Adaptabile la multe tipuri de sol, estetice şi foarte rezistente, florile de piatră înfrumuseţează orice spaţiu. Floarea de piatră sau portulaca vine din America de Sud, din ţinuturile îndepărtate ale Braziliei şi Uruguayului, şi are frunze cărnoase şi suculente şi flori intens colorate, similare florilor de cactus. Acestea se regăsesc în nuanţe diferite, precum roşu, portocaliu, galben, roz, violet şi alb. Dacă eşti în căutarea unei plante care să nu necesite prea multă îngrijire, iată că floarea de piatră se creşte aproape singură.

Condiţii de creştere
Înmulţirea florilor de piatră
Proprietăţi terapeutice

Condiții de creștere

Portulacul, aşa cum i se mai spune în cultura populară, a ajuns în Europa pe la 1700 şi de atunci este crescută fără dificultate în special în sud şi-n centrul continentului. Are o statură mică, de 10-30 cm înălţime, iar frunzele, mici şi înguste, nu depăşesc 2 cm lungime.

Aceste plante pur şi simplu iubesc soarele. De aceea, cele mai inspirate locuri în care le poţi poziţiona sunt cele mai însorite din grădina sau într-un ghiveci aflat în cea mai luminoasă parte a casei.

Se plantează într-un sol uscat, cu puţin humus şi mult nisip. Acesta trebuie să fie bine drenat, altfel rădăcinile plantei pot putrezi, drept consecinţă planta va muri. Dacă are acces la precipitaţii, acestea pot reprezenta unicul mod în care să fie udată. Dacă o ţii într-un balcon închis, ud-o foarte rar, atunci când sunt perioade caniculare şi doar dacă pământul de la suprafaţă este uscat.

O altă veste bună este că floarea de piatră este aproape lipsită de boli şi se dezvoltă uşor oriunde. Poate atrage dăunători precum afidele, melcii sau limaxul dar se tratează cu insecticid, fără probleme. Va face flori anual pe timpul verii, atâta timp cât este soare. Dacă o ţii la umbră sau pe timpul nopţii ori vremii înnorate, florile nu se dezvoltă sau se închid.

Fertilizarea se realizează cu orice tip de îngrăşământ pentru flori, fără a avea importanţă dacă este lichid sau granulat.

Înmulțirea florilor de piatră

Recoltează seminţele pe culori, astfel încât să ai controlul cromatic asupra grădinii tale. Ele pot fi cultivate cu succes şi în jardiniere, într-un amestec de pământ de flori (30%) şi restul nisip cu pietriş, pentru a permite drenarea.

Floarea de piatră se înmulţeşte prin seminţe, fie în luna martie într-o încăpere încălzită, fie direct pe locul de cultivare în aprilie-mai. Se recomandă ca după acest proces, seminţele să fie acoperite cu un strat gros de pământ.

Proprietăți terapeutice

Florile de piatră se folosesc şi ca leac în medicina alternativă. Petalele lor conțin acid betulinic și betaxantină. În plus, aceste plante au în compoziție carotenoizi, acizi polifenolici, flavonoide, polizaharide. Au şi un conținut foarte mare de fier și de vitamine.

Dintre componentele acestei plante, comestibile sunt frunzele și semințele, care se consumă crude, fierte sau murate. Semințele pot fi și măcinate, transformându-se într-o pulbere utilizată în supe sau folosită în cereale.

Chiar şi peste hotare, în medicina tradițională orientală, floarea de piatră este folosită pentru ameliorarea durerilor de gât, având rezultate satisfăcătoare la nivelul faringelui.

În Thailanda, sucul proaspăt din frunze și tulpini de flori de piatră se aplică extern împotriva mușcăturilor de insecte, a arsurilor și a erupțiilor cutanate. Astfel, planta şi-a dezvoltat reputaţia de ingredient depurativ.

Floarea de piatră, prea puţin cunoscută la noi, poate fi o alegere minunată din punct de vedere decorativ, mai ales că nu este deloc pretenţioasă şi se adaptează chiar şi la umbră. De asemenea, ea poate fi introdusă în anumite preparate, pentru a spori cantitatea de vitamine, aşa că ai toate motivele să o descoperi şi în realitate.

Sursa foto: Shutterstock

Total
2
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda