Gladiolele se cultivă mai ales pentru a înfrumuseța casele odată tăiate și mai puțin pentru colorarea grădinilor. Florile de dimensiuni mari, inflorescențele numeroase, rezistența lor, precum și paleta impresionantă de culori fac din gladiole florile ideale pentru a-ți înfrumuseța casa sau pentru a le oferi cadou celor dragi. Având în vedere că au fost îngrijite de tine vor fi cu atât mai prețuite. Mai jos ai toate informațiile de care ai nevoie pentru a avea grijă de gladiole.
Istoric și legende
Specii și varietăți de gladiole
Cum se plantează gladiolele
Cum se îngrijesc gladiolele
Cum se înmulțesc gladiolele
Boli și dăunători
Istoric și legende
Gladiolele își au originile în zona mediteraneană, în nordul Africii și în Orientul Mijlociu. Există peste 180 specii iar gladiola “Fecioara Ceții” crește doar în jurul cascadei Victoria, la granița dintre Zimbabwe și Zambia.
Legenda spune că gladiolele datează de acum 2000 ani. Potrivit unei povești două fete gemene au decedat în același timp. Mama nespus de afectată s-a rugat la Dumnezeu să nu îi ia fiicele. Impresionat de lacrimile sale, creatorul le-a adus la viață pe cele două; cea ascultătoare a devenit crin iar cea aventurieră gladiolă.
O altă legendă la fel de impresionantă spune că doi frați de origine tracă au fost luați ostatici de către romani. Comandantul i-a îmbrăcat în soldați și i-a pus să se bată unul cu celălalt. Cei doi frați au aruncat săbiile și s-au îmbrățișat în semn de protest. Au fost uciși de romani însă atunci când cei doi frați s-au perpelit la pământ săbiile lor s-au transformat în două gladiole. Pornind de la această legendă aceste flori reprezintă un simbol al curajului și nobleții. Poate și de aceea gladiola se oferă în dar cuplurilor cu ocazia împlinirii a 40 de ani de căsnicie.
Specii și varietăți de gladiole
Deși există peste 100 de specii de gladiole, mai jos sunt cele mai populare dintre ele, care sunt adaptate solului de la noi:
- Carolina Primrose – este o gladiolă care vine în nuanțe de galben strălucitor. Nu este pretențioasă, rezistând chiar și la temperaturi foarte joase. Necesită lumină naturală în primele ore ale dimineții și apă
- Claudia – o gladiolă cu petale în roșu aprins având centrul galben. Tulpinele sunt scurte, frunzele sunt verde închis. Are nevoie de un sol fertil și temperaturi ceva mai mari (trebuie plantată după 1 aprilie). Sunt prezente mai ales în buchetele ornamentale din florării
- Impressive – o gladiolă pitică rezistentă la frig și vânt. Are petale mari roz cu marcaje maro. Se dezvoltă armonios atât în lumina directă a soarelui cât și în penumbră. Este perfectă pentru ghiveci
- Baccarat – un soi de gladiolă cu frunze în formă de sabie și flori roșii cu marginea alb-argintie ce seamănă cu o pâlnie. Ușor de îngrijit, sunt folosite mai ales în buchetele pentru nunți având un aspect romantic
- Carine – unul dintre puținele soiuri de gladiole care înfloresc chiar și iarna. Au petale în nuanțe de crem cu marcaje mov iar frunzele sunt în nuanțe de verde aprins. Înflorește din toamnă până la mijlocul iernii
Cum se plantează gladiolele
Gladiolele pot fi plantate de la sfârșitul lunii martie (temperatura din timpul nopții trebuie să fie de cel puțin 8 grade Celsius) până la mijlocul lui mai. Dacă alegi să plantezi în ghiveci poți planta bulbii în orice perioadă a anului.
Alege un loc însorit și sapă o groapă adâncă de 20 cm pentru fiecare bulb. Lasă câte 20-30 cm distanță între bulbi. Solul trebuie să fie bine drenat și bogat în substanțe nutritive și să aibă un pH de 6,5-7.
De asemenea, este recomandat să uzi solul și bulbii înainte de plantare. După plantare tasează bine solul. Pentru un aspect plăcut și uniform plantează bulbii de gladiole în grupuri de câte 10-20 flori. Pentru a evita acumularea apei la rădăcină, pune puțin nisip pe fundul fiecărui bulb de gladiolă.
Pe cât posibil, plantează gladiolele într-un loc însorit și, în mod ideal, ferit de vânt (de exemplu, lângă garduri sau lângă unul din zidurile casei).
Gladiola are nevoie de circa 80-100 zile pentru a înflori astfel că dacă o plantezi în aprilie te vei putea bucura de flori în iulie și august. De asemenea, dacă vrei să te bucuri de flori pe toată durata verii, le poți planta în cascadă de la sfârșitul lui martie până cel târziu la mijlocul lui iulie.
Gladiolele la ghiveci
Dacă alegi să pui gladiole la ghiveci este bine să alegi sortimente pitice sau cu tulpini scurte deoarece gladiolele clasice cresc mult în lungime, au rădăcina mare și necesită mult pământ și spațiu pentru a se dezvolta. Alege un ghiveci cât mai mare iar dacă vrei să plantezi mai multe flori, lasă cel puțin 5-10 cm între ele (este important ca bulbii să nu se atingă între ei).
Pentru plantarea în ghiveci este recomandat să pui bulbii la o adâncime de minim 6-12 cm. Alege un ghiveci cu găurele pe fund iar pentru a asigura drenajul amestecă pământul de flori cu nisip în raport 5:1.
Cum se îngrijesc gladiolele
Este recomandat să uzi gladiolele o dată pe săptămână din abundență decât de mai multe ori și mai slab. Apelează la îngrășăminte cu fosfor și potasiu pentru a înlesni înflorirea dacă le pui în ghiveci. Dacă plantezi bulbii în grădină asigură-te că ai pus în gropi înainte de plantare resturi de frunze și compost.
Este foarte important să aibă acces la lumină așa că ghivecele cu flori trebuie mutate pe pervazul cu cel mai mult acces la lumina naturală.
Pentru a evita invadarea buruienilor este recomandat să pui resturi de frunze în jurul gladiolelor. În perioadele secetoase este bine să le uzi mai des de o dată pe săptămână. Pune degetul pe pământ. Dacă este uscat chiar și la 2 cm adâncime este timpul să mai pui apă.
Îndepărtează frunzele și florile uscate pentru a crea condițiile unei noi înfloriri. Odată ce toate florile s-au ofilit taie tulpina la 5-7 cm de sol. În cazul unor ierni geroase, înconjoară gladiolele cu resturi de frunze și fân pentru a fi protejate pe timpul sezonului rece.
Cum se înmulțesc gladiolele
Gladiolele se înmulțesc prin bulbi sau prin semințe (rar). Atunci când vine vorba de înmulțirea prin bulbi procedura este destul de simplă. Atunci când dezgropi bulbii pentru a-i feri de frig deasupra vechiului bulb apare unul nou legat “ombilical” de cel vechi. Extrage ușor noul bulb și plantează-l într-un ghiveci. Udă-l regulat până la venirea căldurii (atunci când temperaturile nocturne trec de 9 grade Celsius) apoi transferă-l în grădină. acesta nu va forma flori în primul an însă începând cu al doilea te vei putea bucura de coloritul și mirosul său specific.
În ceea ce privește înmulțirea prin semințe, vei avea nevoie de multă pasiune și răbdare. Dacă ai deja o floare de gladiolă las-o să se usuce în mod natural. La câteva săptămâni distanță vor apărea și semințele (dacă nu ai deja o gladiolă în ghiveci sau grădină, poți cumpăra semințele de la magazinele specializate în produse de grădină).
Odată ce ai obținut semințele, acestea se plantează într-un ghiveci cu diametru de cel puțin 10 cm. Solul trebuie să fie un amestec de pământ de flori și turbă. În mod ideal, acoperă ghiveciul cu un capac de plastic (nu etanș) până în momentul încolțirii. După încolțire mută ghiveciul la soare. În primii doi ani nu vor apărea flori din semințele de gladiole însă începând cu al treilea an se vor arăta timid.
Pentru a întări bulbul pe parcursul acestui timp ai la dispoziție două opțiuni. Să scoți bulbii din pământ și să îl pui în garaj/beci pe timpul iernii sau dacă ai mai puțini să îi pui în ghivece. Procedura trebuie să se repete în fiecare sezon rece până la apariția florilor. După ce rădăcina este destul de puternică pentru a da flori, poți pune resturi lemnoase, de frunze și fân pe durata iernii.
Boli și dăunători
În cele mai multe cazuri, probleme care apar au legătură cu bulbii. Pentru a evita problemele legate de bulbi trebuie să fii foarte atent la modul de păstrare. Dacă i-ai păstrat peste iarnă la 3-5 grade Celsius și dacă ai apelat la produse antifungice înainte de depozitare vei reduce mult riscul de infecție.
Virușii din grădină sunt și ei o problemă. Astfel, dacă gladiolele încep să se îngălbenească sau dacă florile nu se deschid deși au început să crească înseamnă că bulbii au fost afectați de viruși. Cel mai bine este să elimini planta din grădină pentru a evita răspândirea infecției și altor plante. Simptome similar apar și în cazul unei infestări cu tripsi. Aceste insecte pot pune în pericol grădina astfel că cea mai la îndemână soluție este să apelezi la insecticide. Pentru a evita infecția după plantarea bulbilor este indicat să apelezi la fungicide și insecticide înainte de înflorire (lunile mai-iunie). De asemenea, tratamentul va ține la distanță virozele, putregaiul cenușiu, afidele și acarienii.
Gladiolele sunt pe bună dreptate vestitoarele lunii august. Ai grijă la plantare și îngrijește-te cu atenție de ele și te vei putea bucura de culoare pe tot parcursul verii.
Sursa foto: Shutterstock