Decorarea unui apartament cu diverse soiuri de flori și plante decorative este pe cât de simplă, pe atât de spectaculoasă, prin efectul obținut. Aceste elemente naturale conferă pete de culoare, un parfum discret și texturi interesante oricărui spațiu, ca să nu mai spunem că au un efect relaxant dovedit. De asemenea, au darul de a transforma o simplă casă într-un cămin plin de viață, aducând un colțișor de natură chiar și într-un apartament auster, decorat într-un stil minimalist.

Cum alegi plantele potrivite pentru casa ta?
Cum se plantează florile de apartament?
Cum se îngrijesc aceste plante?
Tipuri de paraziți și combaterea lor

Cum alegi plantele potrivite pentru casa ta?

Pentru a alege plantele ideale pentru apartamentul sau biroul tău, gândește-te la aspectul plantelor pe care le vrei în preajma ta, dacă îți plac cele care se mențin veșnic verzi sau poate le preferi pe cele care înfloresc adesea. Apoi trebuie să iei în calcul și mărimea plantelor și modul în care acestea s-ar încadra în spațiul disponibil din casă.

Pe lângă criteriile care țin de plantele propriu-zise, cântărește bine gradul tău de pricepere în domeniul grădinăritului și timpul pe care ești dispus să-l aloci acestor flori. În funcție de acest aspect, poți apoi să optezi pentru plante mai mult sau mai puțin pretențioase.

Printre cele mai rezistente soiuri se află plantele agățătoare, cactușii sau ficușii, iar Limba Soacrei, Voalul Miresei sau Violetele africane sunt unele dintre florile care cresc aproape în orice condiții, necesitând un nivel minim de îngrijire. În schimb, printre florile care sunt ceva mai dificil de îngrijit se numără Floarea Cerceluș (Fuchsia), Orhideea, Gardenia sau Cyclamenul ori alte plante cunoscute pentru coloritul deosebit al petalelor lor.

Plante 8

Pe lângă timpul acordat, florile mai depind și de anumite condiții speciale de mediu, indiferent de anotimp. Majoritatea plantelor se dezvoltă cel mai bine într-o zonă bine iluminată, cu o temperatură moderată și o umiditate ușor crescută, dar sunt și suficiente excepții de la această regulă. Așadar, alegerea plantelor ar trebui să se facă și în funcție de gradul de luminozitate și calitatea aerului din apartamentul tău.

În general, plantele care înfloresc au mai multă nevoie de lumină și apă decât cele care se mențin verzi pe toată perioada anului. În schimb, ferigile, ficușii și florile cățărătoare, care sunt mai puțin pretențioase, nu au nevoie de atât de multă lumină sau apă precum celelalte și trec mai ușor prin schimbările de anotimp și temperatură.

În funcție de aceste aspecte, poți decide dacă vrei să-ți decorezi casa cu plante mai ușor de îngrijit în orice condiții sau dacă preferi plantele mai delicate și mai rar întâlnite, a căror îngrijire reprezintă o provocare, dar și o răsplată pe măsură.

Cum se plantează florile de apartament?

Indiferent de plantele pe care le alegi, după ce le achiziționezi va trebui să le plantezi într-un ghiveci adecvat, care să fie suficient de spațios pentru ca fiecare plantă să crească nestingherită.

În primul rând, citește cu atenție instrucțiunile de îngrijire notate pe eticheta care însoțește fiecare plantă cumpărată și verifică dacă soiul ales are nevoie de anumite condiții speciale de plantare și îngrijire.

Ghiveciul trebuie să fie curat, pentru a te asigura că nu se transmit anumiți paraziți de la o plantă la alta. În plus, acesta ar trebui să aibă orificii care să permită scurgerea apei sau absorbția ei din farfurioara pusă la baza ghiveciului.

Apoi, înainte de a adăuga pământul special pentru plante, umple un sfert din ghiveci cu pietriș sau fragmente de lut, pentru a permite o bună aerisire a solului. După aceea, toarnă în ghiveci un pământ special de flori, care conține substanțele nutritive necesare pentru dezvoltarea plantelor și, mai important, nu conține paraziți care să-i atace rădăcinile și frunzele.

Înainte de a umple ghiveciul, plasează planta la câțiva centimetri sub nivelul solului și acoperă-i complet rădăcinile. Ai grijă să nu tasezi pământul prea tare, pentru a nu strivi rădăcinile și a permite totodată circulația apei și a aerului.

Plante 3 1

Ulterior, după ce planta crește suficient de mult, ghiveciul va trebui schimbat, înainte ca acesta să devină neîncăpător. Acest pas suplimentar ar trebui să aibă loc o dată la aproximativ doi ani, iar cea mai indicată perioadă este primăvara, când se întrunesc condiții optime pentru majoritatea plantelor. Floarea se scoate ușor din pământ când acesta este aproape uscat și se mută în noul ghiveci. Imediat după aceea, planta trebuie udată, iar cantitatea de apă necesară se adaptează la cantitatea de pământ din ghiveciul mai încăpător.

Cum se îngrijesc plantele de apartament?

Aceste condiții variază de la anotimp la anotimp, odată cu modificarea temperaturii și a umidității.

Necesarul de lumină

Primăvara și toamna, atunci când climatul este unul temperat, potrivit pentru majoritatea plantelor, acestea se îngrijesc conform indicațiilor. Pentru majoritatea plantelor, acest lucru înseamnă că trebuie ținute la lumină, pe pervazul ferestrei sau în lumină indirectă, conform instrucțiunilor.

În schimb, în timpul verii acestea trebuie mutate din geam, pentru a nu se arde sub căldura intensă și lumina directă a razelor solare. Iarna se aplică opusul principiilor de îngrijire din timpul verii, iar majoritatea florilor ar trebui să beneficieze de cât mai multă lumină, din cauza zilelor mai scurte.

Temperatura din casă trebuie să fie una echilibrată, de asemenea, iar plantelor nu le priește să fie ținute în curent. În plus, pentru a crește în mod uniform, florile ar trebui rotite spre lumină din când în când, astfel încât să beneficieze din plin de lumina naturală.

Plante 3

Aportul de apă

Primăvara este sezonul de vegetație activă, când plantele cresc într-un ritm accelerat și înfloresc. De aceea, solul lor ar trebui să se mențină în permanență umed, dar nu îmbibat cu apă. În acest caz, unele flori au nevoie de apă o dată la 2 – 3 zile, iar altele ar trebui udate doar o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de tipul plantei.

Vara este unul dintre sezoanele care pun cele mai mari probleme, întrucât plantele trebuie udate adesea (chiar în fiecare zi) sau o dată la două zile pentru a nu se usca, în funcție de cerințele individuale.

Toamna și iarna, când plantele sunt într-un așa-zis repaus, acestea necesită apă doar o dată sau de două ori pe săptămână sau chiar mai rar, iar solul trebuie verificat întotdeauna, pentru a te asigura că apa de dinainte a fost deja absorbită.

Apa ar trebui să fie la temperatura camerei, indiferent de sezon. În plus, dacă ai această posibilitate, cel mai bine ar fi să folosești apă de ploaie, care să nu conțină calcar sau clor, sau apă prefiartă.

Plante 2

Fertilizarea plantelor

Pentru a menține aportul de substanțe nutritive pe care plantele și-l asigură din pământ, solul din ghiveci se înlocuiește o dată sau de două ori pe an, în funcție de vârsta și ritmul de dezvoltare al plantei.

De asemenea, primăvara și vara ar fi indicat să stimulezi creșterea florilor cu agenți de fertilizare pe bază de azot, fosfor sau potasiu, pe care să îi amesteci în sol. Îngrășământul poate fi lichid, granulat, sub formă de baton sau pulverizator. Acesta se aplică respectând indicațiile și poate fi achiziționat din florării, fitofarmacii sau magazine specializate pentru grădinărit.

Există și câteva soluții naturale homemade recomandate chiar de specialiști, cum ar fi presărarea unei linguri de zaț de cafea sau a unui strat de coji de ouă pisate și coji de banane mărunțite în stratul superior al solului.

Tipuri de paraziți și combaterea lor

Cea mai bună cale de a preveni apariția paraziților este să cureți ghivecele cu flori înainte de a le folosi, să dezinfectezi ustensilele de grădinărit și să ștergi periodic frunzele sau să le speli sub jet de apă.

Printre cei mai întâlniți paraziți ai plantelor de apartament se numără puricii, păduchii lânoși, acarienii sau afidele. Dacă aceștia ți-au infestat deja plantele, ei pot fi îndepărtați cu ajutorul soluțiilor cu insecticid pe care le poți cumpăra din magazinele de profil.

O altă metodă eficientă este scufundarea tulpinii și a frunzelor plantei afectate de paraziți într-o soluție cu câțiva litri de apă călduță și câteva lingurițe de detergent lichid. Ține planta și scufund-o (nu și rădăcina), rotind-o ușor în apă de câteva ori, repetând procedura în fiecare săptămână până când paraziții vor fi eliminați. În cazul plantelor mai mari și rezistente, stropește-le cu această soluție folosind un pulverizator și clătește-le sub jet de apă.

Plante 11

Așadar, îngrijirea plantelor de apartament nu ar trebui să fie o procedură complicată și intimidantă. Ține cont de principiile și condițiile necesare pentru dezvoltarea fiecărui tip de plantă, iar cu ajutorul câtorva instrumente și cunoștințe esențiale vei putea transforma orice încăpere în propria ta oază de verdeață.

Imagine: Shutterstock, Unsplash, Shutterstock, Vintage Revivals, Mike Garten/Good House Keeping

Total
4
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*