece sunt rezistente la apă, dar greutatea acestor materiale poate necesită un suport suplimentar atunci când este folosit pentru pridvoruri înalte.

Turnarea betonului este o altă opţiune. Vopselele de înalta calitate, special create pentru beton, îţi oferă posibilitatea de a adăuga culori sau desene podelei tale.

2. Stâlpii

Coloanele servesc scopului important de susţinere a acoperişului pe o terasă care poate fi închisă sau în aer liber. Ele joacă, de asemenea, un rol major în aspectul exterior al casei tale. Diferitele tipuri de stâlpi se asociază cu diferite stiluri de casă. Materialele folosite pentru coloanele de terasă sunt lemnul, fibra de sticlă, aluminiul şi piatra.

Coloanele din lemn prefabricate vin adesea cu sculpturi complexe care adaugă formă. Lemnul este puternic şi versatil, permiţând diferite finisaje. Puteţi picta sau vopsi coloanele din lemn pentru a se potrivi cu aspectul exterior al casei. Lemnul comun pentru coloane: plop, cireş, pin, stejar, arţar şi răşinoase. Dacă intenţionezi să vopseşti stâlpii, optează pentru pin.

Producătorii de stâlpi din fibră de sticlă produc coloane asemănătoare cu cele din lemn, forma fiind rotundă, pătrată, crestată sau netedă. Fibra de sticlă rezistă la impact, intemperii, umiditate şi insecte. Coloanele din fibră de sticlă de bună calitate absorb bine vopseaua iar principalul avantaj faţă de lemn este faptul că fibra de sticlă necesită puţină întreţinere.

Stâlpii din aluminiu sunt disponibili în diferite stiluri şi costă mult mai puţin decât alte opţiuni. Acest tip de coloană este suficient de puternică pentru aplicatii si este pre-vopsită. Aluminiul nu este, însă, la fel de rezistent la impact ca lemnul sau fibra de sticlă, dar este uşor, ceea ce-l recomandă pentru instalări DIY.

Cărămizile sunt potrivite pentru continuitatea caselor din acelaşi material. Cărămida este mai puţin costisitoare decât piatra naturală, dar adesea mai costisitoare decât lemnul, fibra de sticlă sau aluminiul. Fierul, simplu şi elegant, este atrăgător pentru unii proprietari de case în stil modern. Unele case victoriene au balustrade decorative din fier forjat, ce oferă farmec şi elegantă.

3. Copertina

În funcţie de necesităţi, copertină terasei poate fi din:

  • Material textil, cea mai ieftină variantă, ce oferă protecţie contra ploii, a razelor solare şi chiar a prafului, însă acesta necesită schimbat după maxim 5 ani, pentru că sigur va prinde mucegai; există şi variante ce includ material acrilic sau material impregnat cu PVC, pentru o mai bună rezistenţă;
  • Inox sau sticlă securizată, în caz ce copertina va fi expusă la intemperii în mod frecvent;
  • Fier forjat şi acoperiş din policarbonat, pentru un aspect modern şi o rezistenţă dovedită;
  • Pergola, structura din lemn sau fier ce acţionează ca un umbrar, peste care se aşază plante căţărătoare sau ghivece atârnătoare;

Etapele amenajării unei terase

Iată care este planul realizării unei terase:

În prima etapă, marchează spaţiul dedicat construirii terasei şi adaugă acestuia 20 cm pentru spaţiul de lucru. Adu suprafaţa la un nivel astfel încât structura generală să ajungă cu cantul superior la înălţimea dorită sub pragul uşii, pentru a realiza o pantă de 2% de la casă spre exterior.

În cea de-a două etapă, e timpul să acoperi cu un strat de pietriş gros de 15-20 cm spaţiul desemnat, fără a uita de materialul de protecţie contra îngheţului şi a umezelii.

Aplică bordurile în pasul numărul 3 şi aplică pietrele pe un pat de beton (umed), poziţionat de-a lungul unei sfori de zidărie întinse.

În etapă numărul 4, ţine cont că bordurile din jurul pardoselii de lemn trebuie montate coborât, cu grosimea lemnului. Pardoseala de lemn poate fi montată apoi peste aceste borduri, pentru ca ele să nu mai fie aparente.

În etapă finală, când bordurile prind rezistenţă, se aplică compactat un strat suplimentar de pietriş în ambele secţiuni. Stabileşte înălţimea pietrisului în funcţie de execuţia ulterioară a terasei în ambele secţiuni.

Stiluri de amenajare

Terasa trebuie să reflecte stilul casei, gusturile şi preferinţele tale cromatice, precum şi sezonul care îi dă tematică. Ţine cont însă şi de modul cum este construită terasa şi cum poţi complimenta prin amenajare elementele terasei:

1. După modul cum este construită terasa

Veranda este partea exterioară din faţa casei, protejată de un acoperiş, şi care împarte cu partea interioară a casei o anumită parte din structură. Se întinde, de obicei, pe toată lungimea casei.

Un balcon este o platforma în exteriorul unei clădiri, închisă de pereţi sau balustrade, susţinută de coloane sau console. Platforma se proiectează pe peretele unei clădiri, de obicei deasupra parterului. Balcoanele sunt de obicei mici şi nu sunt folosite ca spaţii sociale sau în scopuri de divertisment.

Un patio este o zona în aer liber pavată, învecinată cu o casă, în general utilizată pentru mese sau recreere. Termenul provine din limba spaniolă, unde semnificaţia sa este diferită (curtea interioară). Materialele obişnuite folosite pentru a construi un patio includ beton, piatră, cărămizi, dar şi plăci sau dale. Terasele sunt adesea decorate cu plante şi mobilier în aer liber.

O punte este o platforma plană, de obicei fără acoperiş, adiacentă unei case. Punţile sunt de obicei făcute din lemn şi sunt ridicate de la sol. Acesta poate include spaţii pentru grătar, mese şi scaune. Punţile sunt în general închise de o balustradă. În unele cazuri, punţile pot fi acoperite de un baldachin sau pergola.

2. După materialul predominant

Terasa este colţul tău de natură, chiar la tine acasă, aşa că plăcerea folosirii unor elemente naturale, precum piatra sau lemnul, te aduce şi mai aproape de relaxarea pe care urmăreşti să o obţii.

1. Piatra naturală

Piatra naturală este rezistentă şi oferă un aspect frumos terasei. Alege-o, însă, cu atenţie şi ţine cont de următoarele observaţii:

  • Ia în calcul traficul: va servi doar pentru cei ce vor trece pragul casei sau şi pentru maşinile lor? Dacă este vorba doar despre prezenţă umană, un strat de 2 cm este suficient, însă dacă va fi apăsat în mod constant de maşini, adaugă încă un centimetru grosimii pietrei;
  • Alege un impermeabilizant calitativ, pentru a te asigura că materialul va rezista intemperiilor;
  • Aspectul pietrei naturale influenţează aspectul întregii terase: marmura este un element modern şi elegant, nu se va armoniza într-o ambianţă rustică iar piatra poligonală nu se va integra uşor într-un spaţiu modern;

2. Lemnul

Pentru o terasă mai sigură şi mai atractivă, alege un lemn atrăgător dar şi durabil pentru podele, balustrade şi trepte.

Lemnul ales ar trebui să aibă o rezistenţă excelentă la deteriorare, iar cedrul este un astfel de lemn. Cedarul vestic este maro roşcat. În câţiva ani, el ajunge la un gri argintiu. Acest lemn moale ţine bine la ploaie, soare, căldură şi frig.

Pinii trataţi sub presiune nu putrezesc şi resping dăunătorii.

Mahonul este un lemn tropical granulat, care rezistă dăunătorilor şi nu putrezeşte. Tratează-l cu ulei marin şi va semăna cu tecul. Există şi varianta de mahon într-o nuanţă argintie. Ai posibilitatea să alegi dintre mai multe soiuri şi fiecare are argumente pro şi contra. Indiferent de tipul de mahon pe care îl alegi, asigură-te că are marca comercială “FSC” pentru a verifica faptul că pădurile nu au fost recoltate iresponsabil.

shutterstock 578769886

Cum să alegi mobilierul de terasă

Planifică mobilierul şi decoraţiunile terasei în funcţie de rolul pe care doreşti să i-l atribui acesteia. Gândeşte-te pentru ce o vei folosi în principal: citit, stat la soare, luat mesele, socializare, sau chiar şi pentru somnul de după-masă. Alege tema în funcţie de acest gând şi adaugă cât mai multe obiecte utile funcţiei alese.

Cu siguranţă, vei dori să iei masa pe terasă, însă alege scaunele de la departamentul de spaţiu exterior al unui magazin de mobilă şi bricolaj şi cere consultantului de vânzări detalii despre rezistenţa mobilierului. Scaunele din fier, plastic, bambus şi împletituri sunt cele mai recomandate.

Orice terasă de tip verandă trebuie să aibă un balansoar, fie că acesta este un leagăn de o singură persoană, aşezat pe două structuri arcuite, fie că este un balansoar în toată regula, pentru mai multe persoane. Ia în calcul opţiunea tratării lemnului, pentru o rezistenţă mai mare.

Dacă alegi o băncuţă, caută un model care să permită şi depozitarea obiectelor într-o cutie ce serveşte pentru şezut. În privinţa pernelor, alege nuanţe de beige, verde şi albastru pentru a nu intra în competiţie cu culorile naturii, ci pentru a se integra mai bine în spaţiul exterior.

Consideră şi varianta mobilei pliabile, mai ales în caz ce ai un spaţiu exterior mic. În cazul numărului scaunelor sau al băncuţelor, reperul este rolul acestora. Gândeşte-te dacă vei primi mulţi musafiri pe terasă sau dacă vei petrece sărbătorile cu rudele acolo, dacă serveşte doar ca loc de luat micul dejun sau dacă este un spaţiu destinat mai mult activităţilor decât relaxării.

Cel mai uşor este să alegi un set ce include scaune/ băncuţe şi măsuţă de cafea, însă dacă faci combinaţii de mobilier, rezultatul poate fi chiar mai inspirat, din punct de vedere estetic.

Nu aşeza grătarul exterior aproape de mobila imflamabila iar cea mai bună varianta, dacă spaţiul şi construcţia ţi-o permit, este să optezi pentru un grătar încorporat în perete sau pardoseală, pentru o mai bună stabilitate şi siguranţă.

Nu uita să testezi scaunele, băncuţele, balansoarele şi pernele pentru terasă înainte să le cumperi.

Iată câţiva paşi utili alegerii mobilei de grădina:

  1. Ia în calcul vremea – plouă mult, bate vântul, soarele e puternic? Căldura excesivă poate crăpa lemnul, vântul puternic ia pe sus mobila din aluminiu iar mobila de răchită este sensibilă la mucegai;
  2. Măsoară spaţiul terasei, astfel încât să alegi mobila potrivită; nu aglomera terasa şi foloseşte mobilă care se pliază, dacă spaţiul este mic;
  3. Alege materialele mobilei de exterior, după vreme, îngrijirea de care au nevoie şi aspectul vizual;
  4. Fii atent la confort – există numeroase perne realizate special pentru spaţiile exterioare care pot mări gradul de confort, adăugând culoare ambianţei;
  5. Consideră spaţiul de depozitare disponibil – e probabil că iarna să fie nevoie să depozitezi mobila terasei, aşa că alege-i un loc în interior, pentru atunci când va avea nevoie de el;
  6. Consulta-ţi bugetul – fii atent la reducerile din iulie şi august, ţine cont că aluminiul şi materialele răşinoase sunt mai puţin constisitoare şi mergi pe la târgurile de profil pentru a căuta obiecte mai puţin comerciale;

Pregătirea terasei pentru întâmpinarea sezonului rece

Sezonul rece aduce schimbări pe terasă. Dacă vara domină culorile vii, în nuanţe vesele, frigul aduce cu el nuanţele pământului şi apoi învelişul alb al zăpezii.

Primul pas este să sortezi mobila, astfel încât să depozitezi în interior pe cea care nu va rezista sezonului rece – lemn netratat care ar putea suferi din cauza frigului, materiale care nu reacţionează bine în faţa umidităţii şi plante care vor degera, dacă vor fi lăsate afară.

Terasa golită este, însă, prilej de a întâmpina sezonul rece tematic. Foloseşte culorile toamnei pentru a face un colţ ruginiu pe terasă, începând cu leagănul pe care să aşezi o pătură maronie, aparent neglijent. Adaugă pe terasă şi bicicletă veche, pe care s-o vopseşti în muştar sau burgundia şi căreia să-i adaugi un coş plin cu fructe de toamnă, frunze sau flori. Foloseşte-te şi de alte obiecte vechi, pentru a reflectă venirea toamnei.

Foloseşte un scaun vechi ca suport pentru un ansamblu de dovleci de diferite mărimi şi culori, pe care să-i sculptezi apoi de Halloween. Pune şi în ghivecele cu flori mici dovleci portocalii şi aşază o coroniţă din flori de toamnă pe uşa de la intrare. Poţi adăuga şi alte elemente tematice, precum un borcan vopsit pe care să scrii “Trick or treat” sau un felinar din fier forjat.

Fă rost de un pat de paie pentru a servi ca suport pentru o un coşuleţ din nuiele împletite, în care să pui bunătăţi de toamnă: prune, struguri şi nuci.

Aşază o sperietoare de ciori drept decoraţiune pe terasă şi schimbă pernele scaunelor cu unele în culori pământii.

Venirea iernii goleşte chiar şi mai mult terasa. Schimbă cromatica cu nuanţe de alb şi argintiu, pornind cu decoraţiuni pe care le poţi găsi şi în magazine precum Jumbo. Atârnă neglijent o pereche veche de patine de un scaun sau de un cui în perete. Adaugă coroniţe din conifere de uşă, îmbogăţite cu conuri de brad şi beteală.

Ornează arbuştii din ghiveci cu globuri şi panglici colorate şi atârnă o ghirlandă de luminiţe în jurul uşii de la intrare. Atârnă ghivece cu crenguţe de brad şi ornamente de Crăciun de tavanul verandei şi lasă felinare aprinse lângă scări.

Pregătirea terasei pentru întâmpinarea sezonului cald

Primăvară, nuanţele de verde îmbogăţesc natura iar ele se reflectă şi în decoraţiunile terasei. Începe cu uşa de la intrare, pe care s-o decorezi cu o coroană originală. Aşază lângă ea o pereche de cizme pline cu flori sau verdeaţă înăuntru. Umple terasa cu coşuri cu flori care să atârne de acoperişul verandei sau să rămână lângă pereţi.

Înlocuieşte pernele şi preşul de la intrare pentru a aduce în prim-plan culorile vesele, precum galbenul, pe care poţi să îl foloseşti pentru a vopsi una dintre bănci sau căsuţa unor porumbei.

În ceea ce priveşte vara, decorarea terasei trebuie să ţină cont de lumină, culori vibrante şi confort. Vara vei petrece cel mai mult timp pe terasă. Adu din depozit toată mobila stocată peste iarnă şi asigură-te că reaşezi elementele, astfel încât să îţi fie uşor să citeşti, să bei ceaiul sau să stai câteva clipe la soare, fără că acesta să te poată arde.

Distrează-te cu tehnici DIY şi realizează-ţi şi tu decoraţiuni lejere de vară.

shutterstock 474055363

Bucură-te de spaţiul exterior protejat pe care ţi-l oferă terasa şi relaxează-te acolo, făcând cât mai multe activităţi care să îţi facă plăcere. Înconjoară-te de culorile şi obiectele preferate şi petrece fiecare clipă cu veselie.

Sursa foto: Shutterstock

Total
35
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda