Atunci când locuința visurilor tale este o casă interbelică de pe la noi, un vechi conac englezesc sau o casă în stil colonial, nu pare că ți-ai putea vedea vreodată visul cu ochii. Dacă te poți mulțumi, însă, cu câteva elemente ale fiecărui stil, pe care le preiei și le aduci în locuința ta, casa pe care ți-o doreai, de fapt, începe să prindă contur.

Pentru o casă cu aer aristocratic, sau cel puțin elegantă, ai nevoie de câteva “împrumuturi” de la casele boierești autentice. Dacă sursa de inspirație este Bucureștiul interbelic, cu ale sale vile impresionante, te poți gândi deja la uși înalte, tapet și o sobă din ceramică, care poate avea rol strict decorativ. Dacă îți cauți inspirația pe alte meleaguri, ai putea înlocui soba cu șemineul, dar mai importantă va fi grădina, unde își poate găsi locul un heleșteu.

Sună complicat? Dacă nu ai nici vreme și nici buget pentru extravaganțe, dar visul rămâne, trebuie să știi că nu este necesar să preiei toate elementele care fac ca stilul unei epoci să fie ușor de recunoscut. Două-trei schimbări sunt suficiente, mai ales dacă întregești amenajarea cu diferite piese de decor, care nu trebuie să fie deloc costisitoare.

Iată despre ce ar putea fi vorba:

Reamenajează holul

În casele vechi, holul de la intrare este poate cel mai interesant spațiu din întreaga locuință. Ce găsim aici? Gresie sau marmură, candelabre, picturi și oglinzi supradimensionate.

Fă-ți temele referitoare la montarea gresiei, pregătește materialele și uneltele și treci la treabă, nu fără a cere o mână de ajutor. Cât despre candelabru – mai bine fără. Instalează, în schimb, câteva lămpi suspendate, de dimensiuni generoase, asta dacă pereții sunt suficient de înalți pentru un astfel de aranjament.

Construiește o sobă

Sobele și șemineurile sunt nelipsite din astfel de case, chiar dacă nu mai îndeplinesc decât un rol decorativ astăzi. Soluția la îndemână o reprezintă soba de teracotă, dar ia în calcul și varianta unei sobe din ceramică pictată, dacă bugetul îți permite o astfel de investiție.

Recondiționează debaraua

În Marea Britanie, banala debara a fost considerată multă vreme un lux, astfel de încăperi fiind întâlnite doar în casele familiilor înstărite. Ce-i drept, nu aveau rolul cu care le asociem astăzi: în debara nu se găseau rafturile cu murături, ci mobilierul nefolosit, care nu își găsea încă locul în nicio altă cameră.

Dacă locuiești într-un apartament, redă-i debaralei privilegiile de odinioară: nu este  nevoie să muți aici mese și scaune, dar poți recondiționa ușile, prin curățare, șlefuire și apoi vopsire, nu înainte de a aplica un grund. Cu puțină îndemânare sau cu o mână de ajutor, poți trece, ulterior, la pictarea lemnului, iar dacă îți place ce a ieșit, transformă debaraua în dressing.

Decorează pereții cu tapet

Neapărat, vintage. Cele mai spectaculoase imprimeuri sunt cele de inspirație victoriană, Marea Britanie fiind, de altfel, patria tapetului clasic. Găsești astfel de modele online, pe site-uri de licitații ca eBay și Etsy.

Sursa foto: Shutterstock

Total
62
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda