Pentru ce tip de gazon ai nevoie de o mașină de tuns iarba?
Ce tipuri de mașini de tuns iarba există?
Care sunt criteriile în funcție de care aleg o mașină de tuns iarba?
Sfaturi pentru întreținerea gazonului
Cum se întreține o mașină de tuns iarba?
Pentru ce tip de gazon ai nevoie de o mașină de tuns iarba?
Mașinile de tuns iarba reprezintă o soluție pentru aproape orice tip de gazon. Cele mai întâlnite tipuri de gazon pentru care acestea pot fi alegerea ideală sunt:
- Gazonul de soare, care rezistă foarte bine la secetă și arșiță și necesită o cantitate mică de apă pentru a supraviețui;
- Gazonul de umbră, întâlnit în colțuri umbroase sau în spatele casei, care nu are nevoie decât de câteva ore de soare pe zi pentru a se dezvolta frumos;
- Gazonul de semiumbră, care este puțin pretențios și se pretează la diverse activități în aer liber;
- Gazonul pentru teren de sport, folosit pe terenurile de fotbal sau în locurile de joacă pentru copii;
- Gazonul ornamental, cu rol decorativ, întâlnit în grădini, care include și straturi de flori.
Principalul motiv care te va îndemna să recurgi la folosirea unei mașini de tuns iarba nu este neapărat tipul gazonului, ci suprafața lui, în special în cazul grădinilor de dimensiuni medii și mari. Singurele situații în care este de preferat alegerea unei motocoase sunt cele care privesc îngrijirea grădinilor de dimensiuni mici, cu multe zone strâmte, greu accesibile, cu teren denivelat și vegetație de mai multe tipuri (buruieni, vegetație sălbatică, tufișuri mai mici).
Ce tipuri de mașini de tuns iarba există?
După tipul de alimentare
În funcție de tipul de alimentare, pe piață există patru tipuri de mașini de tuns iarba: cele manuale, cele cu alimentare electrică, mașinile de tuns iarba cu benzină și cele care funcționează cu acumulatori.
Mașinile de tuns iarba manuale au dimensiuni reduse și sunt recomandabile pentru utilizare ocazională și pe suprafețe mici. Utilizatorul împinge mașina de la spate și o plimbă pe toată suprafața de lucru. Mecanismul roților este cel care angrenează cuțitele de tăiere, iar acestea nu funcționează decât atunci când mașina se află în mișcare. Acesta este cel mai simplu și mai ieftin tip de mașini de tuns iarba, însă folosirea acestora implică cel mai mare grad de efort din partea utilizatorului.
Mașinile de tuns iarba electrice se alimentează de la rețea și sunt recomandate pentru grădini de dimensiuni medii sau mari. În linii mari, ele funcționează bine pe suprafețe de până în 600 mp. Sunt ușor de folosit, silențioase și nepoluante, dar ai nevoie de un prelungitor lung la care trebuie să fii atent.
Mașinile de tuns iarba pe benzină reprezintă deja modele așa-zis profesionale. Taie mai rapid, au mai multă putere, acoperă cu ușurință cele mai mari suprafețe. Oferă o manevrabilitate mai bună, precizie de tăiere mai mare, dar necesită și o întreținere mai atentă.
Mașinile care funcționează cu acumulatori sunt în mod clar cel mai comod de utilizat, dar sunt și mai costisitoare. Sunt ușor de întreținut, dar dacă ai de tăiat iarba pe suprafețe mari trebuie să verifici dacă acumulatorul are o autonomie suficient de mare.
După lamele de tăiere
Lamele de tăiere ale unei mașini de tuns iarba pot fi cilindrice sau rotative. Sistemul cu lame cilindrice este întâlnit de obicei la modelele manuale: lamele sunt dispuse pe un cilindru care trece la distanță foarte mică de o a doua lamă fixă, tăind firele de iarbă care sunt prinse între ele.
Sistemul cu lame rotative este compus din mai multe lame dințate, dispuse la distanță mică una de alta, în planuri verticale diferite, care se suprapun însă ușor în plan orizontal.
După tipul de propulsie
Mașinile de tuns iarba uzuale pot funcționa fie împinse, cum este cazul tuturor mașinilor manuale, dar și al unora dintre cele electrice, cu benzină sau cu acumulatori, fie cu autopropulsie, cu ajutorul motorului.
Există, de asemenea, și mașini de tuns iarba tractate, un tip destul de rar întâlnit, care funcționează în spatele unui ATV sau al altui mijloc de transport, precum și tractoare pentru tuns iarba, cu scaun, volan și pedale. Acestea sunt însă cele mai scumpe soluții pentru tunsul ierbii, destinate mediului profesional și nu rentează decât dacă ai de tuns suprafețe considerabile, de mii de metri pătrați.
Care sunt criteriile în funcție de care aleg o mașină de tuns iarba?
Suprafața gazonului
Cea mai importantă caracteristică după care ar trebui să te ghidezi este suprafața de gazon pentru care este recomandată mașina de tuns iarba care ți-a atras atenția. Acest lucru este important în primul rând pentru că determină direct atât cantitatea de efort pe care o depui, cât și timpul necesar, iar satisfacția rezultatului muncii depuse este de asemenea influențat.
Puterea
Puterea mașinii de tuns iarba trebuie să crească odată cu mărimea suprafeței de tuns. O mașină electrică bună ar trebui să aibă o putere de 1200 – 1700 W, iar una pe bază de combustibil ar trebui să pornească de la 2000 W. În cazul acestora, puterea se exprimă deja în cai-putere, unde 1 CP = 745 W.
Înălțimea și lățimea de tăiere
În general, lățimea de tăiere a unei mașini de tuns iarba se află în intervalul 20 – 60 cm, iar cu cât suprafața grădinii tale e mai mare și mai lipsită de obstacole, cu atât această lățime trebuie să fie mai mare, pentru a economisi timpul. În ceea ce privește înălțimea de tăiere, pentru a putea avea un control bun asupra formei finale a gazonului tăiat, este indicat să cauți o mașină la care înălțimea de tăiere este reglabilă.
Turația în gol a lamelor
De obicei, turația în gol a lamelor se exprimă în mii de turații pe minut. Cu cât această valoare este mai mare, cu atât grosimea și densitatea vegetației pe care o poți tăia pot fi mai mari.
Sistemul de colectare
Mașinile de tuns iarba pot fi dotate și cu colectoare pentru iarba tăiată. Acestea pot fi saci textili sau recipiente din plastic, multe dintre ele fiind detașabile, așa că poți alege dacă le folosești sau dorești să lași resturile să se descompună în mod natural, pe sol.
Dacă ești o persoană comodă și nu dorești să îți bați capul cu resturile rămase, orientează-te către o mașină cu un recipient de colectare cu capacitate cât mai mare. Capacitatea de colectare începe de la 20 l, pentru modelele mai mici, și poate atinge chiar și 100 l, în cazul modelelor mai scumpe, create pentru suprafețe mari.
Sistemul de evacuare a ierbii tăiate
Sistemul de evacuare a ierbii tăiate este relevant pentru mașinile fără recipient colector, care lasă să cadă pe jos iarba tăiată. Cele mai bune sisteme de evacuare aruncă iarba în lateral într-un jet destul de uniform, care permite strângerea mai ușoară a resturilor și nu te murdărește în timp ce lucrezi. Acest sistem presupune o muncă suplimentară pentru strângerea ierbii, dar și costul este mai mic față de modelele cu colectare.
Nivelul de zgomot
Cu excepția celor manuale, mașinile de tuns iarba fac un zgomot destul de mare, în jurul valorii de 90 – 100 dB. Acest zgomot este comparabil cu motorul puternic turat al unei motociclete, cu al unui tractor de fermă sau chiar al unui avion care decolează la 300 m distanță. Prin urmare, deși nu prea putem vorbi despre mașini de tuns iarba silențioase, un nivel de zgomot cât mai scăzut poate fi un factor destul de important de luat în considerare la achiziția uneia.
Dacă îți dorești o mașină de tuns iarba pe benzină, e bine să știi că varianta cu motor în patru timpi este mai puțin zgomotoasă decât cea cu motor în doi timpi.
Funcția de mulcire
Funcția de mulcire (mulching) este prezentă la unele mașini de tuns iarba, chiar dacă acestea sunt prevăzute și cu un sac de colectare. Mulcirea presupune aruncarea ierbii tăiate numai după tocarea și mărunțirea ei, astfel încât, ulterior, aceasta poate fi strânsă și folosită ușor pentru compost.
Caracteristicile ergonomice
Acest criteriu subsumează toate aspectele legate de manevrabilitatea mașinii și comoditatea utilizării ei. Dimensiunile, greutatea, un mâner potrivit sau chiar reglabil pe înălțime, un mâner pliabil pentru optimizarea spațiului de stocare, frâna pe mâner în cazul modelelor autopropulsate, butonul pentru oprire de urgență, niște roți cât mai înalte care să nu se împotmolească – toate acestea sunt lucruri la care e bine să te gândești înainte să îți cumperi mașina de tuns iarba, pentru a depune cât mai puțin efort la utilizarea ei.
Protecția la suprasarcină a motorului
Aceasta este o funcție de siguranță care protejează motoarele mașinilor electrice și ale celor pe benzină. Atunci când lamele de tăiere prind fire de vegetație mai groase și dificile, care se încolăcesc și nu se lasă tăiate, sau când mașina se împotmolește undeva, motorul este oprit complet sau sunt decuplate lamele.
Autonomia de funcționare
Autonomia de funcționare este un criteriu foarte important în situația în care îți dorești o mașină de tuns iarba cu acumulatori, pentru o suprafață medie sau mare. La fel de mult contează și durata de timp în care acumulatorii se încarcă la loc, un timp de încărcare bun fiind de una-două ore.
Prețul și costurile asociate
Nu în ultimul rând, bugetul pe care îl ai la dispoziție îți va influența alegerea. Vestea bună este că poți găsi mașini de tuns iarba la prețuri dintre cele mai variate, de la câteva sute de lei pentru modelele cele mai simple, până la valori de peste 2.000 sau 3.000 de lei, pentru modele complexe.
Nu sunt de neglijat nici costurile asociate, precum cele de alimentare (combustibil sau energie electrică), ulei sau eventuale piese de schimb.
Sfaturi pentru întreținerea gazonului
Dacă îți dorești să afli mai multe despre întreținerea gazonului, cel mai indicat este să urmărești materiale video precum cel de mai jos, deoarece, pe lângă sfaturile pe care le poți obține, ai ocazia să vezi efectiv cum au loc diversele proceduri de întreținere și cum funcționează atât mașinile de tuns iarba, cât și alte unelte folositoare.
Cum se întreține o mașină de tuns iarba?
Orice mașină de tuns iarba are nevoie de o întreținere corespunzătoare pentru a putea funcționa optim.
Curățarea este foarte importantă la toate mașinile de tuns iarba, fiindcă amestecul de praf cu rămășițele de materie organică poate duce la degradare și la scăderea performanței. Lamele se pot ascuți cu o pilă lată sau cu un polizor. Pentru protecția împotriva ruginii și a altor depuneri se recomandă pulverizarea lamelor cu un lubrifiant cum ar fi siliconul sau uleiul de motor.
La mașinile de tuns iarba cu motor pe benzină, uleiul trebuie schimbat periodic. Primul schimb se face după patru ore de utilizare, iar următoarele pot avea loc la intervale de 25-30 de ore de funcționare.
Filtrul de aer trebuie curățat o dată sau de două ori pe an. Dacă mașina are filtre din burete, acestea pot fi curățate în mod repetat cu apă și săpun, apoi se pot lăsa la uscat și se picură pe ele câțiva stropi de ulei. Aceste filtre nu trebuie schimbate decât dacă se rup.
La începutul fiecărui sezon se recomandă înlocuirea bujiei, iar la sfârșitul fiecărui sezon este necesară golirea completă a rezervorului de benzină.
Depozitați mașina de tuns iarba într-un loc curat, uscat și bine ventilat.
Concluzie: O mașină de tuns iarba reprezintă o investiție importantă care trebuie făcută cu atenție, în cunoștință de cauză. Ele se pot cumpăra și de pe internet și din magazinele fizice, iar dacă nu ai buget sau nu crezi că ai nevoie de una nouă, te poți orienta și către una second hand. Există soluții pentru orice nevoi și pentru orice buzunar. Pe tine care dintre ele te atrage?