Dacă ai în plan să-ți construiești o casă, ar fi foarte bine să iei în calcul varianta uneia modulare. Raportul între avantaje și dezavantaje este net în favoarea beneficiilor, dacă faci comparația cu o construcție clasică. O casă modulară este de departe mai ieftină, mai sigură, mai ușor de construit și mai prietenoasă cu mediul, comparativ cu una tradițională.

Ce sunt casele modulare
Avantajele caselor modulare
Case modulare – dezavantaje
Care sunt diferențele între casele modulare și cele tradiționale
Cum se asamblează o casa modulară
Cât costă o casă modulară

Ce sunt casele modulare

O casă modulară este făcută din elemente prefabricate, realizate pe baza unui proiect de construcție, într-o fabrică de profil. Piesele prefabricate sunt transportate la locul unde se va ridica locuința și sunt asamblate de constructor. Nu o confunda cu o casă realizată din containere sau cu o construcție mobilă. Casele modulare se asamblează pe o fundație permanentă și au câteva avantaje pe care nicio altă construcție cu destinația de locuit nu le întrunește: durata de execuție foarte mică, preț redus, eficientă energetică. 

Casele modulare au personalitate. O casă realizată din prefabricate poate să fie locuința mult visată. Din prefabricate se pot construi atât locuințe, cât și spații de birouri, pot fi combinate în cele mai diferite moduri și pot fi adaptate foarte ușor la orice regiune, fie că este zonă de munte, litorală, urbană sau rurală.  

Avantajele caselor modulare

Oricât ai fi de sceptic în fața unei locuințe din prefabricate, avantajele certe pe care le are sunt clare și evidente, așa că este de precizat că cele de mai jos nu sunt o pledoarie în favoarea unei case modulare, ci doar o înșiruire a avantajelor reale pe care le are.

  • Se construiește repede; în funcție de proiect, dimensiune și locație, poate să fie locuibilă în câteva săptămâni sau două-trei luni;
  • Construcția casei poate începe în orice sezon, pentru că se face în fabrică și nu depinde de vreme; 
  • Asamblarea se poate face când vrei;
  • Casa modulară se adaptează la cerințele celor care o vor locui și se face plecând de la un proiect de casă, care stabilește clar toate detaliile – ferestre, uși, compartimentare, amplasarea scării interioare etc.;
  • Poate fi construită pe orice fel de teren: drept, în pantă, îngust, neregulat, cu sau fără etaj, ori în regim de subsol sau demisol;
  • O casă de acest tip poate fi personalizată, are detalii care o individualizează, dimensiunile pot varia la cererea proprietarului;
  • Se poate adapta nevoilor reale ale unei familii, este realizată pe baza unui proiect; 
  • Modul în care este construită, materialele folosite o fac să fie casă ecologică. În fapt, o casă modulară poate să devină o casă „verde” mult mai ușor decât una tradițională;
  • Poate fi construită cu credite bancare;
  • Valoarea se păstrează în timp;
  • Costurile legate de taxe, impozite, asigurări sunt similare cu cele ale caselor tradiționale;
  • Este rezistentă la mișcări seismice, inundații și vânt puternic, infinit mai bine decât cea tradițională.

Toate aceste avantaje și calități vin ca urmare a modului în care sunt realizate. Materialele, inspecția produsului finit, detaliile legate de izolații, structură și design pot fi stabilite între proprietar și constructor. În consecință, tot la capitolul avantaje trebuie menționat faptul că se construiește fără complicațiile unui șantier, fără reziduuri și deșeuri. 

Case modulare – dezavantaje

E drept că ne străduim să ajungem la perfecțiune, dar nimic nu este încă perfect pe lume. O imagine de ansamblu trebuie să includă și dezavantajele, pentru că uneori acestea sunt cele care fac diferența. 

Și casele modulare pot avea dezavantaje, iar unele dintre ele pot duce la creșterea prețului. Prima problemă reală este transportul modulelor din fabrică la locul de construcție. Este greu de construit o casă modulară într-o zonă fără acces rutier cât de cât bun. Dacă alegi varianta unei case modulare mari, cu etaj, transportul implică importante costuri în plus. 

Construcția casei modulare în varianta etajată, pe un teren îngust, necesită utilaje de mare gabarit a căror închiriere trebuie inclusă în preț. Mai mult, trebuie luat în calcul și prețul terenului. Cu un singur nivel sau cu etaj, cu grădină mare sau mică, totul se vede în bugetul alocat.

Construcția unei case este un demers complex și complicat. Întotdeauna există o balanță între cost și beneficii, între ceea ce îți dorești și ceea ce se poate realiza. O strategie simplă te poate ajuta să iei cele mai bune hotărâri:

  • Stabilește un buget inițial;
  • Analizează ofertele de la mai mulți producători de module;
  • Consultă un specialist care poate analiza raportul avantaje/dezavantaje în mod obiectiv;
  • Fă un proiect de casă, în acord cu necesitățile familiei; deseori construim case mai mari decât nevoile reale;
  • Ia în calcul costul terenului și alte cheltuieli neprevăzute;
  • Analizează cu atenție facilitățile la care poți lega casa – electricitate, canalizare, gaze, apă și include-le în proiectul inițial. Vei face economii dacă alegi soluțiile optime de amplasare a bucătăriei, a băilor sau a locului în care instalezi centrala termică. 

Care sunt diferențele între casele modulare și cele tradiționale

Diferențele dintre casele modulare și cele tradiționale sunt semnificative. În primul rând, durata construcției. O casă tradițională devine locuibilă în câteva luni, cea modulară într-un interval mult mai scurt, indiferent de dimensiuni. 

Casele modulare au standarde de calitate ale componentelor prefabricate pe care o casă construită din materiale tradiționale nu le atinge. Sistemele de izolație sunt parte din proiect și realizate efectiv la momentul construcției, în timp ce, pentru o casă obișnuită, izolația este o etapă a construcției, deseori amânată sau realizată în mod impropriu. Prefabricatele pot avea gata montate rețeaua electrică, sistemul de incalzire prin pardoseala, panourile solare și voltaice etc. 

Spre deosebire de casele clasice, varianta modulară este mult mai bine organizată, mai unitară, are un aer modern și echilibrat, ceea ce o face de foarte multe ori mult mai atractivă. 

O categorie specială de detalii care fac diferența sunt cele legate de aspect. O casă obișnuită nu va avea niciodată ferestre atât de mari și deschideri atât de ample cum pot avea casele modulare prefabricate. Aceasta oferă posibilitatea unor amenajari interioare moderne și foarte luminoase pentru construcțiile realizate din module.  

O parte din detaliile de amenajare interioară pot fi realizate direct în fabrică, astfel reușindu-se și reducerea timpilor de execuție și a costurilor. 

Cum se asamblează o casă modulară

Pentru o casă modulară, proiectul și compartimentarea sunt pașii principali. Producția elementelor componente este realizată ulterior, pe baza proiectului. Componentele sunt transportate și asamblate pe fundația construită în prealabil. Asamblarea este ultima parte a construcției. Elementele de rezistență sunt de obicei metalice și sunt parte din structura modulară a casei. 

Ridicarea casei este, până la un punct, similară unui joc de lego. Fiecare piesă are locul și rolul ei, ordinea operațiilor este logică și urmărește un plan anterior stabilit. 

Cât costă o casă modulară

În esență, o casă din prefabricate, pe principiul modular, este mai ieftină decât una clasică. Timpul înseamnă bani, iar rapiditatea realizării construcției este cel mai mare beneficiu. Costurile variază, așa cum este și firesc, în funcție de detalii, dimensiuni, locul construcției. 

La costurile de realizare a prefabricatelor se adaugă cele legate de restul elementelor: instalații electrice, sanitare, tubulatură, iar acestea consumă din bugetul inițial. 

Ce este de apreciat este faptul că pe șantierul pentru ridicarea unei case modulare, situațiile neprevăzute, care mereu înseamnă bani, nu există sau sunt cu totul excepționale. 

Luând în calcul avantajele, timpul câștigat și felul în care arată aceste case modulare, în mod cert sunt o opțiune care trebuie luată în calcul de oricine are în plan să ridice o casă! 

Sursa foto: pixabay.com

Total
2
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda