Unele plante au un parfum plăcut şi propice relaxării, astfel încât pot deveni remediul natural al insomniei. În plus, ele produc oxigen şi consumă dioxid de carbon, astfel încât să beneficiezi de aer curat în camera în care dormi. Exista însă şi anumite plante care pot provoca reacţii neplăcute sau chiar alergice. Pentru a-ţi fi mai uşor să alegi planta potrivită în dormitor, ţi-am pregătit o listă cu 10 propuneri tocmai bune:
Lavanda
Iasomia
Aloe vera
Planta şarpe
Iedera
Gerbera
Gardenia
Crinul Pacii
Valeriana
Palmierul bambus
Lavanda
Psihologii din Universitatea Wesleyan au făcut un experiment cu 31 de femei și bărbați care au mirosit ulei esenţial de lavandă înainte de a dormi, timp de câteva minute. Potrivit scanării creierului participanților, ei au dormit mai bine și au avut mai multă energie a doua zi, după acest tratament.
Fie ca o cultivi în ghiveci sau jardinieră sau o foloseşti sub forma uleiului, lavanda are un parfum puternic şi plăcut ce poate alunga insomnia, pentru că are un efect pozitiv asupra sistemului nervos. În plus, această plantă va arăta frumos în dormitor, mai ales dacă îi vei asorta culoarea cu o lenjerie de pat sau un accesoriu la vedere.
Planta de levănțică iubeşte căldura și lumina soarelui, deci asigură-te că o pui lângă o fereastră însorită și o uzi rar.
Iasomia
Iasomia reduce anxietatea și te ajută să dormi. În plus, calitatea somnului va fi mai bună, potrivit unui studiu realizat de Dr. Bryan Raudenbush și colegii săi de la Universitatea Wheeling Jesuit din Virginia de Vest.
Timp de trei nopți, aceştia au monitorizat 20 de persoane care dormeau, având în cameră un miros de iasomie, miros de lavandă sau niciun miros. Mirosul de iasomie a condus la o mai bună calitate a somnului.
În plus, în dimineața următoare, participanții au fost mai atenți și capabili să facă testele cognitive mai repede. Chiar şi adăugarea unui săpun cu miros de iasomie printre hainele din dulapul de lângă pat, vechea reţetă a bunicii de împrospătare, poate da rezultate, conform cercetătorilor.
Aloe vera
Aloe vera este una dintre acele plante care are o varietate mare de utilizări, cum ar fi ameliorarea arsurilor, întărirea sistemului imunitar, dar şi proprietăţi calmante ce contribuie la ameliorarea somnului. De aceea, aceasta este folosită în siropuri, ba chiar şi în saltele destinate celor ce suferă de insomnie.
Sucul de aloe vera este echivalentul unui cocktail de vitamine şi minerale, conţine vitamina A, B1, B2, B6, B12, C, E, acid folic iar mineralele din aloe vera includ calciu, sodiu, fier, potasiu, cupru, zinc, mangan, magneziu şi crom. Însă cel mai uşor mod de a te bucura de efectele benefice asupra somnului este de a aşeza pur şi simplu o floare de aloe vera în dormitor, într-un ghiveci.
Ca şi lavanda, aloe vera preferă lumina şi căldură, aşa că pune-o la fereastra pentru a se dezvolta corespunzător.
Planta şarpe
Această plantă, cunoscută și sub numele de “limba soacrei”, este un purificator natural de aer. Ea emite oxigen noaptea, îmbunătățind aerul din jurul tău, astfel încât să dormi mai bine.
De asemenea, este cunoscut faptul că elimină anumite substanțe chimice nocive ce pot provoca boli grave precum cancerul, cum ar fi xilen, tricloretilenă, toluen, benzen și formaldehidă. Formaldehida poate fi găsită în spray-ul de păr și poate începe prin a provoca probleme respiratorii, deci aceasta este o alegere excelentă pentru dormitor, conform studiilor NASA.
Iedera
O altă planta propusă de NASA pentru purificarea aerului, iedera este ușor de crescut și are nevoie doar de o expunere moderată la lumina soarelui.
Studiile au arătat că această plantă poate îmbunătăți simptomele alergiilor sau astmului, probleme ce influenţează somnul. Colegiul American de alergie, astm și imunologie a raportat că, într-un experiment din 2005, iedera a înlăturat 94% din bacteriile din aer și 78% din mucegai în doar 12 ore. Deoarece mucegaiul poate afecta respirația, iedera este cu siguranță o plantă ce trebuie luată în calcul pentru dormitor.
Asigură-te însă că nu va fi la îndemâna copiilor şi a animalelor de casă, pentru că este toxică pentru ei.
Gerbera
Aceste flori vesele te-ar putea ajuta sa te odihnesti mult mai bine. Cu florile lor roz, portocalii, galbene și albe, ele vor înfrumuseţa şi aspectul camerei.
De asemenea, eliberează oxigen pe timp de noapte, ceea ce te ajută să respiri ușor. Dacă suferi de apnee sau alergii, atunci aceste flori sunt cu siguranță recomandate. O avertizare, însă, pentru cei care nu au mai avut de-a face cu ea – deoarece gerbera este predispusă la boli fungice, are nevoie de o atenție deosebită, în special în ceea ce privește udarea și lumină la care este expusă.
Gardenia
Cu frunze verzi lucioase și flori frumos parfumate, gardeniile sunt o alegere populară pentru dormitoare. Studiile indică faptul că te pot ajuta să obții o calitate mai bună a somnului, pentru că aceasta poate fi la fel de eficientă ca și Valium în ameliorarea anxietății și instalarea somnului.
Cu toate acestea, gardeniile pot fi dificil de întreținut, deoarece necesită multă atenție pentru a-și păstra frunzele lor lucioase și florile delicate. Gardeniile de interior trebuie păstrate într-o încăpere luminoasă, dar nu amplasate în lumina directă a soarelui. Dar dacă suferi de insomnie sau de anxietate, merita să investeşti timp în aceste îndeletniciri decât să iei pastile.
Crinul păcii
Nu este doar plăcut pentru privire. Crinul păcii este o descoperire NASA, ajutând la filtrarea substanţelor dăunătoare din aer, a tricloretilenelor și a toxinelor de formaldehidă.
Umiditatea oferită de aceste flori poate crește umiditatea unei încăperi cu până la 5%. Acest lucru suprimă microbii din aer care pot duce la alergii și, de asemenea, ajută la ameliorarea senzaţiei de nas și gât uscat şi iritat, ce poate alunga somnul.
O poziție umbroasă și udarea săptămânală este tot ceea ce necesită crinul păcii în schimbul unui somn odihnitor.
Valeriana
Valeriana este o plantă cu flori perene, de culoare roz sau alb, care înfloresc vara.
În timp ce florile au fost folosite ca parfum în secolul al XVI-lea, rădăcina a fost folosită ca ceai sau tinctură din cele mai vechi timpuri. Medicul roman și filozoful Galen îl prescria pentru insomnie. Cercetări mai noi au arătat că Galen avea dreptate în prescripția sa de rădăcină de valeriană – simpla inhalare a mirosului te ajuta să adormi rapid și asigură o calitate mai bună a somnului.
Pune-o la fereastra dormitorului pentru că are nevoie din plin de soare timp de 6 ore pe zi.
Palmierul bambus
Această plantă mică este un purificator de aer fantastic. Înlocuieşte odorizantele de cameră chimice cu aceasta şi vei simţi diferenţa.
Nu numai că va avea contribuţii în păstrarea aerului curat în timpul zilei, dar te vei bucura și de un somn odihnitor de noapte. Având în vedere originile sale exotice, palmierul bambus va aduce un aspect tropical, cald în dormitor. Este destul de ușor de îngrijit – menține solul umed (dar nu foarte umed) și aşază planta în lumina directă a soarelui.
Iată cât de simplu este să obţii aerul curat care îţi poate aduce somnul odihnitor de noapte. Fie că alegi lavanda, iedera sau valeriană, cu siguranţă vei observa schimbări încă din primele zile ale amplasării plantei în dormitor. Ai grijă de ea iar ea va avea grijă de tine.
Sursa foto: Shutterstock