Amenajarea unui apartament îți dă întotdeauna bătăi de cap. Lucrurile se complică și mai mult atunci când ai de aranjat o garsonieră. Vrei un look uniform și ca mobila să se armonizeze cu accesoriile din încăpere, dar în același timp nu vrei să îți lipsească un colț al tău. Cu puțină planificare și atenție la detalii le poți avea pe toate, și frumos și util.

Ce culori se potrivesc cel mai bine?
Lumina și rolul oglinzilor
Care este rolul perdelelor într-un spațiu restrâns?
Cum trebuie așezată mobila?
Care sunt aparatele electrocasnice potrivite?
Stiluri de amenajare a garsonierei
Sfaturi pentru amenajarea garsonierei
Galerie cu idei de amenajare a unei garsoniere

Ce culori se potrivesc cel mai bine?

Cel mai important lucru de ținut minte atunci când vrei să decorezi o garsonieră este felul în care asociezi culorile. Alege culori neutre pe pereți, podele și mobilă pentru a crea iluzia de mai mult spațiu. Albul sau bejul pe pereți va face încăperea să pară mult mai largă și în același timp va crea senzația de ordine. O îmbinare de culori neutre dă senzația de sofisticare, oferind un mediu relaxant. Alege culori asortate pentru mobilă și nu vei da greș.

Ce se potrivește pe pereții unei garsoniere?

Doar pentru că pereții vor avea nuanțe neutre asta nu înseamnă că ei trebuie să rămână fără personalitate. Evită tablouri prea numeroase sau prea voluminoase (aceste vor micșora optic spațiul) și optează de exemplu pentru tablouri mici sau pentru un aranjament minimalist în care să-ți expui cele mai dragi fotografii. Dacă îți plac florile sau plantele de apartament, poți așeza un mic ghiveci pe unul dintre pereți. Deși nu vin la pachet cu ocuparea spațiului, câteva stele fosforescente pe tavan, de exemplu, vor fi de mare efect. Agață o instalație pentru brad pe pereți, pe timpul sărbătorilor de iarnă, și vei adăuga un strop de culoare întregii camere.

Sursă foto: Pinterest

Lumina și rolul oglinzilor

Lumina este esențială într-un spațiu mic din simplul motiv că o cameră pare mult mai mare atunci când este înconjurată de lumină. Evită obturarea ferestrei, sau dacă vrei să eviți privirile curioșilor de vizavi, ia-ți câteva panouri japoneze care permit trecerea luminii dar nu oferă prea multe privitorilor.

Lumina naturală prezintă beneficii incontestabile pentru sănătate, și de aceea este bine să te bucuri cât mai mult de ea chiar și atunci când ești acasă. Alege accesorii care o reflectă, păstrează ferestrele strălucitoare, optează – dacă ai cum – pentru uși glisante în locul celor clasice, alege mobilă în nuanțe calde, folosește faianță lucioasă în baie.

De asemenea, pentru a crea impresia de lumină, poți recurge la oglinzi.

Acestea fac încăperile să pară mai mari și mai luminoase. Așează o oglindă în partea opusă a unei ferestre și vei avea parte de două ori mai multă lumină. De asemenea, plasarea a două oglinzi una în fața celeilalte (pe pereți opuși) va crea impresia de mai mult spațiu. Un hol, chiar dacă este mic, va părea mult mai lung dacă vei agăța o oglindă pe perete. O altă idee ar fi să plasezi oglinda strategic, vizavi de o sursă de lumină. Folosește oglinzi rotunde sau pătrate pentru un plus de impact.

Sursă foto: Pinterest

Care este rolul perdelelor într-un spațiu restrâns?

Ca în imaginea de mai sus, perdelele pot schimba cu totul aspectul unei camere, oricât de mică ar fi ea. Alege perdele ușoare în tonuri deschise și agață-le cât mai sus – pentru a da senzația că încăperea este mult mai înaltă și mai luminoasă – în funcție de cum lași lumina să treacă. Instalează rolete albe din pânză care se pot rula în timpul zilei.

La alegerea perdelelor poți opta pentru două variante: o culoare asemănătoare culorii pereților sau una cu totul diferită (dar complementară). Acestă alegere va crea, atunci când te uiți în cameră, o linie imaginară care se va întrerupe la schimbarea (radicală) a culorii, reducând spațiul în părțile componente. Un tot unitar va face camera să pară mai mare. Chiar dacă alegi să folosești culori mai închise (sau mai luminoase) pe pereți, acest aspect unitar trebuie să se păstreze dacă vrei ca încăperea să pară mai mare. Dacă alegi un model simplu și o textură verticală, camera va părea chiar mai impozantă.

Cum trebuie așezată mobila?

Regula de bază aplicată atunci când ai de mobilat o garsonieră este una simplă: păstrează strictul necesar. Alege piese de mobilier practice – de exemplu, alege o canapea extensibilă cu loc de depozitare sau o masă de bucătărie prevăzută cu rafturi pentru depozitare ca cea de aici; optează eventual pentru mese care au și spațiu pentru depozitare și spațiu pentru scaune pliante – astfel vei economisi spațiul, deja mic, din bucătăria ta.

Evită corpurile masive și bibliotecile de mari dimensiuni. Instalează, în schimb, rafturi într-o culoare similară pereților pentru a crea ideea de spațiu deschis. Scaunele și fotoliile fără brațe dau și ele senzația de libertate (lipsă a supraîncărcării spațiului) dulapurile cu uși glisante sunt preferate celor clasice. Alege obiectele decorative după pofta inimii însă ține cont că accesoriile din sticlă vor lua mai puțin spațiu vizual vorbind decât cele din lemn. Mobila care nu obstrucționează accesul luminii va face ca încăperea să pară mai mare.

Unde trebuie pus patul?

Patul este piesa centrală a unei garsoniere. Asta nu înseamnă totuși că el trebuie să fie vizibil de la ușă. Alege un model extensibil cu ladă de depozitare, pentru a face economie de spațiu. Dacă vrei un pat clasic, optează pentru un model înalt care îți va permite să maschezi câteva coșuri de depozitare dedesubt – le găsești la majoritatea magazinelor de bricolaj. De asemenea, în funcție de dimensiunea patului, acesta poate include spații mai mari sub saltea, unde poți depozita și o parte din haine, av\nd astfel ;i posibilitatea să alegi un dulap de dimensiuni mai mici.  

Cât despre poziționarea acestuia, părerile sunt împărțite. Cum încăperea este de mici dimensiuni, patul ar trebui așezat în zona centrală. Pe de altă parte, se crede că este de rău augur ca patul să fie față în față cu ușa. Designerii de interior spun că ar fi bine să avem paturile vizavi de ferestre însă doar dacă acestea nu sunt orientate spre sud.

Sursă foto: Pinterest

Cum delimitezi spațiul?

Chiar dacă ai o garsonieră de mici dimensiuni asta nu înseamnă că nu poți avea tot ceea ce îți trebuie. Cu ajutorul unor paravane pliabile poți împărți camera în mai multe zone. De exemplu, pentru zona de dormit și zona de birou – dacă vrei să ai spațiul tău de lucru – un mini-birou și un scaun sunt suficiente în ziua de azi pentru mulți dintre noi. Sau zona de distracție, cu televizor și xBox, și zona de relaxare și somn (cu o canapea și un fotoliu bean bag). O alternativă este un perete separator din sticlă care are și avantajul că reflectă lumina și astfel creează iluzia unei camere mai mari și mai înalte.

Sursă foto: Pinterest

Care sunt aparatele electrocasnice potrivite?

Pentru a te putea bucura în voie de fiecare spațiu din garsonieră, trebuie să profiți de fiecare colț. În ceea ce privește aparatele electrocasnice, acestea trebuie să fie reduse la minim și să fie poziționate astfel încât să ocupe cât mai puțin spațiu.

Dacă vrei un televizor în garsonieră alege un model ușor care poate fi suspendat pe perete. De asemenea, încorporarea frigiderului sau a aragazului în corpurile de mobilier din bucătărie este o idee bună. Există și frigidere și aragazuri de dimensiuni mai înguste care se potrivesc bucătăriilor mici. În loc să alegi un mixer și un blender, optează pentru un robot de bucătărie. Lucrează pe vertical și montează, de exemplu, un cuptor cu microunde pe unul dintre pereții bucătăriei. Maschează mașina de spălat într-un mini dulap în baie, acesta putând constitui și un loc de depozitare.

Stiluri de amenajare a garsonierei

Înainte de a pleca la magazin pentru a-ți lua mobilă, accesorii, și culori pentru pereți, ar trebui să te gândești bine cum vrei să arate garsoniera ta per ansamblu, și ce stil vrei să aplici pentru ca locuința ta să capete un aspect uniform și pentru a reuși o îmbinare a necesarului cu bunul-gust.

Sursă foto: Pinterest

Stilul feng shui

Sistemul de idei feng shui este centrat pe o teorie care spune că mediul înconjurător ne influențează viața. Potrivit acesteia patul trebuie să ocupe peretele principal al camerei, cu excepția cazului în care prin acel perete trec țevile care vin de la baie sau cele de gaz. Designerii de interior sunt și ei de acord cu această idee însă doar dintr-un punct de vedere practic – nu vei vrea ca zgomotele din conducte să îți afecteze somnul. De asemenea, este considerat împotriva principiilor feng shui să pui o oglindă vizavi de pat sau să dormi sub o lustră. Teoretic patul poate avea orice orientare atât timp cât nu dormi cu capul spre nord. În Japonia există cuvântul kitamura care înseamnă tocmai “să dormi cu capul spre nord” și despre care se spune că aduce mare ghinion – această tradiție este păstrată în țara asiatică de mii de ani.

Ce trebuie să mai știi dacă vrei să îți decorezi casa în stil feng shui:

  • păstrează curățenia – o casă ordonată înseamnă o casă armonioasă; acesta ar putea fi dictonul feng shui. Curățenia este asociată cu energia pozitivă, iar holul este principala sursă de energie din casă;
  • delimitează spațiul – cu un paravan pliabil sau cu ajutorul câtorva plante minimaliste poți împărți camera în câteva zone;
  • folosește oglinzi – acestea reflectă lumina și dau senzația de mai mult spațiu și în același timp corespund principiilor feng shui. Tradiția spune că o oglindă care reflectă spațiul exterior va aduce frumusețe în cămin. În plus, se spune că o oglindă oricât de mică așezată deasupra în partea laterală a aragazului aduce bunăstare;
  • adu în cameră cele cinci elemente (sau cel de care ai nevoie cel mai mult) – teoria feng shui spune că focul simbolizează pasiunea, lemnul pacea și prosperitatea, pământul stabilitatea, apa promovează comunicarea, iar metalul îmbunătățește atenția;
  • integrează plante în garsonieră – plantele absorb energia negativă și îmbunătățesc calitatea aerului, potrivit feng shui. Așează o floare pe pervazul ferestrei sau în apropierea patului pentru a te putea bucura de efectele binefăcătoare;
  • adaugă rafturi în bucătărie (și în baie) – acestea nu doar că vor oferi spații de depozitare și vor elibera spațiul, ci vor și asigura fluxul energiei în încăpere. Lasă un bol de fructe pe masă pentru a avea parte de energie pozitivă;
  • pune-ți tabloul preferat pe perete sau fotografiile din vacanță – principiile feng shui spun că ceea ce vezi prima oară când te trezești îți va afecta întreaga zi, așa că alege câteva obiecte care îți dau o stare de bine.

În fine, poți decora chiar și un apartament mic în stil feng shui dacă ești atentă la promovarea energiei pozitive, a spațiilor deschise și luminoase. În feng shui contează foarte mult și obiectele cu care te înconjori – dezordinea și obiectele inutile sunt considerate ca fiind aducătoare de ghinion și energie negativă.

Stilul scandinav

Stilul scandinav, care a început să pătrundă treptat și la noi, mizează pe minimalism și pe mobilă multifuncțională ușor de mutat. De fapt, nordicii au apartamente destul de mici, și în consecință vor să profite de fiecare colțișor al casei și în același timp să își păstreze un stil de viață dinamic.

Pentru un stil scandinav veritabil sunt obligatorii pereții albi, decorul în nuanțe de alb și negru, accentul căzând pe accesorii; un fotoliu negru, o vază de flori, o perdea colorată, o veioză în nuanțe bronz, o lenjerie de pat în culoarea preferată, un tablou pictat de un artist local, cărți și reviste direct pe podea, plante în fiecare încăpere, chiar și în baie. Canapeaua acoperită de catifea, la modă în ultimii ani în designul scandinav. Ordinea trebuie menținută pentru ca aceste detalii să sară în ochi deși nu sunt în nuanțe neon.

Sursă foto: Pinterest

Stilul modern

Stilul modern are la bază designul exterior și pune accent pe ciment, inox și sticlă. Acesta se potrivește unui stil de viață dinamic, cuvântul de bază fiind “funcționalitate”. Apartamentele moderne îmbină culorile neutre cu detaliile colorate – roșu cireașă, argintiu, crem, cafeniu, albastru cobalt, verde lime și galben luminos sunt cele mai populare astfel de culori.

Pentru iluminarea unei garsoniere în stil modern, alege aplice în culori metalizate sau surse de lumină moderne cărora le poți scădea din intensitate cu ajutorul unei telecomenzi. Dungile verticale și orizontale (acestea creează și ideea de spațiul larg) și forme geometrice sunt preferate modelelor terne. Nu folosi perdele dantelate pentru că acestea nu se potrivesc unui stil modern. Spațiile de depozitare care se pot masca primează în cadrul unui apartament modern, indiferent de dimensiunea acestuia. Montează rafturi în cameră și în bucătărie și încorporează electrocasnicele mari în corpurile de mobilă. Alege tablouri minimaliste sau în stil contemporan pentru a completa camerele. O cabină de duș din sticlă se potrivește de minune acestui tip de apartament.

Sursă foto: Pinterest

Stilul retro

Stilul retro mizează pe materiale naturale – lemn, bumbac, folosirea unor ingrediente proaspete, iar culorile detaliilor (cele care fac diferența) depind de gustul fiecăruia.

Poți da un suflu nou bucătăriei cu un frigider colorat și un look inedit camerei apelând la o veioză vintage. Poți, de asemenea, decora patul cu câteva perne decorative acoperite cu fețe de pernă de inspirație folclorică. Vei vrea să ai o casă locuibilă și nu un muzeu așa că încearcă să combini câteva accesorii retro cu obiecte de mobilă contemporane. Stilul retro mizează tocmai pe această ieșire în evidență a pieselor cu o poveste în spate. Pereții și mobila în culori neutre se vor potrivi de minune cu un lampadar de la mijlocul anilor ‘50.  

Sursă foto: Pinterest

Sfaturi pentru amenajarea garsonierei

Urmează sfaturile de mai jos iar decorarea garsonierei tale nu va întâmpina nicio piedică:

  • elimină peretele dintre bucătărie și cameră și mută bucătăria pe balcon pentru a crea mai mult spațiu;
  • folosește un perete din sticlă – acesta lărgește vizual spațiul
  • integrează dulapurile în nișe pentru un aspect uniform
  • apelează la dungi – verticale (înălțare pe verticală) și orizontale pentru a crea impresia de mai mult spațiu pe orizontală
  • aranjează pe verticală – plante, cărți, reviste
  • păstrează ordinea

Decorarea unei garsoniere îți poate da multe bătăi de cap însă cu puțină planificare și inspirându-te din ideile de mai jos îți poți crea un spațiu cu cele necesare și în același timp un loc care să îți ofere ambianța necesară pentru a transforma o casă într-un cămin.

Galerie de idei de amenajare a garsonierei

Lasă-te inspirată de ideile pentru amenajarea garsonierei de mai jos: 

Sursa foto: Unsplash

Total
15
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda