Nicăieri nu te poţi bucura de momentele tale de respiro ca în grădina proprie. De aceea, te încurajăm să o amenajezi astfel încât să petreci cât mai mult timp acolo citind, jucându-te cu cei mici sau pur şi simplu stând la soare. Pentru ca mobila să susţină toate aceste activităţi, trebuie să o alegi cu atenţie. Îţi povestim în articol despre criteriile de care  să ții cont la alegerea mobilierului exterior şi despre materialele disponibile.

Criterii de alegere a mobilierului de grădină
Materiale disponibile
Stil de mobilier de grădină

Criterii de alegere a mobilierului de grădină

Oricât de mică este grădina ta, cu siguranţă poţi găsi mobilierul potrivit. Însă, înainte de toate, gândeşte-te ce ar încăpea în curte fără a bloca accesul şi în ce mod îţi doreşti să foloseşti grădina. Astfel, îţi vei da seama dacă beneficiezi de spaţiul necesar pentru a cumpăra un set de masă cu şase scaune sau dacă te vei rezuma la una pliantă cu doar două. Dacă obiceiurile tale nu impun savurarea gustărilor afară, atunci poţi ocupa o grădină mică doar cu un şezlong de stat la soare. Dacă cei mici au prioritate, ia în calcul o piscină gonflabilă.

Mobilierul de grădină trebuie să fie confortabil, pentru că vara sigur vei petrece mult timp afară. Scaunul de grădină trebuie să susţină corect spatele și picioarele. Testează mobilierul înainte de a-l achiziţiona şi gândeşte-te la anumite îmbunătăţiri dacă nu dispune de tot ce îţi doreşti: adauga tu perne mai moi, adauga suporturi de băuturi lângă şezlong sau alte soluţii improvizate care pot face diferenţa.

Optează pentru un mobiler de grădina practic. Nu alege piese foarte grele, care necesita fixare în pământ, care nu se pot plia sau care pot bloca uşor căile de acces spre poartă, uşa casei sau grădina de legume, dacă este prezenta. Gândeşte-te că, cel mai probabil, va trebui să acoperi sau să strângi mobilierul în timpul iernii şi să-l depozitezi uşor, fără a ocupa mult spaţiu.

Chiar şi vara, intemperiile pot deteriora mobilierul de grădină. Dacă nu vrei să investeşti mai mult timp în îngrijire decât în relaxare, alege un set nepretenţios. Acesta trebuie să reziste la ploaie, expunere îndelungată la soare, vânt şi insecte. Fii atent la materialele disponibile pe piaţă şi află mai jos ce implică fiecare.

Un alt aspect important, dar adesea ignorat, este umbra pe care mobilierul de grădina o poate face. Cel mai probabil, îţi vei petrece mai mult timp în sezonul estival afară. Aşa că vei avea nevoie de umbră. Nu ezita să cumperi o masă cu umbrela sau umbrele independente care să poată acoperi piesele din set, atunci când soarele este prea puternic.

Nu în ultimul rând, integrează mobila de grădină în stilul casei. Studiază paleta cromatică din exterior şi alege fie culori complementare pentru mobilă de grădină, fie nuanţe neutre care nu vor dezechilibra ambianta estetică, prin forme sau culoare.

Materiale disponibile

Dacă alegi aluminiul, un material uşor şi accesibil ca preţ, mobilierul se va dovedi la fel de rezistent, capabil să rămână afară tot anul, fără a necesita multă îngrijire. Pentru întreținere spala cu apă cu săpun și clăteşte, apoi utilizează ceară auto sau ulei mineral pentru a proteja suprafața. Stratul protector de la suprafaţă previne apariția zgârieturilor și pătarea.

Dacă alegi altă metodă de protecţie, un strat de de pulbere de poliester sau epoxid la suprafață poate face diferenţa. Căutați finisaje rezistente la radiații UV și materiale rezistente la rugină. O altă veste bună este că este ușor și ocupă puțin spațiu, perfect pentru a fi mutat. Acordă atenţie faptului că atunci când mobilierul din aluminiu este așezat la soare, se poate încălzi mai repede şi mai tare decât altele.

Lemnul artificial nu necesită îngrijire și oferă rezistenţă sporită, astfel încât să-l poţi lăsa afară şi în afară sezonului estival. Este tratat cu protecție UV, are un aspect plăcut similar cu lemnul și este ușor de curățat cu apă și săpun.

Plasticul este o variantă mai accesibilă ca preţ, dar care se comportă foarte bine în condiţiile mediului exterior. Şi asta pentru că plasticul din care este realizat mobilierul pentru exterior este polipropilenă cu protecție UV. S-a dovedit de-a lungul timpului foarte rezistent, nu se decolorează și se pătează în timp. Cele mai multe piese de mobilier din plastic nu necesită vopsire sau etanșare.

Mobilierul din plastic poate fi făcut să semene cu răchita, lemnul și multe altele. Mobilierul reciclat din plastic (inclusiv mobilierul din polimer marin) este fabricat din polietilenă de înaltă densitate, care provine din cutii de lapte, sticle de șampon și multe altele.

Mobilierul realizat din plastic reciclat și rășină (plastic de înaltă calitate, puternic) a fost dezvoltat pentru a fi extrem de durabil și rezistent la umiditate, pete, mucegai și insecte. Acest tip de plastic nu se va deteriora şi nu se va sparge. Deseori, mobilierul din plastic reciclat de înaltă calitate poate fi mai greu decât mobilierul plastic tradițional.

Dacă îţi doreşti mobilier din lemn în grădina ta, tecul este un tip de lemn foarte potrivit pentru această situaţie, dat fiind faptul că este un lemn mai uleios, ceea ce îl face rezistent la vânt, expunere la soare şi intemperii. Tecul este rezistent şi la putregai, deformare, contracție și umflături. Va capăta o nuanță gri dacă este lăsat netratat și are nevoie de lac.

Sfaturi de întreținere: mobilierul în aer liber din lemn poate necesita mai multă întreținere decât alte materiale. Poate necesita un conservant pentru a proteja împotriva intemperiilor și a insectelor. Dacă decizii să îl pictezi, utilizează vopsea cu filtre UV pentru a preveni decolorarea. Însă preţul unui astfel de mobilier de grădina este destul de piperat.

Mobilierul de grădină din ratan sintetic este probabil cel mai popular. Are un preţ accesibil, este rezistent şi se potriveşte într-o ambiantă rustică. Disponibile într-o gamă largă de culori, se spală cu un detergent uşor și se clăteşte pentru curăţare. Deseori, mobilierul din răchită și ratan include perne speciale, fabricate din țesături rezistente pentru a preveni decolorarea și uzura.

O alternativă eleganta dar pretenţioasa este fierul forjat. Însă pe cât de bine da în grădină, pe atât de greu este de întreținut. Rugineşte cu uşurinţă şi se deteriorează rapid din cauza condiţiilor mediului exterior. Trebuie tratat şi vopsit periodic iar un alt aspect nepotrivit este ca mobilierul din fier forjat este greu, deci dificil de transportat şi depozitat.

Stil de mobilier de grădină

În ceea ce priveşte stilul, acesta trebuie obligatoriu asortat cu stilul general al casei, în special la exterior.

Dacă ai o casă rustică, cu acoperiş din stuf sau acoperită cu piatră, atunci cu siguranţă mobilierul tău de grădină trebuie să urmeze această tendinţă. Alege mobilier din ratan sau din lemn şi optează pentru forme baroce, ornamentale, în culori neutre.

Poţi alege clasicele fotolii din ratan cu perne mari şi confortabile şi o masă cu cu umbrela bej. Altfel poţi improviza chiar tu mobilă din lemn nefinisat, chiar paleţi. Nuieluşele te pot ajuta să realizezi o pergolă pe care să aşezi plante agăţătoare pentru a face umbră în dreptul băncutei sau mesei.

O grădină elegantă, situată lângă o vilă cochetă, poate fi decorată cu mobilier din fier forjat, mai ales dacă negrul acestuia se asortează cu alte elemente din spaţiu, precum gardul sau obiectele de iluminat.

În schimb, o casă în stil modern va fi abordata altfel. Dacă preferi lemnul, tecul gri poate fi chiar oportun, integrat în piese de mobilier simple, în linii drepte, cu aspect minimalist. Grădinile moderne dau bine şi cu un şezlong, ce poate fi foarte bine din plastic sau cu piese din oţel.

Plasticul, în special polipropilena poate fi materialul de bază şi pentru scaune impresionante, precum cele aflate în tendinţe ce imită o plasa din sârmă, disponibile în mai multe culori. În interpretarea contemporană, textilele ocupă un spaţiu vast în grădină.

Nu te sfii să aduci fotolii de tip puf, perne mari în locul scaunului, chiar blănuri artificiale cu care să acoperi băncutele. Dacă ai un copac aproape, poţi să te foloseşti de una din crengile lui pentru a improviza un cort boho, de care să coşi ciucuri.

Posibilităţile sunt vaste atunci când vine vorba de accesorizarea grădinii, iar noi îţi recomandăm să acorzi importanţă fiecărui detaliu, pentru a te asigura de rezistenţa, utilitatea şi asortarea fiecărei piese, astfel încât şederea în curte să fie o plăcere, nu o grijă în plus.

Sursa foto: Shutterstock

Total
1
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda