balansoar

De ce să alegi un balansoar de grădină? Pentru multitudinea de activităţi pe care le poate acoperi acest obiect, dar şi pentru aspectul său multifuncţional, astfel încât să înlocuiască cu brio un leagăn, un fotoliu, un pat sau un hamac. Cu balansoarul potrivit, te poţi bucura de multe dintre activităţile tale din interiorul casei, dar şi din exterior, fără să pierzi atingerea razelor soarelui.

Cum alegi balansoarul de grădină potrivit
Tipuri de balansoar de grădină
Recomandări

Cum alegi balansoarul de grădină potrivit

Achiziţionarea unui balansoar este o alegere importantă. Scopul pentru care va fi folosit scaunul, materialele din care este construit, stilul, designul, culoarea și confortul joacă un rol important. Pentru a evalua balansoarul, îl poţi analiza ca durabilitate (cât de mult va rezista atunci când este lăsat afară?), întreţinere (cât de ușor este de îngrijit?), aspect (cum va arăta în timp?), confort (cât de confortabil este?), greutate (cât de ușor este să muți balansoarul într-un depozit, spre exemplu?) şi preț (raportul calitate/ preţ este unul bun?).

Înainte de toate, pentru că va fi amplasat în grădină, balansoarul trebuie să aibă un material rezistent, care să nu cedeze în fata intemperiilor, a dăunătorilor sau a temperaturilor extreme. Balansoarele clasice sunt realizate din materiale cum ar fi stejarul, răchita sau ale tipuri de lemn. Dintre toate opţiunile, îţi recomandăm însă ratanul sintetic pentru că este suficient de rezistent la toate surprizele mediului exterior, dispune de un aspect plăcut, este durabil şi economic.

Dacă aspectul casei şi al grădinii se încadrează în stilul rustic, poţi opta pentru un tip de lemn însă preţul va fi mai mare şi cel mai probabil materialul va trebui tratat periodic. Plopul, lemnul netratat de răşinoase şi anumite tipuri de stejar au tendinţa să putrezească uşor, la expunerea afară. Ca alternativă, există şi balansoarele din plastic şi materiale textile care nu denotă multă eleganţă dar sunt foarte practice.

Nu pierde din vedere nici mărimea balansoarului. Aceasta este dată de rolul său: să fie un loc de lectură sau unul în care să tragi un pui de somn după-amiaza? Dacă ai o curte mică şi îl foloseşte câte o persoană pe rând doar pentru a-şi bea cafeaua, un balansoar de o persoană este alegerea potrivită dar dacă ai copii, alege unul mare în care cei mici se pot juca.

Tot de rolul balansoarului şi îndemânare ţine şi mecanismul acestuia. Balansoarul cu susţinere proprie este cel mai practic, deoarece îl poţi aşeza în orice loc din grădină sau de pe terasă şi nu necesită un montaj special sau alte obiecte care să-l susţină. În schimb, balansoarul suspendat este uşor mai dificil de montat pentru că are nevoie de un obiect ajutător, precum un copac sau un suport independent.

Nu uita şi de accesoriile unui balansoar. Cel mai adesea, necesită o saltea confortabilă care să se asorteze cromatic şi stilistic cu grădina, perne care să susţină spatele şi să ofere un plus de conform sau pături pentru serile răcoroase în care savurezi un ceai afară.

În cele din urmă, trebuie să te încadrezi şi în buget. Balansoarele încep de la 150 de lei (cele mai simple, sub forma unui scaun) sau de la 40 de lei, dacă optezi pentru un hamac, şi pot ajunge şi la 2500 de lei. Din fericire, exista o gamă largă de modele cu diferite preţuri iar achiziţia poate fi realizată atât online de pe Emag, spre exemplu, cât şi din magazine fizice, precum Ikea, Dedeman sau Kika, ba chiar şi de la Jumbo. Pentru un buget între 50 şi 100 de lei, îţi recomandăm Hamac Kring Ibiza, 200×150 cm.

Dacă nivelul creşte până la 200-500 lei, poţi opta pentru un set hamac de drumeţie despre care vom vorbi în rubrica următoare. Balansoarul Kring de o persoană sau de 2 este recomandat pentru un buget de până la 1000 lei iar Strend Pro Hurghada pentru cei care sunt dispuşi să dea şi 1500 lei.

Tipuri de balansoar de grădină

Un balansoar tradițional se rotește înainte și înapoi pe picioarele curbate şi poate fi folosit atât în interior cât şi în exterior. Avantajele unui balansoar tradițional includ cheltuielile și durabilitatea. Designul simplu face acest tip de balansoar mai puțin costisitor decât alte scaune, iar lipsa pieselor mobile păstrează riscul de rupere la minimum. Desigur, poate fi destul de inflexibil şi, în funcţie de lemnul ramei, destul de greu.

Cel mai popular model de balansoar este cel care seamănă cu o canapea. Îl găseşti cel mai des în grădinile autohtone, folosit pe terase, pe verande pentru că este practic şi uşor de instalat şi utilizat. Poate susţine de la 2 la 4 persoane şi poate fi realizat dintr-o întreagă gamă de materiale, de la ratan la plastic, în funcţie de preferinţe şi stilul în care sunt amenajate grădina şi casa.

Balansoarul similar unui hamac se pretează pentru o singură persoană. Se integrează în orice colţ de natură, nu neapărat în curtea proprie, este mai intim decât modelul canapea şi-l poţi lua cu tine în excursii, în funcţie de mărimea lui.

Cel mai costisitor model este cel de tip fotoliu, care se aseamănă cu o scoică. Are un design modern şi este foarte confortabil, adesea proiectat ergonomic pentru a-ţi susţine spatele sau pentru a-ţi oferi, cel puţin, o poziţie confortabilă.

Recomandări

Pentru a te ajuta să-ţi faci o idee, vom prezenta câteva dintre modelele menţionate anterior.

Dacă eşti în căutarea unui balansoar de o singură persoană, unul dintre preferatele noastre este Kring Bora Bora, atât pentru design-ul modern cât şi pentru posibilitatea de a fi tratat ca un şezlong. Structura metalică foarte rezistentă elimină riscul de a te accidenta în timpul legănatului iar umbrela te va proteja de soare, mai ales că modelul este ideal şi lângă piscină. Poate suporta o sarcină de până la 120 kg şi oscilează în jurul preţului de 600 lei.

Ca balansoar tip canapea, poţi opta pentru Tarrington House Basic, cu suport metalic şi rezistenţă la umiditate. Este perfect pentru 3 persoane şi susţine 330 kg. Dacă preferi unul pentru 4 persoane, alege modelul Sorrento din aceeaşi gamă, de data asta sprijinit într-un suport de oţel pentru a susţine o greutate mai mare.

Acesta poate fi folosit şi pe post de pat pentru o persoană. Dacă vrei un culcuş pentru mai multe persoane pentru somnul de după masă, poţi alege modelul Kring Suri  de 175x203x200 cm, disponibil pe culoarea negru sau portocaliu. De altfel, gama Kring are suficiente modele pentru a acoperi toate nevoile, de la un simplu hamac la balansoare masive, multifuncţionale.

Investeşte într-un balansoar rezistent, care nu va fi uşor deteriorat de intemperii şi razele soarelui, şi foloseşte-l pentru a-ţi extinde gama de activităţi în afara casei.

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda