Imaginează-ţi o încăpere în care abundă lumina, ce pune în valoare nuanţele pastelate de bej, gri sau bleu. Decoraţiunile sunt simpliste iar atenţia ţi-e captată de un perete-accent, ce adună cea mai multă culoare din cameră. Texturile se îmbină armonios în obiecte stratificate iar soluţiile de stocare sunt ingenioase şi estetice în acelaşi timp. Iată o încăpere amenajată în stil scandinav.

Caracteristicile stilului scandinav
Stil scandinav aplicat
Recomandari si trucuri

Caracteristicile stilului scandinav

Designul scandinav aşa cum îl ştim astăzi a apărut în anii 1930 în cinci țări nordice: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia. Termenul “design scandinav” a provenit dintr-un show de design cu același nume care a ajuns şi în Statele Unite și Canada între 1954 și 1957. Acesta promova modul de viață simplist și prezenta diverse lucrări ale designerilor nordici. Expozițiile care prezentau designul scandinav în anii 1950 au jucat un rol important în influența acestor principii de design în Europa și America de Nord, cu atât mai mult cu cât, după război, resursele erau limitate.

Filosofia minimalistă este inspirată de natura și clima rece a Peninsulei Scandinave. Ea implică modele frumoase și produse de calitate, durabile și ușor accesibile persoanelor din toate categoriile sociale. Scopul principal al designului scandinav este îmbunătățirea vieții cotidiene. Pentru a realiza acest lucru, designerii s-au concentrat pe crearea unor piese cu mobilier, corpuri de iluminat, textile, accesorii și obiecte utilitare de zi cu zi, fără a prezenta opulenţă. În interiorul scandinav, există întotdeauna o relație puternică între elementele de design și natură. Materialele naturale cum ar fi piatra, lemnul, pielea și inul sunt folosite în majoritatea interioarelor de acasă.

În epoca de aur a designului scandinav, din anii 1930 până în 1970, au existat o serie de designeri de mobilier semnificativi, care au avut un impact imens asupra acestei filosofii și stil de design: Alvar Aalto, Poul Henningsen, Arne Jacobsen, Borge Mogensen, Verner Panton, Hâns J. Wegner și Maija Isola.

shutterstock 1092576860

Albul predomină în spaţiile amenajate în stil scandinav. Este peste tot: pe pereţi, pe podele, în tâmplărie, ba chiar şi în piese de mobilier. Lui i se alătură culori deschise şi nuanţe pastel: culoarea untului, tonuri de bej, crem, galben pai și gri deschis. Culorile tari apar doar în accente: tonuri de verde, turcoaz, vişiniu sau culoarea chihlimbarului.

Cea mai simplă şi mai des întâlnită abordare cromatică în interioarele amenajate în stil nordic este folosirea a cel mult două-trei culori – ca de exemplu alb şi albastru sau gri cu accente de lemn.

Foarte rar vezi spaţii amenajate strict într-un singur stil, aşa că uneori amenajrile de tip scandinav pot avea şi influente:

  • Romantice, ce aduc puţin a shabby chic prin fronturi de uşi frezate şi obiecte vintage;
  • Art Nouveau, Bauhaus și din Constructivism, mai ales în ilustraţiile de pe pernele decorative, cele înrămate pe pereţi sau de pe seturile de ceşti de bucătărie;
  • Din Al Doilea Război Mondial și din Modernism, vizibile în canapelele înguste sau decoraţiuni abstracte;

În 2018, dacă vrei să îţi amenajezi casa în stil scandinav, acordă atenţie sporită:

  • Filosofiei Lagom, care promovează echilibrul, inclusiv în plan decorativ, îndemnându-te să oscilezi întotdeauna între nici prea mult dar nici prea puţin; poţi studia conceptul în cartea cu același nume ce descrie stilul suedez de viaţă;
  • Stilului tech-free, care nu declară război tehnologiei, ci mai degrabă propune o abordare mai apropiată de natură şi de resursele pe care le putem folosi fără a le procesa prea mult; de aici şi întoarcerea, în special în bucătărie, la mobila rustică cu uşi frezate;
  • Spațiilor de depozitare, care devin din simple încăperi aglomerate în adevărate decoruri estetice ce dovedesc organizare şi ingeniozitate;
  • Stilului Cottage finlandez, care promovează relaxarea şi traiul într-un ritm lent, hedonistic; transformă-ţi casă într-un refugiu plăcut unde să te dedici hobby-urilor tale;
  • Culorii albastre sau dungilor alb-negru, tendinţa cromatică a sezonului;
  • Pereţilor placaţi cu lemn – ai putea spune că e chiar o tendinţă hipster, însă este foarte apreciată şi dă tonul cald al cabanelor de munte;

shutterstock 1100657168

Stil scandinav aplicat

Stilul scandinav se caracterizează prin linii drepte, simplitate, funcţionalitate şi culori neutre sau pastelate, însă iată câteva observaţii la obiect:

  • Podele – Covoarele cât toată suprafaţa podelei nu au fost niciodată populare în țările scandinave. Interiorul are de obicei pardoseală din lemn, în tonuri deschise, în toate încăperile, cu excepția băilor. Dacă sunt folosite covoare, acestea sunt, de obicei, mai mici dar centrate, astfel încât să cuprindă principalele piese de mobilier.
  • Finisaje – Lemnul este adesea folosit pentru pereți, tavane, dulapuri și mobilier. Tonurile calde găsite ale lemnului de tec și stejar sunt preferate. Dacă este folosit pinul, este adesea gri închis cu un ulei special care reduce tonurile de galben. Altfel, vopseaua lavabilă albă este deja un element comun al stilului. Geamurile triplu stratificate, termoizolațiile pentru pereți și acoperișuri, panourile solare, sistemele de încălzire prin tehnologii care folosesc energie geotermală sunt elemente înglobate în modul de construire al caselor nordice.
  • Accesorii – Acest stil minimalist promovează filosofia “mai puțin este mai mult”. Accesoriile sunt de obicei reduse pentru a evita aglomeraţia. Se poartă foarte mult ilustraţiile şi mesajele înrămate expuse în galerii personale, pe pereţi, dar şi obiectele metalice, din cupru sau fier.

shutterstock 1102023104

  • Iluminarea –  Lumina naturală este extrem de importantă şi se recomandă ca aceasta să inunde spaţiul interior, ceea ce înseamnă că perdelele şi draperiile vor fi diafane şi în tonuri pastelate; Corpurile pot fi şi suspendate, în general se folosesc veioze, aplice, lampadare cu abajururi din sticlă sau pânză, dar și candelabre bogate.
  • Textile – Predomină ţesături naturale, precum lemnul de nuc sau blană, dar regăseşti şi materiale rafinate precum catifeaua, pielea roşie imprimată, porţelanul de înaltă calitate. Locuințele amenajate în stil nordic abundă în tot felul de textile din în, bumbac, lână și alte fibre naturale: huse pentru canapele, cuverturi, fețe de pernă, lenjerii, prosoape, covorașe, perdele sau draperii.
  • Piese de mobilier – Există câteva obiecte care au devenit populare – scaunele Eames, masa rotundă, corpurile de iluminat în formă de anghinare sau canapelele anilor ‘60, zvelte sau capitonate. Lemnul deschis la culoare este un alt preferat al designerilor scandinavi iar lipsa detaliilor ieşite în relief, liniile simple şi accentul pe funcţionalitate rămân principiile de bază şi pentru mobilă. Poti sublinia câteva puncte-cheie din încăpere prin accente de culoare: perne decorative, ilustraţii înrămate sau o canapea galbenă.

shutterstock 705618805

Recomandări și trucuri

Pentru a sublinia chiar şi mai mult identitatea stilului scandinav, am adunat câteva trucuri:

  • Lumina, atât de des menţionată în discuţiile despre design scandinav, poate fi “ajutată” de suprafeţele reflectorizante. De aceea, îţi recomandăm piese de mobila lucioasă, oglinzi sau chiar dezvelirea podelelor, pentru a oferi ocazia gresiei portelanate sau parchetului laminat să reflecte lumina.
  • Pentru a-ţi păstra totuşi obiectele şi a menţine ambianța simplă, optează pentru multe spaţii de depozitare, pentru a ascunde tot ce nu trebuie afişat. Proiectează dulapuri superioare până în tavan, pune multe sertare, cutii şi suporturi în interior. Înlocuieşte băncuta din balcon  cu o cutie de depozitare pe care să pui o saltea şi perne decorative. Introdu lăzi sub pat. Prinde ustensilele de bucătărie cu un suport magnetic de perete.
  • Dacă nu poţi renunţa la culoare, nu o face. Împarte obiectele după dimensiune. Cele mari ar trebui să bifeze culorile stilului scandinav – gri, alb, crem, bej, bleu. Accesorizează-le cu cele mici care vor aduce accente de culoare: perne cu model indian colorat pe o canapea gri, o vază bleumarin pe un blat de lemn deschis sau un corp de iluminat din cupru într-o cameră cu pereţi albi.
  • Vrei puţin dinamism în cameră? Amestecă texturile. Pune pe canapea perne din piele, piele întoarsă şi catifea şi aşază neglijent o pătură din lână pe un colţ al ei. Tapetează contrablatul bucătăriei cu monede de aceeaşi culoare, alăturate unui blat de lemn.

shutterstock 1098130298

O încăpere în stil scandinav poate fi amenajata cu plăcere şi uşurinţă, dacă iei în calcul aceste principii privind cromatica, forma, dimensiunea şi poziţionarea obiectelor. În plus, abundenţa texturilor naturale şi spaţiul aerisit te vor ajuta să te relaxezi şi să-ţi organizezi mai bine obiectele personale. O casă cu identitate estetică nordică se transforma în cămin cât ai spune “hygge”.

Spor la amenajat!

Sursa foto: Shutterstock

Total
11
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda