amenajarea unei bucatarii mici

Proiectează mobilier retractabil, pe care îl poți camufla, atunci când nu ai nevoie de el. Acest blat este deosebit de util, într-o bucătărie mică, dar se retrage cu ușurință, după ce ai terminat de preparat mâncarea.

Rafturile pot fi amplasate nu doar pe perete, dar și pe mobilier. Folosește lateralul unui dulap pentru a amplasa câteva rafturi înguste, unde să pui

Profită din plin de spațiile de depozitare ascunse: folosește ușile, sertarele, dar așază-le pe categorii.

Folosește rafturile deschise pentru amplasarea unor vase sau accesorii arătoase – vei elibera astfel locul din dulapuri, contribuind însă și la efectul vizual.

Transformă spațiile strâmte în sertare verticale supraetajate pentru accesorii mici și sticle. Sunt foarte utile atunci când sunt proiectate lângă aragaz sau locul unde se gătește, pentru a fi la îndemână.

Cel mai echilibrat look pentru o bucătărie mică este unul simplu, monocrom. Dacă îți place însă culoarea, alege-o doar pentru un perete.

Camuflează obiectele care ar putea strica aspectul bucătăriei: cu ajutorul unor uși identice cu cele ale dulapurilor, poți acoperi mașina de spălat, mașina de spălat vase, ba chiar și țevile centralei.

Peretele poate fi un spațiu de depozitare excelent. Structurează-l astfel încât vasele și ustensilele așezate pe el să arate și bine, dar să aibă și o ordine logică.

Un taburet sau o băncuță pot fi folosite atât ca spații de stat, dar și ca lăzi de depozitare.

Rafturile deschise de pe pereți nu trebuie să fie neapărat paralele sau să aglomereze peretele. Poți organiza un joc vizual, în funcție de spațiul și gusturile tale.

Dacă ai loc de-o insulă, transform-o în mobilier multifuncțional: loc de spălat, de preparat mâncarea, dar și de luat masa.

Rafturile deschise pot fi excelente pentru depozitare, însă pentru a-ți fi mai ușor, împarte obiectele pe categorii și pune-le în cutii, boluri sau coșuri.

Un bar ca loc de luat masa îți permite să retragi scaunele după utilizare într-un spațiu în care să nu te mai încurce, în restul zilei.

Echilibrul vizual este foarte important într-o bucătărie mică: asortează elementele de mobilier, pentru a reduce impresia dezordinii.

Cu ajutorul unor cârlige așezate pe bare din metal prinse de perete, poți amplasa orice ustensilă sau vas: de la tocătoare la tigăi.

Atunci când folosești culoare într-o bucătărie mică, asigură-te că există o cantitate suficientă de alb pentru a contrabalansa efectul de aglomerație vizuală pe care îl poate da o nuanță puternică.

Amplasează pungile și prosopul de bucătărie din hârtie pe suporturi atașate dulapurilor, în interior sau exterior, pentru a elibera blatul.

Împarte vesela pe categorii și ține-o în același loc, pentru a nu pierde timpul căutând-o, atunci când ai nevoie de ea.

O bară magnetică va ține cuțitele la îndemână, fără a fi nevoie să le așezi într-un suport pe blat.

Noile sisteme de depozitare din bucătărie transformă chiar și locurile greu de accesat în spații încăpătoare, exploatându-le la maximum.

Etichetează borcanele și alte recipiente, pentru a te asigura că atunci când iei ceva în grabă, nu vei lua sarea în loc de zahăr.

Poți oferi un aspect vizual sofisticat unei bucătării mici prin adăugarea unui model cu fronturi deosebite ușilor dulapurilor. Aceste modele se pretează MDF-ului, PAL-ul nu poate fi prelucrat în basorelief.

Dacă îți place stilul rustic, îți poți transforma bucătăria mică într-o încăpere cu ambianță tradițională prin amplasarea unor tocătoare pe pereți și folosirea unor coșuri împletite pentru depozitare, ba chiar și ca obiecte de iluminat.

Nu subestima efectul luminii într-o bucătărie mică: cu cât e mai luminoasă, cu atât va părea mai mare. Maximizează acest efect și prin vopsirea ei în nuanțe deschise.

Profită de spațiu și construiește dulapuri până în tavan. Nu te teme că nu le vei putea accesa, cu ajutorul unei scări, vei putea ajunge la ele, atunci când ai nevoie de obiectele depozitate acolo.

Într-o bucătărie simplă, în nuanțe deschise, poți adăuga culoare cu ajutorul accesoriilor. Asigură-te însă că nu vei depăși mai mult de 3 culori dominante.

Nu doar lumina pe care o oferă, dar și forma obiectelor de iluminat pot schimba aspectul unei bucătării mici. Adapteaz-o la stilul bucătăriei și, dacă nu există un alt punct de interes major, transformă-l în vedeta încăperii.

Nu trebuie să schimbi totul în bucătărie: combină stilul tradițional cu stilul modern, cu ajutorul unor scaune Eames ce vor arăta spectaculos alăturate unei mese de lemn nefinisate.

Plantele îmbunătățesc orice spațiu, așa că experimentează și vezi ce ghivece merg cel mai bine în bucătărie, chiar dacă are un spațiu limitat.

Daca ai o plită electrică, o poți folosi ca spațiu de lucru, atunci când nu o folosești. Protejeaz-o însă atent și curăț-o, după fiecare utilizare.

Cum alegi schema de culori
Cum alegi mobilierul
Panouri de protecție
Spații de depozitare
Cum să decorezi cu buget mic

Bucătăria este unul dintre spațiile cel mai des renovate dintr-o casă dar, de asemenea, printre cele mai costisitoare. De aceea, îți recomandăm să pleci la drum cu toate informațiile. Indiferent că ți-ai propus schimbări minore sau amenajări importante, îți punem la dispoziție ideile care să te ajute să-ți conturezi planul cel mai bun.

Nu toate bucătăriile sunt la fel. Nu toate sunt mari și inundate de lumină naturală, dar există anumite principii care se aplică, indiferent de tipul încăperii. Pentru ca bucătăria să merite investiția, gândește-te cum o poți face cât mai luminoasă, mai aerisită și cât mai bine echipată. Pentru început, stabilește ceea ce-ți dorești de la camera respectivă și ce schimbări vrei să faci. Ai o bucătărie depășită ce necesită o schimbare totală? Sunt materialele învechite și trebuie înnoite? O poți face singur? Cauți modificări ușor de realizat pentru a împrospăta aspectul? Dacă te-ai hotărât care este nivelul schimbării, calculează-ți bugetul și gândește-te dacă este un proiect pe care l-ai putea face singur sau ai nevoie de un specialist.

Pentru a te ajuta, am împărțit planul în etape (pași) și ți-am pregătit o galerie cu 40 de imagini reprezentative pentru bucătăria ideală şi cele mai bune idei într-un ghid complet, care să te ajute să-ți transformi bucătăria într-una de revistă.

Cum alegi schema de culori

cum alegi culorile in bucatarie

Dacă veți ține cont de toate variantele de nuanțe de pe piață, alegerea unei combinații poate fi copleșitoare. Partea bună este că vopseaua se poate schimba ușor. Așa că, dacă îți dorești un perete într-o culoare puternică, este recomandat să folosești vopsea, nu faianță, pentru că te va costa mai puțin modificarea, în eventualitatea în care îți dorești schimbarea. Dacă totuși vrei să ai o faianță deosebită, poți opta pentru plăcile cu motive mediteraneene, de la care să preiei o nuanță (cel mai adesea un ton de albastru) pentru a o asorta cu scaunele sau cu pernele decorative sau chiar cu vesela. Sticla securizată îți oferă din nou posibilitatea alegerii culorilor vii, așa că o poți aplica pe peretele cu dulapuri, în combinație cu unele culori neutre, cum este griul, cu accente de lemn sau/și non-culori, cea mai recomandată fiind negru. Atenție, însă, la cantitatea introdusă în combinații – poți folosi vopsea neagră cu efect de tablă de scris, pentru a „îmblânzi” efectul pe care îl are această non-culoare.

În procesul de amenajare, ține cont de anumite principii: culorile calde precum roșul stimulează apetitul și, în general, energizează, în timp ce albul oferă un aspect estetic, curat, calm. Alegerea unei scheme monocrome este o alegere populară, însă poate deveni plictisitoare, la un moment dat.

Combinarea culorilor și a texturilor într-un mod echilibrat, de la podea la chiuveta la tavan, poate fi o provocare. Poți simplifica procesul alegând o bucătărie albă. Aproape toate materialele și electrocasnicele se fabrică pe alb, iar pentru o pată de culoare, poți folosi veselă sau accesorii de bucătărie ușor de înlocuit.  

Cum alegi mobilierul

Alegerea mobilierului este esențială pentru definirea stilului bucătăriei. Este la fel de important ca piesele ce îl compun să se potrivească între ele, fie făcând parte din același set sau ca piese complementare, din punct de vedere cromatic sau geometric.

a. Dulapurile

tipuri dulapuri pentru bucatarie

De obicei, dulapurile vor necesita o treime din bugetul alocat bucătăriei. Sunt elementul central al decorului și pot defini aspectul bucătăriei. Deși înlocuirea tuturor dulapurilor poate fi o idee bună pe termen lung, e o schimbare costisitoare. O alternativă la aceasta poate fi adăugarea unor lumini noi în jurul lor, schimbarea aparaturii sau un strat nou de vopsea.

Gândește-te întâi la materialul folosit – PAL-ul este una dintre cele mai comune și ieftine alternative, însă nu este la fel de rezistent la impact și umiditate precum MDF-ul. În plus, MDF-ul permite și personalizarea ușilor, prin adăugarea unui model de ramă. De obicei, când bugetul este limitat, poți opta pentru uși de MDF pentru un aspect exterior de calitate și o valoare practică mai bună și pereți din PAL. Dacă îți plac liniile drepte și aspectul modern, minimalist, poți renunța la modelul personalizat de ușă, care oferă un look retro.  

Culoarea este la fel de importantă. Ia în calcul modul în care aceasta se va asorta cu cea a blatului, a pereților și a pardoselii și folosește același material și aceeași culoare pentru toate dulapurile și pentru „insulă”.

b. Pardoseala

pardoseala pentru bucatarie

Sunt anumite repere de care trebuie să ții cont, atunci când alegi pardoseala bucătăriei. Spațiul este tranzitat des? Bugetul este limitat? Cea mai bună idee este să optezi pentru gresie, însă alege plăcile în funcție de greutatea și frecvența pașilor de care va avea parte bucătăria și decide mărimea plăcilor direct proporțional cu mărimea bucătăriei. În plus, gresia de culoare deschisă va da impresia de spațiu mai mare și mai aerisit, în timp ce nuanțele închise pot reduce vizual încăperea.

Există și variante eco de pardoseală:

Pluta este o apariție nouă în acest domeniu. Folosit mai mult pentru dopuri de sticlă, materialul este recoltat din coajă de stejar de plută frecvent întâlnit în pădurile din jurul Mării Mediteraneene. Copacii nu sunt tăiați pentru a recolta coaja, care va crește din nou la fiecare trei ani, transformându-l într-o sursă regenerabilă ideală. Are proprietăti antimicrobiene ce reduc alergenii în casă, este ignifug, ușor de întreținut și acționează și ca un insecticid natural. Pluta, ca și lemnul, poate fi finisată într-o varietate de culori pentru a se potrivi oricărei scheme cromatice sau stil de design. Durabilitatea sa permite utilizarea în orice parte a casei. Podelele din plută, în funcție de calitate, pot dura între 10 și 30 de ani.   

Parchetul din bambus este o altă opțiune de lemn care are deja o mare popularitate. Are caracteristici similare cu cele ale lemnului de esență tare. Este durabil, ușor de întreținut și ușor de instalat. Vegetația naturală de bambus crește până la maturitate în trei până la cinci ani, cu mult mai puțin decât arborii de douăzeci de ani care se folosesc de obicei în construcții.   

c. Blaturi

modele de blaturi

La fel ca pardoseala, și blatul trebuie ales cu atenție, gândindu-te la aspect, mentenanță și cost. O multitudine de materiale pot fi folosite ca blat, începând de la granit, marmură, sticlă, sticlă securizată și cuarț. Chiar și plăcile de gresie pot fi folosite ca blat, precum și lemnul în diferite stadii de procesare.  

Granitul a mai scăzut ca preț în ultima vreme, însă rămâne un material scump. Este termorezistent și se găsește într-o multitudine de culori, având un aspect plăcut, însă este sensibil la pete, iar dacă nu este montat corect, se poate crăpa.

Materialele compozite pe bază de cuarț sunt chiar și mai rezistente decât granitul, iar problema cu petele este eliminată, însă prețul poate ajunge chiar și la 120 euro/metru pătrat.

Blaturile din lemn provin, de obicei, din lemn de esență tare, precum stejarul. În ciuda faptului că sunt deosebit de arătoase, pot ridica probleme: se crapă și se pătează ușor, dacă nu sunt tratate corespunzător.    

d. Insule de bucătărie

O „insulă” poate funcționa ca perimetru de preparare a mâncării sau chiar ca spațiu de depozitare, de aceea poate da valoare bucătăriei, pentru folosința proprie sau în cazul unei vânzări. O regulă testată în timp este să aloci o distanță de cel puțin 36-48 de centimetri între perimetrul insulei și dulapurile din jur, astfel încât să existe suficient spațiu pentru ca oamenii să se deplaseze.

Panouri de protecție pentru perete

Cel mai important element de protecție se aplică pe peretele lângă care se gătește cel mai des, fie că este vorba despre cel cu plită, de unde pot sări pete de grăsime, în timpul prăjirii, sau cel unde se prepară mâncarea sau se spală. Acest element de protecție poate fi o structură de plăci de faianță, care pot avea și un rol decorativ, sau sticlă securizată colorată, care poate fi și personalizată digital cu o ilustrație realizată sau aleasă de tine.

Gresia este ușor de întreținut ca pardoseală, dar trebuie aleasă una cu aderență bună, pentru că cea lucioasă poate fi alunecoasă și te poate încurca, dacă petreci mult timp în bucătărie.

Ai grijă la alegerea locului pentru priză, aceasta nu trebuie supusă riscului de umiditate crescută, așa că ar putea fi amplasată departe de chiuvetă, dar departe și de locul unde stau copiii, de obicei.

Spații de depozitare

Spațiul de depozitare dintr-o bucătărie rămâne pe o poziție secundară, până când te lovești de toate produsele alimentare, vasele și aparatele rar folosite care necesită un loc de depozitare, atunci când nu sunt folosite. Din fericire, există multe spații unde poți improviza un asemenea loc în bucătărie.

Spațiul ideal pentru depozitare se află în dulapurile superioare sau inferioare ale bucătăriei. Dacă folosești doar o parte dintre acestea, nu profiți destul de spațiu. Utilizează spațiile încăpătoare din dulapuri pentru oale și tigăi, boluri mari și aparate mici. Depozitează-le pe verticală, unele peste altele, mai ales castroanele și farfuriile. Așază coșul de gunoi în apropierea chiuvetei, pentru a fi la îndemână.

Împarte sertarele pe categorii: cel cu obiecte menajere va conține sacii de gunoi, folia de aluminiu, pungi rulate într-un sul sau hârtie de copt, cel dedicat depozitării va conține conserve, cutii cu snack-uri sau de cereale și alte alimente ce nu necesită refrigerare. Separă uneltele mici de cele mari, în sertarul cu instrumente de gătit, pentru a fi mai ușor de identificat.

Și, uneori, cel mai simplu mod de a face camera mai spațioasă este să păstrezi blaturile organizate și să depozitezi obiectele inutile, astfel încât să obții un spațiu eficient pentru prepararea alimentelor.

Cum să decorezi cu buget mic

Dacă o renovare completă nu se încadrează în buget, atunci redecorarea este o modalitate de a revigora un spațiu fără a cheltui o mică avere. O cameră luminoasă pare mai mare, astfel încât vopsirea pereților în nuanțe deschise sau înlocuirea elementelor de iluminat este o modalitate ieftină de a face o schimbare cu impact puternic. Un alt truc este să aplici oglinzi, astfel încât să realizezi iluzia optimă a unui spațiu mărit. Dacă nu îți poți permite să schimbi ceva important, cum ar fi dulapurile, vopsește-le și repară-le. Poți înlocui doar ușa sau mânerele, pentru un aspect mai frumos.

Alte opțiuni creative pentru a reînnoi bucătăria includ expunerea obiectelor decorative, cum ar fi cărțile de bucate și fotografiile sau lărgirea spațiului prin eliminarea unui perete.

Poți atrage atenția într-un singur punct al bucătăriei, care să se remarce prin culoare sau printr-o ilustrație de mari dimensiuni, pe care o poți atașa și cu ajutorul unui sticker. Poți umple peretele și cu o galerie de imagini, fie că înfățișează teme culinare sau sunt amintiri personale. De asemenea, vopseaua cu efect de tablă îți permite să personalizezi peretele cu desene și mesaje pe care le poți schimba frecvent.

Adaugă rafturi deschise, cea mai nouă tendință în design interior, care să afișeze obiecte de decor deosebite.

Pornește de la aceste recomandări, completează-le cu exemplele vizuale din galerie și investește timp, energie și buget în ceea ce ar putea fi unul dintre cele mai creative și funcționale proiecte ale casei.

Sursa foto: Shutterstock

 

Total
97
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda