Dacă ai devenit proprietarul unui apartament, atunci ar fi bine să investești mai multe resurse în noua ta casă, căci aici îți vei petrece o mare parte din timp. De aceea, trebuie să acorzi o atenție deosebită amenajării și să nu îți propui să termini într-un timp foarte scurt. Important e să gândești totul ca pe un ansamblu, să ai grijă ca mobilierul de pe hol, de exemplu, să rezoneze cu restul casei. Nu există reguli despre o ordine anume, dar dormitorul ar trebui să te preocupe cel mai mult, mai ales dacă nu obișnuiești să gătești, iar în bucătărie intri doar dimineața pentru a-ți pregăti în fugă o cafea și un smoothie cu fructe.
Tocmai de aceea, dacă încă nu ai început amenajarea dormitorului sau dacă vrei să îl transformi, aceste recomandări îți pot fi de un real folos, indiferent de detalii care, desigur, sunt importante: forma și mărimea camerei, poziționarea față de restul casei, cantitatea de lumină naturală. În amenajarea acestui spațiu, simplitatea este o normă esențială și se traduce prin puțin mobilier, un număr restrâns de elemente de decor și o paletă cromatică redusă.
Alegerea mobilierului
În primul rând, trebuie să ții cont de spațiul disponibil, dar nu încerca să plasezi multă mobilă dormitor într-o astfel de încăpere, căci, în loc să obții un efect odihnitor, vei realiza exact inversul acestuia. E drept, un dormitor cu o suprafață mare permite și adăugarea unui dulap, a unei comode sau a unei măsuțe de toaletă, fără a da impresia de îngrămădeală.
Simetria este o soluție care nu da greș vreodată, indiferent de mărimea camerei. Piesa de rezistență a dormitorului este, fără doar și poate, patul, căci toată încăperea este centrată în jurul lui. Indiferent dacă îl lipești de perete sau îl lași pe mijloc, alege unul mare, în care să poți dormi cum vrei, chiar și pe diagonală, dacă e cazul. Nu face rabat de la mărime, ci mai degrabă renunță la alte obiecte de mobilier sau așază câteva etajere pe perete.
O noptieră poate fi inclusă în designul patului sau poate fi cumpărată separat, cu amendamentul ca toate elementele de mobilier să aparțină aceluiași stil – retro, modern, clasic – sau, cel puțin, să fie realizate din același material.
Cromatica abordată
Dacă, pe vremea bunicilor, pereții dormitorului erau văruiți în alb, odată cu trecerea anilor, vechile trenduri au fost înlocuite de altele. Desigur, ai libertatea de a alege orice culoare pentru a-ți zugrăvi dormitorul, dar nu uita că unele culori, cum ar fi cremul, bejul sau nuanțele pastel au un efect odihnitor, spre deosebire de cele puternice sau calde.
Dacă vrei un perete accent, într-o nuanță diferită față de restul încăperii, poți cumpăra tapet. Tapetul sau fototapetul sunt alegeri inspirate pentru a decora sau redecora pereții dormitorului. În plus, dacă te plictisești foarte repede, poți să îl schimbi. Dacă te tentează variantele decorate cu dungi verticale sau orizontale și nu știi ce să alegi, ține cont că dungile verticale dau senzația de înălțime, așadar sunt recomandate pentru camerele cu tavan jos. Dungile sau imprimeurile pe orizontală se potrivesc încăperilor din casele sau apartamentele de odinioară, cu tavan foarte înalt.
Dacă mergi pe varianta nuanțelor neutre, deschise, poți aduce o pată de culoare în cameră cu ajutorul draperiilor și al pernelor. De un real ajutor îți vor fi lustrele și veiozele care vor lumina camera și care sunt accesorii foarte importante.
Atunci când îți personalizezi dormitorul, pentru a nu-l lăsa fad și impersonal, încearcă să alegi ceva care te reprezintă. De exemplu, dacă ești pasionat de tradiții, poți să optezi pentru un covor cu motive populare și câteva obiecte de decor cumpărate de la târgurile de meșteșugari.
Sursă foto: unsplash.com