Specialiștii în design interior recomandă, în unanimitate, ca fiecare tip de cameră să fie iluminat într-un mod specific, în funcție de destinația sa. În designul interior, paleta de culori bine aleasă, formele și texturile armonizate într-un mod potrivit sunt esențiale, însă un spațiu nu va avea niciodată strălucire fără sisteme de iluminat potrivite.   

Un iluminat interior de calitate și lumina naturală ne vor face să ne simțim confortabil și în siguranță, dar și să ne desfășurăm activitățile în cele mai bune condiții. Ar trebui să mai știm că lumina și culoarea se influențează reciproc, așa că alegerea unor corpuri de iluminat potrivite este esențială și pentru a pune în evidență designul unei camere.  

Livingul este unul dintre spațiile cele mai utilizate ale casei și din acest motiv trebuie să luăm în considerare folosirea unor corpuri de iluminat economice. Totodată, acesta este un spațiu versatil care permite folosirea tuturor tipurilor de iluminat. În primul rând, trebuie să avem în vedere iluminatul general pentru care putem folosi un candelabru de tavan sau o lustră, de preferat cu variatoare de intensitate. De asemenea, putem folosi surse secundare de lumină precum spoturi, scafe de rigips cu lumina ascunsă, lămpi sau lampadare pentru a delimita spațiul (citit, urmărit televizor etc.), dar și pentru a pune în evidență anumite obiecte de decor.

Dormitorul este iluminat cel mai adesea cu o lustră de tavan, pentru ambient, lămpi de citit instalate pe fiecare parte a patului, lumini de accent pe anumite obiecte (tablouri sau fotografii) și lumini de serviciu (pentru dressing sau masa de machiaj). Lumina recomandată pentru dormitor este cea galbenă, caldă și reglabilă, care ne va ajuta să ne odihnim mai bine. Lumina din tavan nu trebuie să fie foarte puternică și nici cea de pe noptiere nu trebuie să depășească 60 de wați, pentru a oferi cele mai bune condiții de citit.      

Biroul de acasă are, de asemenea, nevoie să îi instalăm o lumină de ambient și una de lucru. Este binecunoscut că în liniștea acestuia ne putem concentra mai bine la proiectele dificile, așa că merită să îi acordăm cea mai mare atenție. Dacă acesta este situat într-o cameră de sine stătătoare, este de preferat să alegem pentru acesta lumina rece, întrucât aceasta crește productivitatea, fiind cea mai apropiată de lumina naturală a soarelui. Iar pentru un aport optim de lumină, este important să iluminăm individual masa de lucru sau pupitrul.

Bucătăria este spațiul cu cele mai multe puncte de interes, dar și cel mai des folosit și din acest motiv acesta necesită instalarea unui număr mare de corpuri de iluminat. Deasupra mesei este recomandată lumina caldă și corpurile de iluminat suspendate, la o înălțime cuprinsă între 70 cm și 80 cm. Deasupra blatului de lucru putem folosi spoturi cu lumină rece, puternică, iar zonele de gătit și de spălat vasele au, în același timp, nevoie de iluminat separat. Și aici se poate folosi iluminatul de accent pentru a pune în vedere, de exemplu, un dulap cu porțelanuri.   

Baia are, de obicei, dimensiuni mai mici și nu necesită prea multe corpuri de iluminat. În principal, se recomandă instalarea unei surse de lumină centrală, pe plafon, și a uneia la oglindă. Se recomandă ca oglinda să fie iluminată fie de sus, fie de pe ambele laturi, pentru ca lumina să se proiecteze frumos pe față, fără umbre. Mai putem folosi lumini și pentru decorarea căzii sau a cabinei de duș și care vor crea senzația de atmosferă relaxantă. Și ce nu trebuie să uităm este să procurăm corpuri de iluminat potrivite pentru baie, care este un mediu umed.

Holul este, în cele mai multe cazuri, lipsit de ferestre, motiv pentru care este nevoie de soluții de iluminat eficiente. În același timp, acestea trebuie să fie și elegante, pentru că holul este spațiul care creează prima impresie vizitatorilor. Dacă spațiul este mic, putem folosi corpuri de iluminat în nuanța pereților și neapărat culori deschise, pentru a crea senzația de spațiu. În hol este nevoie de o lumină de tavan (care poate fi chiar și un candelabru) de dimensiuni potrivite și eventual de alte corpuri suplimentare asortate, care să pună în evidență obiecte de decor cum ar fi tablourile sau pentru iluminarea și siguranța scărilor, acolo unde este cazul.         

Este recomandat ca în fiecare cameră să nu existe doar o singură sursă de iluminat, pentru a evita locurile umbroase. Nu trebuie să omitem nici întrerupătoarele separate, nici sistemele de reglaj individuale pentru ca difuzia luminii să se facă frumos.     

Sursa foto: Unsplash

Total
28
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda