Plantele agăţătoare pot decora minunat o grădină generoasă, dar nu fac discriminări la căţărat nici atunci când curtea este de dimensiuni reduse. Din contră, o curte mică poate fi compensată cu o grădină pe verticală realizată din plante agăţătoare.  Oferă umbră, culoare şi un parfum discret de care te poţi bucura fără mari dificultăţi de îngrijire.

Tipuri de plante agăţătoare
Condiţii de creştere
Înmulţirea plantelor agăţătoare

Tipuri de plante agățătoare

Plantele agăţătoare împărtășesc strategia de succes care se bazează pe sprijinirea pe diferite obiecte sau chiar ziduri sau garduri pentru a ajunge la lumina soarelui. Acest lucru evită necesitatea de a investi mult în producerea de țesuturi de susținere, cum ar fi lemnul din copaci, și asta elimină restricţia de creştere.

Iată 5 dintre aceste plante:

  • Pileostegia viburnoides este practic o plantă autocolantă, verde și care oferă flori albe la sfârșitul verii. Are o rată lentă de creștere, dar se poate dezvolta foarte frumos.
  • Parthenocissus henryana este originară din China şi se asortează cu nuanțele vibrante de roșu în toamnă. Dispune de mecanisme de autoapărare și va tolera cu succes umbra unui perete orientat spre nord.
  • Hydrangea anomala petiolaris își îmbracă aproape complet spațiul cu frunze mari, verzi și inflorescențe albe, ce par de dantelă. Va acoperi rapid un zid umbros.
  • Trachelospermum jasminoides emană un miros puternic, dar nu similar cu iaosmia, în ciuda numelui. Cel mai recomandat tip de plantă agăţătoare pe un zid însorit.
  • Actinidia kolomikta este o rudă extraordinară a kiwi-ului. Frunzele sale par să fi fost vopsite în alb, apoi pulverizate cu punctuleţe roz. Reacţionează bine şi la vreme capricioasă.

Condiţii de creştere

Acordă atenţie tipului de plantă agăţătoare, înainte de a-l cumpăra. Unele au tulpini puternice şi necesită un gard rezistent pentru a se căţăra pe el. Achiziţionează răsadurile în raport cu tipul zidului sau al gardului. În funcție de speciile de plante agăţătoare alese, acestea se pot căţăra pe containere, pe pereți, pe structuri de pergola, pe garduri și chiar de-a lungul unor clădiri de birouri sau case.

În general, ar trebui să plantezi planta agăţătoare la 10-60 cm distanță de baza structurii de sprijin astfel încât apa să ajungă la rădăcina plantei fără dificultate. În funcție de tipul de plantă aleasă, va determina modul în care trebuie să te ocupi de ea.

Dacă dezvolţi planta din semințe sau butași, introdu bastoane subțiri de bambus în interiorul vasului, de îndată ce planta tânără are nevoie de sprijin. Nu lăsa lăstarii să se încurce prea mult, deoarece va trebui să fie separaţi pe suporții lor finali. Adăugă bastoane mai înalte, dacă este necesar.

În cele din urmă, când planta agătătoare a format tulpini groase, poți scoate bastoanele, iar planta îşi va menține forma fără ajutor.

Bolile fungice pot provoca pierderi grave. Înlătură regulat părţile bolnave ale plantelor agăţătoare și asigură o bună ventilație pentru a ajuta la eliminarea excesului de umiditate (fără a permite că butașii să se usuce).

Înmulțirea plantelor agățătoare

Cel mai simplu mod de a înmulţi plantele agătătoare este prin butaşi. Butaşii sunt selectați dintre tulpinile sezonului curent. La baza tăieturii, butaşul trebuie să fie dur, în timp ce vârful este încă moale. Această formă este disponibilă la sfârșitul verii, dar poţi amâna procesul până la mijlocul toamnei.

Dacă butașii nu funcționează, ia în considerare stratificarea și, de asemenea, nu uita să păstrezi semințe de la specii cum ar fi Clematis tangutica și Eccremocarpus scaber.

Acestea sunt principalele detalii de care trebuie să ţii cont atunci când plănuieşti o grădină verticală din plante agăţătoare. Studiază atent specia înainte s-o cumperi, asigură-te că obiectul de sprijin este suficient de rezistent şi înlătură părţile bolnave ale plantei imediat ce apar.

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda