Cu toții avem nevoie uneori de un refugiu care să ne ofere calm și relaxare după o zi grea, petrecută alergând de colo-colo pentru a ne îndeplini îndatoririle asumate. Și ce poate fi mai plăcut decât să ajungi acasă, să lași apa caldă să curgă până când oglinda se aburește, iar apoi să te întinzi într-o cadă încăpătoare care te face să te simți ca într-o baie romană? Dacă mai adaugi și o muzică liniștitoare pe fundal, poate chiar o carte bună și te deconectezi de toți și de toate pentru o oră, efectul poate fi cel puțin la fel de relaxant precum o ședință la saună sau o bălăceală într-un jacuzzi.
10 stiluri de căzi de baie despre care merită să știi tot ce se poate
Cum să alegi cada de baie perfectă
Tendințe din domeniu
Inspirație
Însă dacă citești aceste rânduri și te gândești că actuala ta cadă de baie nu îți oferă același nivel de confort și relaxare, ori dacă vrei pur și simplu să redecorezi baia într-un mod inedit, poate ar fi vremea să îți schimbi cada de baie. Rămâi alături de noi pentru a descoperi diferitele tipuri de căzi de baie care pot să personalizeze în cel mai fericit mod zona ta de liniște și deconectare!
10 stiluri de căzi de baie despre care merită să știi tot
Având în vedere diversitatea modelelor de căzi de baie existente la ora actuală, e necesar și merită să-ți aloci timp pentru a studia stilurile și ofertele existente, înainte de a achiziționa o cadă de baie.
1. Cada în stil alcov
Acesta e stilul de cadă pe care-l cunoaștem cu toții, modelul standard integrat în construcția majorității apartamentelor, încastrat într-o mască fixată de pereții băii. Reprezintă o variantă bună pentru un spațiu limitat, însă nu oferă flexibilitate în ceea ce privește poziționarea, iar opțiunile de design nu sunt atât de generoase precum în cazul altor stiluri. Totuși, câștigă puncte în plus pentru durabilitate și costul accesibil, iar un astfel de model minimalist poate fi pus în valoare într-o baie cu linii curate, tonuri neutre și mici accente de culoare.
Sursa: Aker by MAAX
2. Cada insulară
Acest tip de cadă de baie neîncorporată este „pe val”, cu forma ei de cocon care sprijină perfect forma corpului uman, oferind un nivel maxim de confort. Un mare avantaj al acestui stil este faptul că se pretează la o varietate de modele, forme și dimensiuni, în funcție de bugetul și spațiul disponibil al fiecăruia. Îmbinând utilul cu plăcutul, o astfel de cadă poate fi așezată oriunde, în baie sau chiar în afara ei (pentru cei îndrăzneți).
Imagine: Country Living
De exemplu, o astfel de cadă de baie cu linii simple se potrivește de minune într-un spațiu luminos și intim, perfect pentru a induce o stare de relaxare deplină.
Visualizer: Image Box Studios
De asemenea, cada insulară poate crea un efect cu totul neașteptat, printr-un design diferit, amplasare neconvențională și texturi contrastante, cum ar fi marmura neagră strălucitoare a căzii din imagine și placa albă protectoare, dispusă pe un parchet din lemn.
3. Cada cu suport/picioare
Un stil popular încă de acum două secole, acest model nu s-a schimbat prea mult odată cu trecerea timpului, în afara faptului că ghearele tipice aflate la baza unei astfel de căzi de baie au luat forme diferite de suport sau stativ. Materialul folosit variază și el, de la cupru până la alternativele moderne din porțelan. Faptul că revine mereu la modă e o dovadă clară că acesta este un stil care nu se demodează, de fapt, niciodată.
Sursa: Signature Hardware
4. Cada rotundă cu hidromasaj
Aceasta reprezintă un stil de efect, din punct de vedere estetic, însă caracteristica principală a unei astfel de căzi o reprezintă utilitatea pentru masaj și relaxare, asemenea unui jacuzzi. De luat în considerare este și faptul că ocupă un spațiu considerabil mai mare decât o cadă de tip alcov, de exemplu, și trebuie montată și racordată la apă și electricitate cu sprijinul unui profesionist în domeniu.
Imagine: Alan Goldstein Photography
Modelul din imagine, creat de Dahlia Mahmood, are o bază de lemn și marmură care oglindește tavanul circular și se încadrează perfect într-o baie deosebit de spațioasă.
5. Cada de tip canapea
Dacă o cadă cu hidromasaj nu e potrivită pentru tine, dar vrei ca procesul îmbăierii să fie în același timp o experiență odihnitoare, poți să te orientezi spre o cadă de tip canapea. Pentru a nu te sprijini de marginea dură a căzii, anumite modele precum cele ale companiei italiene BluBleu vin cu spătar încorporat. De asemenea, unele dintre aceste modele îți vin în ajutor cu un plus de spațiu dispus pe marginea exterioară a pereților căzii, pentru a-ți lăsa acolo cartea preferată sau telefonul.
6. Cada „infinitului”
Acest stil împrumută conceptul piscinelor care au un perete transparent spre orizont, părând a fi nemărginite. Un efect similar poate fi obținut și în interior, printr-o cadă cu margine dublă și panouri de bambus dispuse de jur-împrejur, precum cea din imagine.
Sursa foto: Wayfair
7. Cada transparentă, de tip acvariu
După același principiu, de impresie a libertății absolute, se ghidează și producătorii căzilor transparente. Acest stil se anunța, în 2015, ca fiind următorul trend important în materie de design. Totuși, se pare că va mai trece un timp până când vom fi pregătiți să adoptăm conceptul la scară largă.
Imagine: GETTY/Courtesy of OMIVO
Persoanele extravagante pot chiar alege să înoate alături de pești în fiecare zi, indiferent de sezon, și pot avea parte de o baie și o vizionare plăcută în același timp. Dar costul acestor sesiuni de înot în acvariul Moody Aquario, de exemplu, se ridică la nici mai mult, nici mai puțin de 14.000 EUR.
Sursa: Apartment Therapy
8. Cada în stil japonez
Imagine: Abramson Teiger
Căzile de tip japonez (numite și ”soaking baths”) oferă modele simple, din materiale naturale și spațiu confortabil pentru a te cufunda cu totul în apa fierbinte, din dorința de a beneficia din plin de proprietățile ei detoxifiante.
9. Cada de tip colțar
Acest tip de cadă pe colț oferă multe variante, se pretează și se adaptează cu ușurință la orice design. Interesant este și faptul că, deși este un tip de cadă încăpătoare, se încadrează bine și maximizează spațiul disponibil, fiind fixată în colțul încăperii.
Sursa: Vssagi
10. Cada din piatră masivă
Inspirate de băile din Roma Antică, aceste căzi de baie din piatră sunt piese unicat, pentru realizarea cărora e necesară o cantitate de muncă impresionantă, însă rezultatul este spectaculos în aceeași măsură.
Cada Stone Forest Old World bathtub din imagine, spre exemplu, a fost obținută dintr-un singur bloc de onix, iar liniile sculpturale create prin prelucrare pun în valoare striațiile și variațiile de culoare naturale ale pietrei.
Cum să alegi cada de baie perfectă
În ultimii ani, piața de obiecte sanitare și mobilier de baie a cunoscut o transformare majoră, adaptându-se pentru a oferi consumatorilor de rând mai mult decât funcționalitate. După cum se vede, vremea căzii de baie simple, albe, emailate a trecut, aceasta fiind înlocuită cu o multitudine de materiale, finisaje, texturi, forme geometrice și culori, adaptate oricărui buget și spațiu. Noile modele nu se mai găsesc doar în cataloagele magazinelor de desfacere, ci sunt acum chiar demne de a fi afișate pe coperțile revistelor glossy.
Sursa foto: Elle Decor
În acest context, procesul de selectare a unei căzi de baie devine din ce în ce mai dificil și este necesar să avem în vedere câteva criterii, care să ne ajute să facem alegerea potrivită.
Opțiuni oferite
Intuitiv, știm deja că un obiect multifuncțional presupune un cost mai mare. De la cada de baie simplă până la variantele cu masaj, cromoterapie, panou de control digital și diferite gadgeturi încorporate este o cale lungă. Însă din fericire, între aceste variante putem selecta după bunul nostru plac opțiunile care ni se potrivesc.
Materiale utilizate
- Acrilic și fibră de sticlă – în general, acestea sunt cel mai des întâlnite și cele mai ieftine opțiuni, care se pretează la o varietate de modele și culori; se încălzesc rapid și mențin temperatura apei constantă, însă se pot zgâria cu ușurință.
Sursa foto: Kristin Kong
- Fontă – se află în gama medie de prețuri și este ideală pentru a menține temperatura ridicată a apei pentru o perioadă mai îndelungată, deși pereții căzii se încălzesc mai greu; variantele emailate în diverse culori oferă un impact vizual deosebit.
Sursa: Randolph Morris 66 Inch Cast Iron Double Ended Clawfoot Tub Rim Drillings
- Cupru – genul de cadă care reprezintă un „fashion statement” și are un preț pe măsură; este mai mult decât o simplă cadă, devenind o piesă de artă și decor, pe care ai putea-o pune și în mijlocul sufrageriei, pentru a fi admirată.
Imagine: Scott Womack © 2013 Gibbs Smith, Allure of French & Italian Decor, Betty Lou Phillips
- Oțel emailat – modele din categoria moderată de preț, rezistente la zgârieturi și pete, însă opțiunile de culoare sunt limitate, iar temperatura apei nu se menține la un nivel ridicat pentru prea mult timp.
Sursa: junkart.me
- Materiale naturale: lemn și piatră – costisitoare, însă de impact, aducându-ți natura în propria casă, fie că optezi pentru o variantă cât mai naturală cu putință sau șlefuită în linii elegante; în plus, aceste materiale nu se găsesc în serie, în stare naturală, deci și produsul rezultat va fi unicat.
Sursa: Trendir/Sapele Wood Tub by Seth Rolland
Sursa: Houzz
Pe lângă toate acestea, în prezent se testează noi și noi tehnologii, materiale și aliaje care să întrunească criteriile dezirabile de durabilitate, estetică și costuri, astfel încât să devină o opțiune cel puțin la fel de bună pentru cumpărători precum cele enumerate mai sus.
Tendințe în domeniu
În domeniul decorațiunilor interioare, tendințele se pot schimba între două extreme, de la an la an. La fel ca în modă, un lucru e clar: tendințele vin și pleacă, însă stilul și eleganța vor fi mereu de actualitate.
În mod evident, în momentul de față un anumit stil predomină în topul intereselor și al achizițiilor, și anume cada insulară (”freestanding”). Dacă în 2016, clasicul model alcov și cel insular își împărțeau piața (cu 32%, respectiv 31% din totalul achizițiilor din SUA, de pildă), anul 2017 a fost, în mod categoric, favorabil celui de-al doilea model. Totuși, după cum am văzut, nu putem neglija nici farmecul modelelor retro, care revin acum în forță în rândul preferințelor cumpărătorilor.
Un alt fenomen de actualitate în acest domeniu este interesul crescând al oamenilor de știință cu privire la beneficiile hidroterapiei. Hidroterapia – băile fierbinți periodice – se practică în întreaga lume de secole sau chiar milenii, pentru a favoriza o stare mentală și emoțională pozitivă și, în același timp, pentru a ameliora diverse afecțiuni. Însă mai nou, impactul concret al acestei terapii asupra sănătății noastre fizice este cercetat și confirmat prin nenumărate studii realizate cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație.
Printre cele mai importante beneficii, pe lângă cel evident legat de igiena corporală, se mai află și:
- Creșterea acuității mentale și scăderea nivelului de stres, mai ales atunci când adăugăm în apă câteva picături de uleiuri esențiale. Spre exemplu, uleiul de salvie contribuie la îmbunătățirea memoriei, a dispoziției și are un efect calmant asupra psihicului.
- Inducerea stării de somnolență. Alternanța de temperatură, trecerea de la cald la o temperatură normală a corpului, determină creierul să elibereze melatonină, hormon care ne induce starea aceea de toropeală atât de plăcută și ne ajută să adormim mai ușor.
- Preîntâmpinarea unei răceli sau măcar atenuarea efectelor, datorită băii de aburi care se creează.
- Atenuarea durerilor musculare și articulare provocate de activități fizice susținute, precum alergarea, sau a durerilor musculare difuze resimțite din cauza oboselii accentuate sau a unei stări febrile.
- Reglarea nivelului glicemiei, având asupra corpului uman aceleași rezultate precum o oră de activitate fizică moderată.
- Arderea de calorii. Știai că un studiu recent afirmă faptul că o jumătate de oră petrecută în cadă poate arde același număr de calorii precum o jumătate de oră de mers pe jos?
- Menținerea sănătății pielii.
- Echilibrarea nivelului anumitor hormoni, precum creșterea nivelului de serotonină, un neurotransmițător asociat cu fericirea și starea de bine.
Sursa foto: attractivebathroom.com
Inspirație
Așadar, există numeroase motive pentru care merită să investești într-o cadă de baie care să-ți fie cu adevărat pe plac, iar dacă ai în calcul achiziționarea unei căzi de baie în viitorul apropiat, cu siguranță vei avea multe modele dintre care să selectezi. Dacă, totuși, nu ești încă pregătit să faci acest pas din motive legate de buget sau spațiu, s-ar putea să-ți fie de folos aceste recomandări.
Până atunci, nu strică să-ți mai delectezi privirea cu câteva modele care să te inspire pentru a face cea mai bună alegere:
Mereu mi am dorit o cada cu picioare, mi se pare asa, de printesa :)) cand m am mutat in Cosmopolis, a fost prima pe lista. E chiar draguta si schimba mult aspectul baii.