Ai balconul sau podul plin de mobilă veche pe care nu ai vrea să o arunci, dar care nu îți folosește neapărat în starea actuală? O posibilă soluție ar fi să îți pui abilitățile creative la treabă și să te apuci de recondiționat.
Ce poți face cu mobila de care nu mai ai nevoie?
Care sunt avantajele recondiționării mobilei?
Ce pași trebuie să urmezi pentru a recondiționa mobila?
Idei de recondiționare
Ce poți face cu mobila de care nu mai ai nevoie?
Dacă ai mobilă care încă este în stare bună dar nu o mai folosești și pe deasupra mai ocupă și loc, o primă variantă ar fi să o vinzi fie la târgurile de vechituri, fie pe siteuri specifice de tip Olx.
De asemenea, dacă nu ai nevoie de patul care îți ocupă mult loc în casă dar ți-ar trebui o noptieră poți apela la ONG-uri care ridică mobila veche și îți oferă un formular în care să bifezi ce tip de mobilă ți-ai dori în schimb (cel mai cunoscut este Freecycle București). Când apar lucrurile dorite, vei fi apelat.
Poți chiar dona lucrurile online. Tot ceea ce ai de făcut este să faci câteva fotografii relevante și să publici anunțul cu un titlu clar de tipul “donez pat” sau “donez cuier”. Specifică în anunț dimensiunile mobilei și eventualele probleme. Împarte.ro și lucrurigratis.ro sunt cele mai cunoscute platforme de acest fel.
Dacă mobila ta nu mai poate fi folosită, te poți interesa asupra firmelor care reciclează mobila (există astfel de firme în fiecare județ). Tot ceea ce ai de făcut este să suni la numărul de telefon afișat sau să pui anunț cu poze și dimensiuni. De cele mai multe ori, reprezentații firmei de reciclare vin la tine acasă și ridică mobila, deci tu nu mai ai de făcut nimic (este bine de știut că în unele cazuri ți se va cere o taxă așa că este bine să întrebi acest lucru înainte de a chema firma acasă).
În cazul în care mobila este în stare bună dar prăfuită, zgâriată etc și are valoare sentimentală pentru tine și pentru familie, ești creativ și ai și ceva timp la dispoziție s-ar putea ca varianta recondiționării să fie ideala pentru tine.
Care sunt avantajele recondiționării mobilei?
Recondiționarea mobilei reprezintă o alegere ideală mai ales atunci când vine vorba de lemn de calitate sau piese unicat. Prin recondiționare, mobila cea veche poate căpăta un aspect nou. Mai jos sunt câteva dintre avantajele recondiționării mobilei:
- vei schimba înfățișarea locuinței fără a cheltui o avere
- vei pune în valoare o piesă de mobilier cu personalitate
- vei economisi bani
- te vei bucura de un model clasic care poate nu se mai fabrică
- vei avea grijă de mediu – producția unei noi piese de mobilier spre deosebire de recondiționare produce de 1000 ori mai mult dioxid de carbon în atmosferă
Ce pași trebuie să urmezi pentru a recondiționa mobila?
Recondiționarea mobilei poate fi comparată cu un proiect complex. Însă înainte de a te apuca de treabă ar fi bine să știi câteva lucruri.
Fii sigur că ai timp
Procesul de recondiționare depinde foarte mult de piesa pe care vrei să o aduci în secolul 21. De exemplu, recondiționarea unui fotoliu îți va lua mai puțin timp decât recondiționarea unui pat. Este posibil să fie nevoie de câteva ore sau câteva zile. Te vei ocupa de acest proiect în weekend sau în concediu? Are cine să te ajute? Dacă trebuie să tai unele părți, ai aparatura necesară? Ai numărul unui meșter? Aceste întrebări trebuie să ți le pui înainte de a te apuca de treabă, poate chiar înainte de a face planul.
Documentează-te
Interesează-te asupra anului fabricației. De exemplu, dacă este fabricat din lemn de trandafir este posibil să fie nevoie de un alt fel de lac decât pentru piesele din lemn de nuc. Sigur nu vrei să compromiți o piesă care este de trei generații în familie.
Fă o listă
Pentru a face economie de timp, de bani și de benzină, fă o listă cu tot ceea ce ai nevoie, tipul de vopsea și cantitatea, uneltele care îți lipsesc (de exemplu, piesele sculptate din lemn necesită un șmirghel foarte fin pentru a nu strica modelul), un halat special pentru a evita pătarea hainelor etc
Stabilește bugetul
Odată ce știi care sunt lucrurile de care ai nevoie, poți stabili bugetul. Cât te-ar costa să repari mobila? Este nevoie să apelezi la un specialist pentru anumite finisaje? Există piese de mobilier care par ca noi dacă le-ai schimbat picioarele (de exemplu, un fotoliu) în timp ce altele au nevoie de un refinisaj total (de exemplu, un pat vechi care necesită o tăblie nouă și chiar o saltea). Cât ești dispus să cheltuiești?
Lucrează în siguranță
Asigură-te că ai la dispoziție echipament de protecție (halat, mănuși, ochelari, mască). Acestea te vor proteja de vaporii de vopsea sau de resturile de lemn. Rezervă un spațiu mare bine aerisit pentru lucrare sau recondiționează mobila afară. Protejează parchetul sau iarba punând pe jos pagini de ziar sau un cearceaf vechi. Pune la îndemână hârtie igienică sau de bucătărie pentru a șterge vopseaua sau lacul vărsat. Cu câteva minute înainte de a te apuca de recondiționare asigură-te că ai la dispoziție toate uneltele de care ai nevoie, riglă, creion, șmirghel, vopsea etc. Nu vei vrea să umbli prin casă și să pătezi tot ce iti iese în cale.
Sursă foto: Pinterest
Cum recondiționezi tapițeria?
Dacă este în stare bună de funcționare, tapițeria (canapele, fotolii, taburete etc) poate fi renovată fără mari cheltuieli. Dacă ai o canapea funcțională de pe timpul bunicii schimbă câteva detalii. Dacă ai un buget limitat, schimbă doar cuvertura, iar dacă picioarele sunt ușor trecute poți alege un model de cuvertură cu franjuri pentru a ascunde imperfecțiunile. Dacă ai un buget mai mare la dispoziție, poți înlocui picioarele (dacă nu are picioare, poți adăuga pentru a o înălța 1-2 cm și pentru a schimba atmosfera camerei). Poți pune câteva perne de decor.
În cazul în care culoarea canapelei ți se pare demodată caută la magazinele de bricolaj o vopsea specială pentru tapițerie și alege o culoare care să se integreze cu restul mobilei din cameră. Dacă totuși tapițeria nu mai poate fi folosită, este recomandat să apelezi la ajutor specializat pentru a o înlocui.
Cum recondiționezi mobila din lemn?
Mobila de lemn este poate cea mai pretențioasă atunci când vine vorba de recondiționare. Pentru început, vei avea nevoie de mai multe unelte:
- șmirghel sau polizor electric + șmirghel fin
- pastă de retuș pentru lemn – pentru a acoperi eventualele defecțiuni
- șpaclu
- 2 pensule
- vopsea
- baiț pentru lemn
- ziare pentru a evita pătarea parchetului/gresiei
- echipament de protecție (în special, mănuși, mască și ochelari)
Fie că e vorba de un scaun sau de o noptieră, primul pas este ștergerea piesei de praf și alte resturi acumulate în timp.
Mai apoi, vei îndepărta, cu ajutorul șmirghelului, resturile de vopsea aplicate anterior. Asigură-te că ai curățat peste tot (de exemplu, în cazul unui scaun trebuie să cureți spatele, picioarele și zona șezutului).
Dacă ai observat zgârieturi, găuri sau alte imperfecțiuni aplică pastă de retuș cu ajutorul șpaclului (lasă să se usuce circa 24 ore), iar apoi elimină excesul cu un șmirghel fin. Șterge cu o cârpă umedă după.
Aplică baiț pentru lemn (acesta asigură că vopseaua aplicată ulterior rămâne intactă și se menține mult timp), lasă să se usuce pentru 3 ore apoi mai aplică un strat și lasă-l din nou să se usuce.
Folosește a doua pensulă pentru a vopsi. Este recomandat să aplici două straturi cu pauză de uscare (2-3 ore) între ele. Opțional, poți aplica un lac poliuretan care va oferi o protecție suplimentară lemnului (aplică 2-3 straturi conform instrucțiunilor oferite pe ambalaj). Lasă piesa din lemn pentru 12 ore într-un loc aerisit apoi șterge-o cu o cârpă moale și umedă și așaz-o în cameră.
Cum recondiționezi mobilierul din metal?
În cazul mobilei vechi din metal, fie că e vorba de scaune, dulapuri sau mese, personajul negativ este rugita. Odată îndepărtată, procesul de recondiționare seamănă întrucâtva cu repararea mobilei din lemn. Pentru a repara mobila din metal vei avea nevoie de uneltele de mai jos:
- șmirghel sau polizor electric (acesta curăță mai repede)
- șmirghel fin
- perie de sârmă
- pensule sau pistol de vopsit/lăcuit
- acetonă sau alt solvent potrivit pentru metal
- grund
- vopsea pentru metal
- lac protector
- ziare pentru a evita pătarea parchetului/gresiei
- echipament de protecție (în special, mănuși, mască și ochelari)
Ca și în cazul mobilei din lemn, primul pas este curățarea mobilei de praf și diverse resturi (cu o lavetă umedă).
Mai apoi, îndepărtează rugina cu ajutorul periei de sârmă. Dacă mai rămân resturi, acestea vor fi îndepărtate cu șmirghelul (sau polizorul electric). Atunci când suprafața este fină la atingere ai terminat cu această etapă.
Înainte de aplicarea grundului este recomandat să ștergi metalul cu o lavetă cu acetonă. Lasă să se usuce apoi aplică 2-3 straturi de grund (cu pauze de uscare conform instrucțiunilor de pe ambalaj). După uscare, șterge ușor cu șmirghelul fin pentru a netezi eventualele asperități.
Folosește o pensulă și aplică 2-3 straturi de vopsea (alege vopseaua pe care o folosești în funcție de destinație; dacă lași mobila pe terasă, ia o vopsea de exterior). Lasă să se usuce.
În fine, aplică un lac protector (există chiar și modele cu protecție UV, ideale pentru mobila de exterior) pentru a asigura rezistența vopselei în timp. Lasă să se usuce pentru 24 ore într-un spațiu aerisit, apoi așază-l în cameră sau pe terasă.
Idei de recondiționare
Recondiționarea mobilei vechi nu trebuie să reprezinte o corvoadă sau o ocazie de a întoarce casa cu fundul în sus, ci poate fi o oportunitate de a-ți folosi creativitatea pentru a reinventa o piesă de calitate. Lasă-te inspirat de ideile de mai jos și spor la treabă:
Sursa foto: Shutterstock