Chiar dacă an de an tendinţele se schimbă în design-ul de interior, există anumite piese dar şi câteva tendinţe ce nu vor fi considerate niciodată demodate. De la amenajările art deco, la piese de mobilier celebre, create de designeri de obiect apreciaţi, am strâns 10 exemple pe care le poţi include în cel mai vizibil colţ al casei.

Stilul art deco
Stilul minimalist
Fotoliile Barcelona
Scaunele Eames
Chaise longue-ul LC4
Canapelele Chestfield
Fotoliile Club
Mesele Tulip
Covoarele orientale
Lămpile PH Artichoke
Galerie foto

Stilul art deco

Mişcarea Art Deco se concentrează pe forme geometrice de cele mai multe ori simetrice. De la țesături sau pardoseli până la tapet, modelele art deco prezintă forme paralelipipedice și curbe spectaculoase în culori tari, puternic contrastante. Roşu aprins, mov, maro și portocaliu pot pune în scena aceste idei, însă de cele mai multe ori, cel mai folosit contrast este alb-negru.

O altă caracteristică este aspectul dramatic al decoraţiunilor: supradimensionate, metalice, lucioase, adesea în perechi. Acest lucru se aplică şi în cazul mobilierului, pentru a menţine simetria. Nu uita de oglinzi. Ele trebuie să fie spectaculoase, în forme inedite sau în rame extravagante.

Art deco este cu siguranţă un stil al luxului.

Stilul minimalist

La capătul celălalt, dar la fel de nemuritor, este stilul minimalist, popularizat atât în epoca modernistă, cât şi în cea contemporană. Acesta promovează un număr redus de obiecte de mobilier şi aproape nicio decoraţiune. Principiul după care se ghidează este de a păstra doar obiectele de care ai strictă nevoie, fără a încărca vizual cu alte piese. Liniile drepte şi lipsa de elemente ornamentale a mobilei este o altă trăsătură a stilului minimalist, precum şi culorile terne, cu doar câteva accente de culoare.

Pentru că numărul redus de obiecte poate da impresia unei amenajări sărace, este important ca toate alegerile de mobilă şi electronice să fie cât mai calitative.

Fotoliile Barcelona

Ludwig Mies van der Rohe şi  Lilly Reich sunt creatorii acestui fotoliu faimos. În 1929, a fost lansat la Expoziţia Internaţională din Barcelona în cadrului pavilionului german şi folosit prima dată în Cehia. Piesele originale erau realizate din piele de porc, înlocuită apoi cu cea de bovine, de unde şi culoarea tradiţională a acestui model de maro roşcat. Semnătura creatorului lor este prezentă pe fiecare piesă originală lucrată aproape manual, comercializată de Knoll Internaţional, la preţuri începând de 7000 dolari.

Copii ale acestui fotoliu sunt realizate în toată lumea, la preţuri mai accesibile. Spre exemplu, o

replica disponibilă pe eBay costa aproape 400 dolari.

Scaunele Eames

În ultimii ani, cele mai populare scaune sunt cele create de Ray şi Charles Eames. Modelul DSW din plastic disponibil în mai multe culori se regăseşte în majoritatea amenajărilor scandinave şi el datează încă din 1950, când a fost lansat la un târg de mobilă accesibilă organizat de MoMa la New York.

Iniţial creat doar în scopuri practice, scaunul a devenit curând foarte popular şi inclus în cele mai sofisticate amenajări. Astăzi se regăseşte în magazine atât în formă cu mânere, cât şi fără, iar varianta originală este comercializata de Herman Miller şi o poţi găsi la 600 euro, la promoţie.

Poţi găsi însă replici la preţ mai mic chiar şi la Mobexpert, sub diverse denumiri.

Chaise longue-ul LC4

LC4 este una dintre cele mai cunoscute variante ale chaise longue-ului ce datează încă din antichitate. A fost creat de Le Corbusier şi a primit denumirea de “maşinăria de relaxare” datorită efectului pe care îl garantează. Creatorul împreună cu 2 dintre verii săi au avut ca principiu realizarea unui scaun în formă anatomică, din materiale tubulare, care să fie practic şi confortabil. Încă din 1964, LC4 este comercializat oficial de către Cassina, la preţuri în jurul sumei de 4000 dolari.

Replica celebrului model poate fi găsită şi pe eBay, la aproximativ 400 dolari.

Canapelele Chestertfield

Una dintre cele mai celebre canapele este Chesterfield, o canapea realizată în mod tradiţional din piele, cu butoni ce crează aspectul recognoscibil al acesteia. Denumirea ei vine cel mai probabil de la contele Phillip Stanhope din Chesterfield, care între anii 1694 şi 1773 a folosit pentru amenajarea interioarelor sale canapele asemănătoare. Dacă te-ai îndrăgostit de acest design englezesc, poţi achiziţiona de la Fleming & Howland un model clasic între 1500 şi 4000 de lire sau poţi apela la un magazin românesc, ce vinde replici mai accesibile.

Fotoliile Club

Fotoliile Club pot fi asortate cu canapelele Chesterfield, pentru că au un design similar. De obicei realizate din piele, cu mânere masive şi înalte şi adesea cu spătar oval, fotoliile Club se pare că îşi trag numele de la Clubul Gentlemen-ilor din Franţa, acolo unde erau amplasate pentru că erau foarte confortabile. Modelul nu este revendicat de un designer şi se regăseşte deja în majoritatea caselor clasice din România. Poţi achiziţiona şi tu unul de la Kika.

Mesele Tulip

Masa Tulip este masa cu un picior, cu linii curbate, adesea regăsita pe alb. Este creată de Eero Saarinen şi se încadrează în cele mai celebre mese moderniste, fiind extrem de practică şi estetică, cu orice combinaţie de scaune. De altfel, creatorul americano-finlandez a creat în această gamă şi o serie de scaune cu spătar oval. Este comercializată oficial de Knoll şi se găseşte la 2000 dolari.

La noi o poţi găsi şi la 450 lei la Modern Home.

Covoarele orientale

Covoarele orientale erau comercializate de către strămoşii iranienilor, persanii, încă din Epoca Bronzului. În limba farsi, cuvântul provine din verbul “a întinde”. Iniţial, erau folosite pentru a izola termic corturile în care locuiau persanii, însă comerţul le-a popularizat şi în Europa, unde au fost asociate cu luxul şi cu arta. Astăzi, covoarele orientale sunt incluse în amenajări moderne, alături de piese ale lui Eames.

Carpet Vista comercializează o gamă largă şi foarte frumoasă, cu preţuri începând de la 1600 lei.

Lămpile PH Artichoke

Arhitectul şi designer-ul danez Poul Henningsen a creat faimoasa lampa Artichoke, a cărei replică o ştii din Ikea. Forma de anghinare iniţială se regăsea în culoarea cuprului, albă sau metalică. Astăzi, este vândută oficial de Louis Poulosen şi poate ajunge şi la 11 000 dolari.

Galerie foto

Iată câteva exemple de amenajări cu aceste 10 tendinţe şi piese atemporale. Pentru a beneficia de valoarea acestor obiecte, îţi recomandăm să comanzi piesele originale, însă atunci când bugetul e limitat, există întotdeauna şi alternativa replicilor.

Tu ce piese ever green ai vrea să incluzi în amenajarea ta?

Sursa foto: Shutterstock si Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda