Dacă vrei să oferi stil și personalitate unei încăperi, indiferent dacă este vorba de camera de zi, birou sau zona de întâmpinare a clienţilor, aplicarea unui tapet pe pereţi reprezintă alegerea ideală. Îţi prezentăm în rândurile următoare câteva trucuri pentru a te ajuta să alegi modelul cel mai potrivit pentru tine.
Montarea tapetului
Tipuri de tapet
Avantajele tapetului
Modele de tapet
Tapetul în living
Tapetul în dormitor
Tapetul în bucătărie
Cum să alegi tapetul
Modele de tapet pentru orice tip de design interior
Pereții reprezintă o parte esențială a camerei și modul cum în care îi accesorizezi se va reflecta asupra ambianței întregii locuinţe. Dacă te-ai hotărât să-i colantezi cu tapet, asigură-te că ai un spațiu lipsit de umezeală și studiază puțin decorațiunile, texturile și obiectele de mobilier cu care va interacționa vizual, pentru a evita supraaglomerarea. De asemenea, încearcă să elimini din start modelele de tapet închise la culoare, care vor aduce o ambianță întunecoasă și neprimitoare.
Montarea tapetului
Dacă vrei să te apuci să montezi tapetul vei avea nevoie de câteva echipamente:
- Tapet de calitate – o cantitate suficientă. Multă lume măsoară din ochi. Pentru a evita să rămâi cu peretele gol sau să mergi apoi iar la magazin și să descoperi că modelul minunat ales de tine s-a terminat este bine să măsori înainte cu o ruletă și să iei cu un rulou în plus pentru a fi sigur că acoperi toate colțurile și locurile accesibile greu dar vizibile de la distanță
- Pastă pentru tapet – cea mai bună variantă este să iei una gata preparată de la magazin pentru a economisi timp și pentru a evita mizeria care se face când amesteci tuburi sau culori în casă. Alternativ poți alege tapet autoadeziv sau autocolant iar procedura de montare va sări peste aplicarea adezivului
- Pensulă pentru aplicarea pastei de tapet
- Un cuțit special pentru tapet sau o foarfecă ascuțită – în general, se folosește cuțitul însă pentru bucățile de tapet care nu se desprind din cauza adezivului merge de minune foarfeca. De asemenea, vei avea nevoie de foarfecă pentru a tăia tapetul de pe rolă
- O ruletă, o linie și un creion (sunt recomandate ca alternative clasice la aplicațiile de pe telefon care trasează “linii” pe perete sau tapet)
- 1-2 lavete pentru a șterge tapetul după ce a fost pus pe perete
- O masă stabilă
Înainte de a te apuca de treabă este bine să te asiguri că peretele este curat, uscat și lipsit de praf sau pânză de păianjen. Dacă există denivelări pe pereți este bine să le repari (de exemplu, să folosești un șmirghel fin) înainte de a te apuca de pus tapet. Îndepărtează rafturile, cuiele, șuruburile și alte obiecte (de exemplu, tablouri și alte elemente decorative) care ocupă peretele.
Lasă-ți o zi liberă și ocupă-te cu organizarea înainte de toate – pune toate lucrurile de care ai nevoie pentru a pune tapetul la îndemână.
Sfaturi utile pentru a monta tapetul
- Începe tapetarea prin alegerea unui perete “ușor”. Asta înseamnă că el trebuie să fie fără prize
- Pe cât posibil începe dintr-o zonă care nu este ușor vizibilă atunci când este gata (de exemplu, cea acoperită de un fotoliu, de dulapuri sau de un corp de bibliotecă) astfel că dacă o dai ușor în bară rezultatul să nu fie în centrul atenției. Acest aspect îți permite și să îți intri în mână când vine vorba de punerea tapetului
- Măsoară lungimea peretelui care trebuie tapetat apoi mai adaugă 20 cm pentru a da spațiu pentru pereți inegali sau măsuri imprecise
- Desfă tapetul pe masă sau parchet apoi folosește-te de ruletă, linie și de creion pentru pentru a marca pe spatele tapetului unde trebuie tăiată.
- Taie cu grijă prima bucată
- Cu o aplicație de pe telefon sau o linie trasează ușor o linie verticală pe perete și folosește-te de această linie pentru a aplica corect și drept tapetul. Nu te baza pe forma peretelui sau pe linia ușii/ferestrei deoarece acestea pot fi de multe ori strâmbe
- De regulă, se pune adeziv atât pe tapet cât și pe perete însă dacă ești amator este bine să pui doar pe perete pentru a evita să te lipești sau să strici o bucată generoasă de tapet.
- Pune mai întâi colțurile de sus iar apoi rulează ușor spre partea inferioară cu ajutorul unei lavete uscate
- Apasă ușor pentru a nu strica forma tapetului și pentru a te bucura de rezultate (sigur nu vei dori ca tapetul să fie strâns în unele locuri sau să existe bule de aer). Un tapet îți permite să transformi spațiile prăfuite în decoruri spectaculoase
- Dacă există exces de hârtie de tapet (de multe ori va exista) folosește-te de cuțit pentru a tăia marginile inestetice
De asemenea, este bine să acorzi atenție și informațiilor prezentate pe ambalajul tapetului (uneori există mențiuni speciale care nu ar trebui ignorate).
Dacă ți se pare complicat poți oricând să apelezi la o firmă specializată în servicii de montare a tapetului și a altor detalii decorative (unele au chiar și catalog cu modele diverse de tapet din care te poți inspira).
Tipuri de tapet
În 1785, Christophe-Philippe Oberkampf a inventat mașina care imprima culori pe foile de tapet. De atunci, fabricarea acestuia a evoluat, iar astăzi ai la dispoziţie o întreagă varietate de modele. Dacă te-ai îndrăgostit de un anumit model la prima vedere, nu-l comanda înainte să arunci o privire și asupra unor altor tipuri. De altfel, clasicul tapet de hârtie are numeroase alternative: din mătase, vinil sau fibre naturale, ba chiar și textil. Acestea au caracteristici care le fac atractive pentru anumite încăperi: living, bucătărie, baie, dormitor, hol sau chiar tavan.
Curios este că tapetul a devenit atât de îndrăgit, încât oamenii aleg să tapeteze acum şi alte zone din casa: spațiul exterior, tavanul, ușa, șifonierul sau chiar rafturile. Iată care sunt tipurile de tapet dintre care poți alege:
Din căptușeala de hârtie
Nu este un tapet decorativ, deoarece nu are un finisaj imprimat. Se aplică pereților sau plafoanelor goale, în pregătirea pentru ilustrarea sau tapetarea lor cu tapet decorativ. Scopul principal al lipirii hârtiei este de a acoperi imperfecțiunile minore ale pereților înainte de vopsire sau de a ascunde o culoare puternică, aplicată anterior, înainte de aplicarea unui tapet sau a unei vopsele colorate în nuanțe pale.
Tapetul clasic
Este unul dintre cele mai populare tipuri. Poate fi simplu sau dublu stratificat. Produsul se remarcă prin folosirea celulozei. Aceasta este ecologică şi permite pereților să respire, fiind utilizată pe scară largă pentru dormitoare (în special dormitoare pentru copii) și săli de mese. Culorile pot varia de la alb, crem și roz pal pentru camerele întunecate (de exemplu, cele în care lipsesc ferestrele) până la albastru, violet sau verde pentru încăperile foarte luminoase.
Tipurile de tapet clasic sunt foarte accesibile şi pot fi găsite în orice magazin de design interior înfrumusețând decorurile oricărei case. Tapetul nu se poate curăţa cu apa, iar culorile se estompează la soare. Unele modele sunt mai puțin rezistente la umezeală.
De vinil
Tapetul de vinil constă într-un strat de suport, hârtie sau fibră și un strat acoperitor din material plastic. Avantajele pentru această categorie de tapet sunt evidente: sunt lavabile, rezistente la lumină, relativ ieftine și extrem de durabile, ceea ce le face ideale pentru camerele frecvent utilizate (bucătării, săli de mese, băi).
La un interval de 10-20 de ani ar trebui schimbate. Modelele de tapet de vinil variază foarte mult în funcție de culoare și model, pot imita lemnul, piatra sau cărămida. Cu toate acestea, tapetul nu permite pereților să respire, motiv pentru care nu ar trebui sa îl folosiți în dormitoare și spații prost ventilate.
În relief
Tapetul în relief produce un contrast interesant cu pereții simpli și pot reprezenta adevărate ornamente atunci când nu ai tablouri sau rafturi. Texturile pot varia de la imprimeuri delicate și moi, inspirate din ţesături, pană la geometrii dramatice.
Pelicula de tapet în relief poate ascunde defectele peretelui: zgârieturi, fisuri și rugozitatea peretelui în general. Ele pot fi vopsite. Trebuie să luaţi în considerare şi dezavantajele colantăii cu tapet: este greu de montat corect, iar la îndepărtarea lui se poate deteriora tencuiala.
Din țesătură
Modelele acestea reprezintă cea mai nouă tendință în materie de decorațiuni interioare. Ţesăturile sunt realizate dintr-un amestec special de fibre naturale și sintetice, făcându-le lavabile și respirabile. Veți găsi aceste fibre în multe produse de uz casnic, cum ar fi pungi de ceai, filtre de cafea și tifon.
Deoarece aceste modele de tapet sunt capabile să respire, acest lucru le face perfecte pentru bucătării și băi. Aceste accesorii pentru pereţi sunt de asemenea rezistente la rupere, ideale pentru că nu vor fi deteriorate în timpul instalării sau îndepărtării. Acestea sunt produsele cele mai prietenoase și ecologice de pe piațăi, ele sunt incredibil de ușoare și necesită mai puține eforturi pentru instalare. Pot fi folosite și ca bază pentru pictură. Cu toate acestea, tapetul țesut este scump și nu poate fi spălat.
Din fibră de sticlă
După cum sugerează și numele, aceste modele de tapet sunt fabricate din fibre de sticlă țesute și lipite împreună pentru a forma un material de tablă. Datorită modului în care sunt produse, ele sunt incredibil de puternice și oferă o armătură mare pentru orice perete sau tavan.
Fabricate din materiale naturale non-toxice, cum ar fi cuarț, sifon, var și dolomit, acestea sunt considerate produse ver. Acestea sunt rezistente la flacără și împiedică răspândirea focului, un avantaj-cheie pentru siguranță. După aplicarea profesională, pot fi vopsite de mai multe ori fără peeling sau chiar tencuite.
Pelicula din fibră de sticlă este una dintre cele mai bune modalități de a trata deseori crăpăturile de perete. Adezivii speciali rezistenți la apă și fibrele de sticlă oferă o barieră pentru umezeală. Proprietățile lor de izolare vor reduce sau chiar vor stopa creșterea mucegaiului. Fibra de sticlă este un material uşor, extrem de puternic si robust. Dezavantajele utilizării sunt prețul ridicat şi flexibilitatea scăzută.
Avantajele tapetului
Un tapet personalizează încăperea și o face specială, capabilă să atragă atenția cu ușurință. El reflectă atât stilul casei, atunci când este ales corect și în armonie cu piesele de mobilier, cât și stilul proprietarului și slăbiciunile sale pentru anumite modele vizuale: geometrice, florale, scandinave sau pop art.
Tapetul poate contrasta chiar cu ceilalți pereți netapetati, realizând un joc estetic interesant, printr-un accent de culoare.
În plus, există modele de tapet pentru orice buget. În ultima perioadă s-a înregistrat o creștere a popularitătii și a crescut numărul de produse și mărci disponibile, destinate unor bugete diferite. Deși tapetul are un cost de instalare mai mare decât vopseaua, acesta durează mai mult. Tapetul poate dura pană la 15 ani, în timp ce vopseaua ar trebui refăcută la fiecare 3 ani.
Tapetul poate camufla anumite defecte ale pereților și este, de cele mai multe ori, ușor de aplicat și ușor de curățat. Există și variante ecologice.
Modele de tapet
Modelul de tapet depinde de multe lucruri de la gusturile personale la camera pe care urmează să o decoreze și culorile preferate. Mai jos sunt principalele modele de tapet:
- Tapet formal – oferă eleganță oricărei încăperi. Este potrivită pentru holurile încăpătoare și variază de la tapet pictat manual la culori neutre și damask (un tapet din mătase, lână, bumbac sau in țesut cu decorațiuni în relief)
- Tapet glamour – acesta iese în evidență prin culoare, sclipici sau tot felul de paiete sau chiar pene. Un astfel de tapet scoate din anonimat orice cameră
- Tapet “banal” – oferă culoarea încăperii și te scutește de o mână de var și mizerie de nedescris
- Tapet country – include motive, prin culoare, textură și combinații de culori și imagini, de viața tihnită de la țară. Poate fi potrivit pentru dormitor, transformând această încăpere într-un adevărat sanctuar
- Tapet în stil victorian – include, de cele mai multe ori, materiale din bumbac, lână sau mătase și modele florare și culori prăfuite specifice acestei perioade istorice
- Tapet modern – se remarcă prin formele geometrice sau liniile abstracte prezente, de asemenea, și în cazul mobilei moderne
De asemenea, dacă ai perdele și tot felul de accesorii în casă este bine să temperezi decorul cu un tapet minimalist sau neutru pentru a nu mai încărca și mai mult spațiul. Dacă, pe de altă parte, ai multe ferestre, poți alege un tapet negru decorat cu linii, curbe sau cercuri pentru a mai închide din lumina încăperii. Pe de altă parte, dacă ai o încăpere joasă o poți lungi vizual alegând un model cu dungi verticale.
Tapetul în living
Tapetul din living este foarte important. Gândește-te la cât timp vei petrece aici. Dacă iei des cafeaua cu prietenii sau dacă ți-ai amenajat un mic birou în această încăpere, ar trebui să te ferești de tapetul încărcat (acela care include atât linii și dungi cât și texturi 3D și culori puternice) și să optezi, în schimb, pentru nuanțe neutre sau calde/pastel care oferă o atmosferă primitoare și schimbă banalul pereților goi.
Gândește-te și dacă vrei ca întreaga casă să meargă pe același stil de culori/modele. Dacă vrei așa ceva trebuie să te gândești de la început ce stil s-ar potrivi cu membrii familiei și personalitatea voastră. Există inclusiv colecții de tapet care deși nu au fix același model se potrivesc de minune atunci când sunt alăturate.
De asemenea, tapetul cu flori sau elemente din natură este nu iese niciodată din modă, este rochia neagră a designului interior.
În fine, mobila din living contează și ea atunci când alegi tapetul. Dacă ai o mobilă simplă din piele și o bibliotecă, poți pune fără probleme un tapet cu linii verticale, forme geometrice sau tot felul de desene care să îți însenineze ziua.
Pe de altă parte, dacă ai mobilă shabby chic sau art deco, masivă sau în culori puternice, poți tempera acest lucru alegând nuanțe neutre, galben pai, verde deschis sau roz prăfuit.
Tapetul în dormitor
Alegerea tapetului în dormitor depinde mult de mobila pe care o ai și de stilul camerei, de personalitate și de culorile și modelele preferate.
Dacă stilul dormitorului este unul romantic, tapetul floral sau din damask (cu linii fine, dungi sau alte modele discrete), culorile neutre sau pastel se potrivesc de minune. Dacă vrei să scoți din anonimat o cameră banală poți alege un tapet simplu în stil stucco (care oferă iluzia de încrețituri). Pentru un plus de calm și o atmosferă primitoare poți alege să pui tapet cu model organic, natural sau floral în spatele tăbliei patului.
Dacă vrei să mergi pe o direcție modernă sau ești pasionată de modă, încearcă tapetul cu modele geometrice și accente metalice. Modelele florale masive sau dungile mari (cu grosimi mai mari de 5 cm) sunt, de asemenea, potrivite pentru pasionații de modă. Pe de altă parte, dacă ești adeptul tradiționalului mergi pe dungi verticale sau tapet din lână, bumbac sau in care pune în valoarea mobila din dormitor.
Chiar dacă unele forme de tapet arată spectaculos în cafeneaua ta preferată pot deveni prea obositoare în dormitor. Gândește-te cum îți petreci timpul în această cameră. De cele mai multe ori este destinația de somn sau pentru a te destinde în fotoliu cu muzică instrumentală pe fundal.
Din acest motiv este bine să alegi dungi verticale dacă îți dorești să înalți vizual încăperea sau dungi orizontale pentru a o lungi pe lat și culori calde pentru o atmosferă relaxantă. Este bine să eviți tapetul cu modele încărcate (acestea se potrivesc livingurilor cu multe ferestre), multe culori și dungi; tind să încarce camera și o fac să pară mai mică.
Tapetul în bucătărie
Atunci când vine vorba de tapetul pentru bucătărie este bine să mergi mai mult pe utilitate decât pe modele. Contează foarte mult materialul tapetului. Tipurile tradiționale se murdăresc repede și își pierd din strălucire și în același timp tind să absoarbă mirosurile. În acest context, cea mai importantă regulă este să te ții la distanță de tapetul din material textil și să optezi pentru modele de tapet care pot fi șterse sau chiar spălate.
În general, cele mai bune tipuri de tapet pentru bucătărie sunt tapetul de vinil și tapetul care poate fi șters/spălat. Prin comparație cu tapetul din vinil, tapetul care se curăță este acoperit de un strat subțire de plastic transparent, fapt pentru care este mult mai rezistent la pete și urme de mâini.
În ceea ce privește modelul și culoarea, ai la dispoziție multe variante. Existe tapetul cu design simplu și culori neutre sau din contră, modele pline de culoare și viață care oferă energie oricărei bucătării. Asigură-te totuși că modelul și culoarea tapetului de bucătărie se potrivesc cu nuanțele mobilei.
Cum să alegi tapetul
Atunci când alegi tapetul, elimină non-culorile și extremele întunecate, mai ales dacă încăperea este mică și slab luminată, informează-te asupra caracteristicilor pentru a evita decolorarea prematură și ia decizia în raport cu mobila cu care va interacționa vizual.
Analizează specificul camerei
Dormitorul ar trebui să fie un spațiu destinat relaxării. De aceea, peretii dormitorului sunt de obicei simpli și vopsiti în culori pastelate. Un decor frumos de perete poate fi revigorant și relaxant în același timp, de aceea, tapetul poate fi o alegere excelentă. Poți opta pentru un model floral subtil sau pentru ceva mai elaborat, poate o imagine inspirată de natură sau ceva complet diferit, precum un model geometric. Pentru dormitorul celui mic, alege modele ludice.
O altă cameră care poate beneficia de un tapet colorat este bucătăria. Aici ai libertatea de a te juca cu culori și modele și poți crea ceva personal, plin de bucurie, dar și reconfortant. Bucătăria este cel mai adesea vopsită in alb sau într-o culoare neutră, însă alte culori, mai vibrante, nu ar trebui excluse. De exemplu, poți opta pentru un model geometric similar cu plăcile de faianţă și nu trebuie să fie neapărat o combinație alb-negru. Motivele florale nu sunt potrivite pentru acest spațiu.
Unele case au și birouri. Ca orice alte camere ale casei, trebuie să fie decorate și ele. În acest caz, modelele îndrăznețe și motivele florale este indicat să fie evitate. Un birou ar trebui să arate profesional, cât mai simplu și mai funcțional posibil. Totuși, există câteva opțiuni pentru tapet. Poți opta pentru ceva simplu din punct de vedere al culorii, dar cu textura sau, dacă preferi ceva diferit, poți alege un tapet colorat pentru doar unul dintre pereți, lăsând restul spaţiului gol.
Analizează modelul
Dacă îţi plac modelele geometrice, florale sau pop art, ia în calcul şi aceste aspecte:
- Dungile orizontale vor mări o cameră și vor face ca tavanul să pară mai scund.
- Dungile verticale adaugă volum într-o cameră și fac plafonul să pară mai înalt.
- Un tapet cu fundal luminos va face o cameră să pară mai mare, în schimb un tapet mai închis va face camera să pară mai mică.
- Daca modelul este prea încărcat, îl poţi folosi doar pe un perete.
Informează-te asupra materialului
Tapetul de vinil este cel mai popular și este cel mai ușor de montat și curățat, ceea ce îl face grozav pentru începători.
Există două tipuri de tapet de vinil. Tapetul cu un strat de vinil poate fi curăţat cu apă cu săpun. Are suport de hârtie, care este acoperit cu un un strat de vinil când este instalat. Pe de altă parte, tapetul solid de vinil este complet impermeabil și este ideal pentru bucătării și băi. Acest tip de tapet poate fi mai dificil de eliminat decât altele.
Măsoară dimensiunile
Pentru a lua dimensiunile mai uşor, ia în considerare următoarele aspecte:
- Măsoară pereții și înmulțeşte înălțimea cu lățimea fiecărui perete, pentru a afla aria lor, in metri patraţi.
- Scade toate ferestrele și ușile.
- Examinează eticheta rolei pentru a calcula de câte ai nevoie, comparând dimensiunea rolei la dimensiunile pereţilor tăi.
- Cumpăra o rolă suplimentară pentru a te asigura că ai destul material. Greșelile sunt frecvente așa că este mai bine să ai o rolă în plus (care poate fi returnată), decât să cauti ulterior şi să nu mai gaseşti modelul ales de tine.
În ceea ce privește aplicarea, ai nevoie de:
- o scară
- adezivul potrivit pentru tapetul ales
- foarfece sau cutter
- nivelă cu bulă de aer
- ruletă și creion pentru măsurare
- șpaclu sau o spatulă
- perie sau spatulă
- o găleată cu apă
Pentru a veni în ajutorul tău îţi prezentăm și un video cu instrucțiuni de montaj:
Tapetul adaugă de multe ori nota finală într-un spațiu şi poate schimba complet stilul acestuia. Sperăm ca acest material să te ajute să alegi modelul potrivit şi să îl aplici corect.
Modele de tapet pentru orice tip de design interior
Dacă în ciuda faptului că ai ajuns până aici cu cititul, tot nu ești convins să tapetul este potrivit pentru locuința ta, cele 20 de modele de mai jos s-ar putea să îți schimbi părerea.
Sursa foto: Shutterstock