Chiar dacă alegerea patului pare o decizie pur estetică, mai important este confortul pe care acesta ţi-l oferă în timpul somnului. Îţi povestim pe îndelete reperele de care trebuie să ţii cont pentru a te trezi fără dureri de spate, dar şi cu satisfacţia că se integrează în cameră, din punct de vedere decorativ.
Cum să alegi patul potrivit
Elementele patului
Modele de pat
Cum să alegi patul copilului
Cum să alegi patul potrivit
De obicei, alegerea patului coincide cu amenajarea întregii camere, aşa că de cele mai multe ori, prioritatea va fi una estetică. Chiar dacă eşti în căutarea unui pat care să se integreze cromatic şi stilistic cu restul încăperii, nu pierde din vedere celelalte repere. Dacă dormitorul este unul minimalist sau scandinav, alege un pat cu ramă albă sau în culori neutre, preferabil din lemn sau metal, care să nu prezinte multe ornamente, ci să fie realizat în linii simple, drepte.
În schimb, o cameră shabby-chic va avea nevoie de o piesă centrală care să sublinieze romantismul camerei şi de aceea te poţi juca cu motive florale la tăblia patului, ba chiar cu materiale precum fierul forjat. O cameră cu aspect contemporan ar putea include chiar şi un pat capitonat, atâta timp cât nu extinzi aspectul preţios în toate elementele spaţiului.
În alegerea patului, ţine cont şi de nevoile tale medicale. Este locul unde vei petrece o mare parte din viaţă şi de el va depinde dacă somnul tău va fi odihnitor sau nu. Problemele coloanei vertebrale, cele ce ţin de stres sau de alergii ori aspecte respiratorii ar putea fi augmentate, dacă alegerea nu este una corectă. În cele ce urmează îţi vom povesti care sunt cele mai recomandate saltele, în funcţie de obiceiurile tale de dormit. Dacă te mişti mult în timpul somnului, poţi alege un pat moale, însă dacă dormi pe burtă, este recomandat unul tare.
Nu toţi dispunem de un spaţiu mare în dormitor, însă este necesar să profiţi cât mai mult de el pentru alegerea dimensiunilor patului. Ai de ales între patul de o persoană, patul ¾, patul matrimonial Queen Size sau patul matrimonial King Size. Un pat de 2 persoane ar trebui să aibă minimum 160 cm, pentru a asigura confortul şi somnul odihnitor pentru ambii parteneri, indiferent de greutatea şi mobilitatea lor în timpul somnului.
Dacă nu îţi poţi permite un pat de mijloc de 160 cm lăţime, studiază alternative de aşezare în cameră, poate chiar cu una din laturile patului lipită de perete. De asemenea, recomandăm ca patul să fie cu minimum 15 cm mai lung decât înălţimea ta, pentru a asigura confortul picioarelor. Ia în considerare şi un pat rabatabil, dacă dormitorul îţi permite şi spaţiul e prea mic pentru un pat mare fix.
Studiază şi înălţimea patului. Paturile joase, apropiate de podea, aduc un plus de elegantă camerei dar paturile înalte, cu picioare, sunt ideale pentru a profita de spaţiu. Ia în considerare o ladă pentru pat, astfel încât să depozitezi obiecte fără compromis estetic. Există, însă, şi varianta unor paturi foarte înalte care să includă adevărate dulapuri sub ele, excelente pentru spaţii mici. La capătul celălalt, ai alternativa patului fără ramă sau saltelei aşezate pe paleţi. Înălţimea ideală a patului este de aproximativ 45 cm.
Materialul este un alt criteriu definitoriu. Calitatea patului este esenţială atât pentru rezistenţa în timp, cât şi pentru calitatea somnului şi a sănătăţii tale. Cadrul metalic este cel mai rezistent şi se potriveşte stilului minimalist, acum la modă. Însă cadrul din lemn este cel mai recomandat pentru punctele de rezistenţă şi durabilitate (stejar, frasin, nuc, fag), mai ales că este şi cel mai versatil din punct de vedere estetic şi poate fi vopsit şi revopsit, în funcţie de proiectele de amenajare.
Cadrul tapiţat are aspect elegant şi plăcut, dar ia în calcul că se poate deteriora uşor şi peticirea zonei afectate nu este o opţiune, trebuie schimbată toată porţiunea de material. În plus, se poate dovedi mult prea pretenţios. Cadrul de PAL este des întâlnit şi ieftin, însă aspectul său poate reflecta cu uşurinţă calitatea slabă.
Bineînţeles, argumentul suprem tine de buget. Un pat porneşte de la 400 de lei dar poate ajunge lejer la 6500 lei, în funcţie de materialul din care este realizată rama, dar şi elementele pe care le include de la somieră la saltea. Calitatea însă nu este întotdeauna direct proporţională cu preţul, aşa că testează patul în showroom înainte de a-l achiziţiona.
Elementele patului
De multe ori, doar rama patului este vândută pe post de “pat”, urmând să achiziţionezi apoi separat somiera, salteaua şi husa acesteia. Rama patului poate fi simplă, astfel încât să integreze salteaua şi atât, sau poate avea diferite ornamentaţii estetice (capitonată, cu zăbrele din lemn sau cu modele din fier forjat). Modelul ramei depinde mai mult de considerentele estetice ale camerei, dar dacă iei rama separat, ai grijă la compatibilitatea acesteia cu somiera şi salteaua.
Somiera este cea care susţine salteaua şi care amortizează mişcările în timpul somnului (preluate de saltea), oferind confort pentru a nu ne trezi din cauza impactului. Somiera este responsabilă şi de aerisirea saltelei, înlocuind plăcile de pal de pe vremuri şi fiind mai eficientă împotriva mucegaiului şi acumulării bacteriilor. Îţi recomandăm ca lamelele, preferabil realizate din fag, să fie încastrate şi nu aplicate, pentru a evita ca presiunea corpului să le distrugă într-un timp scurt. În acelaşi timp, îţi sugerăm să o alegi pe cea cu 12 lamele mai groase decât pe cea cu 15, pentru a asigura rezistenţă.
În ceea ce priveşte salteaua, ai o gamă variată de materiale. Salteaua cu arcuri este cea mai populară şi ai la dispoziţie mai multe tehnologii, în funcţie de buget şi rezistenţă. Noi îţi recomandăm saltelele de tip Pocket, unde fiecare arc este încadrat într-o husă individuală, atât pentru reducerea zgomotului, cât şi a uzurii. De asemenea, saltelele cu arcuri pot susţine orice tip de greutate şi sunt rezistente în timp, perfecte pentru dormit pe burtă.
Saltelele cu spumă cu memorie sunt recomandate celor ce preferă saltelele moi sau se mişcă mult în timpul nopţii. Acestea oferă confort şi celuilalt partener, amortizând impactul mişcărilor şi izolându-le. Previne astfel problemele de circulaţie şi durerile de muşchi. Există riscul supraîncălzirii, însă, şi este sensibilă la umezeală.
Salteaua din latex permite fluxului de aer să circule uniform, fiind perfectă şi în cazul astmului sau alergiilor. Este soluţia ideală şi pentru cei care se supraîncălzesc în timpul nopţii. Poate căpata după un timp forma corpului.
Indiferent de alegerea saltelei, achiziţionează şi o husă protectoare care să oprească acumularea bacteriilor şi umidităţii, igienizând salteaua şi mărindu-i durata de viaţă. Chiar şi aşa, îţi recomandăm să o schimbi la cel mult 15 ani, în funcţie de material, să o întorci din când în când pe cealaltă parte, să o aeriseşti eliminând aşternuturile şi să aeriseşti şi dormitorul în mod regulat.
Modele de pat
Paturile tapiţate pot avea o tapiţerie din stofă, piele naturală sau piele ecologică, în funcţie de gusturi şi stilul dormitorului. Aceste paturi au un aspect preţios, dar sunt confortabile, elegante şi rezistente în timp. Paturile tapiţate pot fi construite cu somieră rabatabilă şi ladă pentru depozitare, însă dezavantajul este că acumulează mult mai uşor praf iar acesta pătrunde mai uşor în ţesătură. De asemenea, nu se potrivesc într-un dormitor minimalist, în linii simple, exprimând prea multă opulenţă.
Paturile din lemn oferă senzaţia de căldură specifică materialelor naturale, dar calitatea lemnului necesită o atenţie sporită. Se poate deteriora în timp şi unele tipuri de lemn nu sunt suficient de rezistente pentru a asigura stabilitate în timp. Partea bună este că sunt versatile din punct de vedere stilistic şi pot fi vopsite pentru a se potrivi în noi proiecte de amenajare. Atenţie însă la paturile din pal melaminat, pentru că au o durată de viaţă scurtă.
Paturile metalice sau din fier forjat pot fi personalizate cu uşurinţă, fiind recomandate stilurilor romantice, cu decoraţiuni ornamentale. Pot fi realizate în stil clasic, victorian sau modern şi în ciuda aspectului suplu, sunt rezistente şi practice.
Cum să alegi patul copilului
Patul pentru copii trebuie să bifeze câteva cerinţe privind atât confortul celui mic, cât şi siguranţa lui. Mobilierul pentru copii trebuie să aibă colţuri rotunjite şi margini netede, să fie solid şi stabil, pentru a evita scenariile în care copilul poate fi rănit accidental.
Dacă există gratii la pat, acestea trebuie să fie netede şi stabile şi să aibă o distanţă între ele de maxim 6,5cm (ideal 4,5-6,5cm), pentru că cel mic să nu rămână blocat acolo. În plus, distanţa dintre partea de sus a lateralelor pătuţului şi saltea trebuie să fie de 30cm atunci când salteaua este poziţionată la cel mai înalt nivel (în primele luni de viaţă) sau când laterală este coborâtă (în cazul lateralelor culisabile), şi de 60 cm atunci când lateralele sunt ridicate.
Ai grijă la vopsirea patului. Substanţa folosită nu trebuie să conţină plumb (care poate fi toxic atunci când e consumat). Apelează mai degrabă la lacuri ecologice sau pe bază de apă.
În privinţa saltelei, recomandăm ca aceasta să fie realizată din arcuri, pentru că cele cu spumă de memorie sau latex tind să ia forma corpului în timp şi e mai sănătos pentru copil să fie susţinut de o saltea fermă.
Tu ce fel de pat plănuieşti să cumperi?
Sursa foto: Shutterstock