Diversitatea ofertelor şi lipsa de informaţii privind acoperişurile te pot deruta. De aceea, ţi-am pregătit un ghid cu cele mai importante detalii privind acoperişul, în urma căruia să poţi lua cea mai bună decizie, inspirat şi de galeria foto:

Care sunt criteriile după care alegi acoperişul
Află mai multe despre elementele acoperişului
Alege materialul potrivit casei tale
Decide forma acoperişului în funcţie de nevoile tale
Evită greşelile frecvente
Galerie foto

Care sunt criteriile după care alegi acoperişul

Înainte de a selecta acoperişul, trebuie să ai în vedere că acesta trebuie să îndeplinească obligatoriu anumite funcţii.

De multe ori, ceea ce ne ia ochii mai intai atunci cand vedem o casa este aspectul acoperişului. Acesta depinde de materialul din care este realizat (țiglă ceramică şi de beton arată foarte bine în orice context) dar şi de arhitectura acestuia, reflectată de panta acoperișului. Aceasta reprezintă unghiul de înclinare al versantului şi se măsoară în general în grade sau în procentaje, în funcţie de înălţimea pe care o atinge acoperişul pe o lungime de 100 de metri.

Acoperişul trebuie să fie rezistent şi durabil, astfel încât să nu fii nevoit să îl schimbi în scurt timp. La fel ca în cazul pereţilor unei case, durata de viaţă a acestuia ar trebui să fie mare. Un acoperiş din ceramică sau beton ar trebui să dureze 80-100 de ani. Țigla metalică se erodează mai uşor şi ajunge doar la 15-20 de ani. De obicei, aceste perioade de timp sunt acoperite şi de garanţia producătorului, dar depind şi de mentenanța proprietarului.

Izolarea termică este un alt element-cheie în alegerea unui acoperiş. Indiferent de anotimp, temperatura din interior nu ar trebui să fie influenţată major de condiţiile atmosferice şi de intemperii. În rubrica dedicată materialelor, vom nominaliza recomandările pentru cele mai bune rezultate la acest capitol. Nu uita nici de izolarea fonică. Un acoperiş te va proteja de zgomotele exterioare şi va elimina riscul ecoului din spaţiul interior.

Greutatea acoperişului ar trebui aleasa în funcţie de tipul casei, astfel încât acesta să nu impună o presiune nepotrivită asupra pereţilor. Asigură-te că este fixat corect şi se afla într-o poziţie stabilă. Spre exemplu, pe cât sunt de estetice, pe atât sunt de grele acoperișurile din țigla ceramică sau de beton, lucru ce aduce dificultate şi în etapa montării.

Cu siguranţă, preţul este un factor decizional. Şindrila bituminoasă şi țigla metalică au costuri reduse de vânzare şi montaj, dar acest lucru se reflectă şi în durata lor de viaţă. Preţul oricărui tip de acoperiş depinde însă de calitatea produsului, formă, culoarea şi materialul folosit.

Află mai multe despre elementele acoperişului

Pentru a înţelege mai bine funcţiile acoperişului, iată care sunt elementele principale ale lui:

Versantul sau “apa” acoperişului reprezintă fiecare suprafaţă înclinată a acestuia. Este unul dintre elementele de identificare şi diferenţiere a acoperişurilor: cele cu o apă, două, trei sau patru ape. Versantul este şi suprafaţa pe care se aşază toate materialele de construcţie a acoperişului.

Coama este elementul care închide unghiul celor două ape, în partea cea mai înaltă a acoperişului. Ca regulă, acoperişul se montează de la bază la coamă, începând din partea dreaptă. Întrepătrunderea dintre 2 porţiuni de acoperiş într-un unghi concav se numeşte dolie. Este de obicei locul pe unde se scurge apă, de sus.

Muchia acoperişului este tot o porţiune în care versanţii se întâlnesc însă este vorba despre partea înclinată ce duce gradual spre cel mai înalt punct (coamă).

Streaşina este baza acoperişului, partea cea mai joasă, căreia de obicei i se montează burlane şi un jgheab pentru colectarea şi direcţionarea apei de ploaie. Acestea pot fi rotunjite sau paralelipipedice. De asemenea, poate include şi parazăpezi pentru evacuarea zăpezii de pe acoperiş sau plase de protecţie împotriva păsărilor.

Chiar şi clădirile au timpan. Acesta este poziţionat între cornişă (partea superioară a acoperișului care iese în relief) şi cele două planuri înclinate care formează frontonul. Dacă este vorba despre o clădire istorică, de cele mai multe ori conţine elemente decorative.

Locul pe unde Moş Crăciun intra în casa coincide cu cel al evacuării gazelor arse: coşul de fum. Acesta se regăsește în casele fără un sistem de încălzire centralizat.

Din categoria ferestrelor, lucarna este fereastra ieşită în afara acoperişului, căreia i se realizează o porţiune de acoperiş separată. Aceasta seamănă cu un balcon al mansardei şi poate fi un element arhitectural foarte apreciat, mai ales pentru iluminarea încăperii. Alternativa este fereastra de mansardă, montată direct în panta acoperişului, la acelaşi nivel. Aceasta oferă o privelişte grozavă şi poate ajuta şi la ventilarea mansardei. Un alt tip de fereastră, de tip capac, ar fi tabachera sau iluminatorul, de mici dimensiuni, ambele dedicate aerisirii şi iluminării.

Pentru a interveni asupra acoperişului, e nevoie de o pasarelă de circulaţie, adică un culoar pe unde se poate merge în siguranţă, în unghi drept.

Alege materialul potrivit casei tale

Materialele trebuie alese în funcţie de estetica locuinţei, de buget dar şi de rezistenţa şi presiunea exercitată asupra pereţilor. De aceea, este bine să le alegi împreună cu un specialist de la o companie ce vinde materiale învelitoare sau alături de arhitectul casei. Iată recomandările noastre:

Țigla metalică este o alegere accesibilă, dar poate avea ca durata de viaţă doar 15 ani.  Cele de calitate ajung însă până la 50 de ani. Printre avantajele ei se număra faptul că nu există posibilitatea de a se forma muşchi pe suprafaţa ei, se montează simplu şi se regăseşte într-o gamă variată de forme şi culori. Se erodează însă uşor (şi se decolorează) şi nu este recomandată în mediile sărate, precum pe malul mării. Nu este recomandată dacă prioritatea o reprezintă izolaţia termică şi izolaţia fonică.

Țiglele din beton oferă o izolaţie termică şi fonică exemplara, spre deosebire de țigla metalică. Se regăseşte într-o diversitate mare de culori şi forme şi nu absoarbe umezeală. În schimb, pot creşte muşchi pe ea.

Țigla ceramică are rezultate mai bune în ceea ce priveşte izolaţia şi nici nu prezintă problema decolorării. Dar poate dezvolta muşchi de pământ şi poate absorbi apa dacă panta acoperişului nu este corespunzătoare. Dacă te-ai decis asupra ei, o vei găsi într-o gamă largă de culori şi forme.

Tabla sau acoperişul metalic poate fi realizat din aluminiu, cupru, oţel zincat său titan într-o multitudine de forme, cu finisaj mat sau lucios. Ambele sunt rezistente la intemperii şi au un preţ bun.

Șindrila bituminoasă este ieftină, uşor de montat şi adaptabilă oricărui tip de casă. Necesită însă un spaţiu de ventilaţie mare şi tratamente regulate, pentru că este inflamabilă.

Placa ondulată din fibrociment este recomandata împotriva incendiilor pentru că nu este inflamabila.Pe de altă parte, se comporta bine şi în condiţii de ploaie, pentru că nu absoarbe umezeală. În plus, are o rezistenţă ridicată la coroziune, la dăunători şi ciuperci.

Decide forma acoperişului în funcţie de nevoile tale

Cele mai multe case au acoperişul din 2 ape, adică triunghiular, asta pentru că este un mod accesibil de a-ţi construi casa, dar şi pentru că permite realizarea unei mansarde şi scurgerea ploii cu uşurinţă.

 

 

Acoperişul cu un singur versant este specific caselor moderne. Îl recunoşti pentru că pare un acoperiş clasic, cu 2 ape, tăiat pe jumătate. Faptul că nu mai beneficiază de protecţia unui al doilea versant poate ridica probleme de rezistenţă şi izolaţie.

Varianta în 4 ape se uneşte într-o coamă orizontală, pe suprafaţa căreia se poate realiza chiar şi o mică terasă. Este însă un proiect costisitor şi recomandat zonelor cu vânt puternic şi zăpadă. În cazul în care coama nu este orizontală, acoperişul este piramidal.

Acoperişul cu pantă concavă oferă întregii case un aspect preţios, datorită înălţimii. Este greu de menţinut, pentru că atrage praf şi umezeală şi poate ridica probleme, atunci când apar ninsori abundente.

Acoperişul de tip terasă este acoperişul lipsit de pante, perfect pentru zonele aride şi bugetele mici. Este modern şi estetic şi poate găzdui cu uşurinţă panouri solare.

Fluturele este şi un concept de acoperiş, reflectat de 2 pante cu unghi interior, specific caselor moderne. Chiar dacă acoperişul colectează bine apa de ploaie, cu ajutorul unui burlan, precipitaţiile abundente pot dăuna întregii structuri de rezistenţă a casei.

Panta curbată te duce cu gândul la casa unor hobiţi, dar pe cât de creativa poate părea, pe atât este de costisitoare de achiziţionat şi montat. Oferă totuşi protecţie suplimentară asupra vântului şi ploilor.

La modă sunt si acoperişurile verzi, ce presupun montarea unor sisteme de hidroizolație, irigație şi drenare pentru dezvoltarea plantelor. Este un proiect scump, dar tot mai întâlnit în contextul protejării mediului înconjurător.

Evită greşelile frecvente

Calitatea sau cantitatea nepotrivită de materiale se reflectă în efecte de lungă durată. Spre exemplu, cumpără suficient polistiren expandat care să asigure o bună izolaţie a acoperişului, pentru a păstra căldura constantă în interior.

Alege o echipă de specialişti pentru montarea acoperişului. Una de amatori va irosi materialele şi va realiza o muncă de slabă calitate. Pentru a te asigura de experienţa companiei pe care o vei alege, cere cel puţin 3 oferte, precum şi portofoliile firmelor, în care să fie trecute toate detaliile ce ţin de preţ şi materiale.

Nu cumpăra materiale şi nu angaja echipe ce nu oferă garanţie. Acest tip de lucrări beneficiază de o perioadă lungă de garanție şi este bine să negociezi astfel încât să o prelungeşti cât mai mult. Rezistenţa acoperişului depinde însă şi de rutina ta de inrgijire (îndepărtarea frunzelor, curăţarea țiglei).

Galerie foto

Pentru mai multă inspiraţie, vezi şi galeria noastră foto de modele de acoperiş. Acolo vei găsi o gamă variată de forme, materiale şi culori.

Tu ce tip de acoperiş vei alege?

Sursa foto: Shutterstock si Pinterest

Total
1
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda